Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2008, 23:39 ч.

Как да помогна на момче болно от шизофрения???

 • 6 447
 • 35
 •   1
Отговори
 • в града на розите
 • Мнения: 44
Здравейте мами!Ще се опитам по най-краткия начин да ви разкажа за какво става въпрос.Момчето е на 24г. с диагноза шизофрения /не знам точно каква, в архива прочетох,че има няколко вида/,но от доста време е на лекарства и досега не е имал никакви прблеми.Няколко години подред всяко лято ходеше в клиника за по два месеца и нещата си вървяха нормално.Той не работи,няма никакви контакти,освен с родитилите си /които не могат да се понасят един друг/ и няколко човека от квартала.Не излиза никаде,освен до магазина,който е на 500м от къщата за да си купи цигари.Баща му сутрин му оставял 2лв за цигари и отива на работа,а майка му "никога няма пари" и казва "мене не ме закачай".Та той си копува едно пакетче фалшиви цигари и до 11часа предиобед вече ги е изпушил.Съответно няма кой да му даде още пари и той тръгва да звъни по къщите и да си иска по левче.В началото хората го съжаляваха и му даваха,но това продължава вече почти година и всички почнаха да му крещят и да го гонят като мръсно куче.Родителите му не предприемат никакви мерки да го заведат в някоя клиника и той от ден на ден става все по зле и по зле.Започва да става агресивен,пуши по 5 пакета цигари....В квартала има много малки деца и едно от тях е моето.Когато се появи на улицата всички майки грабват децата и изчезват,аз оставам...просто отивам по близо до дъщеря ми и нещо го заговарям...за времето,дали си е починал,елементарни неща.До сега нито ни е нагрубил нито ни е посегнал.Но преди седмица при поредното си минаване по комшиите да си иска левче,след като майка му го е отрязяла един ПРИЯТЕЛ на баща му,му се нахвърли зверски отгоре с юмруци и ритници...Тово вече преля чашата!Майката,загрижената майка през ред сълзи и сополи се оправдава с това,че няма пари и не може да го води по лекари,загрижения баща просто казва "ами къде да го водя,като той не иска".И за тях живота си продължава,а момчето вече не е на себе си,дори и елементарния рязговор който имахме вече не се получава,защото той все едно не ме вижда и не ме чува...повтря все едни и същи думи,които не мога да разбера.А ако трябва да съм искрена и мен взе да ме плаши и от вчера просто не играем на тази улица.Чувала съм че  от полициятя  с прокурор могат да го настанят в някоя клиника дори и той да не иска,но незнам ....Просто някой ако е запознат,нека пише мога ли да направя нещо,как да му помогна.

Ако темата не е за тук се извинявам Embarassed

Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 23:51 от nora-bg

# 1
 • Мнения: 166
Мисля,че нищо не може да направиш,ако родителите му не направят нужните стъпки чрез прокурор и полиция за настаняване в клиника за специализирано лечение.Може при поредните скандали да сигнализирате полицията,но  и тя едва ли е в състояние кой знае какво   да направи/ ако няма престъпление,няма виновни/.Съжалявам ,но ние имахме  съсед-шизофреник,който живееше със сина си и не се лекуваше.  Не оставяше съседите си на спокойствие ни денем,ни нощем.Въпреки многобройните жалби в прокуратурата и повикванията на полицията,не се стигна до настаняване в дом или клиника.

# 2
 • Софее
 • Мнения: 575
Няма как да помогнеш щом родителите нехаят. За да влезе в психично заведение, трябва да е съгласен доброволно. Другия вариант е да го вкарат насилствено след подаден сигнал. Комисия преценява дали има нужда или не. Чувала съм, обаче че това отнемало няколко месеца, не знам дали е вярно.

# 3
 • Мнения: 9 817
Най-вероятно момчето е поставено под попечителството на родителите си.
Те са хората, които трябва да се обърнат към властите и с прокурорско решение да го настанят за лечение.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 13 927
Виж сега, в клиниките за шизофреници, според описанието на моя съученичка, която е била там като пациент - така че думите й при всяко положение могат да бъдат поставяни под съмнение по отношение на конкретика - условията са такива, че, общо взето, не бих пратила там и агресивно куче да изчака кастрация. Не знам каква част от описанието е истина, но пък има някои картини, които е повтаряла и в ... как да кажа, "ясно съзнание", когато е добре, когато е на хапчета...

От друга страна, по наблюденията си - не твърде от близо - върху същото това момиче - ми се струва, че болестта така си протича - с "по - добри" и "по - лоши" периоди. И, общо взето, идва момент, в който тези пациенти спират да си вземат лекарствата - дали съзнателно, дали просто забравят, не знам, но резултатите са ... некрасиви.

И, общо взето, нищо не можеш да направиш.

Имай предвид, че когато не си вземат лекарствата, тези хора могат да бъдат и опасни. С други думи, могат да станат агресивни - навярно за много кратък "проблясък" от време - и да, вярно е, по - вероятно е агресивността да бъде насочена "навътре", но... Той е на 24 години и независимо от всичко друго има физика на мъж. А ти имаш малко детенце - много по - малко на размер...

# 5
 • USA
 • Мнения: 4 630
Доколкото знам полицията принудително може да го задържи в клиника за 1 месец.

Преди да се обърнеш към полицията обаче се поинтересувай къде е най-близката до вас клиника и къде настаняват пациенти от Казанлък. После я посети. И, ако ти дава сърце да изпратиш момчето там се свържи с полицията.

Ще ми е интересно да напишеш тук впечатленията си, ако наистина посетиш такава "клиника"

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 176
Принудителното настаняване в психиатрично заведение става от прокурор, когато е спешно.  След това се произнася районния съд. Ти трябва да се обърнеш към районната прокуратура с молба. Полицията ще го прибере само ако е агресивен и някой се оплаче от това, но само докато го прегледа лекар. После го пускат, защото нямат право да го задържат повече от 24 часа.

# 7
 • в града на розите
 • Мнения: 44
  В интерес на истината не съм се и доближавала до такива клиники,но нямам и желание.Вчера говорих с моя позната,която е медицинско лице и ми каза,че в казанлък наскоро е открита психиатрична клиника,но с много малък капацитет.Така,че за до го уредя тук ще ми трябва доста време,а и според нея не е моя рябота. ThinkingКаза да си пазя детето и това е!И опитах но...не ми се получава!
  Разрових се в интирнет и записах телефоните на трите психиатрични клиники,които се намират на "четвърти километър" в софия и току що ги дадох на баща му,че да се заемат вече.Незнам дали престоя  там ще му се отрази добре,но миналата година искара два месеца в клиника и от там се върна нов човек.
 Дано да постъпвам правилно като се меся в работите на хората,не че е кой знае какво,но наистина вече спирам. 

# 8
 • out of space
 • Мнения: 7 645
Нора, ти си герой!
Аз изпитвам ужас от хора с психически разстройства и бягам далеч!  Whistling

# 9
 • Мнения: 4 554

Навярно се води на учет някъде. Ако вземе за буйства нещо и да си размахва ръцете, трябва да звъните и в бърза помощ, и в полицията. Бърза помощ идва по-бързо, ако знаете дали се води на учет и къде. Психиатричните диспансери и това, което наричате клиники /не знам какво имате предвид под клиника, това би трябвало да е лечебно заведение с медицински персонал и апаратура/ са много тъжни, невъзможно тъжни и потискащи места. Боят едва ли е средство за подобрение на психично болен. Попитай бащата дали е минал през ТЕЛК, дали е инвалид и дали ползва облекчение за лекарствата. Ако не, лекарствата са доста скъпи, могат да стигнат до 420 лева на месец. 100 милиграмово хапченце Лепонекс, което е нищо, струва 1.50, а може да се стигне до 8 дневно.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 227
Във входа на майка ми има също такава жена-шизофреничка.Когато правеше проблеми на съседите,те подадоха оплакване...само,че не знам къде Rolling Eyes и щом оплакването е от всички и щом нарушава реда...ги прибират за известно време в клиниката.Виж с подписка дали няма да стане!

# 11
 • Мнения: 1 492
В интерес на истината не съм се и доближавала до такива клиники,но нямам и желание.Вчера говорих с моя позната, която е медицинско лице и ми каза, че в казанлък наскоро е открита психиатрична клиника,но с много малък капацитет. Така,че за до го уредя тук ще ми трябва доста време,а и според нея не е моя рябота. Thinking Каза да си пазя детето и това е! И опитах но не ми се получава!
Разрових се в интeрнет и записах телефоните на трите психиатрични клиники,които се намират на "четвърти километър" в Cофия и току що ги дадох на баща му, че да се заемат вече.

Ако този тип дори само веднъж е заплашил или посегнал на детето ти, си длъжна като майка да сигнализираш, но не в клиниките за душевно болни, а в полицията или прокуратурата. Xората с такова личностно раздвоение са способни на всичко! Sick

# 12
 • pak tam
 • Мнения: 247
Трябва да се свиква и с тази част от обществото. Щом не буйства момчето защо трябва да го вкарат насила в психиатрично отделение? Като имаш страх от него защо търсиш умишлено да го спираш за разговор?Толкова други хора спират и просят, искат цигари, спят по гарите и не съм видяла някой да ги преследва. Не му правиш добро. Ако искаш да помогнеш наистина трябва да работиш  в друга насока,   той трябва да е вкъщи при родителите си. Те са нормални хора и ще разберат загрижеността ти. Намерете начин отнякъде да постъпват тия пари и да си пие лекарствата момчето. В Университета имах преподавателка , беше болна от шизофрения. Не се срамуваше и си  казваше, шегуваше се със себе си. Но не е навредила на никого и беше добър професионалист. Нямам поглед как е в клиниките, но имам чувство, че там дозите на лекарствата са къде къде по-силни, не може да стои вечно там момчето и да му се разкапе здравето, при положение, че има и друг вариант. Преди да предприемеш каквото и да било се информирай отлично и тогава помагай. Човек преди да реши да прави нещо извън обсега на близките си, трябва да помисли и за евентуални последствия.

# 13
 • в града на розите
 • Мнения: 44
Май сте ме разбрали погрешно.Той не е посегнал нито на мен нито на детето ми.Впрочем аз съм го виждала да проявява агресия единствено и само към родителите си.
Не търся умишлен разговор с него,просто като се засечем на улицата не искам да се правя че не го виждам и да се държа като безсърдечна крава,защото това че е болен не го прави по малко човек от всички останали.А това,че трябва да бъде в къщи с родителите си звучи добре,но само на звучене е така,защото в началото споменах,че родителите му не могат да се понасят един друг.И вечно каращи се те могат да депресират и здрав човек,та какво остава за болен...
Смятам, че  не съм направила нищо кой знае какво за което след време мога да съжелявям,просто намерих 5 телефона и ги дадох на баща му.И сега само стоя и гледам дали някой ще се погрижи за него.

# 14
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 955
Аз на 2 пъти съм била на практика (студентска)  в "Св.НАум" (4ти километър) и бих казала, че вътре си е съвсем обикновена болнична обстановка. Друг е въпроса, че там са хора с предимно обострено разстройство и освен лекарствените терапии, са подлагани и на шокова терапия повечето. По-скоро това е гадното, а самите болни са в такова състояние от терапиите, че нямат спомен като излязат от там.


nora-bg , разбирам ти желанието да помогнеш, но аз лично бих те обезкуражила. Хубаво или лошо - семейството на болното момче е пряко отговорно за това, какви грижи ще се полагат за него. Всеки един от двамата родители са наясно със случващото се и само те и единствено те биха взели най-дборото решение за детето си. Отстрани нещата изглеждат по един начин, но всъщност животът е далеч по-сложен от беглите представи, емоционалните моменти на съжаление и жал и едното просто желание за някаква помощ.
Всъщност драмата на това семейство не е никак малка, а болният им син е денонощно в къщи.
Сигурна съм, че и тези хора са наясно и с лечението и с опасностите от влошеното състояние на болестта и как се постигат ремисии и още куп подробности от живота на един шизофреник, в частност - тяхното дете. Нали се сещаш, че имат огрооомен опит с болестта и много по-добре от който и да е комшия, ще знаят кога да помогнат на момчето и кога просто да се опитват да живеят някак живота си, уж привидно спокойно.

Че шизофреникът може да бъде опасен - със сигурност може! Но срещу потенциалните опасности не можем да се борим. Някак даже неетично ще бъде да се сезира прокурор, защото един болен човек ходи да проси пари за цигари, но пък видиш ли, може да извади нож и да заколи някого. Имай ти самата едно наум за това, че може да се случи и неочакваното, но лично мой съвет - стой на страна, избягвай контакт с него  и бъди максимално полезна за себе си и детето си. Просто съвет  Wink.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт