Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 218
Бременна съм в 2 -ри месец за съжаление нямам счетоводител ,
Започнах дейност през 02.месец 2008 и от тогава се осигурявам на ниския така наречен процент
Как да започна да се осигурявам и за майчинство
доколкото знам процента се променял един път в началото на год.
Ако намеря фирма да се осигурявам там какво става с осиг. в моята фирма..няма ли двойно да се осиг. за др. фондове ЗО,ДЗПО
Моля помогнете
мисля че на този процент нямам право и на майчинство и на болнични ,на  всичкото отгоре съм пълна с кредити Cry Cry Cry

# 1
 • Бг
 • Мнения: 485
Привет, да, така е, щом се осигуряваш на ниския процент, нямаш право нито на болнични, нито на майчинство. Веднъж в годината до края на м.01 можеш да променяш процента на осигуровките. Ако имаш познат, който да те назначи фиктивно във фирмата си на трудов договор, нямаш проблем, ще си получаваш и болничните и майчинството. Да, осигуровките ще ти се внасят на две различни основания - веднъж като самоосигуряващо се лице и веднъж, като лице, наето по трудов договор. Вариантите ти са два - или се осигуряваш и на двете основания или спираш осигуряването в твоята фирма, но за тази цел не трябва да развиваш дейност. Имаш и друга възможност, можеш да си назначиш прокурист във фирмата, като в този случай той ще се осигурява като самоосигуряващо се лице вместо теб. В този случай ако имаш роднина, който е пенсионер ще се внася за него само и единствено здравни осигуровки. Това с прокуриста става обаче с вписване в Агенцията по вписванията. Другото, което се сещам е, че можеш да подадеш в ТД на НАП едно заявление, че спираш да се осигуряваш като самоосигуряващо се лице и започваш да се осигуряваш по договор за управление и контрол, но имай предвид, че ако го направиш това, осигуровките няма да ти са на 240,00 лв., а ще трябва да се съобразиш с МОД за дейността, която развиваш.
Успех ти пожелавам !

# 2
 • Мнения: 218
 Благодаря много Grinning
осигуряването  по договор за управление и контрол върху твърда заплата ли ще бъде или може да е променливо,/дейността ми е търговия на дребно -маг. за козметика /
Сега мисля да се осигурявам на по-висока заплата примерно 600лв.за 5-6 м.
термина ми е март
,не съм наясно след това мога ли пак да си променям заплатата да кажем на минимума след като се върна от майчинството на 240 лв.,
ако може малко разаснение моля ви

# 3
 • Бг
 • Мнения: 485
Привет отново, осигуряването по ДУК е с регистриране на договора в НАП и спазване на съответния праг за съответната дейност, по приложението от Закона за бюджета на ДОО. Можеш да се осигуряваш и на по-висока сума от така определената, няма проблем, важното е да не е под тази сума, за да не си в нарушение. Връщането към осигуряване като съдружник става по обратната процедура, прекратяване на ДУК и подаване на заявление като самоосигуряващо се лице. Имайки предвид, че ти до две годишна възраст на детето ще си в платено майчинство, поне при сега действащите закони, има време да му мислиш за по-нататък, а и не се знае какво ще променят.
Леко бременее ти желая и всичко да е наред с теб и бебока  Wink

# 4
 • Мнения: 218
Изключително много съм Ви благодарна за помощта .
Направих осигуряването по ДУК ,обърнах се към счетоводна къща и от 09.месец ще се осигурявам върху макс. раб. заплата 2000лв.,за да мога в последствие да получа  по 1800лв.,изплащане на  болнични до колкото разбрах в рамките на  9м.
Дано всичко да ми е наред ,че с това високо осигуряване..а и не съм първа младост
Не мога да разбера само ,какъв ще бъде размерът на паричното обезщетение за майчинство/ за отглеждане на малко дете до 2 г/.след 315 дни болнични,след като се усигурявам въру макс.заплата
Ако имате възможност ми отговорете . Simple Smile  bouquet


# 5
 • Бг
 • Мнения: 485
Моля, за нищо Wink. Да, 90-те % от сумата върху, която ще внасяш осигуровки ще я получаваш 315 дни или до навършване на девет месечна възраст на бебока. Незнам какво са ти разяснили от счетоводната къща, но аз да ти кажа, че максималното като обезщетение през тези 315 дни, което ще вземеш ще е ограничено до чистата сума, която ще ти се получи след приспадане на осигуровките или на твоите 2000,00 лв. максимално ще получиш не 1800,00 лв., а към 1500 лв. средно на месец.
Към настоящия момент няма значение на каква сума се осигуряваш, след като изтекат тези 315 дни, платеното майчинство до навършване на 2 години на детето към момента е 220,00 лв. Скоро четох, че искат да обвързват и парите за майчинство, с това на каква сума се осигуряваш, но за момента няма нищо обнародвано. Остава само да чакаме и да се надяваме да го приемат, но това ще стане ясно към края на годината.
Пожелавам ти всичко с теб и бебчо да е наред, и когато дойде времето да се похвалиш с щастливото събитие Grinning. Успех ти пожелавам !!!

# 6
 • Мнения: 218
Привет Simple Smile
Отново  Ви благодаря,аз ще успея да се осигурявам за 5м. в/ху макс. заплата така че със сигурност ще получавам по-малко .  Притеснява ме факта, че предните месеци не съм се осигурявала за болнични и майчинство и това ще попречи ли за 6м.-ат стаж който се изисква
за да се плащат болничните за отгл. на дете?
Наистина ще е хубаво, ако  има  увеличение, както са предложили за 13 м. болнични вместо 9 м., и съответно много ще се зарадвам, ако има и  обвързване на майчинството с раб. заплата. 220 лева са за никъде .
Остава ми да действам в посоката за назначаване на прокурист.
Искам да попитам, ако назнача съпруга си върху каква сума трябва да го осигурявам,възможно ли  е в/ху 220лв. или трябва да се съобразим с МОД на дейността   ,при което значително по-високи осигуровки ще трябва да платим.
Надявам се отново да ми пишете Wink
Дано моят случай бъде полезен и на др. майки

# 7
 • Бг
 • Мнения: 485
Здравейте   Simple Smile. Това, че предните месеци не сте се осигурявала и за болнични и майчинство няма да е проблем ако преди това имате стаж, т.к. изискването е да имате най-малко 6 месеца осигурителен стаж, за да може да се ползвате от това си право по КСО, относно болничните за бременност и раждане и платеното майчинство до 2 годишна възраст на детето.
Няма проблем да назначите съпруга си за прокурист, осигуровките ще се внасят в зависимост от това как ще се направи вписването в съда.
Дано съм била полезна, успешен ден  smile3503.

# 8
 • Мнения: 218
Много съм Ви благодарна ,
тъй като моят случай се разреши благодарение на вас   bouquet
 От моя страна преди това имаше голямо четене и търсене в нета и бях в задънена улица заобиколена от не информирани хора и тук беше единствената ми надежда .
Всъщност не съм наясно , как ще се направи вписването в съда,по какъв начин ,явно и там има различни варианти. Wink

Желая Ви много късмет и мн.прекраснни мигове.

# 9
Здравейте!
Бременна съм във втория месец и също не се осигурявам,но искам да започна,за да си удължа майчинските.Искам да попитам към каква фирма бих могла да се осигурявам и колко е сумата за максималната заплата от 2000лв.Аз също имам фирма, която е на пенсионер,мога ли да се осигурявам чрез нея,ако я прехварля на мое има?Благодаря предварително.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт