Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2008, 16:44 ч.

В някои банки са крайно нелоялни!

 • 3 667
 • 57
 •   1
Отговори
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Става въпрос за следния случай: Със съпруга ми посетихме клон на банката "Х" като се обърнахме към тяхна служителка за информация относно потребителски кредит. Тъй като съм служител на прокуратурата, попитах дали ползвам преференциални условия, тъй като в повечето банки държавните служители се ползват с такива. Беше ми отговорено, след справка, че мога да кандидатствам за кредит като лихвата ми ще бъде 7,9 %. Сумата, за която желаех да кандидатствам не беше голяма, но ми беше необходима до няколко дни, поради което започнах набавяне на документите, останала с убеждението, че като държавен служител ще ползвам лихвата от 7,9 %, така както служителка им ме увери. Отне около седмица да набавя необходимите документи . След седмица подадохме необходимите документи, като ни прие друга служителка, която прие документите и ни увери, че ще ползваме кредит при 7,9 % лихва. Спокойни, че сме направили необходимото и с оглед кратките срокове, които предлагат одоберение зачакахме обаждането. На следващия ден сутринта служителка на банката ми се обади и ми заяви, че съм одобрена за кредита. Един час по-късно същата тази служителка ми позвъни отново, като ми заяви, че има проблем и че съм одобрена за кредита, но ще съм на 11,25 % лихва, защото не съм държавен служител. Аз очаквам вече парите, които, пак повтарям са ми спешно необходими, да ми бъдат преведени, а тя ми заявява, че ще съм на 3 и повече % отгоре лихва от тази, която аз съм приела за актуална при подаване на документите. Същата най-любезно ми обясни, че аз НЕ съм държавен служител. Не е проблем дали се ползвам или не с преференциални условия и каква ще бъде лихвата. Проблема е, че бях заблудена, което ми костваше ВРЕМЕ и усилия, за да кандидаствам за кредит от тази банка. Бях заблудена да мисля, че ще ползвам определен лихвен процент, който ме устройва,и след като бях одобрена вече разбрах, че ще съм на много по-висок лихвен процент. Неинформираността на тази служителка, това, че тя не си знае задълженията и не знае кой на какви условия ползва кредита, доведе мен до загуба на ВРЕМЕ, време през което можехме да си набавим сумата от друга банка и да я ползваме по предназначение. Вместо това, всичките ни усилия и време отидоха на вятъра, бяха загубени. Аз съм разочарована и наистина се чувствам ощетена за претърпените загуби за това, че пожелах да бъда лоялен клиент на тази банка.
 
 
 
 

Последна редакция: ср, 20 авг 2008, 21:01 от Noli

# 1
 • София
 • Мнения: 5 262
не ми се вярва да не знаеш каква е разликата между държавен служител и работещ на трудов договор за държавата...
не се оплаквай от банката.

# 2
 • Мнения: 4 916
... защото прокурорите не са държавни служители. ...

Ти си прокурор и мислиш, че си държавен служител?
Напълно се съгласявам значи с доклада на ЕК за състоянието на правосъдната система в България!

# 3
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Ами честно казано не знаех, че има разлика. Може и да не съм много наясно, но това не означава, че са постъпили коректно, след като съм заявила какво работя и те са ми казали, че ползвам тези условия. Значи правят справка, казват ти, че влизаш в тези условия и лихвата ще бъде еди каква си, след това подаваш документи, одобряват те и накрая ти казват, че ще си на доста по-висока лихва, ако искаш подписвай. Едва след като съм си загубила времето. Аз може да съм се заблудила, тъй като в повечето банки, включително и в тази, в която имам друг кредит получавам преференциални условия като държавен служител. Почти всяка банка има преференциални условия за държавни служители, обяснено ми е, че отговарям на тези условия.

# 4
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Да, проверих и наистина съм се заблудила. Държавните служители се назначават по ЗДС, при нас назначаването става по ЗСВ. Честно казано не съм се замисляла. И все пак смятам, че служителката следваше да провери какви точно условия ползваме преди да подам документите, а не да ме уверява, че получавам преференциални условия на 7,9 %, а след като бъда одобрена изведнъж да се окаже, че не ползвам такива и лихвата е по-висока. Все пак изгубих време и усилия, които в моя случай никак не са без значение, да не говоря, че дори търпим загуби. Сега наново трябва да стартирам цялата процедура, за която ще изгубя още доста време, за да кандидатствам в друга банка, тъй като продължавам да смятам, че тази е крайно нелоялна към клиентите си.

# 5
 • Мнения: 5 641
 Noli има разлика и то голяма.Отвори си учебниците и я открий.Ще те улесня прегледай КТ и Закона за държавния служител.Порови дълбоко в паметта си няма начин да не си го учила.
Сигурно ползваш преференциални условия като служител на прокуратурата в другата банка .Явно служителката ,която ти е приела документите също не е била наясно ,но ти би трябвало да си .

# 6
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Да, точно в тези закони проверих. Учили сме трудово право, но не си спомням да сме разглеждали ЗДСл. Както и да е, грешката е моя и признавам, че е крайно некомпетентно от моя страна, но не можем всичко да знаем, нали... Това не ми пречи да споделя разочарованието си, защото въпреки това, считам, че именно това е работата на инспекторите в банките да разясняват кой какво може и какво не, не да заблуждават.

# 7
 • Мнения: 1 008
Значи тук проблемът не е,че жената не знае дали е държавен служител, а това че дадена банка и предлага продукт при едни условия и същевременно я принуждава (казвам принуждава  с оглед губене на време, пари, набор на документи)да го получи при различни такива.
Не всички банки дават преференции за държавните служители.
Ако случаят е такъв, какъвто Noli го описва, то наистина банката не постъпва коректно.

# 8
Както е казал един умен човек: "Всичките са маскари..."
Затуй като ходих да тегля заем се направих на глупав и обявих, че се интересувам единствено колко ще ми е месечната вноска. След това си прецених с каква лихва ще ме "опраскат". Също така много внимателно четох договора. Аз също ползвах някакви "преференции"  newsm78 , т.е. различни от общите условия...
В твоя случай, наистина, служителите на банката би трябвало да знаят конкретно какви условия могат да ти предложат... И на мен ми намирисва на зарибявка, щото са те видели, че си на зор...  newsm78

# 9
 • Мнения: 2 792
Това не ми пречи да споделя разочарованието си, защото въпреки това, считам, че именно това е работата на инспекторите в банките да разясняват кой какво може и какво не, не да заблуждават.
Ти си казала, че си държавен служител и са ти представени данните за преференции на държавен служител, при последващо представяне на документи от банката установяват, че не си държавен служител и ти по- късно го осъзнаваш. От кое си възмутена всъщност?

# 10
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Напротив, не съм казала, че съм държавен служител. Казах, че работя като прокурор, тъй като някои банки имат договор с прокуратурата, съда и т.н., има 2-3 банки, които имат отделни договори с нас, така че умишлено наблегнах на това. Това е втория кредит, който теглих и горе-долу съм наясно с нещата. Просто не бях проучила условията в тази банка. В повечето банки казвам какво работя и те казват "Ооо, вие сте държавен служител и ползвате други условия", може би и отам идва моето заблуждение. Служителката във въпросната банка ми обясни, че ще се ползвам с преференциални условия. Подадох документи, те ме проучиха и смятам, че още тогава можеха да се обадят и да ми обяснят, че е станала грешка и не са ми посочили правилно лихвата, че ще съм на друга лихва. И не само, можеше да проверят още, когато отидох да се консултирам. Нали това им е работата, не съм първата, която тегли кредит. Вместо това обаче, те, след проучването и след като са били наясно вече, че съм на трудов договор /както ми отговори и служителката/, те ми се обадиха, че съм одобрена и да отида да подпиша договора. А едва час по-късно ми се обадиха, че не било точно така и лихвата ще е доста по-голяма. Имайте предвид, че при консултацията разговарях с една служителка, а при подаването с друга. И двете направиха справки и бяха убедени, че ще ползвам преференциалните условия. И в случай аз какво трябваше да направя - да кажа ок, аз бързам и затова ще взема парите на каквато лихва кажете. Просто не е коректно и затова се отказах от услугите на тази банка. Не е единствената банка все пак, още повече, че банките се надпреварват да отпускат кредити.

# 11
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Между другото наскоро един адвокат ми разказа случай, при който едно лице - негов клиент тегли от банка потребителски кредит, подписва договор и запис на заповед в полза на трето лице. Впоследствие си изплаща кредита да речем за сумата от 5000 и сега банката го съди да изплати още толкова по записа на заповед. По тази причина той прибягва до услугите на адвоката, но за съжаление няма какво да се направи, тъй като той я е подписал доброволно, без да е запознат, че тя е съвсем отделно от договора.
Така, че внимавайте какво подписвате. Най-лесно е да се присмиваш, но истината е, че всички сме на един хал.

# 12
 • Мнения: 2 556
То това ако е гафа на банката, с мед да ги намажеш просто. Абсолютно мисля, че повечето банки имат официална политика до последно да крият неприятни подточки и т.н. от договора и да ти връчат окончателния вариант чак когато трябва наистина да подписваш, без да ги е срам, че преди това са говорили и дори са ти изпечатали в писмен вид съвсем друго. Аз съм се прежалила вътрешно отдавна, че опират ли до банка нещата, коректността отива на заден план. Това е и причината да не искам по никакъв начин да се обвързвам с дългосрочен кредит за каквото и да е. Нещо, което се връща бързо и сравнително точно - да, но години наред партньорство с банка - не   Stop

# 13
 • Мнения: 9 715
Ноли, ти самата не знаеш каква си, а искаш банковата служителка да е по-наясно. Дали ако те бяха одобрили на ниската лихва, щеше да се обадиш и да кажеш Извинете, не е точно така, аз ви подведох.

# 14
 • Sf
 • Мнения: 3 261
Мадам Х, ще го оставя без коментар това твое изказване. Разбирам, че ти се иска да си интересна и в духа на казаното по темата, но нещо не ти се получава.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт