Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр.Варна
 • Мнения: 830
Малката ми хубавица вече е на 3 год и съставя изречения,но в речника ни се появиха думички като:бахти,простак,тъп,луд.... Естествено не осъзнава какво говори и, че това са лоши думи ама как се преборихте вие с това? Споделяйте опит моля Hug

# 1
 • Мнения: 5 396
Нямам кой знае какъв опит, защото и моя хубостник е почти на същата възраст. Беше почнал да псува по едно време. Като се ядоса за нещо и  казваше" Мамката де.а, счупи се" примерно. Нарочно не му правех забележка, реших, че ако му обърна внимание на тази реплика, ще почне да я повтаря постоянно.  В този случай тактиката ми се оказа успешна, но за по-нататък не знам. За сега нямам други подобни ситуации, но ще следя темата за идеи.

# 2
 • Мнения: 14 967
Първо - информирах сина си, че са "лоши" думи и защо не трябва да ги употребява. За да не ми минава с номера, че не осъзнава какво говори.  Laughing
Второ - напомнях го и правех забележки при всеки случай на необходимост, без да се боя, че може да ми излезе мазол на езика.
И трето - на шега го заплаших, че който говори лоши думи, ще му натрием люта чушка на езика. В резултат на което малкият стриктно следеше дядо си (моят баща, който често се изпускаше пред него, бог да го прости) и злорадо го заплашваше: "А, люта чушка, де!"  Twisted Evil
Години по-късно започнах да обяснявам, че не всички думи, които говорят децата помежду си, са подходящи за пред възрастни.   Grinning

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Простак, тъп и луд не ми се струват лоши думи. А как да нарека шофьора, който не спазва светофара?
Важното е да не псуват. Не съм наложила забрана за "лоши думи", защото никога не съм ги квалифицирала като такива. Казвала съм им, че не е добре да се използват определени думи, особено извън дома, защото прави лошо впечатление. Не мисля, че е чак такава трагедия, ако кажат за някого, че е тъп. Но за псувните има пълна забрана. Те не са просто лоши думи, а са извън нормалния речник.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
И моят използва - глупак, тъпак и др. такива/добре че не псува/.Научил ги е от дете в детската и непрекъснато обяснявам,че такива думи не се използват.Лошото е че той обижда брат си , и децата на площадката, така че се налага всеки път да се карам.
 Това с лютата чушка и аз го казвам. Вчера ,явно се замисли да каже нещо ,но се спря и ме попита : "Къде има люта чушка, купила ли си ?"

# 5
 • Мнения: 2 479
Според мен каквото и да се обяснява на децата, ако в семейството някой (най-често бащата) употребява такива думи, няма как да ги убедим, че това е лошо нещо. За тях родителския пример е от голямо значение и щом родителят прави нещо, то е напълно в реда на нещата. Ако вкъщи не се говори така шансът за успех е по-голям (тогава детето ще ги употребява само когато говори с връстниците си Mr. Green).

# 6
 • Мнения: 817
Най-лошата дума, която употребява е "Пътачка" (тъпачка) баща и веднъж се беше ядосал на една "добра шофьорка" та от там... Казвам и, че не е хубава думичка, но не се вживявам много.

Имаме и един случай, когато баща и пак, беше много ядосан от шофьор, който за малко да ни блъсне и не се усети, че детето е в колата та се изцепи: "На майка ти п..ката"
Тоника както си седеше в столчето отзад, започна да вика: "Тонито е п..ка!!"
Само погледнах баща и с най-лошия възможен поглед и не реагирах, за да не предизвикам интерес в детето. Повтори го няколко пъти и и стана безинтересно..

Сега и предстои детската градина, не знам там какво ще научи. Ще видя, според условията ще пробвам и тактика за отучване от "лоши" думички.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 807
В речника си нямат "лоши думички".

Аз се грижа за тримата, не псувам, не обиждам.

Когато им е правело впечатление, че другите деца обиждат връстничетата си (глупак, тъпак, простак и т.н.) съм обяснявала, че това не е възпитано, че на никой не му е приятно да бъде обиден, че трябва да се държат с дугите така, както предпочитат да се отнасят с тях.

# 8
 • София
 • Мнения: 519
Не употребяваше такива думи, докато не тръгна на ясла. И така един ден в къщи играейки си с колички си говореше и аз изведнъж чувам "п..ка рошава"  Laughing Сега ми е смешно, но тогава щях да припадна. Обясних му, че това са глупости и така говорят само невъзпитаните деца. Повторих го няколко пъти и ме разбра много добре. Сега ни прави забележка, ако аз или баща му изръсим нещо.

# 9
 • usa
 • Мнения: 3 367
Избягваме да слагаме "етикети" на околните,вкл и на децата си. Лошото шофиране е "неправилно поведение",а не "тъпак". Нямат в речника си думи к намирам за обидни,чуха ме да казвам 1 път "егати" като се опитвах да развия 1 буркан с лютеница неуспешно,моментално започнаха да го повтарят,аз си научих урока и мисля какво говоря.
Според наблюденията ми децата често казват подобни думи без да знаят значението им,като ни дойде до главата бих се опитала да разбера какво баш искат да кажат и да им дам соц.приемливи алтернативи за изразяване..

# 10
 • София
 • Мнения: 36 901
Знам, ама избирам от двете злини по-малката. По-добре шофьорът да е тъпак и децата да се пазят, отколкото да го търпят.
Не съм чувала някой да не употребява такива думи, само дето го прави в тесен кръг и когато "жертвата" не присъства.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 807

Вчера ,явно се замисли да каже нещо ,но се спря и ме попита : "Къде има люта чушка, купила ли си ?"

 Joy Joy Joy
Милото човече, съобразява се със забраните на мама все пак  Grinning

# 12
 • София
 • Мнения: 2 220
Засега не е чувал нецензурни думи, но го отучихме да казва "бе" - със забележки. Сега той самият ни скастря, ако я използваме.  Laughing Колкото до епитетите - аз самата съм му казвала да отговаря на забележки и заплахи от страна на лелите в яслата с "Така говорят само глупаците". Не знам дали го е правил, обаче.

# 13
 • гр.Варна
 • Мнения: 830
Мечо пробвах да не обръщам внимание обаче ефект никакъв...
За сега обяснявам до побъркване, че това са ложи думички и само лошите деца ги говорят. Вредното влияние на бабите е факт обаче дете без баби е пълно сираче .... плашех я, че ще я вземе чичко полицай който прибира лошите хора ама и това до време. Сега и казах, че ще и набуча езика с игла ако я чуя пак да ги говори....
За сега това дава ефект ама до кога не знам.


аз май работя по модела на кака сийка...

# 14
 • гр.Варна
 • Мнения: 830
Простак, тъп и луд не ми се струват лоши думи. А как да нарека шофьора, който не спазва светофара?
Важното е да не псуват. Не съм наложила забрана за "лоши думи", защото никога не съм ги квалифицирала като такива. Казвала съм им, че не е добре да се използват определени думи, особено извън дома, защото прави лошо впечатление. Не мисля, че е чак такава трагедия, ако кажат за някого, че е тъп. Но за псувните има пълна забрана. Те не са просто лоши думи, а са извън нормалния речник.
Я си представи гледката играем и и тя ми вика :"много си проста" Twisted Evil или на детето в морската "Ти си луд"...А и от това се почва, ако не взема мерки отсега до къде ще стигнем?! И тя е на 3г. как да и обясня кои думи се изпозват извън дома и  какво е нормален речник?

А всичко беше прекрасно преди да тръгнем на градина и да започнем да попиваме всичко лошо както от там, така и от нас и околните.Лудница ви казвам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт