Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

Кюстендил

Мнения: 207
Бързи сиренки закуски  
Необходими продукти
    * 1 ч.ч. натрошено сирене
    * 1 ч.ч. кисело мляко
    * 2 ч.ч. брашно + още 1/2 ч.ч., ако тестото е меко
    * 1 ч.л. сода за хляб
    * 1 ч.л. сол
    * 50 г масло
    * 1 бр. яйце за намазване
Начин на приготвяне
Всички продукти, без яйцето и маслото, се смесват и се омесва тесто. Разделя се на 10 парчета, които се оформят на топчета - без да се разплескват. Редят се в намаслена и набрашнена тава. Мажат се с разбитото яйце и в средата на всяко се слага по едно парченце масло. Сиренките се пекат в силна фурна на 250 С за около 20 минути.
« Последна редакция: вт, 12 авг 2008, 22:52 от ril4eto »
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Мусака от тиквички и сирене  
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тиквичките се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина около 1/2 см. Посоляват се. Половината от кръгчетата се нареждат в намаслена тавичка, като се припокриват. Върху тях се разстила рендосаното сирене, смесено с 2 разбити яйца, 1-2 с. л. кисело мляко и овкусено с "Вегета" или "Пикантина". Слагат се и няколко бучки масло. Отгоре се нареждат останалите тиквички. Заливат се със смес от 1-2 яйца, разбити с 1/2 кофичка кисело мляко. Пече се в умерена фурна.
Добър апетит!
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Боб в гърне  
Продукти:     
зрял боб (фасул) - 2 ч.ч.
кромид лук - 1 глава
праз лук - 1/2 стрък (или 1 глава кромид лук)
морков - 1 бр.
джоджен - 1 ч.л.
чубрица - 1 ч.л.
олио - 2 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
магданоз - 1 китка
вода

   Начин на приготвяне:     
1. Почистеният и измит боб се накисва за през нощта във вода.
2. Лукът и моркова се нарязват на дребно и заедно с боба се изсипват в голямо глинено гювече.
3. Добавят се джоджена и чубрицата и всичко се залива с вода така, че водата да остане около един пръст под капака.
4. Ястието се слага във фурна или на печката да ври докато бобът омекне. През това време се следи водата да не изври.
5. Червеният пипер се запържва с олиото в тиган след което с черпак в тигана при непрестанно бъркане се сипват 2-3 черпака от сварения боб.
6. Съдържанието на тигана се изсипва в гювечето, разбърква се и се оставя да поври няколко минути.
7. Преди сервиране ястието се поръсва с магданоз.
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Пиле, печено в книжна кесия
Продукти: 
1 бр.  пиле
120 гр  масло
150 мл  олио
2 ч.л.  сол


Приготвяне:
1.Изчистете пилето и го измийте добре
2.Намажете го отвътре и отвън с маслото и поръсете със солта
3.След това го сложете в намазана отвън и отвътре с олио кесия
4.Завържете отгоре кесията с конец и така приготвеното пиле сложете в тавичка, сипете 1-2 чаши вода и малко олио
5.Печете около 1 час или до готовност и сервирайте веднага, след като махнете кесията.

 
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207

Пълнени чушки с боб и ориз


* 12-15 сухи червени чушки
* 1 голяма глава лук
* 2 моркова
* 1 ч.ч. боб, сварен и изцеден
* 1 к.ч. ориз
* 2 домата от консерва или 3 с.л. доматено пюре
* 1 с.л. червен пипер
* чубрица
* черен пипер
* магданоз


Пиперките се заливат с гореща вода за да омекнат. След това се измиват и се почистват от семето. Дребно нарязаният лук и морковите се задушават в тиган със сол, олио и 1 чаша вода. Разбъркват се и се прибавят доматите, оризът, магданозът и чубрицата. Поръсва се с червен и черен пипер. Към пълнежа се добавя сварения фасул. Пиперките се напълват с плънката и се нареждат в тавичка. Прибавя се чаша вода и малко олио.
Пекат се около 30 мин. до приятно зачервяване.



 
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Паниран патладжан

2 патладжана
2 яйца
1,2 лъж. брашно
100гр. твърд кашкавал

Патладжанът  се бели, реже и отцежда. Яйцата се разбиват  и се прибавят брашното и кашкавала. Топи се в него и се пържи.

Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Задушени гъби с масло и бяло сухо вино
Продукти
500г гъби (без пънчета)
100г зехтин
100г краве масло
3 с.л. сухо бяло вино
щипка сол и бял пипер
1/3 връзка меродия

Приготвяне:
Кравето масло се разтопява в тиган. Добавя се зехтина. Гъбените шапки се измиват и почистват добре. Слагат се в тигана. Добавя се бялото вино, солта и пипера. След около 10- 15 минути се махат от котлона. Поръсват се с меродия нарязана на ситно. Сервират се горещи или охладени на стайна температура, като гарнитура към пилешко, телешко или свинско месо.

 
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Гювечета по шопски
Продукти за гювечета:
половин пакетче краве масло или 50 г маргарин
200 г шунка или мек салам
250 г краве сирене
100 г кашкавал
100 г пушено топено сирене
1 глава кромид лук
5-6 маслини
3-4 картофа
червен пипер
3 яйца
чубрица
3 люти чушлета
3 кисели краставички
2 чушки
сол на вкус

Приготвяне:
На дъното на гювечетата се поставят по 1-2 парченца масло. Нарязват се картофите на тънки резънчета и се запичат за 20 min. Шунката / саламът, лукът, топеното сирене, чушките и кашкавалът се нарязват на тънки ленти. Смесват се и се подреждат в гювечетата. Киселата краставичка се нарязва на кубчета и се разпределя в гювечетата. Сиренето се нарязва на филии и също се разпределя в гювечетата. Във всяко гювече се разпределя останалото масло и се наръсва с чубрица. Добавят се лютите чушлета, маслините и по едно яйце. Гювечетата се похлупват с капачетата и се пекат във фурна до изпичането на яйцата.
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Бутерки
Продукти:
бутер тесто,
яйце,
сирене,
кашкавал,
кренвирш,
сусам,
или всичко това.
Начин на приготвяне: Ако правим бутерки със сирене, кашкавал или кренвирш нарязваме тестото на малки квадратчета, защото по принцип тестото доста се надува. Слагаме в средата на квадратчето това, сиренето, кашкавала или кренвирша и го сгъваме на две. Отгоре ги намазваме с жълтък.
Ако правим бутерки със сусам ги режем на малки правоъгълничета, които можем да навием, след това ги овалваме във разбито яйце и след това във сусам.
Независимо с какво правим бутерки, ги слагаме да се пекат в тавичка, върху която сме сложили оризова хартия. Нареждаме бутерките върху хартията и ги печем 20 минути на 180 градуса.
Приятен апетит!
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Бутерки с вкус на пица

Продукти:
бутер тесто,
яйце,
сирене,
кашкавал,
лютеница,
чубрица

Начин на приготвяне: Нарязваме тестото на малки квадратчета, слагаме в средата на квадратчето предварително разбърканата смес от сиренето, кашкавала, яйцето, лютеницата и  чубрицата и го сгъваме на две.
Слагаме ги да се пекат в тавичка, върху която сме сложили оризова хартия. Нареждаме бутерките върху хартията и ги печем 20 минути на 180 градуса.
Приятен апетит!
« Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 15:35 от ril4eto »
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
 Гъби с кашкавал на фурна
Продукти:
200 г гъби,
100 г кашкавал
сол на вкус
1 - 2 скилидки чесън
2 с. л. маргарин или масло
чубрица
черен пипер

Начин на приготвяне:
Гъбите се нарязват на лентички и се нареждат в тавичка, намазана с олио. Поръсват се с чубрицата, солта и червения пипер и се оставят за 10 мин. във фурната. След това към тях се прибавя маргаринът и счукания или нарязан на ситно чесън, както и кашкавалът и се оставят за 7 мин. във фурната. След това могат да се сервират с картофено пюре или картофена салата.
Добър апетит!
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Чушки с доматен сос

Необходими продукти:

1.5 кг чушки
2 - 2.5 кг домати
олио за пържене
1 глава чесън
сол
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. захар

Начин на приготвяне:
Изпичаме чушките и ги поставяме в тенджера да се задушат. Обелваме ги, отстраняваме част от дръжките, ако са прекалено дълги. Цепваме ги по дължина един или два пъти, както са си на коренчето, посоляваме. Загряваме мазнината, изпържваме за кратко чушките, колкото лееко да се позлатят, отцеждаме от мазнината и редим в платото за сервиране. Внимавайте, защото солта загаря, а и чушките поемат малко или много мазнина.

Хубаво е доматите да са добре узрели, за да се обелят по лесно, да са месести и сладки, за да се получи хубав плътен сос. Белим домата и пасираме. В подходящ съд сипваме 1-2 лъжици мазнина, добавяме доматения сок и оставяме на тих огън да се сгъсти. Подправяме със сол, като внимаваме, чушките все пак ще са леко соленички, захар, ако доматът е по-недозрял. В още топлия сос добавяме смачкания чесън. Заливаме чушките и поръсваме с нарязания магданоз.


Приятен апетит!
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Вкусни сандвичи

Сирене
Кашкавал
Салам
Печена чушка
Хляб - филийки
Чубрица

Филиите се намазват с предварително намачкано сирене, върху тях се слага салам, а върху него кашкавал, нарязан на лентички. Най-отгоре се нарежда нарязана на ивици печена и обелена чушка. Запичат се до разтопяване на кашкавала и се поръсват с чубрица! Става невероятно!   
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Сандвичи със сирене и яйца

150 г сирене
1 - 2 яйца
кашкавал
чубрица
хляб - филийки

Предварително намачканото сирене се разбърква с яйцата. Получената смес се намазва върху филиите и отгоре се настъргва кашкавал и се поръсва чубрица. Запичат се.  
Цитирай

Кюстендил

Мнения: 207
Картофи на фурна с кашкавал

1 кг картофи
2 с. л. маргарин или масло
100 г настърган кашкавал

Картофите се обелват и нарязват на кубчета като за мусака. Слагат се в тавичка, намазана с олио. Осоляват се и се запичат. След това върху тях се слагат маргаринът или маслото и настърганият кашкавал. Оставят се във фурната до разтопяване на кашкавала.
Добър апетит!   
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора