Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 авг. 2008, 12:58 ч.

въпрос относно майчинство

  • 721
  • 4
  •   1
Отговори
здравейте не всички!
отскоро съм бременна и от юни месец съм безработна
някои може ли да ми каже ще взимам ли някъкво майчинство ако продължа да съм безработна или какво да направя за да взимам майчинство дори и минималното!
платени са ми всички здравни осигуровки до момента и си ги плащам редовно
моля ако знаете да ми кажете как да процедирам?

# 1
  • София
  • Мнения: 1 352
Ако продължиш да си безработна можеш да получиш от Дирекция "Социално подпомагане" еднократна помощ за бременност, като доходът на член от семейството трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. Размера и е 150 лв. Тя се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
След това другата помощ е месечна помощ за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв., като доходът на член от семейството пак трябва да е по-нисък или равен на 300 лв.
За да получаваш обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст трябва да се намираш в трудово правоотношение и да ползваш допълнителен платен отпуск за отглеждане на дете. Най - добре да намериш някой, който да те назначи на ТД, макар и фиктивно.

# 2
амаз обаче не разбрах САМО 6 месеца ли юе се осигуря към някоя фирма или трябва през 2-те години

# 3
  • София
  • Мнения: 1 352
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да имаш 6 месеца осигурителен стаж, като той може да не е непосредствено преди излизане в болничен. Хубаво е да се осигуряваш 6 месеца преди излизане в болничен, за да взимаш по - голямо обезщетение, иначе ще бъде МРЗ. Към момента на излизане в болничен и на отпуск за отглеждане на дете до 2 години трябва да си на трудов договор. След това по време на болничния и на отпускът за отглеждане на дете работодателят плаща само здравна осигуровка в размер на 8.64 /240х3.6%/.

# 4
Много ти благодаря
помогна ми страшно много
БЛАГОДАРЯ за съдействието Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт