Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Някъде там ......
 • Мнения: 534
Ето линка към старата тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18208.0
                                              http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18199

# 1
 • Някъде там ......
 • Мнения: 534
Искам да повдигна пак темата за даването на сокчета,защото напоследък все повече педиатри препоръчват захранване на бебетата от 2 рия месец със сок ,където от линка отпред ще разберете че е напълно противопоказно да се дават сокове.

# 2
 • В събота
 • Мнения: 201
Какъв ти втори месец, някои даже препоръчват още от 20-я ден. Пак ще кажа - ако природата ни беше създала да ядем и пием и други неща в началото, освен кърма, то тогава щяхме да се раждаме в едната ръка с лъжица, а в другата с шише с биберон. А и сигурно и зъбите ни щяха до един да са поникнали, при това не млечните, а постоянните. Във връзка с това ще споделя още нещо, което ме вълнува напоследък.
Споровете за ранното и късното захранване сигурно ще са вечни, но едно нещо не ми става ясно. Защо трябва да слушаме GP-то или пък комшийката, бабата, приятелката, лелята на очинайкото на на мъжа братовчедката ...? Защо просто не се вглеждаме и вслушваме в собствените си деца? Личните лекари на бебетата ни ги виждат само веднъж в месеца и не могат от един петминутен разговор да разберат от какво имат нужда. А ние майките сме денонощно с тях и би трябвало по-добре да се ориентираме в нуждите им. Ще дам пример с мен. Дъщеря ми от самото раждане не иска да пие вода и понасях много критики от околните за това. Естествено че се жегвах от постоянните приказки: "Ама как така, ще умориш детето, такова чудо никъде няма - дете да не пие вода!" и от време на време тиках шишето в устата, но винаги следваше отвратена физиономия, а понякога и рев. Е, няколко дена, след като навърши 3 месеца, някак си усетих, че има нужда от вода и наистина започна да пие - по 30-40 мл на ден, но си я иска. Учудих се от това, как инстинкта ми проработи и ми показа какво да направя. Така смятам да направя и със захранването, въпреки че отново всички около мен вече ме дамгосват за това, че още не захранвам. Ще изчакам да видя, че е готова да приема и друга храна.
Покрай бебчетата напоследък се запознах с много майки по градинките. Наблюдението ми е че почти всички дават сокчета и захранват рано, само защото някой друг така е правил преди с детето си (приятелка, съседка, майките им) или пък защото някой така им е казал да направят, а не защото са осъзнали какви са нуждите, ползите и вредите от това, а най-страшното, не са се вгледали в децата си дали са готови.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 929
Сетих се и аз, че на една от консултациите, мисля, че беше третата, педиатърката ми каза да захраня със сок от морков. Майка ми също ми казваше така. Добре, направих го, защото бях невежа, неопитна и слушах в много от случаите, какво ми говорят тези, които вече са гледали деца. Дадох сок от морков, пи съвсем малко и след около половин час започна да се превива, да плаче. Оказа се, че има колики, а тъкмо бяха отшумели. Но аз още не знаех, че са колики. Даже не го отдавах на сока. Пробвах втори път и пак стана същото. Тогава майчиният ми инстинкт проработи и си казах на ум, че повече няма да му предложа какъвто и да било сок, докато не укрепне. Тогава влязох във форума, прочетох тук-там и реших, че от този момент нататък ще гледам детето си така, както то ми "диктува", както аз го усещам чисто майчински. Не сбърках за това си решение.
Изтърпях какви ли не критики - че не го захранвам, че не му давам вода, защо не пиел вода, че го кърмих до късно и какво ли още не, но аз си знаех своето и накрая млъкнаха.
По този повод да споделя, че сестрата, която работи с педиатърката, все ме дърпаше настрани, когато свърши консултацията, и ме поощряваше да си кърмя детето колкото е възможно по-дълго време и да не му давам сокове. Даже на една от консултациите педиатърката отсъстваше, заместваше я друга докторка, но беше нашата сестра. Докторката тъкмо съветваше младото майче да започва да дава сок на бебето си, което беше едва на 2 месеца, и тогава сестрата не се сдържа и й каза, че техният тандем е за късното захранване, така че подобни съвети да дава на нейните пациенти. И сестрата, и педиатърката ни са около 55 годишни, а педиатърката каза, че казвала на майките, ако искат, за захранват със сок в 3-я месец, защото такава била практиката, но тя лично не го препоръчва.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
На мен ми е интересно колко от майките обсъждат с педиатрите своята гледана точка и колко се съгласяват с тях и после правят каквото са си наумили без да уведомяват педиатрите?
Аз примерно с моя редовно обсъждам разни теми като кърмене на поискване примерно и т.н.  Grinning

# 5
 • В мечтата си!
 • Мнения: 121
На мен ми е интересно колко от майките обсъждат с педиатрите своята гледана точка и колко се съгласяват с тях и после правят каквото са си наумили без да уведомяват педиатрите?

 Peace Аз се опитах и знаеш ли какво се получи .....  Sick
Още като родих малкият реших, че ще кърмя. Отиваме на консултация- всичко о'к, докато педито ми вика след 45-тия ден сок, и аз  Shocked Отивам вторият месец- та се продължава:"Почвай плодови пюренца" На третата консултация взех мъжо за подкрепление, че той се познава по- добре с доки и е по- убедителен  Mr. Green та да обясни как стоят нещата при нас.... Почти се стигна до  hahaha Биг Мама Скендъл  Joy Joy Joy И накрая ни изпратиха от кабинета с думичките:"Както си решите, ама така не е правилно....  Crossing Arms "
Но това не е краят на историята....  Naughty
Отивам миналата седмица на поредната косултация и бях длъжна да изслушам следният монолог:"Даваш сокчета, плодови пюренца, сега почвай зеленчуковите, а следващият път ще ти кажем за месните пюрета и за жълтъка кога да даваш" При което аз   #Crazy #Crazy #Crazy
Я сега някой да ми каже, че не съм уведомила педиатърката ми  Twisted Evil като какъв е смисъла от начинанието....  Confused Confused Confused
"Пей си Пенке ле, кой ли те слуша...."  Tired

Поради "единомислието ни" с въпросната лекарка сме принудени да посещаваме и втори педиатър/на частно/, който е привърженик на късното захранване и е против даването на сокчета на толкова малки бебчета! Rolling Eyes

# 6
 • В събота
 • Мнения: 201
Абе то и нашето GP е съпруга на един мой приятел, аз затова и записах бебка при нея, уж да нямаме проблеми, но уви... Че даже имаше и сравнения с кърмещите ромки... #Crazy Последния път даже успях да се разплача, а мъжо щеше да набие сестрата, защото ме изкара едва ли не недобросъвестна майка, която си държи детето гладно, защото не дохранвам и не захранвам. А пък дъщеря ми си расте иначе нормално - наддава средно по 700-800 г на месец, последно беше порастнала с 5 см, почти не плаче (само малко помрънква през деня, когато и се спи, наистина не ми е ревливо детето), спи нощно време по 10-12 часа непробудно. Те тези хора виждали ли са гладно дете?

И ние ходим на две консултации - едната само да ни премерят и претеглят, а на частно ходим при млада педиатърка, подкрепяща кърменето и късното захранване, даже при нея слагаме и ваксините, че по-леко ги бие. Сега и други мои приятелки водя при нея и всички са много доволни, а странното е, че и бебетата при нея винаги са спокойни по време на прегледа и непрекъснато се усмихват. Жената винаги се интересува от новостите и ги споделя с пациентите си, като винаги набляга на това, колко е важно родителите да разбират децата си и да действат според нуждите им.

# 7
 • Мнения: 7 701
педиатърката каза, че казвала на майките, ако искат, за захранват със сок в 3-я месец, защото такава била практиката, но тя лично не го препоръчва.

Такива бяха думите и на моята педиатърка - млада и симпатична жена, която по принцип подкрепя кърменето и късното захранване. Обсъждали сме тези неща, явно е в час с новите тенденции и диалогът между нас е лесен и приятен. Hug
За дохранване с АМ след раждането дори не е ставало дума, щом разбра, че кърмя на поискване и двете с дъщеря ми се справяме успешно.
Относно даването на вода - съветът й беше да пробвам, но да не настоявам, а да се водя по детето. Така и стана - дъщеря ми пропи вода на 1,2 г., когато започнаха жегите това лято.

# 8
 • Мнения: 8 478
Абе то и нашето GP е съпруга на един мой приятел, аз затова и записах бебка при нея, уж да нямаме проблеми, но уви... Че даже имаше и сравнения с кърмещите ромки... #Crazy Последния път даже успях да се разплача, а мъжо щеше да набие сестрата, защото ме изкара едва ли не недобросъвестна майка, която си държи детето гладно, защото не дохранвам и не захранвам. А пък дъщеря ми си расте иначе нормално - наддава средно по 700-800 г на месец, последно беше порастнала с 5 см, почти не плаче (само малко помрънква през деня, когато и се спи, наистина не ми е ревливо детето), спи нощно време по 10-12 часа непробудно. Те тези хора виждали ли са гладно дете?оф моята е същата. рипаше от щастие като й казах, че съм почнала да давам АМ, а последния път на консултацията колко беше доволна, че дъщеря ми е наддала повече от кило, като предишните пъти беше колкото на твоето бебе наддаването. и понеже дъщеря ми се разрева жестоко дадох й малко да посуче да се успокои тя така ме изгледа, че едва ли не се оправдах пред нея, че все още кърмя
за захранването ми изпя старата схема още на първата консултация и понеже й станя ясно, че чета като луда и надали ще я приложа въобще не обсъждаме захранване с нея.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 252
Педката ни се пенсионира, но ще споделя как протичаше прегледа при нея.
При първата консултация ми спомена, че мога да започна да давам сокчета, при което и заявих, че ще захранвам късно и че ще кърмя дълго. На следващата консултация ме попита за сокчета и пюрета, но се усети и каза "Да да, ти ще кърмиш и скоро нямаше да захранваш" при което само поклатих глава. Казах и, че детето ще го гледам и захранвам, когато и както реша и че чета много по въпроса. Чух приказки от сорта, че много сме станали начетените интернетски майки дето не разчитаме на съветите на лекарите  Mr. Green При последната ни среща се наложи да сложи ваксина на 2 годишния ми син и той си порева порядъчно и за капак се навря под блузата ми да суче и тогава докторицата Shocked До този момент след втория ни разговор тя не беше повдигала въпрос за кърмене и хранене на детето. Все пак събра смелост и попита какво друго яде детето ми освен кърма и докога мисля да кърмя.

# 10
 • Елин Пелин
 • Мнения: 2 401
Чух приказки от сорта, че много сме станали начетените интернетски майки дето не разчитаме на съветите на лекарите  
Аз още на първата консултация забелязах, че нашата педиатърка се подразни като казах, че не спазвам три часовия режим за кърмене, а тя изкоментира, че явно тези неща съм ги четяла в интернет, та затова избягвам да споменавам за интернет пред нея, че да не се ядосва жената! Mr. Green

# 11
 • В събота
 • Мнения: 201
Малко офф, но все пак не живеем ли в информационна ера? Разбира се, че ще четем книги, списания и в интернет. Май за това се нарича информиран избор  newsm78

# 12
 • София
 • Мнения: 42
Да си кажа и аз как започна при нас.
Нашата педиатърка още от самото начало ми каза да кърмя на поискване. Като всяка млада майка несигурна в себе си я попитах- Ами ако не му стига, ще ми каже ли някакво АМ? Тя каза, че не ми трябва АМ, а да го слагам да суче и на 1 час да е, винаги когато поиска. Резултата беше по 1,100 кг на месец.
Втория месец ми каза, че някой педиатри препоръчват захранване със сокчета. Но тя не го препоръчва, а да си караме само на кърма.
Общо взето си говорим с нея и обсъждаме нещата. Определено сме с добър педиатър!

# 13
 • Мнения: 24
Нашето педи с баткото преди 4 години препоръча сокчета от 2 месец и пюрето от 3-тия. Но сега каза, че се прилага по късно захранване чаяк след като навърши 4 месеца. Но аз от страх да не ми намалее кърмата изчаках до средата на 6-тия месец и предложих плодово пюре въпреки, че тя пак каза че първо се почва със сокче. Явно въпреки, че е за отлагане на захранването пак сокчето оглавява класацията. Аз лично изчаках малкия да покаже че е готов да хапва и друго. Беше почнал да ни гледа как ядем и той също да преживя  Laughing. Направо му течаха лигите като ни гледаше  Laughing

# 14
 • Мнения: 521
Моята педиатърка ми каза ако искам да започна сок от втория месец,аз и казах,че не искам и ,че ще захранвам по-късно.Тя отговори ----"няма проблем,но като стане бебето на 5,6 месеца трябва да му направим иследване на хемоглобина,че тогава бебетата се нуждаят от повече желязо".Не ме е осъдила за този ми избо

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт