Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 916
Провокирана съм от съседната тема за Душите на децата. Отдавна искам да си направим дискусия по въпроса за наркотиците.
Аз лично се опитвам да гледам малко по глобално на нещата, т.е. въпроси като дали детето ми изглежда мърляво и дали си е изяло супата на обяд, ми се струват маловажни на фона на това как да направя човек от детето си и да не залитне по лошия път. мислих , мислих и реших, че нито секса, нито алкохола ме притесняват толкова, колкото наркотиците. Не че одобрявам безразборен секс или алкохол в промишление количества, но на фона на наркотиците направо ми изглецда детска играчка. Просто като чуя за наркотици и тръпки ме побиват... Може би защото са ми непознати - опитвала съм само трева, но каквото и да е , адски много ме плашат.
та на въпроса - как да предпазим децата си - упс, грешка, не мога да го предпазя, точния въпрос е : как да възпитам детето си, така че един ден да знае как да реагира, ако трябва да опита, но да не стане зависим от наркотиците? Какво да му кажа, кога да му го кажа, как да му го кажа???
Засега имам една единствена теория и тя е - да възпитам уверено в себе си (т.е. дете, което няма нужда да се доказва чрез наркотици),  да не забранявам и ограничавам прекалено много (т.е. това значи ли един ден да не правя трагедии от една трева примерно...), да наблегна на спорта, природата, здравото тяло (т.е. да предпочете да отиде на ски, вместо да се надруса)....
Вие сте - полагате ли усилия в тази насока и какви са те?

# 1
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 633
Децата ни са на една възраст. За мен лично е още рано дори да мисля в тази посока  Peace

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
И мен ме вълнува този проблем. Наскоро в Часът на мама мисля говориха по темата и казаха,че и от детската градина не е рано да се започне да се говори за това ,така че направо си е време да се замислим.Като знам,че децата започват от първи клас да пушат ,а то не е много далече от дрогата,нали и двете се започват от любопитство и с идеята да покажеш,че си по-голям . Направо ме е страх и не знам мен кое ме е спряло навремето от цигарите - може би това,че не съм имала пример в семейството,не че не съм опитвала,но късно и за малко. А дали важи и за дрогата,как едно дете може да откаже ако всички около него опитват. Наистина трябва да е много уверено в себе си,за да не му е нужно по такъв начин да се доказва пред другите.Ох, колко страх ще бера занапред сигигурно още ми е бедна фантазията да си представя.

# 3
 • София
 • Мнения: 916
Аз лично въобще не мисля, че е рано. И причината за това е, че смятам, че проблема се крие във начина на възпитание - тоест когато детето ми е на възраст, в която да пробва, вече ще е мноого късно за възпитание и тогава скандали и проповеди няма да ми свършат работа.
затова съм и посочила нещата, които смятам, че могат да се направят и според мен са важни , могат да се приложат още сега на 3- 4 годишна възраст... , за да  береш плодовете на 20...

# 4
 • Мнения: 9 817
Не зная дали е рано или не, обаче тази година ни се наложи със съпруга ми да обясним от части какво представляват наркотиците и на дъщеря ми.
Бяхме на море и в центъра на Созопол точно между новия и стария град видяхме група от 18-20 годишни момичета и момчета, видимо употребили солидна доза наркотици. Те лежаха по земята и буквално се търкаляха, някои повръщаха, други гледаха в празното пространство.
Е, съответно дъщеря ми се впечатли, а ние обяснихме, че някои хора вземат разни хапчета и си мислят, че от тях им става по-весело, но всъщност не е така и ето какво се случва с тях.
Аз също нямах намерение да разяснявам вредата от наркотиците на толкова малко дете, но се наложи.

# 5
 • София
 • Мнения: 15 234
Напоследък чета разни сайтове и блогове и ми се изправя косата - на 15 години са опитали всичко и геройски продължават с "бонбоните".
Когато се наложи, ще се постарая да обясня. Но не ми се мисли какво ще стане, ако недай си Боже, почне да употребява някой ден.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Децата ми знаят някои неща за наркотиците. Обяснявала съм им какво представляват, какво е въздействието върху човека и до какви сериозни проблеми може да се стигне. Това за мен е неразделна част от безопасността им, наред с това да не говорят и вземат неща от когото и да било. Поводът беше пушенето при гледката на пушещи ученици от тяхното училище и малко по малко разговорът се измести и към наркотиците. Не мисля, че е рано, защото те вече прекарват доста време извън дома и трябва да знаят от какво и как да се пазят. Предпочитам малко по малко да получават подходяща информация, а не та е тема табу.

За мен въпросът дори не е толкова как да ги опазя аз, а как те самите да се опазят. Вече е известно, че голяма част от децата опитват от любопитство и желание да се докажат пред връстниците си или да се правят на големи. Затова работя в тази посока - отстояване на собствените интереси и неподдаване на груповия натиск за такива неща. Може да изглежда рано, но няма закога да чакам да станат на по 12-13 години и тогава тепърва да се учат как да отстояват себе си и своите възгледи за добро/лошо, правилно/неправилно.

# 7
 • София
 • Мнения: 9 006
Мисля, че методът на баща ми беше достатъчно ефективен - откакто се помня, в главата ми е набивано да не докосвам наркотици, да не се поддавам на религиозни манипулации и да не излизам с непознати чичковци.
Засега пред моите деца прокарвам темата за наркотиците и /за мое щастие, а за чуждо нещастие/ непрекъснато виждаме по улиците и в градинката нагледни примери за това, колко пагубно влияе наркоманията над хората. Мисля, че първият им сблъсък с наркомани беше, когато бяха на около 3-4 години. В градината, в която си играят дойде една двойка, надрусани до козирката в пет следобяд. Дълго се поклащаха седейки, преди да паднат на алеята, а децата ходеха да проверяват дали вече не са умрели. Малко зловеща, трагикомична сценка, но се надявам да е оставила траен и многозначителен спомен в младите мозъци. Ежедневно им промивам главичките с проповеди за  заплахата от наркотици, секти /предпочитам да убия в зародиш всяка любов към Бога, отколкото да  станат жертва на изроди/ и възможните злини, които могат да им причинят непознати хора.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 87
Колкото по рано,толкова по добре!Просто трябва да се намери правилния  подход и да му се обясни.

# 9
 • Мнения: 4 784
Ще му обясня, надявайки се да ме разбере. Още му е рано, но мисля от малък да си говорим за тези неща. Записвам се да следя темата, понеже това е един от големите ми страхове, виждайки по улиците ежедневно какво се случва с младежта.

# 10
 • в офиса
 • Мнения: 737
Абсолютно съм съгласна с мнението на baibibi!
Аз карам по същият начин с надеждата да успея да им промия мозъчетата.Ние говорим от най-ранна възраст за това.Искам да растат с тази мисъл,защото идва един момент,в който всичко е в техните ръце.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 435
Мисля си, че всеки родител изпитва страх от това, дали детето му ще се окаже поредната жертва на наркотиците. Смятам, че е добра идеята да се почне от рано с възпитанието на детето по тази тема. Друг е въпроса по какъв начин ще му се обясни и представи проблема. Много е сложно и индивидуално всичко. Rolling Eyes

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Съгласна съм,че трябва да обясним на децата си колко са страшни и опасни наркотиците,но не е ли по- правилно ние самите да имаме някаква образованост по тази тема и тогава да се впускаме в обяснения.До една определена възраст е лесно да се каже,че еди кое си  е вредно,не е хубаво да се прави това или онова.Аз самата не знам почти нищо за наркотиците и как бих могла да обясня на детето си какво е това.А и не смятам ,че 4 години са възраст ,в която да го занимавам с неща,които не познава дори като име.За сега сме на тема "цигарите са лоши,не е хубаво да се пуши",но не мога да кажа,че един ден,след години,ако опита да пуши,че няма да му хареса...надявам се и личния пример да допринесе за  избора му на здравословен начин на живот.Чукам на дърво! И се моля детето ми  да бъде разумно!

# 13
 • София
 • Мнения: 36 901
За образованост - имам я. Бих предпочела да не ми се налага да се образовам точно за наркотиците. На по-големите деца, които вече тръгват на училище може да им се обясни къде са клопките.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 268
Освен да се говори за вредата от наркотиците,трябва да знаем какво е обкръжението на нашето дете.Приятелита са най-важния фактор и пример за подражание.Училището и дисциплината в него-също.Не е за подценяване избора на добро училище.Синът ми е на 18г и слава Богу излезе сух от пуберитета.Едва ли обаче аз имам единствена заслуга за това.Май главно негова си е заслугата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт