Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Габрово

Мнения: 252
Здравейте момичета!
Майка ми ми даде една ярешка плешка и честно да си призная  нямам никаква идея как се готви-предполагам че е с лапат спанка и т.н., но ми трябва нещо подходящо за сега
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Може и с ориз.

Натъркваш месото със сол,черен пипер и червен пипер.Намазваш с олио и хубаво размазваш с ръце подправките по месото.
Слагаш го в тава,доливаш 1-2 чаши вода,похлупваш с фолио и печеш.

Отделно слагаш в тигана 1-2 нарязани глави лук като за запръжка,Като се позадуши се прибавя измития и отцеден ориз(количеството зависи от големината на тавата ти) около 1-2 чаши.След като стане "стъклен" се долива гореща водичка и се оставя да понабъбне.После се добавя при месото,но когато е вече полуготово.Чак накрая се маха фолиото а да хване загар.Отгоре се наръсва с пресен магданоз при сервиране.


П.П. Ако ти се занимава,може в ориза да се сложи и малко пилешки дробчета(предварително кипнати),които са нарязано на по-малки парченца.Тогава вкусът става като дроб-сарма,но трябва да се прибави и джоджен.
« Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 14:53 от TheNMaster »
Цитирай

София

Мнения: 1 502
Предложението е хубаво но аз да добавя от опит. Свеки често ми праща. Не знам твоето но нашите са доста тлъстички. Изчисти първо всички мазнотии и тогава действай по идеята на TheNMaster. Другото е миризмата. Като го сложиш да печеш сложи и мъничко мед да убия миризмата. За сега най-много го харесваме с ориз. Peace Става много приятен аромата. Peace
Аз предварително го обезкостявам и обезмазнявам. Пека го на порции. Кокалите в тенджера под налягане варя за супичка. Получава се много приятен больон. Супата с фиденце е супер. Peace
Цитирай

Добрич

Мнения: 2 743
Приготвям ярешкото месо в глинено гърне с дафинов лист, черен пипер и вода колкото да се облее. Става чудесно. Топи се в устата.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 709
Аз най-често го правя в глинен съд / става и в тава, покрита с фолио/ с много лук нарязан на по-едро, моркови на ленти, гъби, черен пипер на зърна. Месото го редя върху зеленчуците подправено с червен, малко черен пипер, мноооого джоджен и сол. Наливам малко водичка и мазнина, 1/2 бира и печа на бавнично доста време. Като уври препичам отгоре.  chef
Цитирай


Мнения: 3 332
Аз неделя готвих на фурна с много подправки- чубрица, магданоз, черен пипер, червен пипер, сол, къри.Тавичката покрих с фолио и стана много вкусно.  Peace
Цитирай


Мнения: 107
За убиване на миризмата може да сложите 2-3 стръка кервиз, които след изпичането се отстраняват.
Цитирай

до морето

Мнения: 494
Когато няма зелентия /лапад, спанак и др./ предпочитам да изпека както казваме в къщи месото "чисто"  Smile. Правя марината от 1/2 кофичка кисело мляко, 2 -3 ч.л. ароматна горчица, сол, черен пипер, джоджен и съвсем малко риган, няколко скилидки чесан. Всичко пасирам добре и омазвам бутчето, това което остане от марината го разреждам или с бяло вино или с вода в зависимост от това какво имам и го сипвам като течност за печене в тавата. Ако имаш време можеш да оставиш месото да престои няколко часа така омазано, ако ли не го слагаш направо да се пече. Плешка с грамаж около 1 - 1,5 кг пека на 150 градуса за 2 часа под фолио - това ако не бързаме, може да се изпече и по-бързо на по-висок градус, но не става толкова вкусно.
За гарнитура приготвям задушен ориз с гъби или с маслини или там каквото друго си измисля.
Приятно готвене!  chef
Цитирай
За мен младото истинско яре няма никакъв лош мирис, не е като агнешкото.

Чудесно е Ярешко печено , но перла в коронта си остава:

  Гювечета от ярешко с лозови листа
 





Цитирай


Мнения: 3 332
За мен младото истинско яре няма никакъв лош мирис, не е като агнешкото.


Именно!  Hug
Разгледах рецептите ти и искам да ти кажа, че много ти се възхищавам.   bouquet
Цитирай

София :(

Мнения: 182
Преди две седмици правих агнешко по тази рецепта
http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=5515
Не беше ребърца , а точно плешка и половинката , който винаги е сигурен, че агнешкото му мирише и не го обича, два пъти ходи да си досипва  Laughing Предполагам, че и с ярешко ще е също толкова вкусно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.