Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 147
Тук (САЩ), детегледачките са много скъпи, затова някои семейства се комбинират и две деца от различни семейства се гледат от една жена. По този начин разхода за семейството пада, децата си правят компания и си играят заедно, детегледачката получава повече пари. Чудя се доколко това е разпространено в България и дали хората от двете страни (детегледачката и семействата) са склонни на този вариант?

# 1
 • София
 • Мнения: 2 149
Тук не бих казала, че е разпространена практика, но скоро и това ще навлезе, имайки предвид липсата на места в градините и липсата на свободни финанси в семейните бюджети.
Нещо подобно се явяват детските клубове, където децата могат да прекарват и цял ден, вече с преспиване на обед и храна.

# 2
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
За САЩ нямам никаква информация, но знам, че в някои страни от Европа е популярна т.нар. "дневна майка". Гледа няколко деца, на различна възраст, обикновено 4 или 5. Готви за тях и като цяло вариантът е по-скъп от ДГ. Можеш обаче да оставиш детето и през уикенда, ако решиш. Необходим е лиценз, жилището/мястото да отговаря на опр. стандарти и да се ползва Само с тази цел.
В БГ това не съществува, въпреки че идеята беше лансирана. Всяка потенциална "дневна мама" тр да инвестира много преди за започне / за среден стандарт /. По-висок естествено търси персонална за детето.
Как е в САЩ?

# 3
 • Мнения: 1 147
В САЩ практически няма държавни детски градини. Всичко е частно ( с изключение на много малък брой държавни детски градини  за социално слаби).
Виаринтите за гледане на дете са няколко.
Жената остава вкъщи, не работи и си гледа детето (тук майчинство реално няма, повечето жени се връщат на работа най-късно 12 седмици след раждането).
Детска градина като център, на която се плаща месечна такса, и като цяло наподобява детските градини в България - много деца, разпределени в групи, по 1-2 учителки на група, задължителна учебна програма след определена възраст.
Частна "домашна" детска градина - това, за което ти говориш. Жена, която в къщата си гледа определен брой деца, лицензирана. Има определени изисквания към възрастта и броя на децата в зависимост от броя на гледачите. Обикновено са 10-тина деца на възраст от няколко месеца до 3-4г, с две жени.
Детегледачка, която гледа едно дете, или децата в семейството. Много е скъпо. Прави ми впечатление, че все повече хора искат да пряват някакъв тип "nanny share",  точно за да си намалят разходите. Две семейства наемат една гледачка, за да гледа едновременно двете деца, или две семейства наемат една гледачка да гледа децата по различно време (удобен вариант, ако работят почасово или с намален работен ден, или нефиксирани дни).

При всички варианти става въпрос за гледане през деня, в рамките на работното време, или малко удължено ( примерно от 7 до 6 вечерта). Нощем не остават да спят никъде.

Затова, като гледам ситуацията с детските градини в България, се чудех дали този вариант не става популярен, и ако не - защо?!

Чаено момиче, в детският център липсва персоналната грижа и познаването на детето. Или се бъркам?

мама Саня, дори и да имаш по-висок стандарт, пак има смисъл, според мен. Или не?  Simple SmileДетето се социализира, а и не виждам защо е нужно жената да е вторачена само в едно дете, вместо в две.. а и те учат едно от друго, научават се да делят, играят заедно..  А с повечето пари, хората могат да си позволят да наемат по-квалифициран човек, или да изискват допълнителни занимания (по език, или нещо друго)... знам ли, разсъждавам си тук...

Последна редакция: нд, 24 авг 2008, 00:26 от Зора

# 4
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Зора,
всичко, за к пишеш е логично, но в БГ точно тази "средна класа", за съжаление, не съществува.
Хората /значителен процент/ не разполагат с достатъчно средства, стремят се по всякакъв начин да се "докопат" до определено детско заведение, в к детето стои от 8 до 17ч. примерно. Плащат 40 или 50 лв. за това и заедно с др "екстри" тоталът е макс 100лв. на месец. В частните детски заведения /към настоящия момент почти на пълен капацитет/ 300-400 евро, без транспорт.

Прилична детегледачка - 5 лв. на час, плюс храна и транспорт /това все пак е малък процент от сем в БГ/. Някои плащат и мн повече /имат възможност/.
Да не забравяме все пак и исконната БГ традиция - баби и дядовци, стринки, вуйни и пр.

При нас все още го няма усещането за това, к пишеш. А и нужната инвестицията е почти равна на тази за частно детско заведение, за мн повече деца.

# 5
 • Мнения: 1 147
Това, което казваш за детегледачките ме изненадва. Ако говорим за пълен работен ден от 9 часа (примерно), това са 45 лева на ден, т.е. за месец ( от средно 21 работни дни) заплатата става близо 1000 лева...дори не говорим за допълнително гледане, закъсняване, уикенд. Това ли е средната заплата за детегледачка?! Ако да, няма ли сметка заплатата да е даже по - висока, да се дели на две,  и да се гледат две деца..

Аз не говоря за home based daycare, разбирам, че за това се изисква лицензиране, средства за помещение, оборудване, играчки, т.н... Говоря за детегледачка, която да идва у дома, да гледа моето и твоето дете, а ние двете да си делим разхода.

Иначе, напълно съм съгласна и разбирам това, което казваш за липсата на средна класа.
Просто се опитвам да разбера доколко е манталитет, и осъзнаване..


И още един въпрос. Няма ли майки, които са склонни да гледат още едно дете, докато са в майчинство?

# 6
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
На детегледачките /персонални за 1 дете/, дори тези, които ти осигурява Агенция /на к се плаща 300 лв. само за подбор, при допълнителни претенции 700-900 лв./ никой родител, съответно работодател, не плаща осигуровки. Те от своя страна не плащат данъци. Всичко това, все още /и неизвестно до кога/ е в Сивия сектор. В този смисъл отг на твоя въпрос е - да една персонална Мери Попинз получава неразумно мн пари, но тя в същото време не е в състояние да изтегли кредит, з няма доказани доходи /проблемът с кредитите го има при вас, рефлектира и в/у Европа, в частност БГ/ т.е. масов е, а тази жена не е в състояние да се "възползва". Банките отдавна не пасат трева и в БГ. Няма здравни осигуровки и пр. Т.е. тя рискува и знае защо.

Второто за к питаш - не е осъзнаване, нито манталитет /Лично мнение/. Бабите играят все още основна роля в бита на българите. Това е светоусещане, ние все пак /предполагам и ти в частност/ сме славяни. Детето тр да се отгледа, изучи и т.н.! Въпрос на чест и достойнство!

Третия ти въпрос - вероятно има майки, к са склонни да гледат, но със сигурност никоя Нормална БГ майка няма да го допусне! Освен при КРАЙНА нужда. Все пак при нас сега мамите 9 м. получявят доста значителен процент от възнаграждението си. А "майчинството" се води платено до навършване на 2г. възраст на детето.

Доста се вълнуваш, какво всъщност имаш намерение да правиш?
Кога за последно си била повече от 6м. в БГ?

# 7
 • Мнения: 1 147
 Simple Smile
За последно преди месец. За последно за повече от 6 месеца, преди по-малко от 3 години. В България нещата се променят бързо и искам да съм в час.  Simple Smile за намеренията си не казвам нищо! Laughing

Мислех си, че сивият сектор изчезва, или поне има някакви стъпки в тази посока. За манталитета, обясненията ти са напълно рационални  Grinning и разбираеми. Втори въпрос, че аз бих наела детегледачка, вместо да разчитам на бабата, най- малкото заради възможността да имам изисквания. Въпрос на възможности и разбиране.

# 8
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Сивият сектор вече не е така осезаем. Бабите също вече са от др поколение и при образованите сем все още работят. /пенсионната възраст е завишена, а и вишистките не си плащат осигуровки за годините на следването т.е. губят точки/
Светоусещането обаче остава и детето се гледа "с цената на всичко". "какво ще кажат хората" все още е аргумент, макар и не основен.

А това какво би направила ти самата е въпрос на личен избор. Аз съм го направила за себе си и съм щастлива, че мога да си го позволя. Да не забравяме все пак, че България не е София - в някои региони има голяма безработица и средната РЗ е от порядъка на 350лв.

До утре, темата ми е интересна.

# 9
 • Мнения: 7 823
Само да вметна, че повечето детегледачки не са съгласни да гледат по повече от едно дете или искат повече пари за повече деца, те също не пасат трева  Wink. В семейства с 2 деца едното, от които например е в 1 -ви клас, се търси някоя баба допълнително или голямото се записва на занималня независимо, че малкото е в къщи с детегледачката.

# 10
 • София
 • Мнения: 36 901
Така като чета направо си е на далавера една жена да е детегледачка. Не зная какви заплати трябва да получават майките, че да плащат по хилядарка на месец. Излиза, че единият родител трябва да работи само за заплатата на детегледачката. Какъв е смисълът тогава? Някаква чужда жена влияе върху детето по 8-9часа на ден в продължение на месеци и то във възрастта, когато му се определят навиците и мирогледа, вместо майката да си е вкъщи и тя да положи основите и да го гледа. Честно, не разбирам защо трябва да работя за детегледачката и да си гледам часовника да не закъснея да я освободя. А на всяко закъснение тя да ме "наказва" в пари, все едно тя на мен ми е началник, а не аз на нея. Много объркано и нелогично ми изглежда всичко.

И това с първокласника на занималня, а детегледачката с малкото вкъщи е за мен вече връх на нелогичността. Все едно голямото дете е наказано с живот извън дома по цял ден, че на детегледачката да й е по-лесно. Не зная аз ли се побърквам или нещо не е съвсем наред в цялата ситуация.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 103
Не виждам, защо ще се съгласи детегледачката да гледа 2 деца, като може за същите пари да гледа 1 newsm78
Колко се плаща на детегледачка в САЩ?
Радостина, напълно съм съгласна с тебе, детегледачката ще взима 1000лв, заплата, + разхода з отиване до работа на майката, обяд, кафе, вестник и цигари на месец ето още 500лв, значи майката трябва да работи минимум за 2000 и нещо за да има смисъл.
Има детегледаки и детегледачки - едно бабе гледа детето на една приятелка за 500лв на месец по 8 часа.
Друга моя приятелка плаща твърда заплата 870лв+осигуровки за 8 часа, всеки допълнителен час по 5 лв, вечер ако закъснеят такси. Около 1200-1500лв им излиза на месец.

# 12
 • Мнения: 2 864
Доста време ще мине, докато се промени начина ни на мислене конкретно по темата. Има непенсионирани детегледачки, които държат точно да бъдат осигурявани поне на минималната заплата, за да им се трупат точки за пенсия. Заплащане от 1000 лв. са единици, масово е за 500 лв. месечно целодневно, с договор, транспорт и разходи за мобилен телефон. За същата услуга 2005 г заплащането бе ~300-350 лв.
Но за мен е важно, ако се намерят 2-3 детегледачки, при какви условия ще става отглеждането. За това си мисля, че горе-долу детските клубове в момента покриват минималните изисквания. Но не съществуват по-добри такива за съжаление - голяма къща с двор, на чист въздух, отделни помещения за игра и спане. Иначе за храната в частните ДГ масово се използват услугите на детските кухни или кетъринг.
В сгъчканите кубчета, наречени апартаменти /за Сф конкретно/ не виждам как може да стане. Интересувала съм се по въпроса и за съжаление е голяма бюрокрация. Максимум 2-3 деца на договорка м/у родителите, повече като бройка надали?! Затова масово бабите се използват в случая, много малко са навити на гореспоменатият варианти и то поради липса именно на баби.
Иначе да си дам детето да се отглежда в апартамент с още 9 деца и да играят на кварталната площадка, вместо 22 деца на доста повече кв.м и хубав самостоятелен двор - предпочитам второто с разход 40 лв. месечно.

# 13
 • Мнения: 2 864
Така като чета направо си е на далавера една жена да е детегледачка. Не зная какви заплати трябва да получават майките, че да плащат по хилядарка на месец. Излиза, че единият родител трябва да работи само за заплатата на детегледачката. Какъв е смисълът тогава? Някаква чужда жена влияе върху детето по 8-9часа на ден в продължение на месеци и то във възрастта, когато му се определят навиците и мирогледа, вместо майката да си е вкъщи и тя да положи основите и да го гледа. Честно, не разбирам защо трябва да работя за детегледачката и да си гледам часовника да не закъснея да я освободя. А на всяко закъснение тя да ме "наказва" в пари, все едно тя на мен ми е началник, а не аз на нея. Много объркано и нелогично ми изглежда всичко.

И това с първокласника на занималня, а детегледачката с малкото вкъщи е за мен вече връх на нелогичността. Все едно голямото дете е наказано с живот извън дома по цял ден, че на детегледачката да й е по-лесно. Не зная аз ли се побърквам или нещо не е съвсем наред в цялата ситуация.


Зависи, не го намирам за нелогично. Свидетел съм именно на такава практика при колежка - дете на 7 г на училище, малката на 1.5 г с детегледачка. Договорката за допълнително пари /след определен час/ е нещо много относително и зависи и от двете страни. Малцина са майките, които като наемат детегледачка знаят точно какво търсят и дали могат да си го позволят. Т.е. не са направени разчети, не знаят как да комуникират с една детегледачка и подбират същите доста емоционално. / това от опита ми с детегледачката ни след като я освободих и помогнах да си намери след нас други дечица за гледане/. После си скубят косите и реват по форумите. Според възгледите жена с изградена кариера и на добра професионална позиция да седи вкъщи до 3 години и да си гледа детето, само защото детегледачката взима еди колко си, е смешно. Всеки си преценява според своята си гледна точка и финансови възможности. Аз съм доволна от нашата детегледачка, която доста положително е повлияла на моето дете, живот и здраве след година пак ще я наема  Sunglasses А, и не работя само за заплатата на детегледачката, тя ми е като роднина и официално е обявена за третата баба на синът ми.

# 14
 • usa
 • Мнения: 3 367
Не виждам, защо ще се съгласи детегледачката да гледа 2 деца, като може за същите пари да гледа 1 newsm78
Колко се плаща на детегледачка в САЩ?

плащам 120 долара на дете/ седмица; имало е пероиди в к гледа само 2 деца,други в к са били 6 ( това е градина с дома на лелята,не частна гледачка). Не е голяма къща,гледа ги в мазе с процорец,спят,ядат и играят на 1 място,извежда ги на двора си който съвсем не е голям когато и е кеф,съвсем не всеки ден. Навярно звучи кошмарно за бг стандарти  Laughing
*
Когато викаме някой да гледа децата у дома плащаме 5/7 на час за 1 дете,7/10 за 2 (зависи от разни неща)
*
О пеърите гледат до 4 деца,150 /седмица,живеят/ядат у семейството, 40 часа на седмица.
*
Близки имат гледачка у дома,взима 12$/час независимо от броя деца,за поне 40 часов ангажимент (средните щати)
*
Когато още учех моята стипедния отиваше точно за да покрие гледачката/храни и пр. за ния..имаше смисъл за мен,и тогава,и сега-та това кой родител за какви пари работи и за какво ги дава е съвсем друга тема

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт