Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 705
Темата е породена предимно от дискусии в друга тема.

Нека обсъдим тук как може жената да се подготви да ражда сама, независимо дали около нея има специалисти или не.
Как жената да познава сигналите на тялото си, вместо да разчита на апаратура.

Темата е информативна. Предполагам, че ще се споделят повече ресурси, отколкото лични мнения. Темата не е за това дали се нуждаем от специалисти или не по време на бременността и раждането.

# 1
 • Мнения: 3 869
Хайде, в нова тема Simple Smile Благодаря, Мая, че я започваш Simple Smile
Според мен подпоготвката трябва да бъде на физическо и емоционално ниво:
1. Опознай тялото си
2. Опознай естествения процес на бременността и раждането
3. Опознай възможностите за избор по време на бременността и раждането
4. Слушай собствената си интуиция, а не приятелки и доброжелателки
5. Прецени на базата на собсвената си интуиция и информацията, която ти е нужна, дали искаш дадена процедура/тест по време на бременността и раждането.
6. Не спирай да се информираш
7. Запознай се предварително и подробно с обстановката, в която си избрала да раждаш.
8. Запознай се предварително и по-обстойно с хората, които си избрала да присъстват (освен ако вече не са ти близки)
9. Направи така, че да се чувстваш сигурна в средата, която си избрала за раждането. Ако нещо те притеснява, виж как можеш да разрешиш това притеснение.
10. Подготви се не само за раждането, но и за грижите след него - информирай се за кърменето/храненето, за грижата за пъпната връв, за хигената, за памперсите, за ваксините, за процедурите - изобщо за всички свързано с отглеждането на детето през първите 1-2 месеца. За по-нататък ще се готвиш в движение.
11. Използвай техники за релаксация по време на бременността; избягвай хора и места, които те натоварват по някакъв начин. Вярвай в себе си.
12. Използвай физически упражнения и масажи - хем ще ти е по-леко през бременността, хем ще се подготвиш за раждането.
13. "Рънъта праи борбътъ" - беше казал виден спортист преди време. Важи в пълна сила и за теб. Внимавай какво ядеш - не е важно количеството, а качеството. Погрижи се за качеството на храната за своето тяло и това на бъдещото ти дете. Тази грижа се отплаща многократно!!
14. Избери типа грижа, от който чувстваш, че имаш нужда - може да е просто ЖК, може да е и много повече. Ако чувстваш, че имаш нужда да говориш с психотерапевт, направи го. Всичко е от полза.
15. Разгледай всеки свой страх открито и виж как можеш да го победиш. Ако не можеш сама, потърси помощ.

Май е достатъчно като начало  Wink

Един линк, който ми беше много полезен за определяне положението на бебето е www.3dpregnancy.com
Текстовата част също е страхотна, но е на английски.
Мая, Людмил имаше една страница с инфо на български за позите при раждане. Ще се опитам да я изровя и да я пусна.
Имам и линкове с информация за тестовети и процедурите, но всичко е на английски  Sad Май е добре да има повече или предимно неща на български, защото всеки може да търси през гугъл каквото го интересува, а нет-а просто изобилства от информация по всеки един въпрос (макар и най-често на английски).

Последна редакция: вт, 12 авг 2008, 12:12 от Meg1

# 2
 • София
 • Мнения: 705
Меги, благодаря за включването.
Давай на английски. Все пак доста хора четат. А и ще е по-изчерпателно.
Имам разни линкове, ще ги събера, но сега не са ми под ръка.

# 3
 • Somewhere in space
 • Мнения: 2 746
Авторката, извинявай за любопитството, но да те питам, понеже виждам от линийката, че си бременна - ти вкъщи ли ще раждаш?

# 4
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Нека обсъдим тук как може жената да се подготви да ражда сама, независимо дали около нея има специалисти или не.
Как жената да познава сигналите на тялото си, вместо да разчита на апаратура.
Темата е информативна. Предполагам, че ще се споделят повече ресурси, отколкото лични мнения. Темата не е за това дали се нуждаем от специалисти или не по време на бременността и раждането.

Ех, четох, четох всичко цитирано и логика не видях  Simple Smile Всеки сам прави избора си - според зависи от: интелектуалност, информираност, характер, интелигентност, влияния, възможности. Специалист не е равно за мен на адекватно-медицинско лице. На село и най-простата и стара селянка е специалист, но едва ли при проблем ще спаси и бебето ми, и мен  Wink
На апаратура се разчита при наличие на такава и не виждам нищо лошо от възползването на подобната. Интересно как, ако раждаш и тоновете на бебето падат или спират, ще разбереш това без апаратура  Thinking

Ресурси дали знаеш точно какво означава  Grinning

И пак да питам, както във всички такива теми - ако имате усложнения, проблеми, ядове... към кого ще се обърнете? Защо толкова безотговорност, незнайно с каква цел и защо, не мога да си обясня и разбера. И никога няма да разбера. Ако е заложено моето тяло и живот - ок. Но да нося отговорност за друго човешко същество и да рискувам от глупави, неуместни и неразумни доводи....хм... прекалено съм интелигентна за подобно нещо  Peace  Simple Smile

# 5
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Според мен със и без специалисти жената трябва да си познава добре тялото и да е научила достатъчно за раждането.

Накратко какво бих споделила - в първия етап е най-добре да остави природата да си свърши работата. Контракциите се усилват постепенно, максималното отпускане на тялото ги улеснява, крещенето им пречи. Помага също ходенето пеша и движението, което значи, че не е задължително родилката да се тръшне и да лежи.
В края на този етап болките се усилват, но започва следващият - с напъните.
Напъните се усещат като позив за ходене по голяма нужда. Това стряска жените, на които не е обяснено, и те се стискат, което пречи. Всъщност трябва да се напъват, както в тоалетната, и това най-лесно става в клекнало положение. В тази фаза няма болки, контракциите са напъни, при активно напъване болката не се появява. Бебето постепенно се придвижва все по-надолу. Когато минава главата, е добре родилката да издиша, за да не е прекалено силен напъна и да няма разкъсвания. В старата школа са ги карали да крещят - затова и по всички филми родилките викат. Сега в по-културните случаи казват - ИЗДИШАЙ, в по-некултурните запушват носа на родилката (хем го знаех и пак се стреснах, когато акушерката ми сви тоя номер). И така, вече се е появило бебето. Бебето трябва да изплаче, да почне да диша и е хубаво майката да го гушне и да му предложи да суче - това стимулира кърмата.
Следва раждането на плацентата, което не боли и не е трудно. Акушерката трябва да огледа плацентата дали е цяла. При липса на част от плацентата трябва да се почисти от лекар, под упойка.

Ами, накратко е това - другите неща подробно ги пишат навсякъде.
Ако родилката е спокойна, всичко върви много по-гладко. Паниката противодейства на родилния процес и настават нежелателни явления.

Относно това - да не зависим от уреди и специалисти - то няма връзка с домашното раждане. Не си мислете, че отивайки в болница, специалистите ще раждат вместо вас. Понякога се случва да настане суматоха - при първото ми раждане имаха един по-особен случай, в който родилката искаше да си ходи и се събраха всички да я държат и убеждават - ами това значи, че на практика другите жени останаха без лекар. По-често се случва много народа се мотае наоколо, но при опит да се привлече вниманието на някого, всички да се изпарят мистериозно. Любима реплика е "Да бе да, всички първескини все така бързо раждате"... Другото нещо е, че ако жената е наясно какво става и си ражда дето се казва все едно е сама в къщи специалистите са доволни и я хвалят. Ако не знае какво да прави, паникьоса се и крещи, започват да й се карат, все едно е виновна. Така че по-добре жената да разчита на себе си, пък ако и медицинското лице се отнесе човечно - добре дошло.

# 6
 • Somewhere in space
 • Мнения: 2 746
Блонди, логиката е, че докторите не помагат, а създават проблемите за бебето и майката.Т.е., ако раждаш без "помоща на специалисти и апаратура" споменатите от тебе "усложнения, проблеми, ядове" няма да възникнат.

# 7
 • Мнения: 9 817
Блонди, логиката е, че докторите не помагат, а създават проблемите за бебето и майката.Т.е., ако раждаш без "помоща на специалисти и апаратура" споменатите от тебе "усложнения, проблеми, ядове" няма да възникнат.
А защо тогава ги има въобще тези никому ненужни хорица акушер-гинеколозите?! За к`во се трепят да учат по 7-8 години?! Аааа,да за да създават "усложнения, проблеми, ядове"

Дали ще ражда вкъщи или в болница, нека това да е съзнателен избор на всяка жена, все пак ще ражда своето бебе, не моето.
Но, ако не бяха онези "глупаци" в болницата дъщеря ми нямаше скоро да навършва 4 години.

Така че, и за като Блонди логика не видях.

# 8
 • Мнения: 4 202
Аз нещо не схванах смисъла на тази тема, честно си признавам.  Confused

# 9
 • Мнения: 9 817
Аз нещо не схванах смисъла на тази тема, честно си признавам.  Confused

Мисълта на тази тема е как да опознаем добре тялото си, нероденото си бебе и фазите на раждане, за да може да роди сама у дома.

# 10
 • Мнения: 4 202
Мда... Не съм за тук и се изнасям доброволно.  bowuu

# 11
 • Мнения: 13 834
Мда... Не съм за тук и се изнасям доброволно.  bowuu
Peace И аз преди да се изнеса ще споделя,че за мен е лудост да раждаш вкъщи, защото при евентуални усложнения всеки миг може да е фатален за майката или бебето.  Thinking

# 12
 • Мнения: 1 904
Подкрепям мнението на Блонди и вива нова.
Това дали ще познаваш сигналите на тялото, дали ще знаеш достатъчно за бременноста и процеса на раждане е лично твои принос. Той донякъде може да допринесе за чисто психологическата ти подготовка, за това, че ти ще си наясно какво ти предстои. От там нататък, да се опитвате да ме убедите и да говорим за подготовка и помощ без липса на техника и опитни специалисти е просто абсурдно.
Всеки сам избира как и доколко да рискува своя собствен живот и този на бебето си. За някои в по-малка за други в по-голяма степен е нужно до себе си да имат хора на които разчитат.
Не мога да си обясня защо толкова много хора скачат против лекарите и мислят, че те не работят в тяхна полза. Може и да има такива от тях, но все пак наш е избора и преценката на кои от тях ще поверим живота си.
Никога не бих рискувала живота на детето си, заради идеята да оставя нещата да следват естествения ход. Бих ползвала всички възможности на съвременната медицина за да съм сигурна, че ако възникне някакъв проблем ще се реагира адекватно и бързо.

# 13
 • Мнения: 1 161
Мая, Людмил имаше една страница с инфо на български за позите при раждане. Ще се опитам да я изровя и да я пусна.
Имам и линкове с информация за тестовети и процедурите, но всичко е на английски  Sad Май е добре да има повече или предимно неща
http://homebirth.beinsa.info

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 77
Споделям мнението на Вива и Блонди.
С първото си раждане не бях така осведомена и някак си "по неука" по отношение на раждането. Но сега не ми е минавало през ум да раждам у дома. Следвай естествения ход на процеса, опознай тялото си всичко би било по спокойно в присъствието на специалист и апаратура.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт