Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 272
Мамчета интересува ме какво усещате като кърмите. Тъй като аз все още се затруднявам със захапването на бебето интересно ми е да разбера какво е "нормалното" усещане.  Всички казват че болка не се усеща, но усещате ли някакво дърпане, триене или нещо друго?

Една консултантка от Лалече лигата ми каза да държа бебето на едната гърда 20 мин, след това да сменя памперса и ако иска да продължи да яде да дам другата гърда. Досега аз съм държала бебето само на 1 гърда (понякога с часове), дори когато суче само за комфорт. Започнах да го практикувам, но в гърдите ми остава още кърма и то от задното мляко. Опасявам се че бебка няма да се нахрани достатъчно и че тази недостатъчна стимулация, може да доведе до намаляване на млякото.
От друга гледна точка, днес имахме един много пълен памперс и 5-6 напишкани (досега). newsm78 Бебето заспива след хранене и е спокойна, но аз се притеснявам много за този "режим"

Другото нещо е, че започна да връща малко мляко. Това означава ли, че е преяла?

Благодаря ви!

# 1
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 261
Притесненията за прословутото задно мляко са много чести - и обикновено напълно безпочвени Laughing Няма някакъв магически момент, когато се включва клапата за задно мляко Mr. Green Съдържанието на мазнини се изменя полека по време на кърменето - представи си го както потича топлата вода от крана - първоначално е хладка, но с всяка изминала минута се затопля все повече. И ако след час пуснеш отново крана, няма да потече пак хладка, а направо топла към гореща. Абсолютно същото е по време на кърмене със съдържанието на мазнини в млякото.
Разумно е да държиш бебето на едната гърда, докато видиш, че спира да суче активно на нея - това може да е след 15-20 мин, но може да е и след 10, или пък след 30 мин. Като видиш, че вече не гълта на гърдата и започва да задрямва, като само посуква, е време за смяната на памперса и предлагането на другата гърда, от която бебето може да суче, а може и само да дръпне 1-2 пъти и да заспи.
Казваш, че бебето е спокойно, доволно и пълни добре памперсите - значи няма поводи за притеснение от тази организация на кърменията Grinning
Доколкото разбирам, бебето ти е мъничко - нормално е да усещаш малко придърпване в началото на кърменето, но не би трябвало да е болезнено (ако съскаш през зъби, свиваш си палците на краката или притропваш с крак - това не е нормално!). Обикновено след потичането на млякото (усеща се като напрежение или напълване на гърдите, понякога и като иглички - а понякога не се усеща изобщо и само усиленото гълтане на бебето е сигнал за това) би трябвало да се чувстваш добре, а зърната да излизат с нормална форма и цвят след кърменето.

# 2
  • Мнения: 272
Благодаря ти Хедра. Значи дори да имам още мляко в първата гърда да сменям, така ли? (Ще набл\давам ситуацията още 3-4 дни да видя дали ще пълни памперсите, тъй като практикувам този начин на кърмене от 2 дни).

Също така би ли ми казала какво означава връщането на малко мляко след кърмене?

# 3
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 261
Ами те гърдите никога не се изпразват напълно - мляко в тях ще си има и все ще можеш да изцедиш малко при стискане. Нали усещаш гърдата омекнала след сученето на бебето и го виждаш, че вече не суче активно и минават 7-8 суквания без да има гълтане - това е знак, че макар нещо все още да тече от гърдата и ако стиснеш, даже да може да пръсне струйка, все пак тя е добре изсукана и на бебето не му тече повече значително количество мляко.
Връщането има разнообразни причини и е много често при малките бебета - възможно е да връщат млякото, което им е вповече, но може да няма такава връзка изобщо, а да се дължи просто на незрялостта на мускулчетата, които затварят горната част на стомаха.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт