Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 авг. 2008, 11:25 ч.

Моите вкусни предложения за празници и делници

  • 8 288
  • 52
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 940
Ще публикувам рецепти, които събирам и изпробвам от 4 години. Надявам се да Ви харесат.

Ще започна с една любима рецепта за сандвичи:

Сандвич "Монте Кристо"

# пълнозърнест или бях хляб, нарязан на филии, най-добре за тостер
# масло
# шунка, нарязана
# пилешка шунка или колбас нарязан (колбасите трябва да са два по ваш избор)
# сирене грюер или друго сирене, нарязано
# едрозърнеста горчица
# майонеза
# 2 яйца
# 1/4 чаша мляко
# 1/8 ч.л.сол
# пудра захар по избор (аз не слагам)

За всеки сандвич се използват 3 филии хляб. Намазва се едната филия с масло, покрива се с колбасите. Втората филия се намазва от двете страни с масло, от едната с горчица и майонеза. Слага се сирене, шунка и се покрива се с другата отгоре. Притиснете хубаво трите филии. Срежете на диагонал и забодете с клечки за зъби.
Разбийте яйцата с млякото и солта. Потопете сандвичите в сместта и изпържете в масло.
Може да поръсите с пудра захар. (махнете клечките преди сервиране)
Може и да изпечете за по-здравословно.



снимка: http://i.ehow.com
идея: сборна

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 12:00 от dalka

# 1
  • София
  • Мнения: 940
Дип от спанак и артишок:

2 пресни артишока или в консерва ако намерите, около 400 grama
сока на един лимон
1 ч.л. сол
400 грама крем-сирене (аз използвам "Ф")
200 грама маскарпоне
2 с.л. пресято брашно
1 к.ч. настурган пармезан
1/4 ч.л. мащерка
1/4 ч.л. едро смлян червен пипер
1 с.л. магданоз, накълцан
1 скилидка чесън, накълцана
малко зелен лук, накълцан на ситно
сол на вкус
смляно черно пиперче
200 грама замразен спанак
8 филийки франзела
зехтин за поръсване


Загрейте фурната. Смесете всички съставки, без хляба и зехтина. Поставете в йена или друга огнеопорна тавичка, която е много леко намазнена. Запечете за около 25 минути.

Наръсете филиите франзела със зехтин и запечете от двете страни на грил.
Поръсете дип-а с пармезан и сервирайте с хляба.



рецепта: по идея на Олив Гардън, www.recipezaar.com
снимка: Olive Garden

# 2
  • София
  • Мнения: 940
Запечено фондю с мозарела и франзелка


1 франзела, нарязана на франзелки
1 чаша заквасена сметана
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л червен пипер
1/4 teaspoon cayenne pepper
3 чаши моцарела накъсана
3 чаши кашкавал
3 супена лъжица настърган кашкавал
3 супени лъжици настъргано друго сирене по избор--аз слагам синжо сирене, намачкано леко

Смесете заквасената сметана, мащерката, червения пипер и четиритте сирена в голяма купа и омесваме хубаво. Намазваме с малко олио касеролка и прехвърляме сирената.
Запичаме леко във фурната, отделно във фолио завиваме франзелката, нарязана на филийки и намазани със зехтин. Запичаме и тях леко.

Сервирайте.



рецепта: по идея на Олив Гардън, www.recipezaar.com
снимка: Olive Garden

# 3
  • София
  • Мнения: 940
Класически начос

малко зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 скилидка чесън, нарязан на ситно
500 грама смляно телешко месо
малко чили на прах
риган
1 ч.л. захар
300 грама отцеден боб от консерва
200 грама царевица от консерва
200 грама доматено пюре
2 с.л. изцеден сок от лимон

Царевичен чипс
Настърган чедър
Заквасена сметана

Загрейте мазнина в тиган, поставете чесъна и лука и задушете/ Добавете телешкото и изпържете до кафяво, добавете подправките. Добавете боба, царевицата и доматеното пюре. Добавете лимоновия сок и добавете още сол и черен пипер на вкус.

Покрийте чинии с царевичен чипс, отгоре сложете от сместта и гарнирайте със сирене и заквасена сметана.ес

Понякога чипса се слага с всичко както е леко запържено в една тавичка и се позапича. Сиренето се разтапя и става чудно.



рецепта: сборна
снимка: Chili's

# 4
  • София
  • Мнения: 940
Каседия

Каседията е много просто предястие, в което може да се постави какво ли не. Трябват Ви само две две меки тортии (или питки за дюнеп), които да метнете на ненамаслено тиганче, да се позапекат. После може да сложите всичко което Ви е по вкуса или се намира в хладилника.

Както тортията е в тигана, слагам настърган кашкавал, маслинки, доматки, малко запържена кайма или останки от печено пиле, гъбки на парченца, малко авокадо на кубчета ако искаме. Слагам и малко лучец. Оставете сиренето да се поразтопи и да обвие така да се каже другите съставки.

Когато това стане, сгънете тортията на две, оставете още малко, за да слепне хубаво. После отместете, срежете на две и сервирайте топла.



рецепта: сборна
снимка: Chili's

# 5
  • София
  • Мнения: 940
Заредени Картофи

4 големи картофи, сварени с обелките
2-3 с.л. олио или друга мазнина
сол и черен пипер
1/4 ч.л. паприка или червен пипер
1 1/2-2 чаши настърган кашкавал или чедър или каквото искате
1 чаша наситно нарязани чушки
1/2 чаша ситно нарязан зелен лук
1 скилидка чесън, намачкана
1 ч.л. гочица
1 ч.л. лют сос
3 с.л. заквасена сметана
1 яйце
8 парчета бекон, изпържени и нарязани на парченца

# Загрейте фурната
# Срежете картофите на половинки и издълбайте повечете от сърцевината.
# Наредете картофите в тава, върху намазнена хартия за печене.
# Смесете солта, олиото, червения и черия пипер и намажете хубаво картофите.
# Печете 7-8 минути с обелките нагоре.
# Обърнете картофите и печете още 7-8 минути
# Смсете чедъра (или кашкавала) с лука
# В друга купа смесете чесъна, горчицата, лютия сос, кисела сметана и яйцето, и добавете към лука и сиренето.
# Разделете сместта, и напълнете картофите, отгоре поръсете с бекон и печете още.
# Сервира се с малко заквасена сметана.



рецепта: сборна
снимка: i.timeinc.net

# 6
  • София
  • Мнения: 940
Пълнени панирани люти чушки

люти чушки
настъргано сирене (кашкавал и прочие)
брашно
яйца
мляко
Олио за пържене

Отрежете капачета на чушките, махнете семките и ципата внимателно, без да разкъсвате чушката. Напълнете със сирене, като натиската леко пълнежа.
Забъркайте панировка от яйца и мляко (по-гъстичка). Потопете чушките в брашно, яйца и пак брашно и изпържете на маслена бяня за около минута две.



рецепта: сборна
снимка: Chili's

# 7
  • София
  • Мнения: 940
Филаделфийски сандвич

Ако имаме застояли пържолки(оригиналът е с телешко, но може и свинско), които няма да хапнем, може да си направим един мнооооого вкусен сандвич. Става и с телешкото пушено филе, което продават напоследък по магазините.

Трябват Ви:
2 хлебчета или една франзела разделена на 2/3 части, после разрязана на по две ( за сандвич)
1 малка глава лук, нарязана на тънки кръгчета
1/2 зелена чушка, нарязана на колелца
ч скилидка намачкан чесън
сол
черен пипер
пържолка, нарязана на тънки филийки--колкото повече-толкова по-добре
няколко филийки сирене по желание Усмивка Може да е кашкавал, мозарела, кой каквото иска

Загрейте фурната. В тавичката сложете олио, лук и чушките и печете докато леко започнат да се карамелизират. Добавете чесъна, сол и пипер. Качете на котлона. Добавете месото и объркайте за около 2 минути. Отгоре поставете филийки сирене, без да бъркате докато се разтопят. Внимателно поставете върху предварително стоплени хлебчета/ Сервирайте веднага.



снимка: i.timeinc.net
рецепта: по спомени

# 8
  • София
  • Мнения: 940
Сандвич Рубен

* ръжен хляб
* сос 1000 острова
* нарязано на филийки телешко или свинско (от изпечено предварително месо). Става и от телешко пушено филе.
* нарязано кисело зеле
* швейцарско сирене

Намажете една филийка ръжен хляб със соса, поставете кисело зеле (който колкото обича), отгоре сложете завидно количество месце и едно парче сирене. Покрийте с друга филийка. После в тиганче сложете малко масло и поставете сандвица да се запече, а сиренето да се разтопи.



снимка: ww1.prweb.com
рецепта: по спомени

# 9
  • София
  • Мнения: 940
Пържена моцарела със сос

Това беше любимото ми предястие в хотела, в който работех:

* 2 разбити яйца
* 1/4 чаша вода
* 1 1/2 чаши галета, смесени с риган и босилек, майоран и каквото пожелаете
* 1/2 ч.л. чесън на прах
* 2/3 чаши брашно
* 1/3 чаша царевично брашно
* олио за пържене
* моцарела, само да не е от българската

Разбийте яйцата. Смесете двата вида брашно. Отделно добавете чесъна на прах към галетата и другите подправки.

Оставете моцарелата за малко в камерата на хладилника да стегне. После нарежете на пръчки, които да приличат на пръстчета. (sticks). Потопете ги първо в брашното, после в яйцето, накрая в галетата.

Изпържете в много олио, изцедете върху хартия.

Сервирайте с Маринара сос.



рецепта: импровизация
снимка: www.gencoitalianeatery.com

# 10
  • София
  • Мнения: 940
Яйца "Опра"

12 големи яйца
3 с.л. майонеза
2 с.л. горчица
1 с.л. ситно нарязани кисели краставички
3-4 капки Уорчестър сос
сол и черен пипер
малко лимонов сок
сос Табаско
2 с.л.накълцан магданоз
2 с.л. червен пипер

1. Сварете твърди яйца
2. Срежете всяко на две
3. Махнете жълтъците и смесете с другите съставки (без магданоз и червен пипер) в купа.
4. Напълнете яйцата, украсете с магданоз и червен пипер
6. Оставете в хладилника за 2-3 часа преди да сервирате



снимка: static.howstuffworks.com
рецепта: сборна

# 11
  • София
  • Мнения: 940
Люти чушки с бекон

Люти чушки
крем-сирене
кашкавал
ивички бекон
мазнина за намазване

Срязвам чушките на две, махам семките.
Отделно смесвам крем-сиренето с настърган кашкавал и пълня половинките.
Обвивам ги с парче бекон и пека в намазнена тавичка.



рецепта: импровизация
снимки: www.fiery-foods.com

Кокосови скариди

1 чаша бира
4 яйца
1 чаша мляко прясно
2 1/2 ч брашно

16 големи скариди сварени и без черупки
кокосови стърготини

смесете всичко за панировката. Потопете скаридите първо в панировката, после в кокоса. Пържете докато покафенеят.



рецепта: сборна
снимка: mccormick.com

# 12
  • София
  • Мнения: 940
Пилешки крилца--пържени и пикантни

Хм, обожавам пилешки крилца. Никъде по ресторантите не мога да опитам тези, които най-много ми допадат. А ето и моята рецепта:

1 чаша брашно
1 суп.л сол
1/2 суп.л червен пипер
1/2 суп.л чесън на прах
1/2 суп.л индийско орехче
1/4 суп.л черен пипер
20 пилешки крилца разделени на две по коста (за да са по-малки и по-апетитни крилцата). По този начин по-лесно се изпържват
1/2 чаша масло или маргарин
1/2 чаша готов лютив сос (аз слагам чили сос)


В плитка чаша смесвам брашното, солта, червения пипер, чесновия прах и пипера. ПОкривам хубаво пилешките крилца в тази смес, слагам ги в хладилника за един час. После ги покривам пак с брашнената смес.
В по-дълбок тиган слагаме маслото да се разтопи и добавяме лютивия сос, слагам на по-слаб огън и държа така топъл.
Изпържвам крилцата в мазнина (в доста силна мазнина, за да станат хрупкави.) Гледам вътре да не останат сурови.
После може да ги потопим в готовия лют сос, за да полепне по тях и да извадим с решетъчна лъжица.
Аз предпочитам да го сервирам отделно.



рецепта:моя импровизация
снимка: tajmahal-lunchtruck.com

Пържен зелен боб

1 яйце, разбито
1 чаша мляко
4 чаши зеленчуков или пилешки бульон
зелен боб (млад, от кръгличкия)
1 чаша брашно
1 чаша галета
3/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. лук на прах
1/8 ч.л. чесън на прах
олио или друга мазнина за пържене

# Потопете боба в бульона
# Сварте за около 15 минути и потопете в студена вода, за да спрете варенето
# Смесете яйцето с млякото
# В друга чиния сложете 1 чаша брашно
# В трета чиния сложетеподправките и галетата
# Панирайте в брашно, яйце и галета
# Пържете в нагорещено олио около 1-2 минути



рецепта: нямам представа от къде е
снимка: www.smokengrill.net

Пържени калмари със два соса

# 500 грама калмари, дори и пипалата ако ги обичате. Нарязани на кръгчета
# 1/2-3/4 чаша царевично брашно
# сол
# лимонови резени за сервирането
# мазнина за пържене
Подсушете калмарите от водата, потопете в царевичното брашно и изпържете на маслена баня в сгорещено олио. Не им трябва много--около минута две. Сложете на салфетки, за да изцедите от излишната мазнина. Сервирайте с лимон, и в двата соса предложени от мен. (или само с един от тях по избор)--може и с ваш по избор, но Маринарата е класика.


За соса "Пармезан"
# 3 с.л. масло, в което запържвате:
# 2 счукани скилидки чесън, подправяте с
# 1/4 ч.л. кайенски пипер, за да сгъстите прибавяте
# 1 с.л. брашно, и разреждате с
# 3/4 чаша готварска сметана. Накрая сложете
# 1/3 чаша настърган пармезан

Втория сос, с който сервирам е сос "Маринара". Рецептата я има във форума.



рецепта: импровизации
снимка: Olive Garden

# 13
  • София
  • Мнения: 940
Сотирани скариди 'Сицилия"

# багета, нарязана на филийки
# едри скариди, несварени, но изчистени
# 3/4 чаши масло
# 4 скилидки нарязан чесън
# 2 зелени лука, нарязани
# 2/3 чаша бяло вино
# 15-20 черни маслини, нарязани
# 1-2 малки домати, нарязани на кубчета

Нарежете багетата на филийки под ъгъл. Наредете по 5 в чиния (порция) като листа на цвете. Ако искате, може да запечете филийките леко. Загрейте тиган с малко масло. Добавете чесъна, и БЯЛАТА част на лука и задушете малко.
Добавете скаридите и сгответе до готовност. Сложете от сместта върху всяка филийка.
В тигана с маслото след скаридите, добавете маслините и запържете.
Сложете върху филийките. Украсете с доматите и зеленото на лука.



рецепта: импровизации
снимка: Olive Garden

Брускета

# домати, нарязани на квадратчета
# накълцан чесън
# зехтин
# балсамов оцет
# пресен босилек
# сол
# чер пипер
# чибата, или багета, нарязана на филийки--препечени. Специално ще пусна рецептата за чибата.

Смесете всичко и сервирайте върху хляба или отделно като дип.



рецепта: импровизации
снимка: Olive Garden

Teксаски картофки със сирене

# 1 чаша салатен сос "Ранч" (рецепта в разред СОСОВЕ)
# подправки по избор
# изпържени картофи по ваш вкус
# чеснов прах
# шарена сол
# изпържен и нарязан бекон
# 1/2 чаша настърган кашкавал
# 1/4 чаша нарязан зелен лук
#люти чушки, нарязани

Пригответе картофите или изпържени или печени. Аз използвам бланширани, но по-дебели. Смесете салатния сос с подправките и оставете настрани.

Поставете картофите в тавичка, отгоре поруцете всичко останало, заедно със соса и поставете във фурна докато се разтопи кашкавала.



рецепта: импровизации
снимка: Chili's

# 14
  • София
  • Мнения: 940
Южняшки ролца (или рулца)

# черен боб от консерва
# малко размразен спанак
# 2 малки домата, нарязана ни квадратчета
# зелен лук, нарязан
# царевица от консерва
# кимьон
# сол и пипер
# настърган кашкавал или друго твърдо жълто сирене
# тортийи (хлебчета), подобни са на тези за дюнер, могат да се приготвят и в къщи
# олио за пържене

Смесете съставките заедно в купа. Затоплете тортийте и разпределете плънката между тях. Завийте много добре, забодете с клечки за да фиксирате и изпържете от всички страни. Може и да сложите в тавичка с малко мазнина, за да запечете. Също става хубаво.

Срежете по диагонал, сервирайте със сос по избор.



рецепта: импровизации
снимка: Chili's

Лучени кръгчета

Лучените кръгчета са чудесно мезе. Има два начина по които ги панирам преди да изпържа.

# 1 чаша брашно
# 1 чаша бира
# 2 големи глави лук
# олио за пържене

Сложете брашното в купа и направете кладенец в средата. Налейте бирата и смесете до получаване на каша. Оставете да почине 1 час. Обелете лука, срежете на по-дебели кръгчета и разделете на пръстени. Поръцете с малко брашно и потопете в панировката. Изпържете в сгорещено олио. Поставете на салфетки, за да се отцедят. Посолете на вкус.

Втори начин, по който панирам е:

# 1 яйце
# 1/4 чаша олио
# 1 чаша мляко
# 1 чаша брашно
# 1/2 ч.л. сол
# 1 ч.л. бакпулвер
# 2 големи глави лук--aз използвам лилав лук, сладък
# 1/2 чаша брашно за покриване на лука
# олио за пържене

Смесете яйцето, олиото, млякото и разбийте бавно с миксер. Смесете със сухите съставки и разбъркайте. Покрийте лука с брашно, потопете в панировката и изпържете.



рецепта: импровизации, мама, recipezaar.com
снимка: Chili's

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт