Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 516 отговора


Вземете участие. Разнесете мълвата. Изразете мнението си.
 
Подпиши писмото

http://www.bgpetition.com/protest-sasedi/index.html

По време на второто четене на Законопроекта за управление на етажната собственост и разглеждането на Раздел 2 „ Права и задължения на собствениците на етажи или части от етажи и на други обитатели” бе предложено от народните представители Надя Антонова и Яни Янев да бъде допълнен следният текст:

Чл. 6(1) т.6 „задължения на собствениците и обитателите е да не отглеждат животни в своите самостоятелни обекти без съгласието на непосредствените си съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми”.

Това на практика означава, да искаме съгласието на съседите си от ляво, от дясно, отгоре и отдолу, ако решим да отглеждаме животно, което не може да живее в клетка или аквариум.

Както всички знаем, междусъседските отношения рядко са безпроблемни, а един такъв текст би дал още един повод за неприязън между живущите в блокове. Междуличностните отношения между съседите ще рефлектират върху правото да отглеждаме домашни животни.

От друга страна означава, че можем да си направим апартамента терариум без да искаме съгласието на съседите си. Как смятате, кое е по-опасно – съседът ви да има котка или да има 3 аквариума с отровни змии?!
Парадоксално, нали?

ЗЗЖ урежда много добре въпросът с домашните любимци. Последствията от приемането на въпросният проектозакон ще бъдат пагубни за изпълнението на Програмите за овладяване на популацията на бездомните животни, приети от общините в страната, където са заложени образователни мероприятия, целящи предотвратяването изоставянето на домашни животни. Защото в природата улични кучета не съществуват. Тези създания са продукт на човешката дейност, на безотговорни стопани. И докато с изпълнението на един закон ще се стремим да намалим популацията им, с карт бланш от друг закон ще пускаме животни по улиците на градовете безнаказано.

А какво ще се случи с хората, които имат животни към момента на обнародването на Законопроекта за управление на етажната собственост? Голяма част от домашните животни ще бъдат пуснати на улицата и на практика, ще станат бездомни животни. Животни, които са отгледани в домашна среда, които нямат навици и инстинкти за оцеляване в градска среда. Животни, които в по-голямата си част не са кастрирани, което ще доведе неминуемо до увеличаване популацията на бездомните животни за отрицателно време. Агресивни породи като питбули, бултериери и други ще си скитат свободно по улиците на градовете.

И всичко това защото съседите ни не обичат животни или не ни харесват нас самите или просто, защото така са си решили. Защо трябва да си го причиняваме? Защо да го причиняваме на животните, които нямат ни най-малка вина за ситуацията. Да, съседът се оплаква, че кучето ми много лае – какво друго може да прави? Най-естественото е да лае, не могат да издават други звуци все още. И нe ни харесва, когато детето на съседите бяга и плаче, но това не означава, че те трябва да махнат детето или да се преместят в друго жилище.

Всички сме наясно със ситуацията в блоковете. Каквито и стени да има, каквато и изолация да слагаме, шумът е навсякъде. Чуваш, когато другите се карат, чуваш асансьора, чуваш купона на последния етаж, чуваш и лаенето на кучето отдолу. Не може със закон да забраним само един причинител на шум и други дразги. Ами останалите? Какво за тях? Може ли със закон да забраним на съседите да се карат и да викат? Може ли да им забраним да си поставят климатици до нашите спални, защото шума през нощта е ужасен? Отговорът е НЕ, не можем, защото всеки си има лична свобода и лична територия, която нямаме право да нарушаваме.
Законопроекта за управление на етажната собственост е дискриминация за всички, отглеждащи животни в домашни условия. И слепецът ли трябва да иска разрешение да живее с кучето си водач? И ако на него му бъде разрешено от закона да отглежда животно без изричното съгласие на съседите си, то тогава останалите хора не са ли дискриминирани?
В този вид Законопроекта за управление на етажната собственост е допустим за приложение в частни сгради със един единствен собственик. Ако жилището се отдава под наем, то тогава наемодателят има пълно право да постави такива условия пред кандидат наемателите. Но какво право имат съседите ни да решават вместо нас? Ако днес им бъде дадено такова право, то утре ще трябва да им искаме разрешение, ако решим да имаме деца.

Текстът за домашните любимци отнема свободата на избор на отделния човек. Дава възможност за вмешателство на чужди хора в личният живот и пространство на всеки. Това е недопустимо! Личният живот на човек е неприкосновена територия!

Живеем в свободна страна, където всеки има право на избор.
Молим Ви, не ни отнемайте едно от основните човешки права! Не оставяйте животът ни да бъде диктуван от съседите.
Цитирай


Мнения: 13 010
Няма да подпиша!  Naughty
Щом не искаш животът ти да бъде диктуван от съседите, беж в гората - там ще живееш спокойно.
Кой ще защити съседите ти от твоята и на кучето ти намеса в личния им живот?  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 2 404
Уникално нагло писъмце. Предпочитам да не го коментирам в момента.  Sick
Цитирай

На верандата, под ореха

Мнения: 3 696
Подкрепям! На мен кучетата и котките на съседите не ми пречат.  Peace
Цитирай

Ямбол

Мнения: 20 986
Много обичам животните, особено кучета и котки. Израснала съм с такива. Но няма да подпиша. Бих дала съгласието си за съседи с животни, които съм сигурна, че няма да ми пречат, но съм ЗА да има закон, защото на друг може и да пречат, може да е алергичен, може да има фобия, може всичко...
Който иска да отглежда животни да си купи къща и/или да стои на село. Който се е съгласил да дели стени с други, ще се съобразява с тях.
Цитирай

Русе

Мнения: 1 155
 Naughty Категорично няма да подпиша.
Имам съседка, която всеки ден засичам пред асансьора. Аз чакам с детето долу, тя излиза от него с огромното си куче. Отваря вратата и то връхлита отгоре ни. А тя не прави нищо да го спре. Всеки ден й правя забележка да не го държи пуснато, особено, като знае как се изстрелва от асансьора и хич не гледа, че минава през малко дете, например. И всеки ден тя ме подминава така  Crossing Arms След това влизаме в асансьора и синът ми обира с дрехите си или с ръка лигите на песа от стените, а поне веднъж седмично нагазваме в пикнята му!
Как ли пък не! Ще подпиша на кукуво лято!

Това, че не искам да подпиша петицията, не значи, че не бих разрешила на съсед да гледа животно. Но по този начин той ще знае, че ако не спазва определени правила, аз мога да откажа. Нека да си гледат, но и да зачитат правата на другите, а не да стават все по-нагли и по-нагли.
Цитирай


Мнения: 214
Баси и наглото писмо. ЕСТЕСТВЕНО че който иска да си отглежда животни в къщата ще иска разрешението на съседите. Блоковете са направени да живеят хора в тях е не животни. ХОРАТА ТРЯБВА ДА СА С ПРЕДИМСТВО ПРЕД ЖИВОТНИТЕ..
Цитирай


Мнения: 817
Naughty Категорично няма да подпиша.

Как ли пък не! Ще подпиша на кукуво лято!

Това, че не искам да подпиша петицията, не значи, че не бих разрешила на съсед да гледа животно. Но по този начин той ще знае, че ако не спазва определени правила, аз мога да откажа. Нека да си гледат, но и да зачитат правата на другите, а не да стават все по-нагли и по-нагли.

 Peace
Цитирай

там, където ми харесва

Мнения: 84
Ще подпиша. Peace
Още от сега виждам баба Иванка, дядо Драганчо или бедният ни студент-съсед как ми казва:
Ами... да подпиша, ами ти колко ще дадеш за моето съгласие ? Money Twisted Evil
Надушвам рекета и връщане на мръсни номерца по съседски.
Цитирай


Мнения: 314
сори, не мога да подпиша, мразя кучета и котки просто и не си ги представям в дома си. От друга страна, това и да го гласуват ще бъде поредната мъртвородена правна норма - няма да е нито първата, нито последната, защото кой ли (никой естествено) не може да ме убеди, че това ще се спазва. За да се спазва, трябва да има ясни и приложими механизми по отношение на прилагането, което съм сигурна, че няма да бъде направено (това с домоуправителя, дето му вменяват какви ли не отговорности е толкова тъпо, че нямам думи и е умряла работа, защото кой е домоуправителя, бе умници от парламента - някоя баба-в 90 на сто от случаите, дето и тя е готова да хвърли книгата всеки момент, та тя ли ще тръгне да прилага закона и да следи кой има куче или котка, при това никой не й плаща за това, нали така - в 95 на сто от случаите).    Пък освен това щом има хотели без и хотели специално за хора с домашни любимци, защо да не е така и в жилищните сгради?
Пък и човек като живее в организирано общество, непрекъснато е дллъжен да се съобразява с някакви ограничения, нали? Напр. не можеш да си отидеш с кучето в офиса, на кино, в ресторанта, е, та в тази връзка, съседите да не са втора ръка, та да нямат думата и те по въпроса.
П.П. Само дано не ме накарат да търся подписи за мъжа ми, че понякога го наричам "коте".
Цитирай


Мнения: 517
Обичам животните, нещо повече- винаги съм имала животни около мен.Но тяхното място не е в панелните блокове. Не бих подписала. Както и не бих гледала жвотно, което да притеснява съседите. Сравнението на лаещо куче с плачещо дете е върхът на цинизма.
Цитирай

София

Мнения: 2 178
Тъповата петиция.
Не си давам подписа.
Цитирай


Мнения: 8 279
Така де, ще се съобразявам аз със съседите. Че те скоро ще ми забранят и чалгата да си слушам - пък тя се слуша силно, нали знаете. Айде, че отивам да лисна една кофа на балкона - съседката тъкмо простря. После имам да пробия 2-3 дупки с бормашината.
Цитирай

без обхват

Мнения: 5 745
Бих подписала, ако става дума за големи породи кучета.
Цитирай

София

Мнения: 8 110
Не живея в джунгла, заобиколена от животни и не желая да живея в такава.  Избрала съм за живея в град. Разбира се, че аз ще се съобразявам със съседите си и те с мене. Категорично няма да подпиша такава петиция, но бих подписала ако има в подкрепа на законопроекта.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 516 отговора