Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора
Скоро ще гостуваме на приятели в Родопите. Решили сме да правим чеверме. Знам, че е голяма врътка. Знам, че има тънкости. Ще ми се да поговорим и да споделим тънкости за чевермето.

Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ние го караме по хайдушки,че иначе много се пОтим да го въртим  Laughing Laughing Laughing

По хайдушки е така:

Издълбава се трап,пълни се с дърва и се запалва огънят ,за да нагори жарта.
Кожата на агнето се запазва,както е прясна.
Агнето,изчистено и измито се натърква с черен,червен пипер и се поръсва с олио.Сол не се слага,защото извлича сока от месото.С ръце се разнасят подправките навсякъде.Връща се цялото агне в кожата.Кожата се зашива и  се намокря хубаво с вода.
Когато огънят нагори и трапът се напълни с жар се изгребва да стане дупка ,слага се коженият пакет и се покрива пак с жар.
 Жените са приготвили през това време салатите,предястията,глезотийките и питиетата.Сядаме му на трапезата и така в сладки приказки и пийване минават около 4-5 часа.Агнето се изравя от огъня,освобождава се от кожата и се накъсва.После се посолява и ....по-нататък си знаете  35 35 35

П.П. От дреболиите може да се направи дроб-сърма ,която да се предложи към месото при поднасянето на масата  Peace
Цитирай
Благодаря за отзива, TheNMaster, но... кожата мие ли се? Агнето как се увива в нея? 4-5 часа? Значи ще правим две софри. Раята ще умре от глад. Казват, че печенето на агнето отнема доста часове, дори и с въртене на шиш и когато било готово, само с леко тръсване-месото само падало. Звучи ми малко като фолклор, ама може и да е вярно пък.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Това за тръсването е наистина вярно Peace
Но трябва да му висиш да го въртите на смени.Иначе не се изпича равномерно.Ние затова сме минали на този вариант.Защото си седиш,пиеш си,хапваш си,а то си се готви само.
А "раята" няма да умре от глад.Нали има салатки,залъгалки и други мурафетчета да си подхапвате докато се пече....При нас никой не е приритал от глад.Голям майтап са всички,защото си хапват по малко,колкото да не им прималее и наблягат на салатките,за да им остане място за месцето  Laughing Laughing Laughing Laughing


Кожата се почиства от вътрешната страна от кръвоносни съдове(едни такива тънички) и разни ципички,колкото може....може малко да се поизмие,.Руното не се пипа.Просто месото се слага пак във вътрешната страна на кожата и после се зашива.Така като се пече се и задушава.После като се извади става точно тоя номер с "тръсването".А и няма опасност месото да е сухо(което е риска при въртенето на чеверме....то и там си има майсторлък)
« Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 14:38 от TheNMaster »
Цитирай
Като гледам, май ще минем на варианта по хайдушки. Дано нашите домакини да са правили преди чеверме, защото от нашата компания никой не е правил такива "мурафети". Благодаря ти още веднъж за съветите.    bouquet
Цитирай


Мнения: 2 058
Незнам как го приготвиха но 6 часа го въртях сама!
Борино, родопите  Peace
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Като гледам, май ще минем на варианта по хайдушки. Дано нашите домакини да са правили преди чеверме, защото от нашата компания никой не е правил такива "мурафети". Благодаря ти още веднъж за съветите.    bouquet

Моля  Very Happy Сигурна съм,че ще се справите.Така като съм описала не е трудно и е ужасно вкусно.


Незнам как го приготвиха но 6 часа го въртях сама!
Борино, родопите  Peace

Ееее,колко гадно!....нямаше ли и други  да те сменят?! Безобразие.....
« Последна редакция: чт, 21 авг 2008, 17:45 от TheNMaster »
Цитирай


Мнения: 2 058
Всъщност не съм искала  Wink
Хареса ми работата  Laughing
Но аз месо не обичам, т.е не съм яла  Whistling
Цитирай


Мнения: 161
Ох и в нашта компания докато опечем месото вече сме се изпонапили и изпонаяли.
Добра идея да отпочнете от рано - направете си удобства, включете всички в приготвянето, така че като седнат да похапват и попийват да остават 1-2 часа до приготвянето.
"Хайдушката" идея наподобява печенето в пещ, така че хич не е за пренебрегване.
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
ето нещо подобно на хайдушкото
http://www.vbox7.com/play:6c7ab318
Цитирай
Другарче , стягам се за шиндар chef и кликнах на зеленкото  Laughing
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Благодарско и приятен хайдутлук и после да се похвалиш и снимчици да ни покажеш , не ни забравяй !
Ще е добре темата да се поразвие , не всеки ден се пече така агне !
Успех !
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Това ,което е дала Другарче,като линк е съвременното правене на агне по хайдушки явно  35 35 35 35 35 35
В тава и с фолио.  Laughing
Екстра,екстра.....Приятно купонясване и чакаме снимчици  Crazy Crazy Crazy
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Леле, ама то доста време си трябва!  newsm78
Чакаме снимков материал!  Peace
Цитирай
Минавам да се отчета. Хубав купон се получи. Докато стане чевермето, част от тайфата се замъгли. Друга част се изгуби да дири горски плодове, а децата се налудуваха. Снимки има, но не са на фокус, ако ме разбирате. Препоръчвам ви хайдушкото чеверме и август месец като идеалното време- нито горещо, нито студено, просто перфектно. Един от домакините ни беше гайдар, та и хоро поиграхме.
Хайде, останете си със здраве!
  newsm49
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора