Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
180-194 от 204 отговора
запис  Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 161
Аз пък съм решила само печени мариновани чушки да направя. Това най-се котита вкъщи.
Ако някой зне рецепта по възможност без стерилизиране ще съм много благодарна.  Hug

Ще ти споделя нашата любима, Мързелива рецепта за печени чушки без стерлизиране.
Задължително всяка есен я правя.
Зимата тези чушки ги използваме предимно за салата от чушки с оцет и чесън. Вкуса й е като на пресни, току-що изпечени.  Остават си хрупкави. Използвам ги и за други видове салати и сандвичи.
Не съм пробвала за пълнене да ги ползвам, защото за пълнене си правех по друга рецепта, но майка ми е правила пълнени чушки с боб и стават много вкусни.

Мързелива рецепта за печени чушки
(без белене и без стерлизиране)

Необходими са:
около 10 кг. червени чушки., Чушкопек, сол, аспирин (2-3 бр/буркан). Бурканите да са сухи, може леко затоплени.

Чушките се измиват, избушват се и се изчистват от семките.
На дъното на буркана се слага 1 аспирин. (може и цял, но по добре да е счукан)
Печат се в чушкопека една по една, като веднага след като е изпечена чушката, още гореща се слага в буркана.
Ръси се малко сол. Аз го правя със солницата на око.
Притиска се с кълцалник. Така чушките се редят една по една докато се напълни буркана.
Накрая отгоре се слага още 1 аспирин и още горещ буркана се затваря и се обръща надолу.
Не е необходима стерлизация.


Рецептата която имам е за компотен буркан-0.800мл, - 3 аспирина, но аз правя в половинки бурканчета 0.400мл (доза точно за една салата) и слагам по 2 аспирина-един аспирин отдолу и един отгоре. В едно такова бурканче се събират около 8 чушки. Това за да се знае колко буркана да са приготвени и колко аспирина.

Както казах не се и белят преди затваряне и това му е "мързеливата" част. Laughing А зимата като се отвори буркана, беленето става за секунди...
Моя чушкопек е за 1 чушка и малко пипкаво става, няколко часа ми отнема за да я направя, но си сядам на терасата и пускам в чушкопека, чакам малко, вадя и слагам в буркана.... и така. Затова съм си наумила да си купя чушкопек за 3 чушки, така ще става три пъти по-бързо. Smile

Да ви е сладко! chef
Цитирай

София

Мнения: 718
Rommi мерси за идеята.
Цитирай

София

Мнения: 331
Здравейте,момичета.Някой дали знае рецепта за туршия само от лук?
Цитирай

София

Мнения: 523
Записвам се да следя идеите.
За сега със сигурност ще се правят корнишончета... chef
Цитирай

Плевен

Мнения: 501
Момичета, благодаря за страхотните ви предложения!
Вече направих гръцката салата на desi minkova, т. нар. вегета на ijiana.k, лютивите чушлета на maslinka 05, патладжаните на софи, сложих сурови червени домати във фризера, може би ще пропусна  нещо... Имам набелязани още няколко неща, но за тях ще намеря време през следващите дни.
Аз бих предложила една туршия, която правя от години. Тя е по рецепта на Кристина Белчева, взех я от някогашно интервю с нея, но у дома много се тачи, а също и от приятелите ни.

Това е  арабска туршия със зелен боб.

Необходими са 2 1/2 кг. зелен фасул/аз предпочитам белия без влакна/.
300 г. люти чушлета - аз я правя с леко люти, за да не дразня стомасите на родата.
5-6 главички чесън.
2-3 връзки копър.
За маринатата :
1/2 л. оцет.
3/4 ч. ч. олио.
3/4 ч. ч. захар.
1/2 л. вода.
1/2 ч. ч. сол
От оцета, олиото, водата, солта и захарта се прави маринатат,която се кипва.
Зеленият фасул се измива, почиства  и нарязва на парчета.
Вари се в маринатата 30 мин., след което се изважда и отцежда.
Междувременно чушлетата се изпичат леко и се добавят къ м изстиналия фасул заедно с нарязания копър и скилидките чесън.
Всичко се разбърква, смесва добре и се слага в буркани, които се стерилизират 25 мин.
Получава се много приятна туршия!
Ако решите да я направите - да ви е сладко!



Цитирай

Варна

Мнения: 929
Хайде де никой ли не е правил само чесън в буркани  Sad . Гледам че се търси и рецепта само за лук.  Във вас ми е надеждата  Praynig
Цитирай

София

Мнения: 4 994
Чесън в буркани не се прави сега.Така наречения "кисел чесън" се прави от млад чесън.
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 266
Чесън в буркани не се прави сега.Така наречения "кисел чесън" се прави от млад чесън.
http://www.fema-bg.com/index.php?m=1766&lang=1
Това  намерих из нета! Успех!

Цитирай

София

Мнения: 331
А лук?Яла съм беше в марината,кисел и стар лук...обаче не мога да намеря рецептата.. Sad
Цитирай

Плевен

Мнения: 501
Емили, преди години моя съседка правеше в 3 л. буркан чорбаджийски чушлета  - сурови с лукчета, нарича ги балучки -  с големината на орех, ред чушлета, ред лукчета, много копър,  9 аспирина и съотношение на вода към оцет 2 : 1. Направих един буркан, но у дома не се хареса. Не съм срещала друга рецепта за туршия с лук.
Киселият чесън - млад, с копър и зелени джанки, е друга туршия, която се прави рано през пролетта.
Цитирай

София

Мнения: 331
мерси!След доста ровене из английски сайтове намерих подходяща рецепта за лук.Ще я пробвам и ако стане ще я напиша и тук.Обаче, във всички англ. рецепти присъства някаква готова туршиена смес и не мога да разбера какво представлява-дали е смес от подправки или е нещо което замества аспирина и стерилизацията.....????
« Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 14:34 от emily_ska »
Цитирай

Варна

Мнения: 929
мерси!
Изпревари ме. А какво да правя двете кила чесън които мъжа ми е купил?
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Момичета да питам Тандури а и всички вас за рецепта за трушия без стерилизация и без аспирин newsm78.
Тандури споменала си за мариноване - как точно и какви зеленчуци мариноваш за зимата.
Savina h - мернах една твоя трушийка само със сол в бидонче. Марината само със сол става така ли newsm78 и претакваш ли я???.Обясни ми моля по подробно като за начинаещ Praynig
Цитирай


Мнения: 549
Бъни, слагам само сол и вода и обръщам бидончето 2-3 пъти по веднъж на ден. Колко сол слагам обаче не мога да ти кажа. Слагам и опитвам, като стане доста по-солено от това което ядем нормално, спирам. Има един начин да премериш с яйце , но не съм го използвала, някъде тук беше споменат. После трябва да стои на студено, мисля че чак към края на месеца или началото на ноември е добре да се прави.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
180-194 от 204 отговора