Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 145
Здравейте, вълнува ме една тема, често коментирана по различни поводи. Трябва ли да е научено детето да чете и смята преди да тръгне на училище? Вие на какво мнение сте?

# 1
 • Мнения: 1 225
Моето знаеше. А дали трябва е много спорно. Зависи на каква госпожа ще попадне. На нас ни се наложи да сменяме училището по средата на учебната година.

# 2
 • Мнения: 145
Защо?

# 3
 • Мнения: 1 225
Не случихме на учителка  Sad

# 4
 • Мнения: 145
А сега как е?

# 5
 • Мнения: 1 225
Много добре. Госпожата го внедри бързо в класа и създалата се вече атмосфера.
Проблеми с материала не е имал - само не пише красиво Simple Smile

# 6
 • Мнения: 430
А нашта учителка ни каза че трябва детето да знае да брои от 1 до 10 и обратно и понеже я питах и аз същото дали трябва да може да чете тя ми каза че това ще изучават в 1 клас и няма да му е интересно като вече го може

# 7
 • Мнения: 145
Дано да имаме късмет с госпожата!

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 10:15 от diva-1

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Моето можеше. Да смята учеха в градината, а за четенето - сам поиска и се научи.Дадох един буквар, т.к.познаваше буквите просто му показах как се свързват в срички. Научи се за около 2 седмици.
Дали трябва - не знам, според мен е както то прецени.Ако се чуства готово и има желание - защо не.Ако е обратното - по-добре да не се насилва.

# 9
 • Мнения: 189
Моето не знаеше. После стачкува до дупка и пак се научи да чете и смята. Писането определено не ни е от силните страни  Grinning

# 10
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 6 108
Радо можеше да смята до 10, знаеше буквите, но не можеше да сричкува, пък какво остава да чете. Не съм го насилвала. Научи се в 1 клас. Краснописа и при него е ooooh!

# 11
 • Мнения: 2 405
Не, не можеше и умишлено не съм го учила.

# 12
 • Мнения: 485
И да чете може и да брои . Ние също се занимавахме с него в къщи,но като цяло заслугата е на госпожите от детската градина,поне при нас беше такава програмата-да се научат да сричат ,да броят, дори събираха и изваждаха с числа до 20.

# 13
 • Мнения: 2 708
Бъкел не знаехме. Нито цифри, нито букви, нито ченгели - умишлено не исках да ги учи.

Та да ви разкажа случка от тогава.
Имам много силен спомен от този момент. С каката, вече първокласничка ще става (вече ще сме осми клас, но и сега го помня като днес) и септември, преди началото на учебната година имаме първа родителска среща за помагала, организационни и т.н. неща. Слушаме си кротко, госпожата спокойна и уравновесена жена, невероятен преподавател както се оказа по-късно, въобще прекрасен човек. Обяснява как не трябва да се притесняваме, ако детето не знае букци и цифри - тя затова е там, да ги научи. И по едно време, на първия ред седи една майка, която е една от този тип строги, стриктни според облекло и прическа (ала Людмила Живкова) й задава следния въпрос с интонация и тон, който ми е невъзможно да разкажа, но беше един такъв надменно-пренебрежителен към всички присъстващи, издала леко напред устни присвити и тънки: "Все пак да попитам, как смятате да ангажирате вниманието на деца като моят син например, които знаят прекрасно да СМЯТАТ (тук ние трябва да се досетим, че такива дреболии като самите цифри са извън коментар за научаване) с числата до 20, както и умее да чете гладко (това за самите букви, като за цифрите)."  И леко поклаща глава с кока насам натам. Еааааа казвам ви, как не паднах от стола. Едвам се сдържах да не избухна в бурен смях.  Представяте ли си какъв изключителен проблем има тази жена. Добре, че г-жата е много тактичен и спокоен човек и й обясни, че ще намери начин - не помня точните думи, но и не слушах съсредоточено, защото просто бях поразена. То бива, бива, ама чак пък такова чувство за превъзходство и то за нещо, което според мен не може да бъде такова, ми се видя много смешно. Моето момиче по нищо не му отстъпи на този младеж през годините, даже си дишаха във врата на всички състезания - ту единия напред, ту другия, та се чудя как ли изобщо сме се справили, като не сме знаели да четем и пишем ПРЕДИ първи клас просто не знам ooooh! newsm78 ooooh!

 Joy Joy Joy
Дано никоя от вас не изпада в такава ситуация. Между другото това дете не го пускаха на нито едно парти на класа, на нито едно зелено училище и то страдаше много от това. А е умно, много умно и знаещо дете, но на каква цена - просто с безбожно амбициозна майка, която не пропусна да ни обясни по нататък през годините, как е завършила училище със златен медал, като студентка не помнех какво още и там с медал беше направила и сега какви постижения има. Не мога да мисля и хората, които са й подчинени, живи да ги ожали човек. Пропуснах да напиша, че непускането на партита беше заради това, че било излишно губене на време, което можело да се оползотвори по много по-полезен начин.

# 14
 • София
 • Мнения: 32 993
Не знам дали "трябва". Диня ще е ученичка септември месец.
Може да чете, пише, справя се и с елементарни задачи по математика. Пробва се да пише и ръкописно.

Общи условия

Активация на акаунт