Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 13
[/pre][/b]Има пусната много хубава тема за това как да предпазим децата си от наркотиците и откога да започнем разясненията. Може би на един по-заден план, но също така опустошителен по пррирода стои въпросът с педофилите и как да предпазим децата си от тях. Може би ще споделите кога според вас трябва да разясним за първи път, че добрите маниери спрямо непознати хора трябва да се демонстрират с мярка и, че трябва да се научат сами да разпознават опасността. Според мен в 1-ви клас е вече късно... на тази възраст имаме училищен двор, където влиза всеки; има и детска площадка; магазин в непосредствена (уж) близост до мястото, където живеем и пращаме малчуганите за хляб; има входове на блоковете, с други думи - децата стават по-мобилни и самостоятелни и по-често изложени на риск, но това не значи, че преди това няма опасност... От друга страна ако подходим прибързано и обясним нещата образно е възможно да травмираме психиката на децата и да ги направим асоциални, което е негативно влияние. Много добре би било да чуем мнения и от психолози.

# 1
 • София
 • Мнения: 642
При сина ми (сега на 7 г.) темата бе подхваната още във възрастта, в която той се научи да се справя сам с "пишо-то" и "аки-то" в тоалетната. Поводът за подхващане на разговор по въпроса беше едно негово упорство, че е вече голям и може да отиде сам в тоалетната (а бяхме в голяма пицария с много народ- буквално нямаше свободна маса). Тогава му казах, че трябва да отиде с тати в мъжката тоалетна, но когато е само с мен ще влиза с мен в женската тоалетна - сам НЕ! Обясних му деликатно, че има хора (мъже, но понякога и жени), които гледат на малките момченца и момиченца по по-особен начин и че искат да им видят тайните места. Спомням си, че беше много изненадан, че въобще е възможно да съществуват такива хора. После през годините се е случвало сам да задава въпроси. Сега, когато е по-голям разбира още повече значението на понятието педофил.
Говорила съм му никога да не тръгва с непознат нанякъде, да не се доверява на "ела да ти дам дъвка и пр. в колата... или еди къде си" и такива неща.
Когато сме на обществено място и трябва да посети тоалетна, ако е с мен влизаме в женската тоалетна и аз го чакам в предверието, а той си влиза сам в кабинката, ако е с баща си по същия начин - само, че в мъжката. В предверието (там където са умивалниците и огледалата) имаме пряко наблюдение, в коя кабинка е той и кой влиза във WC-то.
По-добре от малък да знае, че има и "лоши" хора, отколкото да се довери на всеки срещнат. Сега, когато му предстои да тръгне на училище на 15.09 отново темата ще бъде опреснена.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 961
Дъщеря ми скоро тръгна на детска градина и много й говоря. Че не трябва да говори с непознати чичковци, не трябва да тръгва никъде сама или с хора, които не познава, дори да й дават шоколади, бонбони или играчки. Няма нужда да знае що е то педофил, но знае, че има лоши хора, които причиняват болка на по-слабите от тях. Мисля, че горе-долу ме разбира.
В този ред на мисли я подготвям и за нещата с които може да се срещне в градината и от които трябва да се пази - "бонбонки", дадени й от други деца без знанието и в отсъствието на госпожите, бъркане в гащите/имаше скоро такава тема/ и други подобни.

# 3
 • Мнения: 3 110
За сега /а тя е съвсем мъничка / се опитвам да и покажа че не бива да търпи ласки ако не и е приятно.На този етап изисквам от близките си да я оставят на мира ако покаже че не иска да я гушкат.
Стремя се да и покажа че сме длъжни да се съобразяваме с нея.

# 4
 • Мнения: 13
Игси, благодаря за коментара. Наистина постъпвате правилно. Искрено се моля да няма мито едничко дете, обект на такива изроди. Много ми се иска детските сълзички да са причинени само от охлузвания по коленете и лактите  Wink

# 5
 • Мнения: 13
Polly N. и mamamari, благодаря ви за мненията. зашо, обаче, не всички майки са така заинтересувани за децата си, ами оставят всичко все на някой друг - в у-ще ще го научат, в детската градина ще го научат и т.н.

# 6
 • Варна,морето,сините вълни.
 • Мнения: 2 785
Записвам се да следя темата.
Дъщеря ми е на три години и 8 месеца и просто не знам откъде да я подхвана. Обяснявам и, че не всички хора са добри, че не трябва да ходи и да заговаря всеки, тя казва "добре, мамо." и пак прави същото. Много е контактна и много ме е страх за нея. Confused

# 7
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Вчера за първи път щерка ми отказа почерпка с шоколад, защото "Мама не ми дава да взимам нищо от други хора". При това бях близо до нея, а жената, която я черпеше, е майка на едно детенце в нашата група, т.е. познават се.
До сега съм обяснявала, че има хора /мъже и жени/, които изглеждат добри, обещават или дават подаръци, а всъщност контактите с тях могат да са опасни. Явно до тук сме схванали урока  Wink, но ще продължавам да говоря.
Знае още, че никой освен мама, татко, баба, госпожите в градината или някой лекар, нямат право да я пипат по дупето, гърдичките и т.н., да я карат да се съблича или да прави неприятни за нея неща.
Не дава да я целуват и прегръщат дори роднини и близки приятели и аз абсолютно уважавам това нейно нежелание да я докосват.
На 4г. и 2 мес. е още и мисля, че за момента няма нужда да обяснявам в детайли що е то педофил. Не ми се ще да прибързвам, но постепенно и към останалите подробности ще минем.

# 8
 • Мнения: 2 479
И моят калпазанин е същия от бебе - не прави разлика между познати и непознати когато си търси компания - просто отива и заговаря хората. Опитвам се без да  го стресирам излишно да го науча да не се доверява на всеки срещнат, но засега нямам особен успех. Confused

# 9
 • Мнения: 2 479
[bbim_bam][/b], браво на теб! Моят син имам чувството, че за шоколад и мен ще продаде Laughing...та не знам, явно трябва повечко да говоря.

# 10
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
Записвам се и аз да следя темата, не мога да се похваля с осочени успехи в тази област, но когато му дадат нещо, първо ме поглежда, за да разбере дали може да го вземе и тогава посяга, а и знае, че не трябва да излиза сам на улицата.

# 11
 • и тук и там
 • Мнения: 115
говорила съм на синът ми , той е на 7.Обеснила съм му ,ч че има лоши хора , които никак не изглеждат на лоши. Да не ходи никъде с непознати  дори да  дават сладки неща или дискове с игри и разни такива.... Сънът ми явно много се впечатли и малко се поуплаши. Не иска да излиза и да остава сам Rolling Eyes Казва, че се страхува да не го откраднат ooooh!
А, сега ми кажете как да се обеснявам сега, че да му премине малко страхът? Wink Трудна работа ooooh!
Наистина е трудно да се оцели златната среда. Синът ми е много чувствителен и много ми е трудно newsm78

# 12
 • София
 • Мнения: 916
аз лично отчитам грешка в моя телевизор, що се отнася до този проблем. Взима като го черпят (адски ми е неудобно, ако са познати майки да му се карам ако е взел нещо, а то или трябва да важи за всички или нищо няма да се получи) , ходи при непознати - хм, това напоследък май по - малко го прави, като че ли го хваща срам..., но си е много контактен и заасега само повтарчм че не всички са добри хора и че може някой да го вземе и повече да не види мама и тати - дълго време бях против чак такива черни краски, но наскоро реших, че е по - добре да го посплаша малко Rolling Eyes

# 13
 • София
 • Мнения: 916
Лорена, явно трябва да се прецени според детенцето. Моя пък реших нарочно да го сплаша. Засега няма реакция като при твойто детенце... Confused

# 14
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Да намериш границата наистина е много трудно - хем да запознаеш детето с реалните опасности, хем да не го травмираш със страшна информация  ooooh!

Лорена, намерете някое познато по - голямо детенце, на което можете да се доверите и ги пускайте да излизат заедно или да играят у вас. Когато е сам му ангажирай вниманието с нещо, да не мисли само за страховете си. Може да гледа и филми, но ги провери какви са преди това, че има и такива с кофти сюжети, които също могат да го притеснят, докато ви няма  Confused

Честно казано, предпочитам страх в подобни ситуации, отколкото излишната и рискована смелост.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт