Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
Предполагам доста от вас са пътували с малки деца със самолет извън БГ newsm52.
Имаше теми как се чувства детето повреме на полета, но не намерих инфо за някои допълнителни подробности, с които предполагам сте се сблъскали.

Имайки предвид всякакви забрани за пренасяне на козметика храни и т.н. исках да питам подробности за багажите:

1. Може ли да се вземат бебешки храни и колко като количество /примерно не в ръчния багаж/, защото детето е малко и след като кацне самолета ще трябва да го нахраня, а няма да мога да намеря веднага магазин с детски храни. И това в случай, че полета е кратък.  А за храненето на борда какво е положението при по-продължителен полет ?  feeding Misc Baby Bottle

2. Детето при родителите ли седи или на отделна седалка и билета с отстъпка е ? family4

3. Количката може ли да се качи в самолета като ръчен багаж ?  1stroller

4. Относно задграничния паспорт - процедурата за детето знаете ли каква е, че не съм ходила до районното, а искам да съм подготвена.

Предварително благодаря на всички за инфото   love001  bouquet

# 1
 • софия
 • Мнения: 207
1. Храни си носех извън ръчния багаж за 4-5 дни. Честно казано, не знам дали може или не може. Не сме яли на борда - полетът беше кратък.

2. Детето е при родителите, връзва се с един колан към теб. За деца до 2 години беше безплатен билета.

3. За количката - зависи от конкретните условия на превозвача. Нашата я качиха като ръчен багаж. Питай като купуваш билета, въпреки че на мен ми отговориха уклончиво, че зависело от конкретния полет и т.н

4. Процедурата е плащаш някаква такса (под 10 лв. беше) и двамата родители (с лични карти) заедно с бебето (акт за раждане и копие) се явяват и със снимка и попълват стандартното заявление. Паспортът после може и единия родител само да го вземе.

# 2
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
angiе - голямо благодаря за отговора   bouquet Hug Като си купуваме билетите задължително ще питам за тези подробности, но ми е полезно още от тук да имам някаква представа как става пътуването с детските багажери Peace и дали случайно няма да е по-добре по този повод да се пътува с автобус или с кола под наем. Но нека и други съфорумци да си кажат думата, да не се срамуват Laughing

# 3
 • София
 • Мнения: 923
Наш Ивайло пътува тази пролет, но 2 кратки полета по час и половина. Може би отговорите на въпросите ти зависят до голяма степен от авиокомпанията  Wink Ето как беше с австрийските авиолинии:

 1. Храна си носех всякакъв вид (каша, АМ, пюрета) в големия куфар. Там няма проблем, никой не ги проверява (те хората бутилки бутилки ракия пренасят).
В ръчния багаж си носех: вода 1 шише, пюре 1 брой, всякакви лъжички и други принадлежности. Не са правили проблем за нищо; не е ял на борда, т.е. яде, ама кърма.

 2. Както е казала Анджи, ако не си платите отделна седалка, детето е в майката, връзват го с колан за твоя. Ние платихме 10 евро някаква такса и това е.

 3. Количката нямахме проблем - кабинене багаж - вземат я на самата врата на самолета, ако е с ръкав, или пред стълбата, ако не е. Ние бяхме с лятна количка, сгъната много компактно, не са правили проблем. Въобще, доколкото съм чувала, за летни колички, особено тип чадър, не правят проблеми повечето превозвачи. При разните варианти 3в1 вече реагират различно (примерно ако искаш да си откачиш столчето за кола от количката и да го вкараш).

 4. Анджи ти е отговорила за паспорта - двамата родители (или нотариално заверено пълномощно от неприсъстващия родител) с лични карти, акт за раждане, снимки (мисля 2 бр., но не съм убедена), допълвам: на нас (V РПУ София) ни искаха удостоверение за адрес от служба ЕСГРАО.

Според мен пътуване със самолет определено е за предпочитане пред автобус. Ако разстоянието е повече от 400 - 500 км., пред кола - също.
Не се притеснявай, ами намини в отчетната на октомврийките да видиш колко баш наборчета на Топчо вече са пътували със самолет, някои са прекосявали и океана  Heart Eyes Всичко ще бъде наред. Все пак си изясни всичко с авиокомпанията преди тръгване  Simple Smile

# 4
 • Испания и Стара Загора
 • Мнения: 1 036
Аз пътувах със сина ми от Испания до България  и обратно. Peace

1.Носех пюрета и биберон с вода в ръчния багаж,и нямаше проблеми.В куфара имах цяла кутия АМ и също нищо не ми казаха.На връщане от България в самолета имаше бебешко меню(пюре,плодово кисело мляко и бисквити),но ти можеш да го откажеш,ако си носиш храна.Но всичко зависи от компанията,с която летиш.

2.Платихме билет за детето,но казаха ,че няма право на отделна седалка,т.к. е под 2г.Дадоха ми само колан за да го закача за мен.Ако има свободни места в самолета,вече можеш да го оставиш да седне.

3.Количката я качиха в самолета,а не при багажа.Но на летище София чаках да получа разрешение от пилота за да кача количката на борда.Искаха да я пуснат с багажа.

4.Паспорт се вади с присъствието на двамата родители(пиша ти за Ст.Загора).Сравняват детето със снимките му,и пред длъжностното лице родителите се разписват на формуляра.Получаването на паспорта може да стане само от единия родител.Таксата за паспорт беше 18лв,а за снимките най-добре да питаш на място. Peace

Последна редакция: пн, 11 авг 2008, 23:14 от anita29

# 5
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
1. Може ли да се вземат бебешки храни и колко като количество /примерно не в ръчния багаж/, защото детето е малко и след като кацне самолета ще трябва да го нахраня, а няма да мога да намеря веднага магазин с детски храни. -
Може, аз съм му носила, както и вода, сок и мляко. Не са ми правили проблем  Peace

2. Детето при родителите ли седи или на отделна седалка и билета с отстъпка е ? - до две годинки седи в скута на родителя, след две се заплаща билет - 75 процента от цената и ползва седалка.

3. Количката може ли да се качи в самолета като ръчен багаж ?  - Може

4. Относно задграничния паспорт - процедурата за детето знаете ли каква е, че не съм ходила до районното, а искам да съм подготвена. - Двамата родите подават, подписват се пред служител на място. Снимка си правиш във фото.

# 6
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
Благодаря на всички ви за отговорите   bouquet. Аз попринцип пътувам само с Lufthansa, но не вярвам да има някакви проблеми с багажите там, след като всички вие сте си носили необходимите храни и вещи за децата безпроблемно с други авио линии  Peace.
Прегръдка за всички  Hug

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
1. -Може и в ръчния багаж. За полета. Сложи ги в найлонов плик. Нищо, че е кратък полета, щото ако ти замотаят багажа, да си имаш на първо време като слезете от самолета.

2. Зависи какъв билет вземете. Аз купувам място с билет на детето, но имаме дълъг полет.

3. Количката не се таксува  и не влиза в кг на ръчния багаж.
4. Мама, тате, акта за раждане и снимки.

Малките понасят много по-лесно полетите. Порасне ли малко и му "отеснява " самолета  Laughing Тогава е трудно с озаптяването.

# 8
 • В подножието на планината
 • Мнения: 806
  Не е проблем да си вземеш необходимата храна в ръчният багаж-ние така процедирахме,дори си хапнахме в самолета.
  Обикновено детето стои в скута на родителите,вързано с колан,който стюардесите ти дават.Първият път летяхме с прикачване и по време на първият полет Алекс си поспа в столчето за кола на седалката до моята(имаше свободни места и ни позволиха).
  И количката и столчето за кола могат да се вземат като ръчен багаж на борда.
  И аз съм на мнение,че колкото е по-малко бебето толкова по-лесно се пътува. Laughing

# 9
 • Düsseldorf, DE
 • Мнения: 1 474
В края на месеца ни предстои да лети ме с Lufthansa от Германия до България и по тази причина се информирахме предварително, като се обърнахме директно към компанията превозвач. От там ни казаха, че в ръчен багаж може да носи ме течности по 100 мл. за бебето, което е на 3 месеца. При излитане и кацане е препоръчително да се дава на детето нещо за пиене, за да не му заглъхнат ушите или да не го заболият, даже и да не му е време за хранене.
Билет за детето ни не е необходим, лети безплатно.
За това по време на полета детето седи в скута на родителя.
Не може да седи в кошница за кола, правила за сигурност на борда на самолета.
Кошницата за кола, както и количката може да се качат на самолета без проблем. С количката може да се отиде до стълбичката на самолета, ако няма ръкав, там се предава, за да бъде качена на самолета в багажното отделение.
При кацане количката се дава непосредствено след слизането от самолета,  на пистата, а не с останалите куфари, които се получават в сградата на летището.

Относно задграничния паспорт, необходимо е попълнено и подписано от родителите заявление, снимка на детето и присъствието на двамата родители при подаването му.

# 10
 • Toulouse, France
 • Мнения: 1 341
И ние другият месец летим Франция-България с Луфтханза.
Детето ми е над 2 г. купихме му билет, и доколкото разбрах ще е на собствена седлака. Но другото което ме интересува след като е с билет има ли право на багаж, не ръчен? Или се начислява към нашия багаж? Доколкото разбрах за възрастен ограничението е 20 кг. А за детето?
Предварител но благодаря!

# 11
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Доколкото разбрах за възрастен ограничението е 20 кг. А за детето?

И за детето трябва да е толкова, щом сте му купили билет.

# 12
 • Toulouse, France
 • Мнения: 1 341
Доколкото разбрах за възрастен ограничението е 20 кг. А за детето?

И за детето трябва да е толкова, щом сте му купили билет.

Много благодаря!  bouquet
И аз така мисля, но не бях сигурна.

# 13
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Даже съм забелязала, 4е на пове4ето летища са доста благосклонни към семсйтва с малки деца и не се вторачват много-много в килограмите.

# 14
 • София
 • Мнения: 481
Само да допълня, че миналата година пътувах сама с двете деца с България Еър до Испания. Мъжът ми взе някакви детски билети и така си имахме осигурени 3 места... малкото нямаше година... Така че по принцип бебета пътуват безплатно, но може да си купиш и билет... както се досещате за майка с 2 малки деца бе много по-удобно... само при излитане и кацане връзвах бебето за моя колан...
Лек път  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт