Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 7 412
  Предстои ни закупуване на жилище и съответно теглене на ипотечен кредит.Моя близка,работеща в банковата сфера,ми препоръча да изтеглим кредита си именно в този вид валута.Лихвата е ниска-4 до 6 процента.И най-вече-валутата е стабилна,за разлика от еврото и лева.А и при изтегляне на до 60процента от пазарната цена на жилището/както е при нас/,лихвата е още по-ниска.
Интересува ме някой теглил ли е такъв кредит или пък някой по-запознат да ми разясни какви рискове крие той?
Да уточня-засега сме се спрели на Пиреос банк.

# 1
 • Мнения: 184
Моя приятелка, си изтегли кредита именно в такава валута. Тя работи в банка. Явно има защо.

# 2
 • София
 • Мнения: 224
И аз бях чувала такова нещо. Някой, който е теглил такъв кредит да сподели?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 47
Не знам дали е толкова изгодно наистина. Лихвеният процент е доста по-нисък от този на еврото и кредитите в левове. Обаче сделката  за недвижимият имот предполагам е в евро и продавача ще си иска сумата да му бъде платена в евро, а не в швейцарски франкове. Тогава загубите от кръстосаният курс CHF/EUR не са ли големи, а и с натрупването във времето. Ако някой е по-навътре в материята нека да обясни по-подробно.

# 4
 • Мнения: 97
Ние теглихме ипотечен кредит в CHF преди две години от "Банка Биохим", финансираха ни 80 % от стойността на имота. В този вид валута ни препоръча да изтеглим кредита управителя на банката, който ни беше личен познат. Тогава спечелихме и от факта, че съпругът ми е държавен служител /имаше някакви допълнителни преференции/. Само два месеца след като изтеглихме кредита банката се обедини с "Булбанк", но това не повлия на лихвения процент, и таксите за обслужване на кредита/голяма част от тях ни бяха спестени/.  Тази година  февруари - март, след като на доста места лихвените проценти бяха увеличени, се обадих на кредитният ни експерт обезпокоена от факта,с колко ще се вдигне нашата вноска ни обясни, че тъй като кредита ни е в CHF няма промяна в лихвения процент. Като цяло курса на CHF за тези две години е относително стабилен, дори леко падна и сега плащаме малко по-малко. Като цяло  в превалутирането не се получава голяма разлика /поне при нас/.За сега аз съм доволна, че кредита ни е в CHF, но нямам представа каква е политиката на другите банки. Надявам се поне малко да съм помогнала.

# 5
 • Мнения: 4 302
По принцип правилото е да се тегли кредит в такава валута, в каквато си получаваш доходите. Но всичко е въпрос на сметки и изчисления. Ако разликата в лихвите ви е по голяма отколкото загубите от валутните курсове, ако смятате че ще го погасите по скоро , ако сте готови да поемете риска от евентуални промени в курса CHF/BGN...за всеки е различно.
МВД, каква ви е лихвената база- юрибор ли?

Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 12:24 от Рокси

# 6
 • София
 • Мнения: 7 412
.
МВД, каква ви е лихвената база- юрибор ли?
Тц,не е юрибор,а LIBOR .Ако за това питаш,де,може аз да не съм те разбрала.

# 7
 • Мнения: 4 302
Същото, благодаря. Ей тук има хистори на движението на либора, наистина не се променя особено май за 2008, по назад не съм гледала.
Добре, че не си ми цитирала правописната грешка, че като я видях ми се изправи косата Embarassed.

# 8
 • Мнения: 97
Мисля, че е наистина LIBOR, но не съм много сигурана. Трябва пак да прочета договора.
Рокси права се че трябва да се вземе под внимание разликата в превалутирането, но разлика се получава и в превалутирането в EUR, така че трябва да се направи анализ разходи - ползи и да се прецени.
ВаленцетоОбикновено има доста подводни камъни при  тегленето на кредит/разни такси, застраховки и т.н които обикновено се спестяват на клиента/, така че е добре да имаш или познат банков кредитен експерт или да ползваш услугите на специализирана фирма, определено ще ти спестят доста разходи след това.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 412
MVD ,да,права си,често има подводни камъни.Ние имаме един ипотечен кредит в лева,който сега ще погасим,след като продадем жилището.Ще теглим нов кредит за новото жилище.И тъй като имам много,много близка банкова служителка,тя ми изясни доста от нещата-плюсове и минуси.Честно казано ако разчитах само на инспектора в банката надали щях да разбера доста неща.

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Мой колега преди дни изтегли заем за закупуване на имот в швейцарски франкове. Не можах да разбера, защо...
Той също ми каза, че било много изгодно.

Иначе мисля като Рокси:
По принцип правилото е да се тегли кредит в такава валута, в каквато си получаваш доходите.

# 11
 • Мнения: 3 818
Аз пък не виждам защо тегленето на кредит в стабилна валута е по-изгодно, при положение, че нестабилният лев се обезценява с всеки изминал месец.

# 12
 • София
 • Мнения: 674
Ние също мислихме да теглим жилищния в швейцарски франкове,но риска там е че не е стабилен и някой ден вноската ти моше от 500 евр да е 1000 евр.Спряхме на евров кредит,аз много не ги разбирам,но съпруга ми работеше в пощенска банка и той е по наясно с нещата.

# 13
 • Дъблин
 • Мнения: 310
Нашият ипотечен кредит е в CHF от Пощенска банка. Препоръчаха ни го заради по-ниската лихва и се съгласихме, като основната ни идея беше да са ни по-ниски всноските. Затова е и за максималния период - 35 г. (имаме идея за предсрочно погасяване след време дано стане  Praynig)
Колкото до стабилността - за 4-те месеца откак сме го изтеглили курсът варира по-малко от стотинка и вноската беше относително постоянна. Проблемът дойде когато банката вдигна ливхите за всички валути миналия месец. Изведнъж вноската се увеличи с 60 лв. Оказа се обаче, че все още тази лихва е най-изгодна. Увеличението беше с 0,5 % за CHF и 0,75 за лева и евро.
Твърди се, че за 1 г. това е първото вдигане на лихвите по кредитите в CHF и третото за кредитите в лева и евро (така банката се застрахова от обезценяването на лева предполагам).
Общо взето кредит ли е, все си прецакан, ама ако може поне да е по-малко  Peace

# 14
 • Мнения: 3 818
Също така за 1 г. това е първото вдигане на лихвите по кредитите в CHF и третото за кредитите в лева и евро.

Въпросът е не колко пъти ти вдигат лихвите, а с каква сума Wink. На нас ни я вдигнаха веднъж, но това означаваше 15лв. отгоре, което е нищо, не сме го и усетили.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт