Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

къде ли не

Мнения: 774
В Холандия по улиците продават шоарма в пита хлебчета и в магазините - готово мариновано месо. Знае ли някой точно какво съдържа миксът от подправки и точно как се маринова месото?

Купих една смеска от турски магазин, но прекалено много ми мирише на кимион, а и не е достатъчно червена, както си я спомням.

Ще бъда много благодарна и ако някой сподели рецепта за чесновия сос, с който се полива шоармата.
« Последна редакция: ср, 20 авг 2008, 13:43 от yagodka »
Цитирай

сред вятърните мелници

Мнения: 1 550
За shoarma ти са нужни следните подправки:
# 2 eetlepels korianderpoeder (2 с.л. кориандър на прах);
# 8 eetlepels komijnpoeder (8 с.л. кимион);
# 4 eetlepels paprikapoeder (4 с.л. червен пипер);
# 1 eetlepel geelwortel/curcuma (1 с.л. куркума);
# 1 eetlepel kaneelpoeder (1 с.л. канела);
# 2 eetlepels zout (2 с.л. сол);
# 1 eetlepel uienpoeder (1 с.л. лучен прах);
# 1 eetlepel knoflookpoeder (1 с.л. чеснов прах).
Написах ги и на холандски за всеки случай.
Може да разбъркваш месото с подправките преди да го запържиш или да смесиш подправките и добавиш 1-2 с.л. олио и оставиш месото да се маринира в сместа около 30 мин. в хладилника.
Основата на тази смес от подправки е кимиона и червения пипер. Към тази смес, която си си купила може просто да добавиш още червен пипер.
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
аз препоръ4вам тази добавена лъжица  4ервен пипер да е лют! пикантно и близко до традиционното! за соса мога да гадая, не съм се сетила да питам!
Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
Срашно много ви благодаря!  bouquet  bouquet  bouquet

Милен@, ще опитам да коригирам микса, който съм купила, но като гледам доста неща му липсват. Ако не стане, ще направя смеска като тази, която си написала.

А можеш ли да ми кажеш колко горе-долу от микса се слага примерно на един кг месо?

marsy, моля те питай! Този, който го продават в магазините, съдържа някаква специфична подправка, може би див чесън = bieslook или нещо друго!? Thinking

Цитирай

София

Мнения: 5 000
yagodka , много се извинявам за може би тъпия въпрос,но така овкусеното месо какво се прави?Пече ли се или се пържи?
Гледам,че Милен@  казва "...преди да го запържиш ",ама не ми е много ясно...
Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
yagodka , много се извинявам за може би тъпия въпрос,но така овкусеното месо какво се прави?Пече ли се?

Месото се нарязва първо на тънки ивички. Може да е свинско, пилешко или агнешко. После се маринова, като му се добавя червена (може и зелена) чушка на ивички и после се пържи. Аз го приготвям малко по-различно.

Хлебчетата се пълнят с тази смес и се поливат с този чеснов сос, кетчуп. Хапват се с нарязани домат, краставица и маруля (айзбергова).

Мнооого е вкусно!

Изглежда горе-долу така, само че ги няма доматчетата, краставичките и сосовете:
« Последна редакция: ср, 27 авг 2008, 14:46 от yagodka »
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Аха,ясно! Много вкусно изглежда и на снимка и по описание....Ще го направя  Peace

Благодаря ти много за обяснението    bouquet

Соса, като на дюнерите ли е? Ако да - значи е съставен от кисело мляко,майонеза сол и чесън...
Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
TheNMaster, да нещо такова е, шоармата е от рода на дюнерите, но сосът съдържа тази специфична зелена подправка, за която питам и аз.

Иначе аз месото не го пържа точно. В тефолонов тиган с малко олио го разбърквам, докато побелее, после го захлупвам и го оставям на  едно до готовност. После махам капака и отново включвам на макс, докато водата изври и остане само на мазнина.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
TheNMaster, да нещо такова е, шоармата е от рода на дюнерите, но сосът съдържа тази специфична зелена подправка, за която питам и аз.

Иначе аз месото не го пържа точно. В тефолонов тиган с малко олио го разбърквам, докато побелее, после го захлупвам и го оставям на  едно до готовност. После махам капака и отново включвам на макс, докато водата изври и остане само на мазнина.
Да не е самардала?

За обработката на месото пак благодаря,че сподели.И аз така правя ....задушавам и после чакам да изври водата и да хване цвят.Ама подправките правят вкуса..... Crazy Crazy Crazy
Цитирай

сред вятърните мелници

Мнения: 1 550
TheNMaster, месото дали смесено с подправките или мариновано предварително се пържи.
По принцип се шоармата приготвя с агнешко месо, тъй ястието идва от Близкият Изток. Но може да се приготви и от пилешко, свинско и пуешко. В Холандия месото, което се продава готово с подправките е предимно свинско.
Опитвала съм шоарма в турски ресторант и вкусът беше много по- различен от полуфабриката на повечето магазини.
Приготвянето на шоармата е сравнително лесно. Месото се нарязва на ивици, смесва се със сместа от подправки и се пържи. Сервира се или с ориз или с пита- хлебче както yagodka го е показала на снимката.
Хлебчетата се продават готови, само трябва да се припекат леко в тостер, разрязват се и се пълнят с месо и сосовете.
Продават се и готови сосове: доматен леко пикантен и чеснов сос на основата на майонеза.


yagodka,готови подправки има и в Albert Heijn и SuperCoop. Аз обикновено купувам готови подправки или от шоармата на тези два магазина (доближават се на вкус). От сместа бих сложила около 2- 3 с.л. /килограм месо. По време на пържене може винаги да добавиш още, ако ти се струва недостатъчно.


Цитирай

София

Мнения: 5 000
Милен@ , благодаря ти ! Ще го пробвам задължително!   bouquet
Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
Милена@, точно в това е проблема. Laughing Не мога да си купя, защото от няколко месеца не живея в Холандия, пък се оказа, че шоармата на Dirk van den Broek и Appeltaart-ът на Hema мнооого ми (ни) липсват. Rolling Eyes
Цитирай

сред вятърните мелници

Мнения: 1 550
TheNMaster, за нищо Hug

yagodka, разбирам  Thinking
Тогава опитай тази смес от подправки и дано се доближава на вкус до това, което на теб ти е познато.
А нас малко неща ви липсват тогава от Холандия Hug Такива неща май не може да се пращат по пощата, подправки имам предвид. Тортата малко трудно мога да е тикна в кутия и пратя с колет 35
Кажи къде живееш в БГ и ще ти донеса подправките.

Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
TheNMaster, за нищо Hug

yagodka, разбирам  Thinking
Тогава опитай тази смес от подправки и дано се доближава на вкус до това, което на теб ти е познато.
А нас малко неща ви липсват тогава от Холандия Hug Такива неща май не може да се пращат по пощата, подправки имам предвид. Тортата малко трудно мога да е тикна в кутия и пратя с колет 35
Кажи къде живееш в БГ и ще ти донеса подправките.



 Laughing Hug, Милена@, благодаря ти много! Трогна ме направо! Но няма да е необходимо. Няма смисъл да ти създавам излишни трудности за моите приумици.Smile Мисля, че ще се справя и с микса, който си ми дала.

Още веднъж, много ти благодаря!  bouquet

Дано някой се обади и за соса и мисля, че всичко ще е наред. Laughing
Цитирай

сред вятърните мелници

Мнения: 1 550
yagodka, една малка поправка- за кг. месо са ти необходими около 4-5 с.л. от сместа с подправките. Аз обикновено готвя 500 гр. месо с 2-3 с.л. подправки.
За сосът:
# 2 с.л. майонеза;
# 1- 2 скилидки чесън (нарязан или счукан);
# 1 с.л. нарязан на ситно магданоз;
# 1/2 с.л. босилек;
# 1/2 - 1 с.л. вода за да се поразреди сосът.

П.С.Не ми е проблем да ти донеса подправките.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора