Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 268
Здравейте!
Мъжът ми има рожден ден във вторник. Искам да го изненадам с хубава торта, която да направя почти сама. Прегледах с търсачката повечето рецепти за торти, публикувани тук, събрах идеи и сега имам няколко въпроса.

Тортата ще направя с готови блатове, тъй като ме е страх да не се изложа за пореден път.   newsm70
Избрах два крема - ванилов и шоколадов, които ще мажа между блатовете. Глазурата също искам да е шоколадова. Украсата ще я измисля някак на място. Та ето ги въпросите:

1. В кремовете да сложа ли желатин, за да не се сплеска тортата? Ако да, има ли някакви точно определени пропорции /да не стане прекалено желиран, искам просто да е достатъчно гъст, за да не се разлива/.
2. Как да направя глазурата? С разтопен шоколад и масло или как?  smile3506

Благодаря предварително за помощта!  newsm51

Съжалявам за тъпите въпроси, но наистина съм много неука в тази област. Срамота  Embarassed
« Последна редакция: нд, 26 юни 2005, 08:57 от Ina_K »
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 115
Здравей Ина !  Very Happy
Аз вече два пъти( втория - сега в понеделник за РД на мъж ми  Very Happy ) правя една торта , изключително лесна , просто няма начин да се изложиш или да изпортиш нещо Laughing , даже и да искаш . Имам я от Хондичка .  Very Happy
Давам ти рецептата , като в нея има глазура и всъщност дава отговор на 2рия ти въпрос . На другия не мога да отговоря , защото съм по - боса може би и от теб  Confused  Very Happy

* Мерките в оранжевоса си мои . Така я правих втория път , защото с оригиналните ми беше много сладка . И даже я правих в двойна доза и нищо не спада , не се смачква , абе супер проста работа .  Very Happy

 Торта "Крем а ля крем"

Продукти:
Блат:
1 пакет шоколадов пудинг "Paradies creme" на д-р Йоткер (оригиналната рецепта е с друг, но в Бг този се намира);
6 яйца (аз сложих 5);
6 с.л. захар  / 4 с.л.

Крем:
1 пакет ванилов пудинг "Paradies creme" (аз ползвах ягодов поради липса на ванилов), 3/4 ч. мляко, 250 мл течна разбита сметана (напр. "Hopla") / или  125 сладка + 125 готварска сметана

Глазура:
100 г шоколад (в оригинал - черен, аз използвах млечен), 100 г масло, 2 с.л. захар / 1 ч.л. захар, 2 с.л. вода, 2 с.л. бренди (може и без него) ,  2-3 с.л. т. Сметана( готв. )

Приготовление:
За блата: Разбиваме белтъците със захарта, после добавяме жълтъците и продължавайки да бием, добавяме шоколадовия пудинг. Пече се около 30 мин. при 180 градуса, във форма с диаметър 26 см.

За крема: Разбиваме ваниловия пудинг с млякото, смесваме с разбитата сметана.
Изстиналият блат се намазва с крема.

За глазурата: Захарта се разтапя във водата на слаб огън. Добавят се брендито и шоколадът. Когато шоколадът се разтопи, се прибавя маслото. За да не се втвърди прекалено глазурата, може да й се добави малко течна сметана.

Когато глазурата поизстине и се стегне малко, се излива върху крема и тортата се слага в хладилник. Както вече написах, е добре да престои в него поне една нощ. Украсява се по желание с кокосови стърготини, захарни пръчици и пр.

снимка
Цитирай


Мнения: 268
Morena, благодаря ти!  newsm20
Тази рецепта е точно за неуки готвачи като мен  smile3521.
Ей сега ще я копирам и в понеделник запрятам ръкави. Да ти кажа, аз за всеки случай ще си купя блатове и ако не се справя, ще си ги използвам тях  newsm53.
Благодаря ти още веднъж! Стискай палци да зарадвам любимия!  smile3503
« Последна редакция: сб, 25 юни 2005, 21:21 от Ina_K »
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
А за по-лесно (пък и да спестиш купуването на блатове  Wink) можеш да смелиш в комбайна шоколадови бисквити и да ги объркаш с размекнато масло/маргарин. Сместа я изсипваш в тортената  форма и я натъпкваш хубаво с лъжица. И отгоре перваш кремчето. Лесно и вкусно   chef
Успех!
Цитирай


Мнения: 268
хм, може да я направя триетажна   Laughing
първи ред - натъпкани бисквити
втори и трети ред - блатове  Thinking
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 115
Ами аз не бих добавяла други блатове  Crossing Arms . Тя си е хубава с тези . Много е лека .
Както си решиш , разбира се !  Very Happy
Стискам палци да го шашнеш мъжо !  Very Happy
Качих снимка и на втората торта - с двойната доза .
Тя е ред блат , ред крем , блат , крем ,  глазура .
Цитирай


Мнения: 268
Morena,  smile3501 тортата изглежда супер!
Надали ще сложа други блатове. Аз дали и с тези ще се справя, пък съм тръгнала други да слагам  newsm62
Благодаря момичета! Като я направя, ще пратя по едно виртуално парче да я пробвате  smile3503
Цитирай

София

Мнения: 750
Ето ти пък от мен още два варианта тук и тук за украса на същата тортичка, от която по-лесна май няма!  Smile

Този път НЯМА НАЧИН да се изложиш! Само ще обереш овациите!
Весел празник!
Цитирай


Мнения: 268
След малко отивам да купя продуктите  newsm53
Благодаря още веднъж на всички! newsm51
Утре очаквайте включване!   chef Crazy  bouquet
Цитирай


Мнения: 268
Момичета, много ви благодаря!!!
Тъй като не можах да реша на кой вариант да се спра, направих комбинирана торта  Laughing
Нарязах блатовете във формата на сърце, наредих ги, намазах ги с два вида крем, които редувах, обмазах тортата отвсякъде с тях и натроших един готов блат на много ситни трохи. С трохите "запечатах" тортата отвсякъде, накрая я залях с глазурата и я украсих. Стана много красива и страшно вкусна!  Very Happy
Цялото семейство беше очаровано. Дори децата казаха, че е по-вкусна от купените торти. Много съм щастлива!  Flutter
Благодаря на всички за помощта. Съжалявам само, че нямах цифров апарат, за да я снимам. Но следващият път ще се погрижа и за това.
Благодаря!   bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.