Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 авг. 2008, 11:21 ч.

Как да направя ЛЕСНИ лозови сърми?

  • 3 940
  • 16
  •   1
Отговори
  • Бургас
  • Мнения: 806
Здравейте  bouquet
Много често чета този подфорум и взимам страхотни идеи за ястия,които всеки път стават чудестни Grinning
Сега имам нужда от помощ Rolling Eyes
Много искам да направя лозови сърмички, но по някакъв лесен начин с кайма, без да се налага отделното увиване на всяка една. ooooh!
Мислех си за един вид като " мусака" във тавичка Thinking
Някои правил ли е нещо такова? Ще се радвам на опитните кулинарки да дадат всякакви идеи за подобен лесен начин:hug:
Благодаря Ви предварително  bouquet Hug  bouquet

# 1
  • Мнения: 10 085
Аз правя една такава запеканка - разтурени сърми, но със зеле. Каймата се приготвя като за сърми, зелето се нарязва наситно, всичкото това се обърква и се запича в тава с малко вода. Не е лошо, а и бързо става, въпреки че мъжът ми си предпочита завитите сърми. Та се чудя що  да не стане и с лозовите листа? newsm78

Отгоре, ако искаш, може и заливка да направиш, като на мусака.

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 600
в тавичка на редове - наричат се голи сарми

ред листа, ред плънка... най-отгоре листа.
заливаш с вода и печеш.
аз съм правила така от лапад, не е лошо.
ако искаш правиш заливка като за мусака или пиготвяш отделно чеснов сос.

аз предпочитам всяка по отделно завита, не отнема чааак толкова време Peace

# 3
  • София
  • Мнения: 5 001
Запържваш(задушаваш) каймата с лук,копър,черен пипер,джоджен.Добвяш ориза(предварително измит и отцеден) като стане стъклен изсипваш сместта в тавичка,слагаш червен пипер да се оцвети,добавяш нарязаните ситно лозови листа(ако са пресни,предварително трябва да се бланшират,за да им излезе стипчивото).Наливаш гореща водичка колкото да се покрие сместта и печеш.Когато стане готово заливаш с кисело мляко и 2-3 яйца. Супер е манджичката и аз ще направя тия дни .Хубаво ме подсети   bouquet

Последна редакция: пн, 18 авг 2008, 12:31 от TheNMaster

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 806
Благодаря Ви много,момичета Hug  bouquet Hug
TheNMaster, искам да те попитам - когато слагам нарязаните ситно лозови листа, върху сместа, разбърквам ли със ориза или просто ги заглаждам отгоре като по-дебел пласт?

# 5
  • София
  • Мнения: 5 001
Объркваш всичко да стане  еднородна смес  Peace

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 806
Благодаря много  bouquet
Довечера ще пробвам рецептата и утре ще пиша за резултат Grinning

# 7
  • София
  • Мнения: 3 773
Според мен най-добре си е да си направиш сърмичките, и вкуса е по-друг, а и за очите е друго Mr. Green

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 510
И аз съм я правила тази мързеливата смес с кисело зеле, само че аз я пекох в гювеч .... става страшно вкусно. Сега ако намеря отнякъде лозови листа ще пробвам и с тях. И да попитам - със суровите листа как да процедирам (трябва ли да ги обработя предварително някакси или направо режа и обърквам с останалото) ?

# 9
  • Мнения: 7 474
Аз съм ги правила с нарязани листа, става си чудесно Party

# 10
  • София
  • Мнения: 5 001
И аз съм я правила тази мързеливата смес с кисело зеле, само че аз я пекох в гювеч .... става страшно вкусно. Сега ако намеря отнякъде лозови листа ще пробвам и с тях. И да попитам - със суровите листа как да процедирам (трябва ли да ги обработя предварително някакси или направо режа и обърквам с останалото) ?
Кипва се подсолена вода.Листата се топват да си променят цвета и се вадят.Не се варят,а само се попарват.Така им излиза киселата(стипчивата) жилка.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 1 442
Аз съм ги правила с нарязани листа, става си чудесно Party
И аз така , но голите сърми на asyalein много ме заинтригуваха и ще пробвам едно изпълнение на голите сърми. Peace

# 12
  • у дома
  • Мнения: 396
Гозбата с ндробени лозови листа бабата на мъжа ми наричаше "писюр сърма".
Готвеше ги като приготвя сместа като за сърми , но листата се прибавят нарязани , а не се завиват.
Сервираше ги с кисело млекце без повече екстри!

Няма значение дали са голи, мързеливи или работливи и завити! Важното е че са вкусни както и да ги приготвиш!

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 806
Здравейте Grinning
Моите планове за вчерашната вечеря,малко се промениха,понеже мъжо искаше шкембе- чорба и остана за утре вечер Wink
Но веднага щом я приготвя, ще пиша за резултат и снимки Grinning

# 14
  • на 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 392
аЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ПРАВИЛА ТАКИВА МЪРЗЕЛИВИ СЪРМИ,НО МАМА Е ПРАВИЛА И СА СЪЩИТЕ КАТО ЗАВИТИТЕ.сМЕСТА Е СЪЩАТА,САМО ЛИСТАТА ГИ НАРЯЗВА,и ги омесва.
То и без това аз като си ги сипя в чинията ги намачквам и ги поливам с кис.мляко,така,че все тая Mr. Green



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт