Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 6 026
Я кажете какво е типово брашно?Пълнозърнесто ли е или не и каква е разликата?  Защото ще пека хлебчета   chefи се чудя Thinking
Благодаря предварително Smile
Цитирай
В типовото брашно има повече трици, които са много полезни за перисталтиката.
В пълнозърнестото брашно освен триците, са оставили и зародиша; затова то се води най-полезното.
Пълнозърнестото и типовото брашно поемат малко повече течност, това трябва да се пртедвиди при замесването на тестото. Колко точно - се преценява на момента.
Разликата между типовото и бялото е преди всичко в цвета - то е малко по-тъмно. На вкус също е по-особено. Идеално е за солени печива, докато за баници (по-трудно се разтяга) и козунаци не е съвсем подходящо.
Цитирай

Варна

Мнения: 351
Типовото брашно не е пълнозърнесто. То е тип 1150. Типовото брашно е диетично. За съжаление не знам каква е разликата с пълнозърнестото.

Цитат
Най-важно в храненето на хората е пшеничното зърно. Второстепенна роля играе ръжта и царевицата. Овесът е ценна суровина за производството на грис и брашно за детски и диетични храни, а оризът е широко използвана зърнена разновидност за приготовление на ястия. Продукти на обработката на зърнените храни са: хлябът, брашното, грисът, нишестето, тестените и сладкарски изделия.

 От медико-биологична гледна точка, по-ценни са брашната от цели зърна, получени чрез т.нар. просто смилане. Те са богати на витамини, минерални вещества, целулоза и белтъци. От технологична гледна точка, обаче, те са нискокачествени, тъй като са малко устойчиви на съхранение и са с лоши хлебопекарни качества. В днешно време, модерните мелници произвеждат различни типове брашна с или без отстраняване на триците и зародиша.

 Недостатъчната употреба на пълнозърнести асортименти, в т.ч. тъмни видове хляб е една от причините за увеличаване честотата на ред метаболитни болести: затлъстяване, хиперлипопротеинемии, захарен диабет, коронарна болест на сърцето (гръдна жаба), холелитиаза (жлъчни камъни), подагра, рак на дебелото черво и др.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.