Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 641
Тези дни  дочух по новините за нова теория, че не противоположностите се привличали а хората с подобни характери .
Те създавали и трайни семейства.

А дали е така? Кой? Кой ще ми каже?
Аз вървя под дъжда и свирукам си даже...

# 1
 • Мнения: 2 908
Ами не знам-мъжа ми е Близнак,аз съм Рак-ако на това не му казваш противоположни характери(и си е точно така),здраве му кажи.... WhistlingНе знам колко ще е трайна връзката-все сме като кучето и котката....Чудя се как щеше да е с мъж,със същият като моят характер. Rolling EyesТогава сигурно щяхме да се избием-сега поне е търпелив...
Не вярвам в разликите в зодиите,но за нашата с мъжа ми си е показно просто.

# 2
 • София
 • Мнения: 36 901
Не зная нищо за тази теория. От мои наблюдения мисля, че противоположностите се привличат и са достатъчно успешни. Като се замисля и откъм еволюционна гледна точка има смисъл в това - по-голямо разнообразие на гени, а оттам и шансове за по-здраво поколение.

# 3
 • Мнения: 641
Всъщност някой може ли да даде дефиниция на "характер"?
Не намирам нищо в нета.
Ясна ми е общата насока, но ми се иска нещо по-конкретно. От гледна точка на психологията.

# 4
 • Мнения: 3 847
Не мисля, че съвсем противоположните характери са способни да изградят трайна връзка. За съжаление различносттие писват рано или късно. Все едно аз да мразя да ям шоколад, но да зная че в знак на добра воля трябва да го правя. Ще ям месец, година, две и накрая ще почне да ми се гади.

# 5
 • Мнения: 184
Не съм сигурна в тази теория.

Хората би трябвало да се събират, заради сходни интереси, вкусове, виждания и разбирания за живота.
Ако единият примерно е доста активна личност, предполагам, че ще си търси и подобен партньор в живота, защото един флегматик по характер ще му е неразбираем като човек. Трудно ще му влиза в положение и ще е почти невъзможно да се постави на мястото на партньора си.
Познавам хора, които в началото на брака си доста  се различаваха, като характери, но след година, две, започнаха да мислят по един и същи начин/погледнато от страни/.Истината е, че единият просто е направил компромис със своите виждания  и се е нагодил към другия в името на разбирателството и бъдещето на семейството. Лошо няма в компромисите, те се правят във всяко семейство. Стига да не се обезличи човек и да забрави кой е.

# 6
 • Мнения: 4 916
Противоположностите наистина се привличат, но повечето бракове са между близки по хакартер, вкусове и разбиране за живота хора. Поне моите впечатления са такива.
Забелязала съм, че в периода на хойкането, хората са по-склонни да експериментират - 80 на сто от познатите ми жени са имали поне една връзка с "лошо момче",  - но когато стане вече време за брак си търсят себеподобен.
Моят извод е: за кратко време става и е интересно, но за по-дълъг период трябва някой като теб.
Винаги има изключения, разбира се. Просто наблюденията около мен сочат това.

# 7
 • Мнения: 3 242
Всякакви хора има по този свят, на някои може да им е приятно да са постоянно под напрежение и в "битка" поради противоположностите.

Аз за себе си знам, че в семейството си искам спокойствие и подкрепа, така че предпочитам да живея с "подобен" характер Simple Smile

# 8
 • Мнения: 2 437
Според мен колкото по сходни възгледи за живота имат хората толкова по голям шанс за щастлив живот заедно.
Това с противоположностите е готино , но до време. После омръзва прекаленото разминаване и съобразяване със странности коренно различни от твоите.

Давам пример аз съм по темпераментен човек, екстроветен тип. Мъжа ми е точно обратното, флегматик и интроверт. Е, ами 15 години му вадя думите с ченгел, чакам го на всяко излизане, оставам без нерви. На моменти направо изключвам и ни приемам ни предавам. Отказвам се от всякакъв диалог и си правя каквото си знам без да се мъча да разбера неговото мнение, защото знам какво ме очаква. Пред 9 планини в десета докато си дойдем на думата.
 

# 9
 • Balchik
 • Мнения: 1 732
 newsm78 По принцип сме противоположни характери .Обаче възгледите ни за живота са еднакви.Той е спокоен ,аз пък съм като буря.Обаче успява да ме успокои и мен,или пък да ме разбушува с тоя си свой спокоен нрав още повече.

# 10
 • Мнения: 919
newsm78 По принцип сме противоположни характери .Обаче възгледите ни за живота са еднакви.
И ние така Peace

# 11
 • sofia
 • Мнения: 18
newsm78 По принцип сме противоположни характери .Обаче възгледите ни за живота са еднакви.Той е спокоен ,аз пък съм като буря.Обаче успява да ме успокои и мен,или пък да ме разбушува с тоя си свой спокоен нрав още повече.
Абсолютно същите сме

# 12
 • Мнения: 641
Класическата типология на темпераментите се базира на една древна класификация. Хипократ през V век пр.н.е. описва четири човешки типа според „преобладаващата в организма им течност”: сангвиник (кръв), холерик (жълта жлъчка), флегманик (лимфа) и меланхолик (черна жлъчка).
Класификация според Юнг - екстроверт и интроверт.


Характерът се интерпретира като реалност, възникваща чрез възприятие и всекидневно мислене, а не толкова като стабилна структура от качества . Характерът е типично поведение и преживяване при типични обстоятелства.
Чертите на характера възникват рано в онтогенезата на основата на взаимодействието на Аза, общия психодинамичен тип (ОПТ) и начина на живот на общността, в която индивидът се ражда и възпитава. Веднъж възникнали, чертите се променят бавно. Те постепенно се фиксират като обобщени навици и привички на индивида.
Стивън Кови противопоставя “етика на характера” и “етика на личността” (с. 28 и сл.). Той дефинира етиката на характера като съзнателно формиране и отстояване в поведението на 11 черти: цялостност, търпение, постоянство, въздържаност, смирение, кураж, справедливост, работливост, непринуденост, скромност, придържане към златното правило.


От всичко това и вашите отговори следва, че теорията е вярна Simple Smile

# 13
 • Мнения: 4 916
Рамбо,
от горните класификации, са ми познати само тези на Юнг. Ние и двамата сме интроверти. Обаче напоследък забелязвам у себе си наченки на екстровертност - явно природата търси баланс, не може да сме все толкова еднакви.

# 14
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
всякакви се привличат - и еднакви и различни, въпроса е след това какво става, или се напсват или започват да си убиват като тесни обувки. Не е задължително да ги изхвърлиш, нито пък лесно, някои свикват други не ...  а и на тези които са се напаснали перфектно не е казано че ще оцелеят дълго заедно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт