Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2008, 12:40 ч.

За нотариалната декларация за пътуване в чужбина само с 1 родител

 • 31 635
 • 28
 •   1
Отговори
# 15
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 322
Доня, струва различно според различните тарифи на нотариусите по места. За варненските нотариуси съм чувала, че са държава в държавата и не знам дали нямат собствени бланки. Нашата декларация сами сме си я писали и е струвала 6 лв преди 2 години за заверката при нотариус.

# 16
 • Мнения: 605
Може би малко ще повторя предните постинги, но:
Пълномощното/декларация за извеждане на дете от страната ти е нужно само на български, защото е само за пред българските митничари, защото извеждаш български непълнолетен гражданин, съответно ти е нужно разрешение на двамата родители (ако го извежда трето лице) или на родителя, който не присъства (т.е. не пътува заедно с детето). На връщане не ти го искат, защото чуждите власти не ги касае, че извеждаш дете-чужд гражданин от тяхната страна. Декларацията се подписва пред нотариус или консулска служба в чужбина от родителят, който няма да присъства. На съпругът ми му искаха и акта за раждане на детето, но според мен това не е задължително, а просто нотариуската е искала да се презастрахова - все пак тя заверява подпис на лицето, а не дали бащата наистина е баща на детето - това си го проверяват БГ митничарите и затова трябва да им представиш акта за раждане. Можеш да си я направиш безсрочна, а на митницата да им оставиш копие.
По принцип нотариусите имат единна тарифа и не би трябвало да си "съчиняват" такси. До скоро декларации и пълномощни имаха такса 3 лв., но сега погледнах, че явно има промени и сега е било 3,60. А за съставяне на бланката те таксуват още толкова, което обаче можеш да си спестиш като си я попълниш сама и си я принтираш. Ето тук има бланки - в долната част на страницата има образци за декларация от единия родител или за самостоятелно пътуване на детето.

# 17
 • Варна
 • Мнения: 8 769
тити  и jas.min, много ви благодаря!  bouquet Отивам да си сваля една бланка.
И аз зная, че нотариусите имат единна тарифа и не би следвало варненските такива да се правт на хитреци, но пък покрай бума на имотопродажбите е напълно възможно така да са се нагушили, че вече да са се самозабравили  Crazy

# 18
 • София
 • Мнения: 292
Почти всяка година правим такава декларация и текстът е различен. Тази година направихме безсрочна - текстът нещо от сорта на:  'Настоящата декларация важи до навършване на пълнолетие'. Още не сме излизали с нея, надявам се да нямаме проблеми. Ако можеш, направи си я такава, най удобно е. На нашата граница се оставя копие. На чужда граница никога не са ми искали. Ако не се укаже изрично срок, мисля че важи половин година, но не съм ного сигурна.

# 19
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Копието трябва ли да е нотариално заверено?
jas.min, там има декларация за дете пътуващо с придружител и за самостоятелно пътуване на деца. Предполагам, че мога леко да преобразя текста на първата декларация да е от името на единия родител. Нали?

А също искам да попитам дали може декларацията да е за двете деца, но в случая да пътува само едното?

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 09:41 от Доня Туфиня

# 20
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 322
направи поотделно декларация за всяко дете. Няма да ти струва много повече, но ще си спестиш някое и друго главоболие на границата.
Копието не е нужно да е нотариално заверено.
Нашата декларация е със срок до изтичане срока на паспорта.
ето нашият свободен текст:

Долуподписаният ........., роден на ..... в ....ЕГН ......, притежаващ български обикновен задграничен паспорт  № .........
декларирам, че съм съгласен синът ми.........., роден на ....в ..... ЕГН ......., пиртежаващ български обикновен задграничен паспрот №...........,
да пътува многократно зад граница, придружен от майка си ......., родена на ....в....., с български обикновен задграничен паспорт № ......., издаден.....

Горното важи до.../срокът изтичане на паспорта/..


дата                                        декларатор

# 21
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Отново благодарноссти, титиbouquet Hug
Сега се сетих, че паспорта на дребната още не е готов, така че ще трябва да почакам малко с декларацията Crazy

# 22
 • София
 • Мнения: 292
На нас този път ни записаха само ЕГН и номерата на личните карти. На детето - само ЕГН. Номерата на паспортите не са написани. Дали може да има проблем?

# 23
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
На нас този път ни записаха само ЕГН и номерата на личните карти. На детето - само ЕГН. Номерата на паспортите не са написани. Дали може да има проблем?
И при нас е така!

# 24
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Да ви кажа, а да е полезно и за други.
Направих декларацията за пътуване на детето само с единия родител. Бях свалила бланката, която тити любезно предостави, но варненския нотариус, при когото ходих не я прие.
Това, което го интересуваше беше акта за раждане на детето и моята лична карта. Нищо повече. Те си пишат декларацията, като вътре слагат само имената и ЕГН-тата на всички упоменати лица (майка, баща, дете), както и номера на акта за раждане на детето.
Във Варна струва 7.20 лв. нещото. Бележка не ми дадоха (а уж обикновено дават).

За тези, които може и да успеят да си спестят написването от нотариус, мога да дам примера:

Декларация
Днес ..... в гр. ......., подписаният/та .........., ЕГН ......., л.к. ........, изд.на...от...., с постоянен адрес...... с настоящото
декларирам

че съм съгласна дъщеря ми/синът ми........., ЕГН.......,роден/а на ..... в гр........, да пътува в чужбина, както и във всички страни от Европейският съюз, многократно до навършване на пълнолетие придружаван/а от своя баща ......., ЕГН .............
Издавам настоящата декларация, за да послужи пред органите на Гранична полиция, при напускането на дъщеря ми/синът ми от територията на Република България.
При подписването на декларация се представи следното, а именно: Удостоверение за раждане....., въз основа на акт за раждане....
Декларатор:....

# 25
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Честно казано всеки нотариус си работи по своя бланка. Нашата е още по - различна. Но важното да свърши работа.

# 26
 • Мнения: 1 173
Ще добавя и текста от пълномощното на мъжа ми за нашата дъщеря:

"Долуподписаният:

...(трите имена, ЕГН, номер на лична карта, издадена на на дата и от МВР-град, постоянен адрес)....

                                          ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ

Съм съгласен малолетната ми дъщеря... (трите имена на детето, ЕГН, дата на раждане, град) да пътува извън границите на страната, придружавана от майка си (моите три имена и ЕГН)

                                                                                              Декларатор: (подпис)"


С този текст пълномощното е безсрочно.На гърба на листа са подписът и печатът на нотариуса с датата на заверката.Точно на този печат държаха и искаха да видят при чекирането на багажа, после и при проверката на паспортите.Носех оригинал и копие на документа.Поискаха ми и копие от акта за раждане на детето - това във Варна.
На връщане си минах през проверяващите само с червените паспорти (и изглежда нормалното нелюбезно отношение на служителите на летището ни от нощната смяна), никакви други документи не са нужни.

# 27
 • Мнения: 605
Ive, печатът на нотариуса може да е на гърба, но може и да е отпред (ако има място) и той гарантира, че документът е достоверен и, че е подписан наистина от упоменатото лице. На връщане не искат декларацията, защото връщаш детето в страната, а не го извеждаш.

# 28
 • Мнения: 1 173
jas.min, Simple Smile ясно ми е на мен кое за какво е, просто добавих тук, в помощ на останалите и още един текст, още един случай. Simple Smile Дали печатът ще е отпред или отзад - без значение е, но се изисква и на всеки му е ясно защо, както и това, че документите са нужни само при излизане/извеждане извън страната. Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт