Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • планетата Земя
  • Мнения: 107
Здравейте, мами!
Не съм писала до сега в този форум, но често го чета. Възхищавам се на всички вас, че не се предавате на проблемите!
Вчера прочетох във вестник "Труд" нещо, което ще представлява интерес за някои от вас. Надявам се да е вярно и да не Ви подведа.
Та ето част от статията:
"Започна записването на глухи деца за безплатни операции във Военно-медицинска академия. Родителите им трябва да ги заведат на предварителен преглед в кабинет 215 всеки петък от 9 до 13 часа.
...
Хирурзите от ВМА ще оперират безплатно записалите се деца за кохлеарно протезиране. А стойността на импланта, който е много скъп, се поема от НЗОК."

Цялата статия е на 9-та страница на в. "Труд" от 27.06.2005г.
Може информацията ми и да е известна вече на повечето от вас, но все пак реших да я постна.

Желая късмет на всички Ви!

# 1
  • Мнения: 2 543
Венда, блаодарим за съучастието и желанието да помогнеш. Аз като родител на дете с увреден слух знам тази информация и дори вчера си купих вестника, за да видя какво пише. Мнението ми е, че написаното е много манипулативно и заблуждаващо, защото от статията излиза, че всички глухи деца могат безплатно да получат кохлеарен имплант, което съвсем не е така. Първо, не всички глухи деца са подходящи кандидати, защото причината за глухотата може да е именно увреда на кохлеата, което само по себе си означава, че кохлеарен имплант не може да бъде поставен. Второ, детето кандидат за имплантация трябва да е с напълно запазен интелект, за да може да участва в дългия и много сложен процес на обучение за използването на импланта. Именно затова социалния статус на детето е още едно от многото условия, за да може то да се избере за кохлеарна имплантация. И не на последно място, Касата плаща за опрделен брой импланти за година, което е още едно доказателство, че не всеки може да се класира, за съжаление.
Предполагам, че вината да бъде написан така материла е на журналистката, която го е писала, но факт е, че от написаното човк може да си извади погрешни заключения и по-късно да бъде разочарован. Майката на едно от оперираните деца пише в нашия форум. За това детенце пишеше, че е оперирано и вече чува нормално, което е абсолютна измислица, и тя може да потвърди това, както и всеки запознат по-отблизо с този въпрос. Децата с кохлеарен имплант никога няма да могат да чуват нормално, но ще имат слух, с който ще могат да се научат да слушат и да общуват с околните.
Написах всичко това само, за да обърна внимание върху това колко безотговорно се пише в българската преса. А някои хора вярват на написаното и после могат и да пострадат. Sad

# 2
  • планетата Земя
  • Мнения: 107
Знаех  си, че е нещо не е в ред в тази статия, прекалено добре звучи, за да  е истина. Определено вестниците много подвеждат.
Надявам се все пак тези импланти да могат да помогнат на повече дечица. Дори и да не чуват като другите, все пак ще имат по-голяма възможност за социализация.
Бетовен е бил глух, а каква музика е писал. Вярно, че сравнението ми не е най-удачно, но...така ми се щеше да помогна с нещо!
Пак желая много късмет и усмивки на всички вас!
  bouquet

# 3
  • в края на града
  • Мнения: 4 306
Понеже Яни го оперираха там и може и него да са визирали, знам ли, не съм чела статията, но... Операциите не са безплатни  Wink - поемат се от ЗК, както и имплантите. Вярно, че във ВМА са намерили спонсори и търсят още за кохлеарните имплантации, защото например ЗК поема 1 настройка, а само първия месец са през седмица, както и ЗК не отпуска нищо за рехабилитация...
Но ако и там са започнали да извършват аудиограми на малки деца, ще е много добре, защото досега се правеха само в ИСУЛ и дечицата се ръгаха да чакат заедно с бабичките и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт