Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 авг. 2008, 16:59 ч.

Юфка?

  • 658
  • 4
  •   1
Отговори
  • Cофия
  • Мнения: 1 177
Спомням си, че по това време на годината баба ми правеше юфка - месеше, точеше и после опъваше на двора да съхне.....за съжаления тя почина, а аз така и не научих рецептата...
Дали някоя от вас я знае newsm78
Иска ми се да опитам да я направя Thinking

# 1
  • Мнения: 1 142
Защо не потърсиш в гугъл.Все ще има някаква рецепта.Няма да е същата,но може би ще има малка прилика.Иначе аз си я правя с готови кори.

# 2
  • Мнения: 3 380
Преди време във форума имаше подобна тема. Потърси я. Всъщност даже и в моите рецепти май има рецепта. Виж в линка в подписа ми.

# 3
  • къде ли не
  • Мнения: 774
И моята баба правеше такава домашна юфка и я слагаше да съхне върху чаршафи.

За съжаление не мога да ти помогна с рецепта, но винаги съм си мислела, че просто се приготвят кори за баница и после се сушат.

Успех в търсенето! Аз едва ли бих се наела да направя такава, но с удоволствие бих хапнала. Wink

# 4
  • Където ми видят очите ...
  • Мнения: 99
Аз една година месих юфка  ooooh! Още ми държи влага  Rolling Eyes цял ден месене и разточване, после събиране и печене ........ и като видях за колко кратко време е опапахме ми се изпари желанието за още един такъв тур  #Crazy

Ето я рецептата:

ПРОДУКТИ
на 1 л. мляко - 15 яйца
1/2 пакет грис
1 ч. л. сол
3 кг. брашно
1 водна чаша пепелна вода
/Приготвя се като 2 лъжици дървесна пепел се заливат с вряла вода, изчаква се да изстине и да се утаи и се използва бистрата течност като се излива внимателно. Тази вода е като консерватор - не позволява да се въдят буболечки в юфката при по-дълъг престой/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиват се яйцата, добавя се млякото, солта, пепелната вода и част от брашното. Разбърква се добре и се сипва грисът, после останалото брашно за да се омеси твърдо тесто. То се точи на кори, дебели 2 -3 мм. Корите се сушат на слънце. Натрошават се или се нарязват на ленти и се запичат до зачервяване в тава в умерена фурна.
Съхраняване:
Готовата юфка се запазва добре дълго време в сухи памучни торби, които предварително са киснали в много солен разтвор.

Въоръжете се с много сили и смело месете Wink

Последна редакция: пт, 15 авг 2008, 21:07 от styllisima



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт