Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 14 авг. 2008, 08:26 ч.
  • Преглеждания  25 592  Мнения  314  Онлайн  1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 326
Здравейте!
Моля всички ,които имат горепосочената машина и вече са изпекли поне един хубав хляб ,да споделят тайната на успеха.
Идеята ми е тук да обсъждаме само този вид машина,функциите й ,както и възможностите й за различни видове хляб ,предвид оскъдната брошура... Simple Smile

Ето превод на цялата книжка на машината ,благодарение на труда на SUN   bouquet :


МАШИНА ЗА ХЛЯБ МТЕС ХВМ1008


ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
Разопаковайте машината и се уверете, че всяка от частите й е в добро състояние.
Прочетете внимателно всички инструкции в настоящото ръководство, като се съобразявате с указанията за употреба и сигурност. Запазете това ръководство и го предоставяйте на потенциалните ползватели на уреда.
Преди първата употреба почистете вътрешността на съда и на капака с с мека гъба и с препарат за чинии. Изплакнете добре с вода и подсушете.
Не използвайте агресивни препарати и абразивни гъбички, за да не повредите уреда.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.

ХАРАКТЕРИСТИКИ:
-   Електрическа машина за хляб
-   Захранване: 230 V ~ 50 Hz    530 W

ОПИСАНИЕ:
1.   Контролен панел
2.   Отстраним съд за печене
3.   Капак
4.   Кука
5.   Мерителна лъжица
6.   Дозатор
7.   Бутон за избор на програма MENU
8.   Пусков бутон Включено / Изключено
9.   Бъркалка

УКАЗАНИЯ ЗА СИГУРНОСТ
-   Този уред е съобразен с нормите за този тип продукти.
-   Уверете се, че напрежението на мрежата съответсва на 230 V.
-   Винаги включвайте уреда към заземен контакт.
-   В случаите, когато е необходима употреба на удължител, използвайте заземен удължител, като вземете необходимите мерки някой да не се спъне в него.
-   Използвайте стабилен и сух плот за работа.
-   Не поставяйте уреда или кабела върху гореща повърхност.
-   Не поставяйте никога уреда върху или близо до електрическа или газова готварска печка или до фурна.
-   Не включвайте уреда да работи под стенен кухненски шкаф, етажерка или плътно долепен до стена или в близост до запалими материали, като завеси, тапети, тапицерии и т.н.
-   Никога не покривайте уреда с кърпа или друго покривало. Парата и топлинаа трябва да могат свободно да излизат от уреда по време на работа, за да се избегне рискът от пожар.
ВНИМАНИЕ: печенето се прави единствено в отстранимия съд за печене (2).
Не печете нищо директно в подгряващата кухина.
Не използвайте уреда за нищо друго, освен за печене на хляб.
Не използвайте уреда като фритюрник.
Не пипайте нагревателите.
-   Използвайте само аксесоарите в комплект с уреда.
-   Не използвайте уреда без отстраняемия съд за печене или ако той е празен.
-   Никога не подменяйте указаните количества тесто с по-големи. Ако се случи това, хлябът няма да се изпече равномерно или тестото ще излезе от съда.
-   Не местете уреда по време на работа, както и след употребата му, за да избегнете риска от изгаряне.
-   Не пипайте горещите части: винаги хващайте уреда, отстраняемия съд и капака само за предвидените дръжки или използвайте кухненски ръкавици.
-   Не използвайте уреда на открито.
-   Не местете уреда докато работи.
-   Не оставяйте уреда да работи без надзор.
-   Изключете уреда от контакта, ако не работи нормално, ако трябва да го преместите или докато го почиствате.
-   Елементите на уреда не са подходящи за употреба в обикновени фурни и в микровълнови фурни.
-   Този уред не е играчка, не го оставяйте на разположение на деца.
-   Никога не използвайте уреда, ако електрическият кабел е повреден, защото това представлява опасност. В този случай трябва да бъде поравен от производителя или от квалифициран за това специалист.
-   Забранено е да слагате в уреда метални листи (например алуминиево фолио) или други материали, тъй като съществува риск от късо съединение, което може да провокира пожар.

-   Този уред е конструиран единствено за домашна употреба, всяка професионална, несвойствена или неподходяща за модела употреба не обвързва нито отговорността, нито гаранцията на производителя.

-   Този уред е маркиран със знака DEEE (рециклиране на електрическо и електронно оборудване), който означава, че след края на живота на уреда, той не трябва да се изхвърля в контейнер за битови отпадъци, а да се остави в местен център за разпределяне на отпадъци. Рециклирането на отпадъците позволява да допренесем за запазването на нашата околна среда.


ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
-   Пуснете уреда да работи празен за 10 мин. на програма 5 – Cuisson (печене).
-   Уредът може да замирише, леко да задими или да издаде малко шум. Това е нормално по време на първата употреба.
-   Оставете го да се охлади, след което го почистете.
-   Подсушете всички части отделно и ги сглобете. Уредът е готов за употреба.

УПОТРЕБА
1 – Проверки
-   Уверете се, че уредът не е включен в електрическата мрежа.
-   Уверете се, че отстраняемият съд (2) е добре закрепен в гнездото си: сложете го и след това го завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че съдът е добе закрепен.
-   След това закрепете бъркалката (9) върху оста и я завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че бъркалката е добе закрепена.
-   Намажете бъркалката (9) с някаква мазнина по избор, за да избегнете залепване на тестото за нея и за да се извади по-лесно хлябът от съда.
-   Поставете уреда в средата на масата или на разстояние минимум 30 см от всички вертикални повърхности (стени и др.)

2 – Съставки
-   Сложете съставките в съда за печене (2), като спазвате указанията на рецептата.
-   Водата и течностите трябва да се слагат първи, след това захарта, солта и брашното и последно добавете маята за хляб. За някои брашна, като ръженото брашно например, които правят по-тежки теста, съветваме да обърнете реда на изсипване на съставките – първо сложете брашното и маята, след това солта и захарта и завършете с течностите.
-   Направете дупка с пръст в брашното от едната страна, след това излейте в нея маята.
ВНИМАНИЕ: Солта и маята не бива да вкизат в контакт, докато пълните съда.

3 – Пускане
-   Затворете капака на уреда.
-   Включете в заземен контакт.
-   След като включите уреда в контакта, ще се чуе звуков сигнал и ще светнат индикаторите на бутона MENU (7) в позиция BASIQUE: това е позицията за включване по подразбиране, докато ползвателят не направи друг избор.
-   За да пуснете програма: натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8: ще се чуе звуков сигнал, указващ началото на програмата.
Забележка: Когато е започнала програма, всички бутони на уреда са неактивни, с изключение на пусковият бутон Мarche / Arret 8.
За да спрете програма, натиснете бутона Мarche / Arret 8 за 3 секунди: ще се чуе звуков сигнал, указващ спирането на програмата.

4 – Избор на програма
-   Натиснете бутона за избор на програма MENU (7), за да изберете една от петте програми: BASIQUE (основна), BLE COMPLET (пълнозърнести), RAPIDE (бърза), PATE (тесто), CUISSON (печене).
-   При всяко натискане на бутона се чува звуков сигнал и светва съответният индикатор на всяка от програмите, за да се укаже избраната програма.

1.   BASIQUE (основна)
Продължителност: 3,00 часа
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.

2.   BLE COMPLET (пълнозърнести)
Продължителност: 3 часа и 40 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.
Тази програма има по-голяма продължителност на подгряването, за да се абсорбира водата и да втаса тестото.

3.   RAPIDE (бърза)
Продължителност: 1 час и 38 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба с мая за хляб или със суха мая. Хлабът, направен с тази програма по принцип е по-малък с по-сбита структура.

4.   PATE (тесто)
Продължителност: 1 час и 30 мин.
Бъркане и втасване на тестото без печене.
След като втаса тестото, може да се разточи и да се използва за сладкиши, пици и др.

5.   CUISSON (печене)
Продължителност: 30 мин.
Програма само за печене (без бъркане и втасване).
Използва се за удължаване на печенето на хляб, изпечен на друга програма.

5 – Край на програма
-   След като хлябът е изпечен, се чува звуков сигнал за около 10 сек.
-   Натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек. , за да спрете работата на уреда и да извадите хляба.
ВНИМАНИЕ: Хлабът, както и отстраняемият съд за печене (2) могат да са много горещи. Работете внимателно. Използвайте кухненски ръкавици.
-   Оставете отстраняемия съд за печене (2) да се охлади преди да извадите хляба.
-   Отлепете внимателно хляба с помощта на дървена шпатула.
-   Оставете хляба да изстине за 20 мин. преди да го нарежете.
ВНИМАНИЕ: Преди да нарежете хляба, извадете бъркалката (9) от хляба с помощта на куката (4). Бъркалката остава в хляба при изваждането му от съда.
Бъркалката е много гореща. Никога не я вадете с голи ръце.

6 – Поддържане на топлината
-   След изпичането, ако пусковият бутон Мarche / Arret 8 не бъде натиснат за повече от 3 сек., уредът продължава да работи и така хлябът може да се поддържа топъл за 60 мин. (след което уредът се изключва автоматично).
В този случай и четирите светлинни индикатора на пусковия бутон Мarche / Arret 8 мигат.
-   За да дезактивирате функцията за поддържане на топлината и да извадите хляба, натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек.


ПРИМЕРНА РЕЦЕПТА

Селски хляб:
Съставки:
-   250 г брашно
-   5 г сол
-   10 г мая
-   2 г захар
-   150 мл хладка вода


БЕЛЕЖКИ ЗА СЪСТАВКИТЕ

Брашно с глутен
Съдържа много глутен и съответно протеини.
Много добра еластичност, която позволява да се запази формата на хляба след печенето.

Пълноцветно брашно
Това е брашно от смес от пшеница и твърда пшеница.
Използва се за сладкиши или захляб на бързата програма.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестото брашно е брашно от смилането и съхранението на брашно с обвивката на смляното зърно. Хлябът, направен с такова брашно е по принцип с по-малък размер.
В по-голяма част от рецептите се смесват пълнозърнесто брашно с брашно с глутен.

Брашно от черна пшеница
Това брашно е с много фибри, близко е до пълнозърнестото брашно.
Смесва се с брашно с глутен.

Брашно за торти
Смесете брашно от мека пшеница със зърнени протеини.
Използва се основно за торти и сладкиши.

Мая
За предпочитане е да не се използва химическа мая, която се използва само в сладкарството.
Единствено маята за хляб кара хляба да втаса добре. Жива или суха, дори втората е по-практична, няма нужда да се рехидратира и следователно позволява предварително да се програмира хляба.
Живата мая трябва да се разтвори в хладка течност преди да се прибави в съда при другите съставки.

Захар
Захарта също играе важна роля. Тя в действителност стимулира действието на маята и придава приятен златист цвят на коричката на хляба. Трябва точно да се дозира, за да не стане твърде дебела кората и за да не спадне хлябът в края на печенето.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Мляко
За предпочитане е да се използва мляко на прах.

Яйца
Имайте предвид, че трябва да ги смятате в общото количество на течностите.

Масло
Прави тестото меко и фино.

Сухи или пресни плодове, ядки, парченца шоколад и др.
Добавяйте ги след фазата на бъркането, за да не станат на каша.


СЪВЕТИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Памет в случай на спиране на електричеството
-   Ако токът спре за по-малко от 15 мин. по време на приготвянето на хляба, след пускането му, процесът автоматично ще се поднови (няма нужда да включвате отново от пусковия бутон Мarche / Arret 8.
-   Ако спирането надвиши 15 мин., паметта се изтрива и уредът трябва да се включи отново при пускането на електричеството.
-   При всички случаи, ако процесът на приготвяне на хляба е бил във фаза разбъркване на тестото в момента на спирането на електричеството, може да се натисне отново пусковият бутон Мarche / Arret 8, за да се стартира програмата отначало.

Предупреждение!
-   Ако петте светлинни индикатора на бутона МENU (7) мигат и се чува звуков сигнал, това означава, че температурата вътре е твърде висока и / или термосондата е разкачена.
В такъв случай процесът трябва да се спре: Отворете капака и оставете уреда да се охлади за 10-20 мин. или закачете отново термосондата.

СЪВЕТИ

Появяват се големи кухини в хляба
Това може да се дължи на температурата на водата - твърде топла или съвсем студена вода или на липсата на вода, както и на солта.
-   Ако коричката на хляба е съвсем тънка и / или цветът й е твърде кафяв, това се дължи на количеството захар, което е твърде голямо.

Хлябът не е втасал достатъчно
Възможно е да няма достатъчно мая. Добавя се ¼ к.л. на 450 г брашно. Ако не е това причината, веоятно има твърде много сол.

Хлябът спада след изпичането
Значи, че тестот не е имало добра текстура. Ако е твърде сухо, добавете течност (по 1 лъжица наведнъж). В противен случай, ако е много течно, добавете 1 лъжица брашно. Също така е възможно тестото да съдържа твърде много захар. Забележка: като добавяте плодове, общата захарност нараства. В крайна сметка, проблемът може да идва и от прекалено много мая или от липса на сол.
Следователно, тестот ще се надигне много бързо и бързо ще спадне след това.

Хлябът има странен вид
Вероятно липсва глутен в тестото. Внимателно следете за максимално допустимото количество на брашно, от което не се прави хляб. Или пък има твърде много добавки (стафиди, маково семе и т.н.). В този случай трябва да компенсирате, като увеличите дозата течност.


ПОДДРЪЖКА И ПОЧИСТВАНЕ

Съд за хляб
Почиствайте вътрешността на отстраняемия съд за печене (2) с влажна кърпа.
Не използвайте абразивни материали. Съдът трябва да е идеално сух преди да го поставите в уреда.

Бъркалка
Ако бъркалката (9) се вади трудно от съда, поръсете я с топла вода.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите бъркалката.

Уред
-   Винаги изключвайте уреда от мрежата и го оставяйте да изстине преди да го почистите.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите уреда отвън. Не използвайте абразивни материали.
СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ Н АЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ КАБЕЛ

Ако електрическият кабел е повреден, той трябва да се смени от производителя, от неговия сервиз са следпродажбена поддръжка или от квалифициран специалист.


ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СТАРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ

Европейската директива 2002/96/ЕС за Оползотворяване на електрическа и електронна екипировка (DЕЕЕ), изисква всички стари домашни електроуреди да не се изхвърлят в общите контейнери за битови отпадъци. Те трябва да се съпират отделно, за да се оптимизира преработката и рециклирането на материалите, вложени в тях и да се намали влиянието им върху човешкото здраве и околната среда.
Знакът със задраскания контейнер е поставен върху всички продукти, за да напомня задълженията за разделно събиране.
Потребителите трябва да се свържат с местните власти или с техни представители за информация относно правилното изхвърляне на старите си електроуреди.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 14:39 от anetka_ta

Реклама
# 1
  • Мнения: 1 502
Аз още не съм я получила, но те поздравявам за темата. Време беше да се пусне. Има няколко теми с реепти, но ми се струва, че са за машини и с по-голям капацитет и повече функции   bouquet

# 2
  • Мнения: 4 916
Пускам нещо, което съм писала през юни за други момичета -

--------------------------
Пиша по спомени, тъй като машината не е пред мен - лявото копче е за програмите -
основна (3 ч., за печене на хляб),
за пълнозърнест хляб (тя беше над 3 часа),
бърза програма (час и 40 мин., май),
за месене на тесто,
печене.

Лявото копче е за включване и изключване. Включва се с докосване, за изключване трябва да се задържи 5-6 сек., докато даде индикация, че се е изключило.

Контейнерчето се отвинтва обратно на часовниковата стрелка, когато се мие.

Има едно нещо като половин перка - то служи при месенето на тестото, слага се на едно стърчащо нещо в контейнера. Когато хляба се опече и се извади от контейнера, тази перка понякога остава в хлебчето и се изважда с помощта на една телена кука от комплекта на машината. При слагането на тази перка (преди печене) я намажи с мазнина - олио или масло, - за да не залепне хляб по нея и накрая да се отдели по-лесно.

Преди първото печене машината трябва да се пусне за 10 мин. на програмата печене, за да се дезинфекцират разни заводски смазки. Може да замирише малко лошо, но е за кратко.
След това вече може да се пече хляб.

Съставките се слагат в след ния ред - първо течни, след това сухи.
Напр. Първо слагаш водата, след това брашното, след това сол и съвсем малко захар в единия ъгъл, в диагоналния ъгъл слагаш маята (в рецептите пише да се внимава солта и маята да не бъдат заедно). След това затваряш капака и пускаш примерно на основната програма за хляб. Първите два часа меси и втасва, след това пече. На около десетата минута от пускането на програмата има 10-секундна звукова индикация - за добавяне на подправки, ако смяташ да го правиш де. По време на печенето не е хубаво да се отваря капака на машината, за да не спадне хлебчето.
--------------------------------------------------

# 3
  • Мнения: 855
Поздравления за темата!!!
Аз я имам и така и не можех да разбера как се вади за да се измие контеинерчето Simple Smile
Пека страхотен хляб на нея и ми харесва,че става малък като грамаж,защото в нашето семейство не се яде особено много и винаги се хвърля.
Вчера направих много сполучлив хляб с чесново брашно.
 -170мл вода
 -250гр обикновенно брашно
 -5-10гр чесново брашно
 - 2капки зехтин
 - на върха на лъжичка сол и захар
 - 1 мая на др Йоткер
Направих го на основната програма и стана страхотен!

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 21:39 от Just_VANIA

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 326
Много се радвам ,че ви хареса темата. newsm44
Така имаме по-голям шанс да ги ползваме тези фурни.Смятам още днес да се пробвам с чесновия хляб. Just_VANIA ,благодаря за рецептата.  bouquet

# 5
  • Мнения: 159
Ето ме и мене след първия горе-долу успешен хляб Peace.Попреведох си малко с речник от инструкцията и ето какво научих:
1.Пускате я 10 мин на програма  cuisson   празна,за да се обезмирише и обгори
2.Измива се   и се забърсва.
Слагате бъркалката,както го е описала  argun и вече сте готови за съставките.Ето рецептата от книжката:

-250г.брашно  /две мерителни чашки/от комплекта на машината/,пълни до ръба /
-5г. сол  /1 ч.л. заравнена/
-10г. мая  /от живата мая-1/4  /
-2г. захар /на върха на  ч.л./
-150 мл. вода /по мерителната чашка/

Аз разтворих маята и захарта в хладка вода и сипах най-отдолу.После прибавяте брашното/обикновено бяло брашно/ и най-накрая солта.
Използвах програма  BASIQUE,т.е. основна.След 3 часа хлебчето беше готово.Ако не се изключи машината,тя поддържа топлина още 1 час.
След това се изважда контейнера пак с леко завъртане,обръща се и хляба пада.
Това е,ето какво се получи при мене:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=273698

Хлябчето е малко,но за 2-ма души,и то единият на диета Laughing,е достатъчно.Вътре е много пухкаво,само дето горната кора стана доста твърда.Ако някой има идея защо се получи така,нека да поскаже.Не знам дали не трябваше да бухне още,не е съвсем до ръба на контейнера,а един пръст надолу.

Много важно е да се спазват точно пропорциите,никога не мерете на око,а използвайте кухненска везна!
Не съм използвала други подправки,защото исках първо да стане,а после да експериментирам.Но чесновото хлебче ще го пробвам непременно!

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 326
lisichkata, изглежда много добре.Моят става направо вдлъбнат  Laughing
Сигурно слагам от нещо повече или по-малко  newsm78
Мисля ,че това ще е много полезно и в тази тема

# 7
  • Мнения: 159
anetka_ta ,а спазваш ли мерките от рецептата?С какво мериш?Използвай мерителната чашка,както съм описала.А зависи и каква мая слагаш...Тази таблица наистина е доста полезна при неуспешни опити newsm78

# 8
  • Мнения: 1 388
E какво и е толкова различното на тази машина? Доколкото разбирам е по-малка, но принципиът е един и същ, предполагам. Снимайте да я видим  Wink

# 9
  • Мнения: 1 108
Темата е супер!
Все още я чакам машината,но засега трупам знания.
Момичета колко грама продукт излиза? А може ли например да прави козунак,тесто за пици и др.подобни?

# 10
  • Мнения: 4 916
E какво и е толкова различното на тази машина? Доколкото разбирам е по-малка, но принципиът е един и същ, предполагам. Снимайте да я видим  Wink


Машина като останалите, но с различен обем на контейнера.
Хлебчето, което вади е по-малко - 400 г.

# 11
  • Мнения: 1 388
Аха. Ами тогава няма повод за тревоги. Хлебчето ще стане, само се намаляват количествата. Успех на ентусиазираните хлебарки  Peace

# 12
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 000
Аха. Ами тогава няма повод за тревоги. Хлебчето ще стане, само се намаляват количествата. Успех на ентусиазираните хлебарки  Peace
Моята е с два контейнера по 500гр и темата ще ми бъде полезна, защото от рецептите за по 1 кг 3 яйца например трудно се разделят на две.  Правих панетоне и единия път стана супер, а следващия отиде в боклука, уж по една рецепта го правих с електронна везна тегля и пак, като не е точно не става.

# 13
  • Ямбол
  • Мнения: 187
Тъкмо се бях притеснила и аз с тая машина ooooh!
За радост намерих темичката Hug
Сега ще пробвам и аз горепосочените рецепти,благодаря  bouquet

# 14
  • Варна
  • Мнения: 157
Благодаря за темичката. И аз получих машината и тъкмо се чудех как ще се оправям с нея! Утре мисля да я пробвам!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт