Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Страшно ми се доядоха такива курабийки...Баба ми едно време много правеше,но вече не се сеща за рецептата...Та тези сладки представляват топченца отгоре със захар и с орехи по избор.Ще се радвам,ако някой се сети за рецептата и я публикува.  bouquet
Цитирай

Varna

Мнения: 113
Ето няколко рецепти:
*
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 и половина чч захар
1 непълна чч олио
1 чл сода бикарбонат и 1 чл амонячна сода,угасени в малко оцет
настъргана кора на 1 лимон
брашно
Яйцата и захарта се разбиват на ръка и с останалите продукти се омесва тесто,което се оформя на топчета.Едната страна се потапя в захар.Редят се в намаслена тава.Пекат се в предварително загрята фурна-умерена.Излизат много бройки,аз правя по половин доза

*
2 яйца
1 голяма ч.чаша захар
3/4 ч.чаша олио(мас или масло)
1 голяма ч.чаша кисело мляко
1 бакпулвер или сода за хляб
2 .5 ч.чаши брашно
за меко тесто
Оформят се топчета поръсват се със захар и се пекат
Хубавите захаринки се напукват при печене

*
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 3-4 суп. л. олио, 1 ч.ч. кис. мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1/2 настъргана кора от лимон, брашно.
Замесва се меко тесто. Правят се топчета, мажат се с разбито яйце и се поръсват със захар и кората от лимона. Пече се

*
/            4 яйца , 1ч.ч. захар , 1ч.ч. олио , 1п. амонячна сода  угасена в 2-3 с.л. кис. мляко , брашно , колкото поеме до меко тесто . Оставя се да почине 5 мин. и се разточва на кора дебела около сантиметър , маже се с жълтък и се поръсва с кристална захар . Реже се с чаша или на форми по желание. Пекът се до порозовяване  , лично аз ги харесвам по-белички   . Работи  в студена стая и по-бързо , че амон. сода бързо шупва   и губят добрия си вид.                                                                                                         


*
"1 ч чаша кисело мляко, 3 яйца, 1 ч чаша пудра захар, 1/2 ч чаша топено масло (заб. моя - мама само с олио ги правеше, защото това е евтин и спорен сладкиш), 1 лъжичка сода, 2 праха ванилия, кората на един лимон, брашно, колкото поема - около 1 кг (сега става ли ти ясно що са на сметка и що все тях ядяхме в детинството, в училищната чанта на закуска, сутрин с прясното мляко и т.н.). Разтваряме содата в киселото мляко, прибавяме постепенно изброените продукти и замесваме тесто. С намаслени ръце късаме парченца тесто , които овалваме в правилни топчици колкото орех (ние ги правихме по големи, защото бяха само за домашна консумация, не за гости) , после нареждаме на разстояние в намазнена тава. Намазваме с разбито яйце, поръсваме ги с едра кристална захар и печем в умерена фурна."



Копирани са вече не помня и точно от къде, но са хубави. Аз правих скоро, но не помня по коя точно и станаха много сполучливи!
Цитирай
Благодаря много за бързия отговор :*
Цитирай

Добрич

Мнения: 2 743
Ето я моята рецепта:

1 яйце;
250 мл. к. мляко;
1/2 ч.ч. олио;
1 ч.л. амонячна сода;
1 ч.ч. кр. захар;
брашно до меко тесто.
Цитирай


Мнения: 8 595
Ето и още една рецепта, по която аз ги правя. Не е моя, копнах си я от някакъв форум, не беше кулинарен, а случайно ставаше на въпрос за тези сладки. Давам я така, както беше написана в поста. Пишеше още, че е еднаква с рецептата на П.Чолчева. Като количество стават много.

Цитат
"1 ч чаша кисело мляко, 3 яйца, 1 ч чаша пудра захар, 1/2 ч чаша топено масло (заб. моя - мама само с олио ги правеше, защото това е евтин и спорен сладкиш), 1 лъжичка сода, 2 праха ванилия, кората на един лимон, брашно, колкото поема - около 1 кг (сега става ли ти ясно що са на сметка и що все тях ядяхме в детинството, в училищната чанта на закуска, сутрин с прясното мляко и т.н.). Разтваряме содата в киселото мляко, прибавяме постепенно изброените продукти и замесваме тесто. С намаслени ръце късаме парченца тесто , които овалваме в правилни топчици колкото орех (ние ги правихме по големи, защото бяха само за домашна консумация, не за гости) , после нареждаме на разстояние в намазнена тава. Намазваме с разбито яйце, поръсваме ги с едра кристална захар и печем в умерена фурна."

Изглеждат така:

Цитирай


Мнения: 3 332
Не съм правила, но си спомням, че в един от браевете на списане "Кулинарен журнал" имаше. Ако не си намерила точно това, което търсиш, като съставки, ще я запиша.  Peace  chef
Цитирай

Бургас

Мнения: 58
                   "ВОЙНИШКИ КУРАБИИ"                               

 1яйце,1ч.ч.кисело мляко+1ч.л.хлябна сода,1ч.ч. захар,1ч.ч.олио,1ванилия,брашно за меко тесто.След като тестото се замеси,се правят топчета малко по-големи от орех,едната страна се потапя първо в разбит белтък,но не на сняг,после в кристална захар.Нареждат се в тавичка на разстояние едно от друго и се пекат в умерена фурна до леко зачервяване.
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
Ето и моята рецепта за войнишки курабии:

5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 чч захар
1 чч непълна олио/мас/маргарин
1 чл с връх сода бикарбонат+1 чл амонячна сода,угасени се в няколко капки оцет
настъргана кора на един лимон
брашно за меко тесто
Захарта и яйцата се разбиват на ръка.Прибавят се останалите продукти и се замесвамеко тесто.Правят се топчета,малко по-големи от орех,като едната страна се потапя в захар и се нареждат в намаслена тава.Пекат се на умерена температура,в предварително загрята фурна.Стават много вкусни,направя ли такива,само това се яде вкъщи.
От тази доза излизат много бройки,обикновено правя половин доза.
Цитирай


Мнения: 1 378
За първи път чувам за войнишки курабийки. Някой знае ли защо се наричат така. Имам спомен от детските си години за изпращания на войници, доста тържествени, напомнящи сватби, събирания на цялата рода и де що има познати. Да не би тези сладки по онова време да са били хит?
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
За първи път чувам за войнишки курабийки. Някой знае ли защо се наричат така. Имам спомен от детските си години за изпращания на войници, доста тържествени, напомнящи сватби, събирания на цялата рода и де що има познати. Да не би тези сладки по онова време да са били хит?

Защото излизат много бройки и насищат.Дали е заради това,незнам,но така са ми казвали.
Цитирай

Добрич

Мнения: 2 743
Чувала съм, че в казармата редовно са давали такива курабии за закуска. Правели са ги големи, а аз ги правя по - малки. Знам, че по оригиналната рецепта отгоре се поръсват с орехи.
Цитирай


Мнения: 1 378
Благодаря , момичета, за отговорите   bouquet
Цитирай

сред люляците

Мнения: 684
Аз бих ти препоръчала курабиите на Пепчо Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.