Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 314 отговора

Пловдив

Мнения: 326
Здравейте!
Моля всички ,които имат горепосочената машина и вече са изпекли поне един хубав хляб ,да споделят тайната на успеха.
Идеята ми е тук да обсъждаме само този вид машина,функциите й ,както и възможностите й за различни видове хляб ,предвид оскъдната брошура... Smile

Ето превод на цялата книжка на машината ,благодарение на труда на SUN   bouquet :


МАШИНА ЗА ХЛЯБ МТЕС ХВМ1008


ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
Разопаковайте машината и се уверете, че всяка от частите й е в добро състояние.
Прочетете внимателно всички инструкции в настоящото ръководство, като се съобразявате с указанията за употреба и сигурност. Запазете това ръководство и го предоставяйте на потенциалните ползватели на уреда.
Преди първата употреба почистете вътрешността на съда и на капака с с мека гъба и с препарат за чинии. Изплакнете добре с вода и подсушете.
Не използвайте агресивни препарати и абразивни гъбички, за да не повредите уреда.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.

ХАРАКТЕРИСТИКИ:
-   Електрическа машина за хляб
-   Захранване: 230 V ~ 50 Hz    530 W

ОПИСАНИЕ:
1.   Контролен панел
2.   Отстраним съд за печене
3.   Капак
4.   Кука
5.   Мерителна лъжица
6.   Дозатор
7.   Бутон за избор на програма MENU
8.   Пусков бутон Включено / Изключено
9.   Бъркалка

УКАЗАНИЯ ЗА СИГУРНОСТ
-   Този уред е съобразен с нормите за този тип продукти.
-   Уверете се, че напрежението на мрежата съответсва на 230 V.
-   Винаги включвайте уреда към заземен контакт.
-   В случаите, когато е необходима употреба на удължител, използвайте заземен удължител, като вземете необходимите мерки някой да не се спъне в него.
-   Използвайте стабилен и сух плот за работа.
-   Не поставяйте уреда или кабела върху гореща повърхност.
-   Не поставяйте никога уреда върху или близо до електрическа или газова готварска печка или до фурна.
-   Не включвайте уреда да работи под стенен кухненски шкаф, етажерка или плътно долепен до стена или в близост до запалими материали, като завеси, тапети, тапицерии и т.н.
-   Никога не покривайте уреда с кърпа или друго покривало. Парата и топлинаа трябва да могат свободно да излизат от уреда по време на работа, за да се избегне рискът от пожар.
ВНИМАНИЕ: печенето се прави единствено в отстранимия съд за печене (2).
Не печете нищо директно в подгряващата кухина.
Не използвайте уреда за нищо друго, освен за печене на хляб.
Не използвайте уреда като фритюрник.
Не пипайте нагревателите.
-   Използвайте само аксесоарите в комплект с уреда.
-   Не използвайте уреда без отстраняемия съд за печене или ако той е празен.
-   Никога не подменяйте указаните количества тесто с по-големи. Ако се случи това, хлябът няма да се изпече равномерно или тестото ще излезе от съда.
-   Не местете уреда по време на работа, както и след употребата му, за да избегнете риска от изгаряне.
-   Не пипайте горещите части: винаги хващайте уреда, отстраняемия съд и капака само за предвидените дръжки или използвайте кухненски ръкавици.
-   Не използвайте уреда на открито.
-   Не местете уреда докато работи.
-   Не оставяйте уреда да работи без надзор.
-   Изключете уреда от контакта, ако не работи нормално, ако трябва да го преместите или докато го почиствате.
-   Елементите на уреда не са подходящи за употреба в обикновени фурни и в микровълнови фурни.
-   Този уред не е играчка, не го оставяйте на разположение на деца.
-   Никога не използвайте уреда, ако електрическият кабел е повреден, защото това представлява опасност. В този случай трябва да бъде поравен от производителя или от квалифициран за това специалист.
-   Забранено е да слагате в уреда метални листи (например алуминиево фолио) или други материали, тъй като съществува риск от късо съединение, което може да провокира пожар.

-   Този уред е конструиран единствено за домашна употреба, всяка професионална, несвойствена или неподходяща за модела употреба не обвързва нито отговорността, нито гаранцията на производителя.

-   Този уред е маркиран със знака DEEE (рециклиране на електрическо и електронно оборудване), който означава, че след края на живота на уреда, той не трябва да се изхвърля в контейнер за битови отпадъци, а да се остави в местен център за разпределяне на отпадъци. Рециклирането на отпадъците позволява да допренесем за запазването на нашата околна среда.


ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
-   Пуснете уреда да работи празен за 10 мин. на програма 5 – Cuisson (печене).
-   Уредът може да замирише, леко да задими или да издаде малко шум. Това е нормално по време на първата употреба.
-   Оставете го да се охлади, след което го почистете.
-   Подсушете всички части отделно и ги сглобете. Уредът е готов за употреба.

УПОТРЕБА
1 – Проверки
-   Уверете се, че уредът не е включен в електрическата мрежа.
-   Уверете се, че отстраняемият съд (2) е добре закрепен в гнездото си: сложете го и след това го завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че съдът е добе закрепен.
-   След това закрепете бъркалката (9) върху оста и я завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че бъркалката е добе закрепена.
-   Намажете бъркалката (9) с някаква мазнина по избор, за да избегнете залепване на тестото за нея и за да се извади по-лесно хлябът от съда.
-   Поставете уреда в средата на масата или на разстояние минимум 30 см от всички вертикални повърхности (стени и др.)

2 – Съставки
-   Сложете съставките в съда за печене (2), като спазвате указанията на рецептата.
-   Водата и течностите трябва да се слагат първи, след това захарта, солта и брашното и последно добавете маята за хляб. За някои брашна, като ръженото брашно например, които правят по-тежки теста, съветваме да обърнете реда на изсипване на съставките – първо сложете брашното и маята, след това солта и захарта и завършете с течностите.
-   Направете дупка с пръст в брашното от едната страна, след това излейте в нея маята.
ВНИМАНИЕ: Солта и маята не бива да вкизат в контакт, докато пълните съда.

3 – Пускане
-   Затворете капака на уреда.
-   Включете в заземен контакт.
-   След като включите уреда в контакта, ще се чуе звуков сигнал и ще светнат индикаторите на бутона MENU (7) в позиция BASIQUE: това е позицията за включване по подразбиране, докато ползвателят не направи друг избор.
-   За да пуснете програма: натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8: ще се чуе звуков сигнал, указващ началото на програмата.
Забележка: Когато е започнала програма, всички бутони на уреда са неактивни, с изключение на пусковият бутон Мarche / Arret 8.
За да спрете програма, натиснете бутона Мarche / Arret 8 за 3 секунди: ще се чуе звуков сигнал, указващ спирането на програмата.

4 – Избор на програма
-   Натиснете бутона за избор на програма MENU (7), за да изберете една от петте програми: BASIQUE (основна), BLE COMPLET (пълнозърнести), RAPIDE (бърза), PATE (тесто), CUISSON (печене).
-   При всяко натискане на бутона се чува звуков сигнал и светва съответният индикатор на всяка от програмите, за да се укаже избраната програма.

1.   BASIQUE (основна)
Продължителност: 3,00 часа
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.

2.   BLE COMPLET (пълнозърнести)
Продължителност: 3 часа и 40 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.
Тази програма има по-голяма продължителност на подгряването, за да се абсорбира водата и да втаса тестото.

3.   RAPIDE (бърза)
Продължителност: 1 час и 38 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба с мая за хляб или със суха мая. Хлабът, направен с тази програма по принцип е по-малък с по-сбита структура.

4.   PATE (тесто)
Продължителност: 1 час и 30 мин.
Бъркане и втасване на тестото без печене.
След като втаса тестото, може да се разточи и да се използва за сладкиши, пици и др.

5.   CUISSON (печене)
Продължителност: 30 мин.
Програма само за печене (без бъркане и втасване).
Използва се за удължаване на печенето на хляб, изпечен на друга програма.

5 – Край на програма
-   След като хлябът е изпечен, се чува звуков сигнал за около 10 сек.
-   Натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек. , за да спрете работата на уреда и да извадите хляба.
ВНИМАНИЕ: Хлабът, както и отстраняемият съд за печене (2) могат да са много горещи. Работете внимателно. Използвайте кухненски ръкавици.
-   Оставете отстраняемия съд за печене (2) да се охлади преди да извадите хляба.
-   Отлепете внимателно хляба с помощта на дървена шпатула.
-   Оставете хляба да изстине за 20 мин. преди да го нарежете.
ВНИМАНИЕ: Преди да нарежете хляба, извадете бъркалката (9) от хляба с помощта на куката (4). Бъркалката остава в хляба при изваждането му от съда.
Бъркалката е много гореща. Никога не я вадете с голи ръце.

6 – Поддържане на топлината
-   След изпичането, ако пусковият бутон Мarche / Arret 8 не бъде натиснат за повече от 3 сек., уредът продължава да работи и така хлябът може да се поддържа топъл за 60 мин. (след което уредът се изключва автоматично).
В този случай и четирите светлинни индикатора на пусковия бутон Мarche / Arret 8 мигат.
-   За да дезактивирате функцията за поддържане на топлината и да извадите хляба, натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек.


ПРИМЕРНА РЕЦЕПТА

Селски хляб:
Съставки:
-   250 г брашно
-   5 г сол
-   10 г мая
-   2 г захар
-   150 мл хладка вода


БЕЛЕЖКИ ЗА СЪСТАВКИТЕ

Брашно с глутен
Съдържа много глутен и съответно протеини.
Много добра еластичност, която позволява да се запази формата на хляба след печенето.

Пълноцветно брашно
Това е брашно от смес от пшеница и твърда пшеница.
Използва се за сладкиши или захляб на бързата програма.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестото брашно е брашно от смилането и съхранението на брашно с обвивката на смляното зърно. Хлябът, направен с такова брашно е по принцип с по-малък размер.
В по-голяма част от рецептите се смесват пълнозърнесто брашно с брашно с глутен.

Брашно от черна пшеница
Това брашно е с много фибри, близко е до пълнозърнестото брашно.
Смесва се с брашно с глутен.

Брашно за торти
Смесете брашно от мека пшеница със зърнени протеини.
Използва се основно за торти и сладкиши.

Мая
За предпочитане е да не се използва химическа мая, която се използва само в сладкарството.
Единствено маята за хляб кара хляба да втаса добре. Жива или суха, дори втората е по-практична, няма нужда да се рехидратира и следователно позволява предварително да се програмира хляба.
Живата мая трябва да се разтвори в хладка течност преди да се прибави в съда при другите съставки.

Захар
Захарта също играе важна роля. Тя в действителност стимулира действието на маята и придава приятен златист цвят на коричката на хляба. Трябва точно да се дозира, за да не стане твърде дебела кората и за да не спадне хлябът в края на печенето.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Мляко
За предпочитане е да се използва мляко на прах.

Яйца
Имайте предвид, че трябва да ги смятате в общото количество на течностите.

Масло
Прави тестото меко и фино.

Сухи или пресни плодове, ядки, парченца шоколад и др.
Добавяйте ги след фазата на бъркането, за да не станат на каша.


СЪВЕТИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Памет в случай на спиране на електричеството
-   Ако токът спре за по-малко от 15 мин. по време на приготвянето на хляба, след пускането му, процесът автоматично ще се поднови (няма нужда да включвате отново от пусковия бутон Мarche / Arret 8.
-   Ако спирането надвиши 15 мин., паметта се изтрива и уредът трябва да се включи отново при пускането на електричеството.
-   При всички случаи, ако процесът на приготвяне на хляба е бил във фаза разбъркване на тестото в момента на спирането на електричеството, може да се натисне отново пусковият бутон Мarche / Arret 8, за да се стартира програмата отначало.

Предупреждение!
-   Ако петте светлинни индикатора на бутона МENU (7) мигат и се чува звуков сигнал, това означава, че температурата вътре е твърде висока и / или термосондата е разкачена.
В такъв случай процесът трябва да се спре: Отворете капака и оставете уреда да се охлади за 10-20 мин. или закачете отново термосондата.

СЪВЕТИ

Появяват се големи кухини в хляба
Това може да се дължи на температурата на водата - твърде топла или съвсем студена вода или на липсата на вода, както и на солта.
-   Ако коричката на хляба е съвсем тънка и / или цветът й е твърде кафяв, това се дължи на количеството захар, което е твърде голямо.

Хлябът не е втасал достатъчно
Възможно е да няма достатъчно мая. Добавя се ¼ к.л. на 450 г брашно. Ако не е това причината, веоятно има твърде много сол.

Хлябът спада след изпичането
Значи, че тестот не е имало добра текстура. Ако е твърде сухо, добавете течност (по 1 лъжица наведнъж). В противен случай, ако е много течно, добавете 1 лъжица брашно. Също така е възможно тестото да съдържа твърде много захар. Забележка: като добавяте плодове, общата захарност нараства. В крайна сметка, проблемът може да идва и от прекалено много мая или от липса на сол.
Следователно, тестот ще се надигне много бързо и бързо ще спадне след това.

Хлябът има странен вид
Вероятно липсва глутен в тестото. Внимателно следете за максимално допустимото количество на брашно, от което не се прави хляб. Или пък има твърде много добавки (стафиди, маково семе и т.н.). В този случай трябва да компенсирате, като увеличите дозата течност.


ПОДДРЪЖКА И ПОЧИСТВАНЕ

Съд за хляб
Почиствайте вътрешността на отстраняемия съд за печене (2) с влажна кърпа.
Не използвайте абразивни материали. Съдът трябва да е идеално сух преди да го поставите в уреда.

Бъркалка
Ако бъркалката (9) се вади трудно от съда, поръсете я с топла вода.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите бъркалката.

Уред
-   Винаги изключвайте уреда от мрежата и го оставяйте да изстине преди да го почистите.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите уреда отвън. Не използвайте абразивни материали.
СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ Н АЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ КАБЕЛ

Ако електрическият кабел е повреден, той трябва да се смени от производителя, от неговия сервиз са следпродажбена поддръжка или от квалифициран специалист.


ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СТАРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ

Европейската директива 2002/96/ЕС за Оползотворяване на електрическа и електронна екипировка (DЕЕЕ), изисква всички стари домашни електроуреди да не се изхвърлят в общите контейнери за битови отпадъци. Те трябва да се съпират отделно, за да се оптимизира преработката и рециклирането на материалите, вложени в тях и да се намали влиянието им върху човешкото здраве и околната среда.
Знакът със задраскания контейнер е поставен върху всички продукти, за да напомня задълженията за разделно събиране.
Потребителите трябва да се свържат с местните власти или с техни представители за информация относно правилното изхвърляне на старите си електроуреди.
« Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 14:39 от anetka_ta »
Цитирай


Мнения: 1 378
Аз още не съм я получила, но те поздравявам за темата. Време беше да се пусне. Има няколко теми с реепти, но ми се струва, че са за машини и с по-голям капацитет и повече функции   bouquet
Цитирай


Мнения: 4 923
Пускам нещо, което съм писала през юни за други момичета -

--------------------------
Пиша по спомени, тъй като машината не е пред мен - лявото копче е за програмите -
основна (3 ч., за печене на хляб),
за пълнозърнест хляб (тя беше над 3 часа),
бърза програма (час и 40 мин., май),
за месене на тесто,
печене.

Лявото копче е за включване и изключване. Включва се с докосване, за изключване трябва да се задържи 5-6 сек., докато даде индикация, че се е изключило.

Контейнерчето се отвинтва обратно на часовниковата стрелка, когато се мие.

Има едно нещо като половин перка - то служи при месенето на тестото, слага се на едно стърчащо нещо в контейнера. Когато хляба се опече и се извади от контейнера, тази перка понякога остава в хлебчето и се изважда с помощта на една телена кука от комплекта на машината. При слагането на тази перка (преди печене) я намажи с мазнина - олио или масло, - за да не залепне хляб по нея и накрая да се отдели по-лесно.

Преди първото печене машината трябва да се пусне за 10 мин. на програмата печене, за да се дезинфекцират разни заводски смазки. Може да замирише малко лошо, но е за кратко.
След това вече може да се пече хляб.

Съставките се слагат в след ния ред - първо течни, след това сухи.
Напр. Първо слагаш водата, след това брашното, след това сол и съвсем малко захар в единия ъгъл, в диагоналния ъгъл слагаш маята (в рецептите пише да се внимава солта и маята да не бъдат заедно). След това затваряш капака и пускаш примерно на основната програма за хляб. Първите два часа меси и втасва, след това пече. На около десетата минута от пускането на програмата има 10-секундна звукова индикация - за добавяне на подправки, ако смяташ да го правиш де. По време на печенето не е хубаво да се отваря капака на машината, за да не спадне хлебчето.
--------------------------------------------------
Цитирай


Мнения: 851
Поздравления за темата!!!
Аз я имам и така и не можех да разбера как се вади за да се измие контеинерчето Smile
Пека страхотен хляб на нея и ми харесва,че става малък като грамаж,защото в нашето семейство не се яде особено много и винаги се хвърля.
Вчера направих много сполучлив хляб с чесново брашно.
 -170мл вода
 -250гр обикновенно брашно
 -5-10гр чесново брашно
 - 2капки зехтин
 - на върха на лъжичка сол и захар
 - 1 мая на др Йоткер
Направих го на основната програма и стана страхотен!
« Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 21:39 от Just_VANIA »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 326
Много се радвам ,че ви хареса темата. newsm44
Така имаме по-голям шанс да ги ползваме тези фурни.Смятам още днес да се пробвам с чесновия хляб. Just_VANIA ,благодаря за рецептата.  bouquet
Цитирай


Мнения: 155
Ето ме и мене след първия горе-долу успешен хляб Peace.Попреведох си малко с речник от инструкцията и ето какво научих:
1.Пускате я 10 мин на програма  cuisson   празна,за да се обезмирише и обгори
2.Измива се   и се забърсва.
Слагате бъркалката,както го е описала  argun и вече сте готови за съставките.Ето рецептата от книжката:

-250г.брашно  /две мерителни чашки/от комплекта на машината/,пълни до ръба /
-5г. сол  /1 ч.л. заравнена/
-10г. мая  /от живата мая-1/4  /
-2г. захар /на върха на  ч.л./
-150 мл. вода /по мерителната чашка/

Аз разтворих маята и захарта в хладка вода и сипах най-отдолу.После прибавяте брашното/обикновено бяло брашно/ и най-накрая солта.
Използвах програма  BASIQUE,т.е. основна.След 3 часа хлебчето беше готово.Ако не се изключи машината,тя поддържа топлина още 1 час.
След това се изважда контейнера пак с леко завъртане,обръща се и хляба пада.
Това е,ето какво се получи при мене:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=273698

Хлябчето е малко,но за 2-ма души,и то единият на диета Laughing,е достатъчно.Вътре е много пухкаво,само дето горната кора стана доста твърда.Ако някой има идея защо се получи така,нека да поскаже.Не знам дали не трябваше да бухне още,не е съвсем до ръба на контейнера,а един пръст надолу.

Много важно е да се спазват точно пропорциите,никога не мерете на око,а използвайте кухненска везна!
Не съм използвала други подправки,защото исках първо да стане,а после да експериментирам.Но чесновото хлебче ще го пробвам непременно!

Цитирай

Пловдив

Мнения: 326
lisichkata, изглежда много добре.Моят става направо вдлъбнат  Laughing
Сигурно слагам от нещо повече или по-малко  newsm78
Мисля ,че това ще е много полезно и в тази тема
Цитирай


Мнения: 155
anetka_ta ,а спазваш ли мерките от рецептата?С какво мериш?Използвай мерителната чашка,както съм описала.А зависи и каква мая слагаш...Тази таблица наистина е доста полезна при неуспешни опити newsm78
Цитирай


Мнения: 1 378
E какво и е толкова различното на тази машина? Доколкото разбирам е по-малка, но принципиът е един и същ, предполагам. Снимайте да я видим  Wink
Цитирай


Мнения: 1 108
Темата е супер!
Все още я чакам машината,но засега трупам знания.
Момичета колко грама продукт излиза? А може ли например да прави козунак,тесто за пици и др.подобни?
Цитирай


Мнения: 4 923
E какво и е толкова различното на тази машина? Доколкото разбирам е по-малка, но принципиът е един и същ, предполагам. Снимайте да я видим  Wink


Машина като останалите, но с различен обем на контейнера.
Хлебчето, което вади е по-малко - 400 г.
Цитирай


Мнения: 1 378
Аха. Ами тогава няма повод за тревоги. Хлебчето ще стане, само се намаляват количествата. Успех на ентусиазираните хлебарки  Peace
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 918
Аха. Ами тогава няма повод за тревоги. Хлебчето ще стане, само се намаляват количествата. Успех на ентусиазираните хлебарки  Peace
Моята е с два контейнера по 500гр и темата ще ми бъде полезна, защото от рецептите за по 1 кг 3 яйца например трудно се разделят на две.  Правих панетоне и единия път стана супер, а следващия отиде в боклука, уж по една рецепта го правих с електронна везна тегля и пак, като не е точно не става.
Цитирай

Ямбол

Мнения: 184
Тъкмо се бях притеснила и аз с тая машина ooooh!
За радост намерих темичката Hug
Сега ще пробвам и аз горепосочените рецепти,благодаря  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 157
Благодаря за темичката. И аз получих машината и тъкмо се чудех как ще се оправям с нея! Утре мисля да я пробвам!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 314 отговора