Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 авг. 2008, 10:55 ч.

Кърмата - остава ли нещо от имунните тела , променя ли се състава?

 • 556
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 309
Понеже ми се наложи да изцеждам кърмата си и да давам с биберон , ме интересува дали се променя състава и , и най вече дали остава нещо от имуноглобулините , съдържащи се в нея, когато престоява в хладилник или на стайна температура? Вероятно има изследвания по темата. Ако някой е запознат ще се традвам да сподели .

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 272
Имуноглобулините по същество са белтъци, което значи, че състава им се променя и руши при драстични температурни разлики - силно загряване и по-малко при замразяване. Някои антитела имат свойството да се утаяват и да залепват по стените на стъклени съдове, затова при извънредно недоносени бебета, когато е изключително важно да няма загуби, не се използват стъклени съдчета за съхранение на кърмата. При здраво доносено бебе това не е от значение, тъй като става въпрос за наистина излючително малки разлики (а пък веществата в пластмасите си имат своето вредно действие).
При съхранение се губи известно количество от витамините, които се съдържат (напр. витамин С), това няма как да се избегне.
Най-щадящият начин е да се дава кърма, която е прясно изцедена непросредствено преди храненето, а понеже това е трудно осъществимо, просто съхранявана в хладилник за няколко часа и внимателно затоплена под течащата топла вода, на водна баня в съд с негореща вода (или със специалните нагреватели за шишета). Замразяването и размразяването имат по-изразен ефект върху загубите, а загряването в микровълнова фурна унищожава почти всички антитела, така че е добре да се избягва (не че ще е велик проблем, ако се наложи да се направи веднъж-два пъти, защото няма друга възможност примерно).

# 2
# 3
 • Мнения: 309
Благодаря Ви Hedra и Aila за помощта, винаги досега разтърсвах шишето за да "хомогенизирам' кърмата, сега стана ясно , че не трябва.
Всъщност оставям я да седи на стайна температура ( в момента около 23 - 25 градуса), за около 3-4 часа, надявам се да не я вкисвам по този начин. На миризма понякога е много странна , мирише ми на риба , понякога има лек мирис на хлор. Иначе бебка няма "оплаквания".

# 4
 • Мнения: 2 807
След поста на hedra няма какво повече да добавя  Hug

# 5
 • Мнения: 30
Извинявам се на gattaca за нахълтването в темата й, но имам въпрос свързан с поставения проблем. Тъй като храня детето си предимно със замразена кърма, а след размразяването й млякото се е 'разслоило' и каймакът е на повърхността и трябва да се разклати да считам ли, че бебето не поема качествена храна? (Между другото храня от стъклени шишета.) Единствената ми друга алтернатива е АМ...

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 272
Напротив - дори да е размразена в микровълновата, пак ще е по-ценна по състав от най-доброто АМ Grinning Кърмата е видовоспецифична храна, със специфичен белтък и в нея има стотици вещества, които не се съдържат в АМ и не се разрушават от замразяване-размразяване (и голямата част от антителата също се запазват), така че изобщо не го мисли.
Разслояването може лесно да се смеси с леко поклащане на шишето в кръг, просто няма нужда да се разбива, както се разбива АМ - това силно разбиване се имаше предвид като неподходящо за кърмата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт