Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 авг. 2008, 12:25 ч.

Въпроси за обезводняването.

 • 6 039
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 218
Зравейте мили мами,
от 5.30 сутринта детето ми повърна 8 пъти.Ходихме на 2-ма лекари веднага.
Като се върнахме в рамките на 30 минути 3 пъти се изходи течно.
Лекарите казаха първата течност да дам след 13.00.
Преди да легне да спи дадох Деган с една лъжичка вода.
Та питането ми е може ли да се обезводни след тези "изпълнения"?
Всяка течност преди Дегана повръщаше след 15 минути.
Сега спи и само хода да го гледам през 5 минути.
Сега като стане почвам по малко да давам течности.
Дали вече не е обезводнен и за какво да следя?
Благодаря ви предварително,много съм притеснена-това ни е за първи път.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 929
Дали е обезводнен - сигурно, след такова повръщане и разтройство. Но аз не знам, кои точно са признаците на обезводняване. Дано спре да повръще детето след Деган-а, та да започнеш да му даваш течности по съвсем мъничко. А Хидрасек даваш ли? Ако не, започни да му даваш и Хидрасек и Ентерол.

# 2
 • София
 • Мнения: 581
 Копирам малко полезна информация:
Как да се справим през нощта

Първото нещо е НЕ ИЗПАДАЙТЕ  В ПАНИКА. Повръщането обикновено не е опасно и рядко има за резултат значително обезводняване. Запомнете, че обикновено са необходими най-малко 12 часа тежко повръщане, за да се обезводни значително детето. Тези насоки ще ви помогнат да преминете с детето през периода на повръщане:

Първи етап – силно повръщане на всеки 5 до 30 минути
През това време не се опитвайте да давате на детето никаква храна или течности, защото то веднага ще ги повърне. Това се нарича тотална почивка на стомаха. Оставете да мине най-лошата част от повръщането.
Ако детето поиска да суче или да пийне нещо, давайте му само малки глътчици и не очаквайте да ги задържи в стомаха си.
Втори етап – повръщането се забавя на 1-2 часа
Започнете да предлагате на детето малки глътки течност на всеки 5-10 минути. Най – добрият избор са:
- Орален електролитен разтвор (бел.прев. – в България се предлага Рехидрин), който е с най-добре балансирано съдържание на сол, захар и други електролити
- Замразена близалка, направена от електролитен разтвор
- Кърмата е най-доброто за кърменото бебе
Някои предложения, докато се сдобиете с електролитен разтвор:
- Сок от бяло грозде, леко разреден с вода
- Кoka kола или нещо подобно (енергийна напитка) – запомнете, те не са идеалният вариант и трябва да бъдат заменени от електролитен резтвор веднага щом е възможно
- Какви течности да НЕ даваме – сок от ябълка, круша или вишна, съдържат много захар и това може да влоши диарията и повръщането
Трети етап - детето повръща само 2-4 пъти на ден или изобщо е спряло
Можете да опитате някои храни:
- Леки храни като кракери, препечени филийки, бульон
- Продължавайте да кърмите
- Отново включете формулата, ако сте на изкуствено хранене. В началото може да давате половината количество формула, допълнена с още толкова електролитен разтвор – това ще е по-лесно за приемане от стомаха.
- Продължете да давате течности както е описано по-горе
Не се притеснявайте, ако детето повръща храната. Може да е било твърде рано отново да започнете да давате храна. Върнете се една стъпка назад към втория етап, докато повръщането отново се успокои.
- Свещички парацетамол – ако детето има температура, а не може да задържи никакво лекарство, можете да опитате свещички.
- Лекарства против повръщане – има свещички, които може да ви бъдат предписани от лекаря за деца над 2-годишна възраст. Те подтискат повръщането и помагат на детето, докато премине най-лошата част. Но трябва да бъдат използвани само ако е абсолютно необходимо.
Кога да не се притесняваме?

Продължително повръщане – ако изглежда, че повръщането продължава вечно, трябва да следите детето за признаци на обезводняване. Ако то е само леко до умерено обезводнено, може да изчакате до следващия ден за консултация с лекар.
Обезводняване – запомнете, че повечето деца ще бъдат само леко обезводнени по време на боледуване с повръщане. Лекото обезводняване не е сериозно и не си струва спешно ходене при лекар.
Признаци за обезводняване

Леко обезводняване:

Детето е по-малко активно от обикновено, но все пак играе и е контактно
Устните са леко сухи
Пишка малко по-рядко от обикновено
Умерено обезводняване:

Детето не е активно и не играе, но е контактно
Задържа погледа си във вашия и ви отговаря
Устните са сухи и напукани, вътрешността на устата е леко суха
Няма сълзи, когато плаче, но очите все още изглеждат влажни
Пишка наполовина на обичайното
Урината е концентрирана, с цвета на ябълков сок
Тежко обезводняване – потърсете лекарска помощ!

Детето е отпуснато, неактивно, почти не задържа поглед и не реагира на гласа или докосването ви. Това е дефиницията за летаргия.
Устните са напукани, вътрешността на устата е суха и лепкава без слюнка
Няма сълзи, очите са сухи и потънали навътре
Не пишка в продължение на 12-18 часа
Особено необичайна раздразнителност наред с другите симптоми
Бледност
Ускорен пулс
БЕЛЕЖКА: По-вероятно е детето да се обезводни тежко, ако има и повръщане, и разстройство, отколкото само едното.


Повръщането започва отново – често се случва детето да се почувства по-добре за ден-два, а после отново да започне да повръща. Това не е ненормално. Преценете в кой етап на повръщането се намирате и действайте според него.
Температура – нормално е детето да има висока температура в продължение на няколко дни.
Кръв в повърнатото – може да видите следи от кръв в повърнатите материи. Това се дължи на малки наранявания на лигавицата на гърлото от напъните при повръщане. Обикновено не е опасно и минава.
Кога да се притесняваме?

Ето някои насоки за това кога да се обадите на лекаря или да отидете в спешното:

Продължително повръщане – обадете се на лекаря си, ако първата фаза на повръщането (на всеки 5-30 минути) продължава повече от
- 8 часа при дете под 1 година
- 12 часа при дете на 1 – 3 години
- 16 часа при дете над 4 години
Голямо количество кръв в повърнатото – ако нараняванията на лигавицата на гърлото станат твърде големи поради тежко повръщане, може да започнат значително да кървят. Ако мислите, че наистина това се случва, отидете в спешното отделение. Но това се случва много рядко – обикновено раничките са много малки и слабо кървят.
Умерено до тежко обезводняване – обадете се веднага на лекаря си.
Менингит – макар че повръщането не е от основните симптоми на менингита, все пак е един от тях. Ако детето има силно главоболие, схваната е задната част на врата, има висока температура и повръща, веднага се обадете на лекаря си.
Бъбречна инфекция – и тук повръщането не е основен симптом, но ако детето има висока температура, повръща и се оплаква от парене при пишкане и урината му мирише неприятно, трябва да се обадите на лекаря си. 

 От личен опит мога да споделя, че при такова състояние давам на детето на 10-15мин. по чаена лъжичка вода и нищо друго през устата докато не намалее повръщането.Това го правя, когато е със стомашно-чревен вирус, ако е нещо друго- не знам.

# 3
 • Мнения: 1 074
Колкото по-малко е детето,толкова по-бързо се обезводнява,но при всяко дете е различно.Помня,че като бебе сина ми се беше обезводнил,следкато повърна 10пъти,но когато има и разтройство става още по-бързо обезводняването.Нека да спи детенцето,давай му водичка с лъжичка на всеки 15минути и мисля,че от дегана ще спре да повръща-това е летен вирус.Важното е да не се шашкаш,че като помня аз каква бях...чак на рев ме избиваше.Всичко ще се оправи,аз като почне да повръща го водя да му сложат инжекция деган и повръщането спира.Успех и бързо оздравяване!

# 4
 • София
 • Мнения: 1 218
Благодаря Зори,
сега съм приготвила 4 чашки с течности-хидрасек,глюкоза,чай от мента и малко кола.
Атой само ходи след мене с една лъжица и повтаря "ням-ням",сърцето ми се къса. Cry

# 5
 • Мнения: 17 548
Кола? Shocked На дете на година и 6 месеца!? ooooh! Жено, тя съдържа кофеин все пак. Той възбужда допълнително... При повръщане и разстройство се нарушава електролитния баланс на организма. Ако няма друго, дори вода с малко сол и захар помага. Но кола... просто забрави и то за няколко години напред при тази възраст на детето! Всъщност, постъпи както намериш за добре. Няма да се учудя ако и Ред Бул даде някоя майка, за да живне детенцето... ooooh!


- Кoka kола или нещо подобно (енергийна напитка) – запомнете, те не са идеалният вариант и трябва да бъдат заменени от електролитен разтвор веднага щом е възможно
.......................

БЕЛЕЖКА: По-вероятно е детето да се обезводни тежко, ако има и повръщане, и разстройство, отколкото само едното.[/b]
Да, видях от къде си опряла до този съвет. Не, те не само не са идеалния вариант, те не са никакъв вариант! прибягват до тях само защото са много сладки.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 412
Ами да-кола.И на мен педиатърката и още двама лекари са ми препоръчвали да я давам при повръщане.Не съм давала,защото нещата се оправяха и без нея.Казват,че колата подтиска гаденето.

# 7
 • Мнения: 2 229
E, тя е написала малко кола, няма да даде 1 чаша, я.
И аз от малка (е, по-голяма от 2 г) като повръщам много, карам на солети, вода и малко кола - върши някаква работа определено...Не казвам да се наливаш, разбира се! Naughty

# 8
 • Мнения: 17 548
Да, децата са си ваши! Наливайте ги с каквото чуете от сам от там, пък от нещо може и да се оправят.  Laughing

# 9
 • София
 • Мнения: 7 412
Да, децата са си ваши! Наливайте ги с каквото чуете от сам от там, пък от нещо може и да се оправят.  Laughing
Балу,определено не наливам децата си с каквото чуя отсам оттам. PeaceГолямата ми дъщеря често кара разни ентероколити,вируси с повръщане....Лежали сме и в инфекциозна болница,когато беше на три годинки.Там също лекар ми е казвал,че при гадене се дава на детето разгазирана кола-по малко с лъжичка.Сменили сме трима педиатри,двама от тях са ми казвали същото.Ако мнението им за теб е без значение,аз все още се доверявам предимно на лекари. Grinning

# 10
 • Мнения: 17 548
Само възрастта на детето ми беше фактор, за да отрека така горещо колата, но няма значение.
 Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 7 412
Балу,малко остро май реагирах,извинявай. Grinning
Възрастта на детето-да,фактор е.Но все пак според мен не би му навредило малко количество.По-скоро би помогнало.Разбира се,аз бих се консултирала за количеството с педиатъра си.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 218
Както писах в първия пост винаги ходя на 2-ма лекаря.
Единия с 10 стаж,другия с 30 години стаж.
Днес и двамата казаха един и същи начин за лекуване на детето,в това число и малко количество кола.
Разбира се далеч съм от мисълта да дам цяла чаша.
Става дума за 50 мл.
Както и да е.Детето продължава да дриска по мъничко на около 15 минути.
Давам Хидрасек-кога ще почне да действа?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт