Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 юни 2005, 17:19 ч.

Често задавани въпроси за отбиването

 • 17 433
 • 9
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Често задавани въпроси за отбиването

автор Кели Бонята, BS, IBCLC


Подходящи методи за отбиване на бебе

Процесът на отбиване на кърмаче от майката може да се окаже труден период за вашето дете, в зависимост от това доколко отбиването съвпада със собствената природна нагласа на бебето за отбиването му.

Ако сте решили категорично да отбиете бебето, постарайте се да го гушката по-често, да прекарвате повече време насаме, да го целувате и прегръщате повече от обикновеното. Много майки, които са започнали процеса на отбиване, често се боят да правят това от страх, че така биха окуражили детето си да поиска да суче отново. Но вашето дете се нуждае от повече нежност, като компенсация за редуцирания физически контакт, резултат от намаляването на броя на кърменията. Прекарвайте повече време с бебето, като го люлеете и лежите до него, масажирате го по гръбчето, галите го и т.н. Отделете време да държите бебето на ръце и да се съсредочавате върху него така, както сте го правили, когато сте кърмили. Седете или лежете до него. Гледайте го, говорете ме. Правете различни неща с бебето си. Не гледайте телевизия, не отговаряйте на звъненето на телефона и не се опитвайте да вършите и други действия паралено с това. Понякога една кратка прегръдка може да е достатъчна, но се опитайте да отделите достатъчно време, за да имате поне един продължителен период от време през деня, в който да сте заедно. Покажете на бебето си, по всякакъв възможен начин, че все още искате близостта с него. Опитайте се, според възможностите си,  да посрещнете тези нужди на бебето, които кърменето задоволява, по всички възможни начини, за които се сетите.

Ако бебето покаже голяма нужда от кърмене, не му отказвайте. Но ако вие сте започнали процеса по отбиване и бебето ви не проявява желание да се кърми, вие може да изберете да не го кърмите.


Дали процесът по отбиване не протича прекалено бързо за бебето?

Наблюдавайте бебето ви за признаци на стрес; то ще ви покаже ако процесът по отбиването се развива прекалено бързо за него.

•   появяване на нов или повишаване на вече съществуващ страх от разделяне
•   повишен плач, хленчене, прилепване към вас или внезапно раздразнение
•   внезапно повишаване на нощните събуждания
•   хапане, ако преди това не е имало
•   появяване на ново или повишаване на вече съществуващо привързване към плюшени играчки или одеало
•   започване на смукане на палец или биберон
•   стомашни болки, запек, повръщане, отказ да яде
•   появяване на нова или повишаване на вече съществуваща отчужденост

Доктор Уилям Сиърс споменава в една от книгите си, че определено поведение на детето, иначе казано, отчужденост, агресия, прекомерна възбуденост, честа смяна на настроенията и други, всичко това може да бъде “заболяване” в следствие на преждевременното отбиване. Той говори за отбиването като “възмъжаване”, което включва етап на готовност. Отбиването не би трябвало да е откъсване от майката, а по- скоро етап, в който детето се чувства “толкова пълноценно и право, че то е в състояние да се справи без каквато и да е друга връзка” и е готово да премине към друга фаза. Отбиването на дете, преди да му е настъпило времето, може да накара детето да се чувства непълноценно и би могло да нарани чувството му на доверие, според д-р Сиърс. Той вярва, че за голяма част от тези типове поведения, корените могат да бъдат проследени назад до преждевременното отбиване и подтикване на детето към самостоятелност без то да е напълно готово.

Готовността за отбиване е крайпътен камък в развитието и някой деца го достигат преди други. Ако изглежда, че вашето дете се отбива прекалено бързо (или пък вие проявявате рано желание да го отбиете - кърменето е двупосочна връзка) няма причина да забавяте процеса или дори да го поддържате. Няма нужда да започвате отново всички сесии на кърменето. Но бихте могли, ако искате, да продължите с тези, от които ви се струва че детето се нуждае най- много. Или пък, не му предлагайте да го кърмите изобщо, но не му отказвайте в момента, когато то иска отчаяно. Нагласяйте се според него и се опитвайте да разберете нуждите на детето си.

 Ако детето ви има затруднения с отбиването, тогава времето ще е най- доброто лекарство. Може да откриете, че ако изчакате още малко време, детето ви ще е по- подготвено за този важен момент и целия процес ще бъде по- лесен. Може би сега просто не е точният момент.


Какво да правим ако бебето се разболее по време на отбиването?

За кърмените деца е напълно нормално да искат да се кърмят по-често, когато са болни. Кърмата им предоставя течности и храна, които те често отказват от други източници, когато боледуват. При деца, които не се кърмят, понякога има риск от дехидратиране по време на болест, защото те отказват да пият. Това много рядко може да се случи при кърмено дете (едно от многото предимства на продължителното кърмене и до възраст на прохождане!) Кърменето също така, създава голям комфорт на детето ви, когато то се чувства зле.

При нормални обстоятелства, ние никога не бихме окуражили майка да отбива детето си, когато детето е болно. Отбиването при нормални обстоятелства, когато детето ви се чувства добре  е драстична промяна за него, особено ако то не се чувства готово за нея. Отбиване по време, когато то е болно и не се чувства на себе си е още по- драстична промяна.

Ако детето ви се разболее по време на процеса на отбиване, сериозно се замислете да му позволите да се кърми, когато има нужда, докато се възстанови. Продължителното, неограничено кърмене е много вероятнпо да ускори оздравителния процес и да бъда честна, наистина няма по добър начин да успокоито болно малко дете от кърменето. Веднъж възстановило се, може да предприемете повече целенасочени стъпки към отбиването.


От колко допълнително мляко има нужда бебето по време на процеса на отбиване?

Ако бебето ви е по- голямо от 9- 10 месеца и все още се кърми редовно (най-малко по няколко пъти на ден), и проявява увеличен интерес към твърдата храна, то не се нуждае от никакво допълнително мляко (формула, краве мляко, соево мляко, оризово мляко или еквивалентните хранителни вещества от други храни)

Вместо допълнително мляко, бихте могли да предложите на детето си, твърди храни с вода или сок (не повече от 90-120 мл на ден), както и изцедена кърма, която сте замразили.

Млечната индустрия е успяла много убедително да ни внуши, че нашият хранителен режим е непълноценен ако не консумираме краве мляко. В действителност, кравето мляко е удобен източник на калции и други хранителни вещества- то не е необходимост. В много краища на света живеят много хора, които не пият краве мляко и все пак успяват да набавят необходимите на организма си калций, протеини, мазнини, витамин Д и други вещества, които се съдържат в млякото. Прекалено много мляко в хранителния режим на детето може да (1) го изложи на риск от желязодефицитна анемия (защото кравето мляко може да попречи на приемането на желязо) и (2) намали желанието на детето да поема друга храна.
 След дванадесетмесечна възраст (понякога дори по- късно, в зависимост от детето ви) млякото става по-малка част от хранителния режим на детето ви. Ако вашето дете отказва да пие редовно мляко, а и не суче редовно, може да му предложите кисело мляко, сирене и сладолед като заместители. Също така, бихте могли да добавяте мляко към различни хранителни продукти: палачинки, вафли, френски тост, бъркани яйца, картофено пюре и печива. Допълнителен протеин може да предложите и чрез сметаново фъстъчено масло и добре сварен жълтък; калций може да се добави чрез обогатени с калций сокове или зеленчуци.


Преведе sallys от www.kellymom.com

Последна редакция: пн, 27 юни 2005, 16:07 от Бу

# 1
 • Мнения: 1 629
Не разбирам, тук се казва, че след отбиването мляко не е нужно?! Последно кисело или адаптирано мляко да се дава на отбито дете, на около годинка примерно. Детето на съседката ми е на толкова и аз все  я агитирам да дава адаптирано, а не кисело мляко. А сега ми се разклатиха представите! Thinking

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Има се предвид, че ако детето не иска да пие мляко (независимо какво), не е беда, т.к. калций се набавя от много други продукти. Но ако иска да пие, разбира се, адаптираното е по-добро от киселото, т.к. е обогатено с всичко необходимо.

# 3
 • Мнения: 1 629
А, благодаря, Бу, ама много многозначно звучи тоз пасаж от статията... newsm78

# 4
 • Мнения: 1 586
А аз мисля, че за здравото дете над годинка е по-добре да консумира натурално прясно или кисело мляко (ако изобщо иска мляко) вместо "обогатеното" адаптирано.

# 5
 • Мнения: 7 360
Много се надявам,скоро да не се отбиваме.Не искам да се заричам отсега,колко ще кърмя,дано да е дълго. Wink
Но...когато дойде времето,ще имам предвид статията. bowuu

# 6
 • Мнения: 1 629
А аз мисля, че за здравото дете над годинка е по-добре да консумира натурално прясно или кисело мляко (ако изобщо иска мляко) вместо "обогатеното" адаптирано.
Нали говорим за пълномасленото прясно краве мляко и за съответно трудно усвоимият му белтък? Ако става дума за бебе на годинка, чиято храна на тази възраст трябва да е 85% мляко, то не мога да се съглася, че кравето прясно мляко е вариант. Моля да се включат и други майки, че съвсем се ошашавих.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 222
muriel, има лек пропуск в превода. Ето съответния текст на англ.:

"After the age of 12 months (or sometimes later, depending upon your child), milk becomes a more minor part of your child's diet. If you have a child who refuses to drink regular milk and is no longer nursing regularly, you can offer yogurt, cheese, and ice-cream as substitutes. Also, you might put milk into various food products: pancakes, waffles, French toast, scrambled eggs, mashed potatoes, and baked goods. Added protein may be offered via creamy peanut butter and a well-cooked egg yolk; calcium may be derived from calcium-fortified juice or green vegetables. More info here on many other nondairy sources of calcium. "

т.е. млякото става по-малка част от диетата на детето в сравнение с преди годинката, а не малка част. Постепенно количеството, което детето приема намалява и трябва да е около 500-600 мл на ден ( или съответно кол. сирене/кашкавал и др), ако не се кърми. Но пак това количествто не е закон, въпросът е в калция, за който нуждите на тази възраст са от около 500мг и може да се набави и от алтерн. източници.  Ето тук коментирахме калция: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31839.msg614504#msg614504

А колкото до кравето мляко  и адаптираното, за дете, което няма проблеми с алергии и непоносимости, няма проблем да пие/яде краве мляко след годинката - това според ААП например.

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Поправих статията Simple Smile Мерси, Ива!

# 9
 • Мнения: 1 629
Благодаря за отговора, Iva D.   

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт