Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 359
Искам да попитам собствениците на новопостроени жилища кой плати при вас Такса присъединяване към енергото. При нас инвеститорът иска по 980 лв. на апартамент. Това били наши задължения и ако не си ги платим ще ни спре тока. Тази такса я разпределя само между апартаментите без гаражите, защото те не са продадени все още /има проблем с влизането в подземния паркинг/. Дайте съвет! Има ли някакви законови разпоредби кой плаща тази такса? От разговори с познати новодомци никой не е плащал такава таса.

# 1
 • София - най-после у дома :)
 • Мнения: 679
Записвам се да следя темата, наши познати закупили наскоро жилище/новопостроено/  не са споменавали да са плащали такава такса. На нас тепърва ни предстои, така че ще следя с интерес. 980 лв. са прекалено много, егати  newsm78

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 686
 #2gunfire И на нас ни искат , но сумата е 1380 #Crazy. Ще следя темата   Peace ,дано някой помогне  Praynig

# 3
 • Варна
 • Мнения: 202
Това са цените за присъединяване в София:
http://www.evn-ec.bg/bg/presse/download_broshuri/B7.pdf

По принцип таксата за присъединяване към Енергото се плаща от фирмата-изпълнител на обекта,но за да се плати и да се подадат документи за присъединяването,трябва да си платите първо тока,ако сте ползвали такъв.
Погледни линка по-долу,там е наредбата за присъединяване.

http://forum.imoti.net/read.php?14,72062,page=2

# 4
 • София
 • Мнения: 359
gerry благодаря за линковет

Ние сме в група 5 - от 101 до 200 кВт Мощност - 99.50 лв + 9 600 лв. такса + 100 лв допълнително заплащане на трасе над 25 м = 9800 лв. Това е сумата която трябва да се плати. Инвеститорът я дели на 10 апартамента и ги иска парите от нас. Даже ни правел голяма услуга  #2gunfireПо принцип таксата за присъединяване към Енергото се плаща от фирмата-изпълнител на обекта,но за да се плати и да се подадат документи за присъединяването,трябва да си платите първо тока,ако сте ползвали такъв.

Плащаме си тока ние от няколко месеца. Последната изравнителна сметка ни беше 1330 лв и го разделихме на две семейства, защото толкова сме се нанесли от април. Тъкмо прежалих тези пари ... и сеща още 980 лв.... няма край!!!

# 5
 • София-в сърцата на моите деца
 • Мнения: 914
Вие влизате до  6квт на апартамент, а таксата е 444лв.за присиединяване, освен ако нямате ел.котле! Това трябва да ви влезе в общата цена , освен ако не ви карат да си строите трафопост или да си правите дълго захранващо трасе, но това трябва да го има в проекта-част Електро. Просто погледнете!!! Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 359
Вие влизате до  6квт на апартамент, а таксата е 444лв.за присиединяване, освен ако нямате ел.котле! Това трябва да ви влезе в общата цена , освен ако не ви карат да си строите трафопост или да си правите дълго захранващо трасе, но това трябва да го има в проекта-част Електро. Просто погледнете!!! Peace
С отопление на ток сме. Всеки апартамент има ел.котле.

# 7
 • Софийското поле
 • Мнения: 211
Не разбирам от тези подробности, но инвеститорът не работи ли за вас? В смисъл , че той май нищо не плаща от собствен джоб. Доколкото знам всичко от строителните материали до всички такси мисля , че си ги плащат собствениците. Само дето тази такса явно не са ви я включили по-рано в общата цена на жилището.

# 8
 • Мнения: 12 102
Не сме я плащали ние, поне не отделно, предполагам, че си е влизала в цената на жилището. Докато течаха ремонтните работи сигурно инвеститора ги е е плащал. Отрихме партида в Енергото след като се нанесохме, и оттогава си плащаме ние, такса присъединяване не си ни искали.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 202
Така.... да поясня,всички такси са за сметка на инвеститора.Те влизат в цената на жилището.Работех в строителна фирма и при предаването на обект,тези такси се заплащаха от фирмата.
Отделно,ако не сте му направили пълномощно,вие отивате да си откривате партида за електромер и там не се плаща.Разходите по слагането на електромера са за сметка на Енергото.
Отделно имам няколко семейства познати,които се нанесоха в нови жилища през последните няколко месеца и не са плащали такива такси.
По принцип той няма право да ви иска тези пари,но защо да не си спести няколко хиляди лева.Затова погледнете закона и опитайте да поговорите с факти и закони.Иначе няма как да го накарате да плати и ще се въртите в омагьосан кръг.

# 10
 • София
 • Мнения: 359
Доста се порових из нета. Четох Наредба 6 за присъединяване, но никъде не можах да открия да се упоменава изрично, че инвеститора плаща тази такса. В предварителният договор за покупка няма такова нещо /когато сме го подписвали въобще не сме знаели за съществуването на тази такса и на други неща .../ Може би ще изискаме проекта на сграда, там трябва да е описано всичко.Неми се вярва да ни го дадат, пак ще ни обещаят светлото бъдещо до следващото искане на пари.

# 11
 • Мнения: 161
Ми няма и да намериш. Явно работите с куцав строител дето иска да ви изтръска максимално.
По принцип не се плаща от купувачите на апартаменти, защото обикновено пазарлъка е да ви изкарат до акт 16 и степен на завършеност БДС, а за да ви изкара акт 16 трябва да мине през всички тези процедури. Какво ви е упоменато в договора за строителство? това трябва да е водещото и там трябва да са упоменати плащанията и степента на готовност, за цената, която плащате.
Защото ако ти си строиш нещо по стопански начин с фирма строител е съвсем нормално те да ти искат пари за всеки разход  и ти да си ги плащаш като поп, ето защо в нормативен документ няма да намериш кой какво плаща.Но в този случай ти се явяваш инвеститора.

# 12
 • Мнения: 157
На нас не са ни искали такава такса, но имаме друг проблем. Съжалявам, че използвам темата , но проблемът пак е в този ух ново строителство. Оказа се, че за двете години през които се е строяла срадата фирмата не е плащала данъци и сега ги дължиме ние собствениците на земята. От данъчното ми казаха, че трябва да ги плати фирмата. Има ли някой опит с такъв случай?

# 13
 • Мнения: 151
1 стотинка не са ни искали. Малко повече от месец сме в новото жилище - акт 16 взехме в началото на май.

# 14
 • Мнения: 3 215
Такса присъединяване се плаща от ИНВЕСТИТОРА. Всичко друго са пълни глупости, не го оставяйте да ви баламосва!
Това явно е последният хит сред некоректните инвеститори - понеже постоянният ток се пуска след акт 16, като докарат до акт 16, вдигат ръце и зпаочват да баламосват купувачите как и временен ток ги устройвал, да си платят оставащите вноски по договора за покупко-продажба и да си ползват имота по живо, по здраво.И много хора се хващат на уловката и после става каша и с години не могат да си пуснат постоянен ток.
И нашият инвеститор се опитва така лекинко да се измъкне,но не е познал. Ние все още дължим 10 хил. евро и няма да и да ги помирише докато не се пусне тока.
От друга страна ние сме инвеститори и довършваме сграда с апартаменти. Тук обаче са по-хитри и от Енергото поискаха да им платим такса присъединяване,за да ни пуснат временен ток.И това не е редно,но платихме.Реално постоянен ток ще ни трябва най-рано в края на тази година,а сме платили такса присъединяване преди 2 години ...  ooooh!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт