Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София, център

Мнения: 514
Моля ви тези от вас които имат опит с приготвянето на зеленчукови пюрета да ми помогнат. Предпочитам да правя на детенце, отколкото да купувам готови, защото всички съдържат захар. Благодаря ви предварително!!!
Цитирай
iva 76, ние започнахме с класическото картофено пюре. После опитахме и пюре от картофи, моркови и лук (толкова ми харесва, че го правя до сен днешен за всички), картофи, моркови и грах, картоф и печена чушка... Добавях различни зеленчуци, според това, какво има на пазара. Често използвах и замразени. За да се засища по-добре детето, можеш да добавяш и по малко варен ориз (това по-нататък).

А ето и самата технология: зеленчуците се измиват идеално с четка, обелват се дебело, нарязват се на малки парченца и се варят в малко количество вода в микровълновата или на среден огън на котлона. В края на варенето се добавя щипка захар. Сол не се слага!
Пасира се с пасатор или дървено чукало (забравих, как се нарича Embarassed).
Става доста гъсто и се разрежда с адаптирано мляко или кърма. Веднъж кипнах пюрето с кърмата и стана страшно - тя така се спече, че след това доста трябваше да търкам съдинката Confused.
Слага се бучица масло (колкото грахово зрънце), ние използвахме и зехтин, но не помня от кой месец.

За домашните пюрета също важи правилото, че остатъкът не се дава на детето при следващото хранене. Така че си прецени, дали си заслужава за две лъжички да се трепеш в тая жега (и да цапаш съдове). Но пък от друга страна, купешките пюрета са доста еднообразни на вкус - дори и най-скъпите.

И най-важното - опитвай ги, преди да му ги даваш!
Цитирай

София

Мнения: 750
Най-универсалната рецепта, която ще ти дам е за зеленчуково микс пюре. Ползвам комбинация от замразени и пресни зеленчуци. Импровизирам, както дойде според наличностите. Не слагам са царевица и гъби.

1 морков
1 голям картоф
1 малка тиквичка
2-3 топчета замразен спанак (от този на Бондюел)
няколко розички карфиол
няколко розички броколи
подправки (индийско орехче, чубрица, мащерка, риган, магданоз, копър, дафинов лист) - не се препоръчват само люти подправки като пипер (бял, зелен, черен, червен!)

към това можеш да добавяш грах (само зърна или шушулки пресен грах), зелен боб, чушка, пресен лук.

Зеленчуците измиваш и нарязваш. Добавяш вода, по мъничко (щипка) от подправките. Вариш в тенджерата под налягане. След това вадиш дафиновия лист, отделяш малко зеленчуци с повечко вода и пасираш на супа.
Отцедените зеленчуци с малко вода пасираш на пюре. Ако го замразяваш, не слагай масло. Добави го едва, когато затопляш пюрето преди консумация. Хубаво е супата или пюрето, ако са били замразени да преврят (да кипнат) при затоплянето и след това да се охладят до поносимата за консумация температура.


зеленчуци с леща
 
Задушават се 3-4 моркова, една глава лук, няколко стръка целина и 2-3 домата (без семки и люспи). Прибавя се един дафинов лист и една-две шепи леща (можеш да вземеш с червена леща, която е без люспи). Прибявят се две три чаши вода или безсолен зеленчуков бульон + една две скилидки чесън нарязани на ситно. Вари се докато лещата се развари (червената леща се разкашква буквално). После се пасира или намачква (махаш дафиновия лист обаче). Можеш да сложиш и други зеленчуци ако искаш (броколи, тиквичка, картофче)
Цитирай
Ето едно хубаво място с мнооого детски рецепти
Цитирай

София

Мнения: 6 154
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1200.0

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19506.0
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Както и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7750
Цитирай

София, център

Мнения: 514
Момичета, страхотни сте smile3501!!! Много ви благодаря! Тези рецепти ще ми са ми супер полезни...!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.