Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Русе
 • Мнения: 198
Мили майки,
в моя мил град Русе има едно известно заведение "Баба Яга" с доста детски съоръжения около него. Едно от тях е старо влакче с открити и плитки вагончета, което се движи в кръг, и то с доста висока скорост.  Пробемът е, че седалките нямат обезопасителни колани ( а е имало навремето - вижда се) и е очевадно опасно така. Преди месеци обърнах внимание на момчето, което пуска влакчето, но той само вдигна рамене (разбирам, че го интересува печалбата, и пренебрегва всичко останало). Тази седмица ходихме за втори път там и качих сина на влакчето, че е голям любител на влакове. Попитах момчето какво са измислили по въпроса за коланите. Отговорът беше, че няма проблем, че затова бил той там, че децата - забележете -  АКО СЕ ДЪРЖАТ, НЕ Е ОПАСНО. АКО СЕ ДЪРЖАТ! А малките деца, а слабите деца, а разсеяните деца, а децата, които се обръщат назад да се усмихват и махат на родителите си и загубват равновесие... Аз бях на тръни през цялото време, защото моя син се обръщаше и ни се усмихваше, а аз все крещях "Дръж се, дръж се".....
Искам да напиша жалба до някоя организация за защита на потребителите и да се позова на наредба, която урежда въпросите за безопасността на увеселителните съоръжения.
Моля, ако някоя от вас е правила нещо подобно, да сподели опит или просто ако сте запознати как да действам - моля, кажете.

# 1
 • Света Троица
 • Мнения: 483
Ами обади се да попиташ първо на комисията, после в общината - може да те посъветваткакво да направиш, но дали ще направят нещо... силно се съмнявам!  Този младеж сигурно плаща нещо като наем и от там натаък никой май не го интересува нищо...
Пробвай поне да знаеш, какво би могла за направиш!  Peace Успех!

# 2
 • Русе
 • Мнения: 198
Аз ще напиша със сигурност писмо до комисията най-вероятно, но попитах, за да науча дали това е най-точния път, а и най-вече - да науча кои наредби имат отношение, а оттам да разбера кой контролира изпълнението на наредбите. Благодаря за подкрепата.

# 3
 • US
 • Мнения: 758
Добре, че има хора като теб, които се опитват да направят нещо и да си потърсят правата. Всички сме свикнали с безобразните детски съоръжения по площадкитеи го приемаме за даденост....Пазиш детето и това е. Имам пресен пример - при нас направиха нова детска площадка за най-малките, оградена с дървена оградка. Изглежда супер, но като се загледах видях, че всяка дъска от оградата е закована с нещо като огромен телбод, незнам как се казва, но краищата на теловете стърчат навътре и са на нивото на главата на едногодишно дете.... ooooh!. Може да си разпори главата като нищо...Немога да повярвам, че е направено толкова некадърно, и никой не му е направило впечатление, че е опасно всъщност.

# 4
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Достатъчно е да сезираш Комисията.
Има наредби за безопасност на детски площадки и съоръжения.
Всички те подлежат на задължителна годишна инспекция, заради амортизация и тн т
Специално за статичните съоръжения съм запозната със стандартите и изиксванията.
За другите - които се движат и са на електричество, има други изисквания и наредби.
Там има специална комисия, същата която пуска асансьорите в експлоатация доколкото знам.
Все пак - според мен достатъчно е Комисията.

# 5
 • Русе
 • Мнения: 198
Благодаря за напътствията. Трябва да пишем и да се обаждаме за такива нередности. Аз преди майчинството се свивах или не виждах много нередности, но майчината грижа ми изостри сетивата и вече знам, че ако не се обаждаме, ще си останем в окаяно положение. Писала съм до общината няколко пъти за друг сорт нередности и смея да кажа, че има резултат.
Още тази вечер сядам да съчиня писмото. Каспър, благодарности за насоката.
Знам, че собственика на заведението е голяма риба. Нека да си печели тонове пари, който го може го може, но поне да не си играе с живота и здравето на децата, от които печели.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
Каспър,в този дух да те питам какво се прави когато опасното съоръжение е обществено,т.е. в градска градина или междублоково пространство? Към кого трябва да се обърнем,моеш ли да ми дадеш съвет?

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Достатъчно е да сезираш Комисията.
Има наредби за безопасност на детски площадки и съоръжения.
Каспър, убедена съм че на хартия всичко е ОК. А, така ли е на практика? НЕ, не е. Досега не съм видяла една детска площадка, която да е безопасна. Затова винаги, когато пусна детето си да играе, винаги съм нащрек.

# 8
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
... когато опасното съоръжение е обществено,т.е. в градска градина или междублоково пространство? Към кого трябва да се обърнем,моеш ли да ми дадеш съвет?

Към общината, задължително в писмен вид!
Задължение на общинските администрации е поне веднъж в годината да правят пълен преглед и опис на състоянието на катерушки, пързалки, люлки и т.н. Опасните се премахват задължително!

П.П. За градове като София и Пловдив, където има отделни районни кметства - в техните задължения и правомощия е този контрол.

Tonita, бавно, много бавно, но нещата започват да се променят.
В Пловдив вече правят детски площадки по европейските стандарти  Peace
А общината е реагирала светкавично при мой сигнал за счупени и опасни люлки. Може да е единичен случай, но е факт.

# 9
 • Русе
 • Мнения: 198
Подадох жалбата до КЗП, заведоха я в една голяма тетрадка със страшно много запълнени редове и страници, т.е. едва ли смогват да реагират адекватно на всички жалби. За тяхна и моя радост  случаят съвпада с провеждането на акция за безопасността на детските площадки. Разрових се в нет-а и наистина има скорошни публикации за нови безопасни, по европейски модел, площадки. Вероятно в цялата страна върви тази акция, така че сега е времето да се обадите и да посочите конкретни площадки за оправяне. Ех, да живеят акциите....

# 10
 • София
 • Мнения: 2 211
m i,адмирирам те за начинанието.Дано има развитие по случая,а не да си остане в тетрадката.
Радвам се,че има такива хора като теб,обикновенно лошото се случва и след дъжд-качулка,отговорните
и виновните се вайкат и чудят защо стават белите.

# 11
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
В Пловдив вече правят детски площадки по европейските стандарти  Peace
За наше огромно съжаление това не е вярно.
Новите общински площадки, поне тези които аз знам, а аз ги знам повечето, не отговарят на стандарта.
Нови не значи отговарящи на стандарта.
Много е неприятно, понеже са чисто нови и струва почти едни и същи пари да го направиш по правилния и грешния начин.

Подадох жалбата до КЗП, заведоха я в една голяма тетрадка със страшно много запълнени редове и страници, т.е. едва ли смогват да реагират адекватно на всички жалби. За тяхна и моя радост  случаят съвпада с провеждането на акция за безопасността на детските площадки. Разрових се в нет-а и наистина има скорошни публикации за нови безопасни, по европейски модел, площадки. Вероятно в цялата страна върви тази акция, така че сега е времето да се обадите и да посочите конкретни площадки за оправяне. Ех, да живеят акциите....
Да, наистина има такава акция и тя тече и за стопански и нестопански, в случая общински, площадки.
Но ще реагират на твоя сигнал, защото е много по-лесно да отидеш на място и да глобиш едно лице отколкото да търсиш човека или отдела в общината, които са отговорни за конктретната площадка.

Относно дали изискванията не са само на хартия, мога да напиша роман.
Истината е, че от КЗП не разбират и не им е работа да са експерти по тези площадки.
Тяхната работа би трябвало да е само да дойдат да проверят добър ден, добър ден, дайте документацията минали ли сте годишна инспекция за безопасност. Който минал, минал, който не - да минава или да затваря.
Ето тази организация
http://www.rospa.com/playsafety/bulgaria/
е международна. Те са единствените, които могат да кажат безопасно ли е нещо или не и при тях няма шест пет. Минавам техни инспекции всяка година - всичко се гледа в детайли, основно, няма компромиси.
Това трябва да бъде задължително.
Но кога ли ще стане.

В случая щом е намесено електричество - работата става сложна, освен стандарта има и няколко наредби за електрическите съоръжения, които са задължителни.

# 12
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Каспър, в градинката срещу Каменица махнаха всички стари пързалки, безумни ракети и катерушки. Сложиха нови, наистина изгреждат различно. От общината показваха сертификати разни, ама дали наистина документите са издадени от точната комисия...  newsm78 Има и охрана, нещо, което мен мн.ме изненада. Казвай какво не им е по стандартите, да им създадем малко проблеми  Wink

# 13
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Не вярвам някой да им създаде проблеми, защото все пак е направено ново и с желание.
Това, което мен не ми харесва - ами имаш ги тези пари, дай ги както трябва, интересувай се, купи правилните неща.
Сертификат всеки може да издаде... Какъв и защо, това вече е отделна тема.
Специално градинката на Каменица не съм я виждала и не мога да кажа, но казвам за площадка направена преди седмици пред нас
Сложени люлки и пързалка
Нито едното не отговаря на стандарта
Люлките - са сложнени на метален здрава връзка, което всички знаем колко е опасно ако наоколо преминава дете около движеща се люлка, отдолу е трева, но всъщност вече е твърда пръст, земя и то много твърда.
В стандарта е ясно - люлката трябва да бъде на въже или синджир, защото ако все пак се удари преминаващо дете, силата на удара се разпределя между люлеещото се и удареното дете и така фатални последици не може да има. Чувала съм майки да казват, че не харесват тези люлки, защото децата им падали от тях. Ами падат, като са качени на тинейджърска люлка без облегалка. Не можеш да сложиш двегодишно дете на люлка за 9годишно и да очакваш да не падне. Дори и да падне по стандарт настилката под люлката в определен обсег трябва да е ударопоглъщаща при падане от 1 м височина - или пясък, или дървесина, или каучук.

Пързалката, която е на нашата площадка е по същия начин вън от стандарта.
Стълбите са неправилни, може да се промуши краче и да се счупи. Точно на такава стълба на наши познати детето си е счупило краче, но в Слънчев Бряг.

Похвално е за Общината, че правят нещо, но основното е, че трябва да се вслушват в хората, които има опит и познания.
Специално хората от Роспа са уникални спрямо знания. Нещо повече те дори проектират площадки - основното  с което трябва да се започне, за да е безопасно едно място. Не както въпросната - пътя за стълбата на пързалката минава точно през люлеещите се метални пръти на люлката.

# 14
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Настилките са основен пролем по всичките ни площадки  Confused. Дори да има люлки на въжета и пързалки, които отговарят на всички изисквания, в повечето случаи под тях е бетон или оскъъъъден пясък.
Аз пак да питам, че не разбрах - само Роспа ли имат правото да издават тези сертификати за безопасност на детските площадки и съоръжения? 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт