Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2008, 08:05 ч.

Видяхте ли това?

 • 2 586
 • 17
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 13 809
Грижа за здравето   
Дете оцеля по чудо, след лечение на тетанус
13.08.2008 / 19:35

Лекарите от Врачанската болница ще опишат сензационния, според тях, случай не само в родната, но и в световната практика.

Гледай видео материал 
затвори Дете оцеля по чудо, след лечение на тетанус (видео)

 
Следващата новина е за медицинско постижение, според лекарите от врачанската болница. Дете е оцеляло по чудо, след като повече от месец е лекувано от тетанус в болницата. Според медиците, това е изключително рядък случай, не само у нас, но и по света.

6-годишната Хрисимира гостувала в село Зверино и често си играела на торището в двора. Най-вероятно там се е заразила с тетанус. Инкубационният период от 20 дни останал скрит, но по-късно се появили симптомите на болестта. Хрисимира е приета в болница с гърчове, а на втория ден е спряла да диша и се наложило да бъде поставена на изкуствено дишане.

След като е приведена в изкуствена кома, й е приложена необичайна за възрастта й терапия с ударни дози антитетаничен серум.

"За първи път правим такова голямо количество серум, и то мускулно, на дете", каза Валентина Каменова, старша медицинска сестра.

"В медицинската практика в света възрастните и децата при разцъфнал тетанус свършват летално", посочи д-р Илия Илиев, началник "Реанимация".

Едва на 38-я ден от лечението температурата на момичето спаднала и тя отворила очи. След две седмици тя ще бъде изписана, а лекарите от Врачанската болница ще опишат този сензационен, според тях, случай не само в родната, но и в световната практика.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=116785

сутринта имаше подробно по темата в сутрешния блок...

Горкото детенце... Хубаво, че се е оправило, но колко има да си пати тепърва...

А и тази майка - какво означава, че 4 години се разделяли с бащата и затова не са ваксинирали детето, ама че глупост! Чак такова безхаберие - и то към собственото си дете проявено!

# 1
 • Мнения: 4 916
... и затова не са ваксинирали детето, ама че глупост! Чак такова безхаберие - и то към собственото си дете проявено!

Ще се учудиш колко народ не е ваксиниран. Аз например - откъм десетата ми година нагоре не са ми слагали никаква ваксина (защото бях една година по-малка от повечето в класа, училищните лекарки все ме оставяха за другата година, след това забравяха... и така).
Но ще ми бъде интересно да видя календар на ваксините, които трябва да се слагат на човек по години.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 13 809
Тук става дума за ДТК, дето се слага на бебетата на месец.

И аз не съм била ваксинирана горе - долу от тогава.
Ми... Май така и никой лекар не ми е предложил. Единствения път, когато отидох, беше за тетанус и то не регулярно, а поради конкретен повод.
Извън това... правиха ми едно манту към 13 - 14, отрицателно, но въпреки всичките ми молби отказаха да ме ваксинират - астматичка съм - и било противопоказание... Е, сигурно е така, те са лекари, аз - не, но щях да се чувствам по-... спокойна. А може би наистина щеше да се окаже опасно и да се разболея.

Както и да е, но да се пропуснат детските ваксини? Понеже се разделяли родителите!?

А за календара - има ги на сайта на ...  newsm78 ЗК ли беше, на министерството ли?..

# 3
 • Мнения: 14 432
"Тетанусът е предотвратимо заболяване. В България всички деца се имунизират и реимунизират срещу тетанус според имунизационния календар. След 25 г. всеки трябва да се реимунизира през 10 години. При нараняване на имунизирани лица, при които последната имунизация е била преди повече от 12 месеца, се прилага профилактично тетаничен анатоксин. "

И да е било ваксинирано детето, пак е можело да се разболее. В противен случай няма да ваксинират допълнително всеки, който е получил някакво нараняване, криещо риск от зараза.
Питам се тогава, какъв е смисълът от тази ваксина?  newsm78

# 4
 • Мнения: 4 916
Тук става дума за ДТК, дето се слага на бебетата на месец.

...

Пардон, четох по диагонал и съм го пропуснала това.

Ето това намерих за тази ваксина -

Схемата на имунизации включва 4 приема: на 2, 3, 4 месечна възраст и реимунизация до 24 месечна възраст (не по-рано от една година след последната имунизация с ДТК). Последващи реимунизации срещу дифтерия се извършват на 6-7 годишна възраст (ваксина дифтерия и тетанус), на 11-12 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия), на 16-17 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия); на 25-35 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия).
Последващи реимунизации срещу тетанус се извършват на 6-7 годишна възраст (ваксина дифтерия и тетанус), на 11-12 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия), на 16-17 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия); на 25-35 годишна възраст (ваксина ТД); от 45-та година на 10 години.

Ще потърся календара  Peace

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 13 809
Добре де, моя е грешката, бляла съм някъде - разбира се, че от 2 месеца почваха тези ваксини, не от 1. И да, възрастните хора би следвало да се реимунизират, а, ако нямат конкретна причина (примерно да отглеждат селскостопански животни)
(сори, ама пиша с 1 ръка), обаче все пак имат първоначалните ваксини - пък и колко често ви се случва да играете в пръстта, където пасат кравите?  Wink Ама децата ни го правят - затова са деца...


Как' Сийка  , за имунолог още не съм станала (да се застраховам, де  Grinning), ама знаеш ли, понеже и друг път сме "бистрили" странната схема на ваксиниране п/в тетанус, та, слушайки докторката по бтв (има на сайта сутрешния блок, към 8 ч. беше този репортаж, мисля, че ще ти е интересно да го видиш целия - демек, не моя преразказ с елементи на разсъждение), ми хрумна, че причината може да е такава: първоначалните, както и тези през 10 г. ваксини да са за да се... създадат (или затвърдят) "плановете" за "строеж на антитела". А допълнителните количества, които се слагат при повод, ако последната ваксинация е била отдавна, да целят да се "задейства фабриката" - така че да има готови, чакащи антитела, като се появят още първите порции токсин, произведени от бактериите. Щото болестта била мн. агресивна - 20 дена бактерийките щастливо си се размножават в теб, без нищо да подозираш, а после за 2 дена умираш. Като почне, много бързо се развивала, се оказа. Демек, почнат ли да серат гадовете, не се шегуват. Докторката каза, че протичала с 50 % смъртност при възрастни и 90 % - при новородени и бебета... Преди това детенце тя самата била виждала 2 случая в кариерата си - понеже болестта е рядка, все пак, хората са, общо взето, имунизирани - онези от "опасните" групи - деца и фермери - и 2та случая са "екзитирали" - демек, починали са - до 2рия ден... Та може би си има причина за странната имунизационна схема  Sunglasses

# 6
 • Мнения: 4 916
Добре де, моя е грешката, бляла съм някъде - разбира се, че от 2 месеца почваха тези ваксини, не от 1. ...

Не... не е въпроса дали на първия или на втория месец.  За реимунизациите ми беше думата. То е ясно, че детето от репортажа, при тези условия и с тези родители е сто пъти по-застрашено от всички други. Освен, че не го е завела на задължителните инунизации като бебе, явно е пропуснала и тези на 6-ата година.

# 7
 • Мнения: 1 668
Майката каза, че детето е направило двустранен бронхит и после е развило астма  newsm78 и затова не е реимунизирано. После каза, че се е развела и е нямала възможност, ама не разбрах ква връзка има с астмата  newsm78.

# 8
 • Мнения: 2 615
Майката каза, че детето е направило двустранен бронхит и после е развило астма  newsm78 и затова не е реимунизирано. После каза, че се е развела и е нямала възможност, ама не разбрах ква връзка има с астмата  newsm78.

Връзката с астмата е голяма, повярвай. Тези деца не могат да приемат всички ваксини. Моят син, например има само ДТ, но без коклюш заради алергия. Всички ваксини, които са живи също не са му бити Simple Smile

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 13 809
Ясно, че докато е болно не може да му се слагат ваксини. Обаче после била заета 4 години да се развежда, та затова не направила отново курса - не поради болестта, оздравяло било отдавна...

А детето, м/у другото, беше много сладко на екрана... Е, не че ако не беше симпатично щеше да има по-малко право на живот, разбира се - просто като е такова сладичко - мъничко още повече ми дожалява - инстинкт...

# 10
 • по пътеката
 • Мнения: 3 105
а може ли някой да ми каже от кога се бие ваксина тетанус  в бг? от коя година, баща ми е бил болен на възраст около 10 г, от един ръждив  пирон на село! 40 дни е бил в тъмна стая, без да отвори о4и, тогава баба ми казваше, 4е се е молила  и бог е помогнал на ония  години след войната и болниците и липсата на съвременното ле4ение! та се питам дали е бил ваксиниран или наистина е от редките слу4аи на оцелял, не 4е ракът  му прости след това! Sad

# 11
 • София
 • Мнения: 317
Ваксини може и да се слагат, но това не означава, че детето ще изработи имунитет. Давам пример с туберкулозата - слагат я на новородени. На моето хлапе, което беше алергично правихме Манту, което показа, че детето няма имунитет.
Друг е въпроса с качеството на ваксините. Ако ваксината е некачествена, може пак да няма имунен отговор.

# 12
 • София
 • Мнения: 691
Наистина впечатляващ случай! Тетануса е едно от най-мъчителните и тежки заболявания, цяло чудо е че детенцето се е оправило! Да е живо и здраво!

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 13 809
а може ли някой да ми каже от кога се бие ваксина тетанус  в бг? от коя година, баща ми е бил болен на възраст около 10 г, от един ръждив  пирон на село! 40 дни е бил в тъмна стая, без да отвори о4и, тогава баба ми казваше, 4е се е молила  и бог е помогнал на ония  години след войната и болниците и липсата на съвременното ле4ение! та се питам дали е бил ваксиниран или наистина е от редките слу4аи на оцелял, не 4е ракът  му прости след това! Sad

Хм, едва ли е било тетанус. Не само защото няма нищо общо с ръждата - просто болестта протича с гърчове, а смъртта настъпва от спиране на дишането - поради спазъм - точно затова са го държали детенцето в медикаментозна кома, на изкуствено дишане.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 2 933
Браво на лекарите. Направили са нещо чудесно. Такива неща е хубаво да се случват.  Peace
Дано да се оправи детенце напълно.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт