Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 авг. 2008, 03:07 ч.

Проблем с кредит-моля за съвет!

 • 4 505
 • 33
 •   1
Отговори
Здравейте!Чета тук от доста време,но сега се осмелих да пиша по сериозен повод-сън не ме хваща,а е вече 3 ч. Sad.Значи проблема е следния-решихме да си купим жилище с мъжа ми в Сф,но...нямаме доказани доходи.Той се занимава с частен бизнес,а аз му помагам.Посъветваха ме разни консултанти да измисля начин да ни водят във фирми на работа-и взе,че стана.Плащахме си сами осигуровките за високи доходи (вече към 6 месеца-толкова искат),които да докажем пред банката.Обаче...Фирмата ,която мен ме осигурява е на роднини-сега можело да стане проблем за това,а от фирмата,която осигурява мъжа ми ги е страх да дадат необходимите документи-спекоха се нещо май,че навсякъде трябвало да слагат печати newsm78 .Та мисълта ми е:
1.Имате ли идея за някоя банка в която става по-лесно цялата процедура с отпускането-уж всички казваха,че е лесно,а се оказа супер сложно и завъртяно.
2.Има ли измежду вас на някой да са отпуснали кредит,макар,че работи в семейна фирма?
3.Дали мога да подам документи към 2-3 банки за по-сигурно?
4.За колко долу-горе време го отпускат пустия кредит?
Наистина моля да ми пишат хора,които са теглили вече кредити.Мерси предварително на всички ,които ще отговорят.

# 1
 • Мнения: 1 801
1.Имате ли идея за някоя банка в която става по-лесно цялата процедура с отпускането-уж всички казваха,че е лесно,а се оказа супер сложно и завъртяно.
Във всички банки горе-долу е еднаква процедурата-няма съществени различия.Но. Алианц например  приемат за доказан само осигурителния ти доход. Пощенска банка признават с бележка от работодателя до 80% от дохода, който той ще ти напише (в случай, че той се различава от осигурителния).Райфайзен пък признават доход до 3 пъти по-голям от осигурителния с бележка от работодателя.
Проучи няколко банки и  се насочи там, където най-много ти хареса отношението, обслужването и уловията за отпускане на кредит.

2.Има ли измежду вас на някой да са отпуснали кредит,макар,че работи в семейна фирма?
Да, съпругът ми работеше (и все още работи) във фирмата на брат си по времето, когато ни отпуснаха кредита.Не е имало проблем, че работи в роднинска фирма.

3.Дали мога да подам документи към 2-3 банки за по-сигурно?
Може, но не си струва разходите и таксите, които трябва да платиш. А те никак не са малки.
По-добре първо направи проучване и се насочи само към една банка.Ако отговаряш на изискванията им и се снабдиш с всички необходими документи -няма как да не ти отпуснат кредит.

4.За колко долу-горе време го отпускат пустия кредит?
Много е относително. Зависи от това, за колко време ще набавите всички необходими документи. А в това отношение сте зависими и от фирмата-строител (ако се касае за ново строителство) и от това дали тя ще спазаи договорените срокове.Никоя банка не отпуска ипотечен кредит без акт 14 на сградата. Ако всичко е наред-не повече от 3-4 седмици отнема времето от подаването на искането до отпускането и усвояването на кредита.# 2
 • Мнения: 525
Спокойно, миличка!  Hug
Нещата наистина не са толкова страшни - ние със съпруга ми в момента изплащаме четвъртия си жилищен кредит (първия беше през 2003, а този е от 2007).
Започвам отговорите си по реда на твоите въпроси:
1. Най-мили ми се струват в "Райфайзен банк" - те имат и специални салони за кредитиране - аз посещавах този на Цариградско шосе, спирка "Студентски общежития" (преди х-л "Плиска", ако идваш от "Младост"), но в крайна сметка всичките ни кредити са от Банка ДСК. Навсякъде се формализират, но вие не се плашете - поискайте списък с всички документи, които трябва да представите, всички условия, на които трябва да отговаряте и т.н. После методично работете по списъка, отмятайте и когато сте готови се върнете обратно в банката. Не е било нужно да плащате осигуровки за 6 месеца, вече са достатъчни и три.
2. Да, има и такива случаи, просто бележката за доходи се издава от семейната фирма и това е. (Освен ако си собственик, тогава искат и данъчната декларация на фирмата, мисля)
3.Естествено, даже ти го препоръчвам - пробвай в Райфайзен (там не вземат пари за предварително проучване), Банка ДСК, Булбанк... Но не прекалявай. И непременно сравни условията, които ти предлагат! Не само лихвен процент и срок, а и  ГПР (годишен процент на разходите)!!! Непременно питай за това число - то е най-точната база за сравнение, показва какви разходи ще имаш по кредита,  независимо дали са наречени "лихва", "такси" или каквото и да било друго. Най-изгоден ще ти бъде кредитът с най-малко ГПР. Но е важно да отговаряш и на останалите условия на банката, която го отпуска ( в нашия случай "Райфайзен" предлагаше най-добър ГПР, но предлагаха само до 70% финансиране на сделка с панелно жилище, а от Банка ДСК получихме около 112 % от стойността на сделката, толкова бяхме поискали, разбира се, не повече от 80% от стойността на обезпечението - т.е. ако обезпечението е достатъчно високо, има вариант да изтеглиш и малко повече от продажната цена на жилището - за ремонт, например)
4. "Пустия кредит" се отпуска все по-бързо - от седмица до две, след представянето на всички документи. За това те съветвам предварително да поискаш списък и да ги съберете.
А за внесените осигуровки - настоявайте, молете се, борете се, ако трябва, почерпете, но да ви издадат документ за доходите! Това, че фирмата е на роднини НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ! Не е проблем!
Желая ви смелост и много късмет! newsm10

P.S. Винаги можеш да се свържеш с мен на лични за повече инфо или подкрепа!

Последна редакция: нд, 17 авг 2008, 09:28 от Az i ti

# 3
 • София
 • Мнения: 2 998
А защо не кандидатствате за жилищен кредит с доходите от бизнеса си?
По този начин отпускат кредити в ПроКредит Банк.
Прави се анализ на фирмата и на база на него се взема решение.Нямат такса за кандидатстване, нямат и такса за оценка на обезпечението.
А питахте ли в Алфа банк?

# 4
 • София- павлово
 • Мнения: 2 597
Райфайзен е много добра банка а и вече дава 100 процента от кредита
пази се от СИ БАНК- това е най мошенническата банка #Cussing out, за да си внесеш пари в сметка на банката ти взима 3лв. ако трябва да внесеш към друга банка не знам колко ще вземе, това е най голямата глупост, да си платиш за да работи банката с парите ти

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 3 621
Райфайзен е много добра банка а и вече дава 100 процента от кредита

Доколкото знам от Райфайзенбанк може да се изтегли кредит без доказване на доходите, естествено с по-голяма лихва

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 1 738
Ако ви е легален частния бизнес, в смисъл да сте си плащали данъците, защо не кандидатствахте с тези доходи???
Какъв е проблема,че фирмата е семейна,нали има трудов договор?
А защо другата фирма не иска да си слага печата? Нали е платила всички данъци по договореното в трудовия договор, значи е чиста пред държавата?
Честно да ти кажа, не разбирам кое точно те притеснява от всичко това.
Много банки имат условие "без доказан доход" ,но лихвата е мнооого висока и най-често плаваща.
Отиди в няколко банки и провери какви са условията. Ще ти кажат каква ще ти е вноската за избрания срок и валута, както и всички такси и застраховки,ако не са за сметка на банката. Така ще можеш да прецениш къде ви е най-изгодно.  Нищо страшно няма.

# 7
 • Мнения: 750
Ние изтеглихме кредит от Райфайзен без доказване на дохода. Лихвата е 13 %

Успех  Hug

# 8
 • София
 • Мнения: 505
Az i ti искаш да кажеш, че вече искат доходите за последните 3 месеца ли?
Извинявам се, че нахлувам така в темата, но мисля, че ще е по-добре да има повече въпроси и оитговори на едно място.

# 9
Здравейте,момичета!Изчетох всичко и ми дадохте кураж!Благодаря ви много!
Един от често задаваните въпроси е защо не си кандидатстваме с доходите от нашия бизнес-значи той се разви в послидната една година и различните консултанти ми казаха,че банките искат дохода ни и за предната календарна  година- т.е. мислехме да си направим фирма,но банките щели да искат предистория и пак нямало да ни отпуснат.Затова избрахме другия вариант-да се самоосигуряваме така да се каже в тези фирми на познати.
Още за един въпрос се сетих-значи мен ме осигуряват на 850 лв.,а мъжа ми на 300. И уж първо казаха,че моя доход е важен,а той ще е съкредитоискател,а сега искат всякакви бележки и за неговия доход,а моя по принцип е достатъчен  да изтеглим  30000 Е за 30 год.
Не ми се ще да теглим без доказан доход,понеже вноските са със 100-150 лв. по-големи и за сега ще можем да си ги позволим и тях,но все пак става дума за 30 год.
Значи за сега се колебая за ДСК и Пощенска банка.Моля тези ,които са теглили от там да кажат как е.За ДСК знам,че от към документи е лесно,но после си начислявали всевъзможни такси ,което оскъпява кредита.А зо пощенска чувам добри отзиви,но именно там искат бележки за дохода ни за 6 мес.назад.В Райфайзен ми се стори доста затегнато положението

# 10
 • Мнения: 750
Единственото, кето мога да кажа е - ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАШ С ПОЩЕНСКА БАНКА! От там, ти си преценяваш  Peace

# 11
А.Velcheva моля те,кажи защо не Пощенска банка.Изчетох доста мнения и много хора пишат едва ли не против всички банки Laughing Моля те,кажи ми,какво и е лошото на пощенската

# 12
Az i ti,моля те,кажи как е към ДСК ,защота там от към документи е най-лесно,а все лоши отзиви чувам за тях-за някакви такси извън вноската ,която внасяш.

# 13
 • Плевен
 • Мнения: 1 738
iskrena-- , всички банки имат такси извън вноската.Едни веднъж в годината, други я разпределят ежемесечно. Има и застраховки за теб, мъжа ти и жилището всяка година. В някои банки е за сметка на кредитополучателя, а в други е за тяхна сметка.
Вие защо не отидете в банките и да се поинтересувате там?

# 14
 • Мнения: 525
Единственото, кето мога да кажа е - ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАШ С ПОЩЕНСКА БАНКА! От там, ти си преценяваш  Peace
   202uu
Naughty  Naughty  Naughty Бягай от Пощенска!!!

Az i ti,моля те,кажи как е към ДСК ,защота там от към документи е най-лесно,а все лоши отзиви чувам за тях-за някакви такси извън вноската ,която внасяш.
Точно обратното е!
В Банка ДСК всичко е в тарифата и ако попиташ, ще ти кажат за всички такси предварително. Това обаче НЕ се отнася за Пощенска банка - наши съседи разбраха за годишната такса едва след отпускането на кредита и се чудеха дали да не се откажат, ама - късно! smile3511
Както вече писах, ние работим с БДСК от пет години и пак с нея ще работим, ако се наложи. Важно е обаче, на какъв кредитен инспектор ще попаднеш - бих ти препоръчала момичетата, които работят в новия клон на "Попа", точно под Булгартабак, в бившето кафе "Табакера" - няма как да не го видиш - като застанеш пред паметника на П. Евтимий с лице към канала е точно срещу теб, от другата страна на бул. "В. Левски". Те са младички, но доста компетентни, аз съм доволна от тях.
До колкото ми е възможно, ще поясня за таксите:
1. Такса за разглеждане на документите  - не всички банки я имат, в ДСК е, мисля, 30-50 лева.
2. Такса ангажимент - в случай, че кредитът ти е разрешен значително по-рано от датата на сделката - рядко се налага, но пък така ти е сигурно, че ще имаш парите към датата на сделката - има го във всички банки
3. Такса "усвояване" или не помня как се казва - също я има навсякъде, най-често се удържа от самия кредит
4. Такса обслужване - обикн. е процент от кредита, в Пощенска, мисля е 1% годишно, а в ДСК е най-ниска, ако не се лъжа 90 лева годишно
5. Евентуално такса предсрочно погасяване - на нас тя ни се вижда най-тежка, защото бързаме да се отървем от кредита, но си я плащаме - 5% от предсрочно внесената сума
Нади_миши е права за застраховките. В ДСК се плащат само за жилището, а за хората са за сметка на банката, но и те са си разход, макар и веднъж годишно, трябва да се подновяват.
Това е, за което се сещам. Друго май няма, но можеш да попиташ в който и да е клон.
Можеш да се довериш на ДСК, нашият опит ни кара пак да се доверим там.
А откъм документи наистина мисля, че най-лесно се минава в Прокредит Банк, но там до скоро условията бяха по-лоши. Имаше обаче и слухове за подобряване на условията...
За ОББ пък съм сигурна, че вземат и скрити такси - напр. "такса броене" - и при отпускането на кредита, и после като внасяш, въобще... #2gunfire
Така е в повечето банки, като на едно от първите места в класацията на измамниците е Пощенска.
Колкото до дохода на съпруга ти, гарантирам, че в ДСК може въобще да не го декларирате, ако твоят е достатъчен. При нас беше така - аз се осигурявам като свободна професия, а мъжът ми е на тр. договор и ползвахме само неговия доход. Това обаче не го освобождава от задължението да е съдлъжник и да подпише договора за кредит.

В заключение обобщавам:
Ако нямаш време или сили за проверки - спокойно се хващай с ДСК, няма да съжаляваш!
Ако имаш достатъчно време, провери, както ти писах по-горе, със сравняване на ГПР, но внимавай, напр. "такса броене" не се включва в изчисляването на ГПР.
Аз бих те посъветвала да провериш освен ДСК, още Райфайзен (нищо, че са строги, за това пък условията им са доста добри - наши близки теглиха от там, въпреки че имаха преференции за ДСК) и Прокредит. Най-много и Булбанк. Не се лутай много, може да се объркаш. Но не пропускай да провериш и препоръчаните тук банки.
В мрежата има доста калкулатори - не им се доверявай напълно, но ще те ориентират. По-добре, в сайтовете на съответната банка, провери при една и съща сума за един и същи срок каква вноска се получава и пак внимавай: допълнителните такси не се включват във вноската!
Много ми се ще да ти помогна и виж какъв дълъг пост написах! Laughing Embarassed

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт