Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 авг. 2008, 15:30 ч.

За съобразяването с другите хора. Къде е границата?

 • 2 339
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 214
В една съседна тема, за това че за отглеждане на куче в апартамент трябвало да се иска съгласието на съседите, постоянно се споменава че ние като хора трябва винаги да се съобразяваме с останалите хора около нас като не има пречим по никаквъ начин. Като едни добри съседи трябва постоянно да се съобразяваме с другите ни съседи и да не им пречим. И изобщо по принцип трябвало да се съобразяваме с другите хора и да не им пречим.
Обаче се замислих за следното. Може ли човек постоянно и винаги да се съобразява с останалите хора около него. Дори нищо да не прави човек пак ще пречи на някого. И ако вземеш да се съобразяваш постоянно с мнението и исканията на другите, то човека като личност и индивидуалност къде остава. Ако винаги и навсякъде се съобразяваме с исканията и желанията на другите около нас, тогава няма ли да се превърнем просто в едни мижитурки.
Най-великите хора в историята на света не са се съобразявали с никого (или с почти никого) - Наполеон, Ал. Македонски, Чингис Хан, Цезар, Сталин, Чърчил и още много други...  Напротив - хората са се съобразявали с тях...Може би ако те се съобразяваха с желанията на народите които са покорили и милионите които са изклали, то имената им нямаше да останат завинаги в историята на света като велики хора. Ако Левски и Ботев се бяха съобразявали и уважавали законите на държавата, в която са живеели, (както са правили хиляди други българи) сега дали щяха да бъдат национални герои. Едва ли.
Та въпросът ми беше. Къде минава, и вие как си я определяте, границата до която можете да се съобразявате с околните и отвъд която вече не трябва да се съобразявате с мнението им. Т.е. как, хем да бъдем добри граждани и да се съобразяваме с другите, хем да не губим личността си и да ставаме мижитурки които всички мачкат

# 1
 • вкъщи
 • Мнения: 704
 newsm78Май границата е доста тънка все едно вървиш по острието на бръснача.Всички сме станали толкова нервни и много лесно минаваме границата.от липсва на възпитание newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 1 480
Никога не ми се е случвало да правя нещо, което да пречи по някакъв начин на някого - просто не съм изпитвала желание. Не обичам високата музика, не обичам купоните, не обичам тропането, и т.н. Естествено, случва се да се наложи да се вдигне малко шум, ако имаш някакъв ремонт (досега ремонт не сме правили, но и сглобяването на мебели също не е от най-тихите занимания), в такъв случай се съобразявам с общоприетите часове за тишина.

За мене е напълно естествено да се съобразявам, в края на краищата не живеем сами, хубаво е да имаш добри съседи, да си в добри отношения с тях, и да можете да разчитате един на друг, ако се налага.

Но ако съседите ми решат да ми създават проблеми за кучето и се наложи да му търся друг дом, заклевам се, че тук музиката ще се надува до дупка от 8:00 до 14:00 и от 16:00 до 22:00, а ние ще си ходим с тапи за уши.  Laughing

Ако пък решат да ни изгонят, гарантирам, че ще намеря възможно най-отвратителните наематели, които ще вдигат не по-малко шум, а пък ако са и по-мръснички, че да осмърдят и апартамента, и входа, още по-добре.

# 3
 • whiskey bar
 • Мнения: 679
Борисе, дай наставления кого да нападнем и да изколим, че да спрем да сме мижитурки. Писна ми и на мен.

# 4
 • Мнения: 7 606
Е, то пък .... няколко са нещата- тишина, чистота и по едно добър ден, ако искаш

# 5
 • Мнения: 322
ЕЕЕ, много тънко изместваш и ти линията, Борисе. Не става въпрос да се съобразяваш с "искания" на другите, защото някой може да иска да скоча от 5 етаж напр., а става въпрос за съобразяване с общоприети норми на поведение. Просто и ясно - нашите права свършват там, където започват правата на друг.
Иначе и "сладурите" с моторите посред нощта, дето си правят рали от Люлин до Булбанк и  ме побъркват (мен и хората по цялото трасе....) с шума, който вдигат и тях ли да считам за национални герои, защото същите не се съобразяват с никои, или да считам шофьорите, които чакат зелен сигнал за мижитурки??

# 6
 • Мнения: 6 848
Границата е там където те трябва да започнат да се съобразяват с нас. То затова е СЪобразяване, иначе какво си ВЪобразяват те, ама-ха Crossing Arms

# 7
 • Мнения: 517
Борисе, мислех, че се бориш само за първо място по брой пуснати теми. А ти си искал да си като Чърчил.

Последна редакция: вт, 19 авг 2008, 16:26 от Дона Флор и нейните двама мъже

# 8
 • София
 • Мнения: 49
Борисе, нещо май объркваш понятията. Съобразяването на хора, които живеят в общност (защото блокът си е точно такова място) е необходимо условие, за да могат да се чувстват добре всички, които обитават това място. И не е толкова трудно, нали разбираш....Това, за което ти пишеш, са съвсем различни неща. Да запазиш индивидуалността си не е толкова трудно. Изисква се обаче въображение, което на теб май ти е трудно да проявиш Simple Smile
Да се бориш за свободата си, за правата си, да отстояваш ценностите и разбиранията си...Я по-добре да не навлизаме в тази тема, нали?
П. С. В моето обкръжение няма мижитурки. А в твоето?

# 9
 • ВОДОЛЕЙ
 • Мнения: 4 897
A, извинявам се много, вие правите ли разлика между Ботев, Левски и законите и комшията, които си е обърнал частния дом на работилница и кове, реже и бичи по цЕл ден, не плаща данъци за бачкорията, кръстил си е всичките кози с имена от поне 10 букви и ги извиква всяка една по име сутрин в 6.00 часа, даже ги пита "чу'аш и /чуваш ли/ какво ти говора, излизай", ако рекат да кривнат и не излязат веднага, а му опасат зеления фасул прибуткар? Те не му отговарят, но той всяка сутрин ги пита, периодично идва да ме информира, понеже няма телефон, че ако не звънна в "милицията" ще си заколи сина, който обича да си покръква и прави скандали. А жена му се пенсионира преди месец и пак понеже нямат телефон ми съобщи, че ни е дала домашния на две-три места, та да я търсят за работа, аз да съм запишела подробностите...... Разгеле съм пацифист, иначе сега и аз като един Ботев бих пушка нарамила и не ми трЕбва Радецки - пеша ще ида до комшията.
Чудомир да си, няма да ти стигне перо да опишеш взаимоотношенията с другите хора, границите, съобразяването и изобщо...
Иначе темата е интересна.....Ама с оглед на горенаписаното, за момента не съм много наясно още с нещата. Незнам дали някога ще измъдрувам къде е границата. За сега само един път ги предупредих, че имам бебе и ако си позволят да крещят след 21.00 часа - аз ще извикам полиция, преди да съм ги изклала  Laughing

Темата е за "другите хора", ама аз си позволих да дам нагледен пример с комшията  Laughing

Междувпрочем сте пропуснали Хитлер в списъка с великите личности.....,които са клали...

# 10
 • София
 • Мнения: 581
 Със съседите се съобразявам като не вдигам шум в определени часове на денонощието, не тупам и не си мия терасата когато отдолу има пране, не замърсявам входа, винаги участвам в общото почистване на околоблоковото пространство.
 В извънсъседските отношения много рядко се съобразявам с някой, егоизмът ми е присъща черта.Винаги съм гледала първо на мен и на семейството ми да е добре.

# 11
 • София
 • Мнения: 808
Ами аз си имам едно просто правило, което "работи" - Не причинявай това, което не искаш да ти причинят. Съобразявам се естествено.
А и Зуи го е казала съвсем точно и не виждам какво може да се добави.
Е, то пък .... няколко са нещата- тишина, чистота и по едно добър ден, ако искаш

# 12
 • Düsseldorf, DE
 • Мнения: 1 474
Да се съобразяваш с дадени правила, ред, култура, норми на поведение валидни за дадено общество, означава да съзнаваш принадлежността си към това общество.
Границите в поведението на хората в дадена общност са жизнено важни за нормалното  й функциониране.
Моите наблюдения обаче са, че българинът има проблем с това да бъде час то дадена общност.
Изобщо спазването на каквито и да било норми на поведение се отдава трудно на много хора.
Липсва елементарна култура и хигиена. Съществуват само претенции.
Границите в поведението на много хора отдавна са премахнати.
Наивници като мен все още се съобразяват с правилата и проявяват търпение, играят по правилата. Но и ние разбираме, че граници отдавна няма.
Безнадеждността на тази българска действителност обаче е толкова отчайваща, че много от нас изпадат в апатия и престават да отстояват правата си, спират да обръщат внимание на нередностите около себе си, само търпят и мълчат, докато простотията взема връх в живота ни.

# 13
 • Мнения: 2 437
Борка, ако не те бях виждала на живо, щях да си помисля, че си нисък.  Laughing

# 14
Ти си бил голям демагог, Борисе... За малко да се хвана... Ботев, Левски, Чингиз хан, Чърчил... Става въпрос за различни нрави, в различни периоди от развитието на човечеството...
Вече ми се струва, че не е необходимо да колиш никого за да станеш известен... Защо да не проявиш различието си като изобретиш лекарство против някакво заболяване, икономичен енергиен източник или направиш някакво постижение в спорта, икономиката, изкуството...  bowuu

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт