Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 авг. 2008, 21:01 ч.

Религията...

 • 5 832
 • 124
 •   1
Отговори
 • Мнения: 225
От темата за еднополовите бракове се замислих и за религията. Трябва ли определена религия да се натрапва на децата или трябва да ги оставим сами да изберат когато вече са големи?
В интерес на истината аз кръстих моят син когато беше малък, но сега си мисля, че не съм постъпила правилно. Ами ако не иска въобще да принадлежи към никоя вяра.  Thinking 
И не е ли по-добре да запознаеш детето с някоя религия, но не и да взимаш решения вместо него  Thinking

# 1
 • Сан Хосе
 • Мнения: 504
Боболинка, приятелско предупреждение. НЕ ЗАСЯГАЙ ТАЗИ ТЕМА. Първо ще те разкатаят, а после ще ти лепнат бан. Вервай ми.
А иначе, аз съм еврейка, БНД беше католик, детето избра да е православно...засега. И никой никого не насилва.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 472
Боболинка, приятелско предупреждение. НЕ ЗАСЯГАЙ ТАЗИ ТЕМА. Първо ще те разкатаят, а после ще ти лепнат бан.

Така е. Особено като доскачат тук фанатички и от двете страни на барикадата  Laughing

Е, и аз съм от фанатичките - настроена съм свръх анти-религиозно, въпреки че навремето кръстих детето (а сега съжалявам за това). Но поне не се заяждам, нека всеки вярва в неговите си работи. И даже понякога завиждам на вярващите, защото в трудни моменти тяхната вяра ги крепи, колкото и трудно да ми е да повярвам, че вярата точно в тези неща би могла да крепи някой.

Ей че завъртяно го докарах  Crazy

# 3
 • casa solare
 • Мнения: 2 478
Аз мисля, че децата сами се определят след време, като вярващи или не такива. Независимо, дали съм или не съм вярваща в Бог, Аллах или Буда.
И аз си кръстих детенце, но ако не иска да влиза в черква, когато порасне - нейн избор.

А темата, наистина е взривоопасна!

# 4
 • Мнения: 8 705
Волно или неволно донякъде им я натрапваме. Дори да не сме силно религиозни, всичко е свързано - празници, обичаи. А вече като порасне и започне да осъзнава - да решава само. Няма да се противопоставя.

# 5
 • Мнения: 225
Взривоопасна или не вече я пуснах  Joy
Иначе наистина мисля, че по-добре беше да го запозая с християнството а после ако той иска да се кръсти.
Казвам с християнството, защото аз съм християнка.
Но веднъж водих дискусия с една моя приятелка тя католичка, мъжът и по това време мюсулманин. Е разведоха се, не можаха да стигнат до консенсус един ден евентуално когато имат деца те каква вяра трябва да имат.
Та така мисля си и аз  Thinking
Плюс това живея в държава в която има и религиозни училища и родителите избират сами къде да запишат децата си.

# 6
 • Мнения: 4 202
Не знам дали с кръщаването на синът ни сме му отнели правото на избор. По-скоро не, защото смятам, че отдавна този ритуал е повече традиция, отколкото приемане на вяра. Малко са истински религиозните хора.

# 7
 • Мнения: 317
Тази тема наистина е взривоопасна,но това не значи,че не трябва да пишем за нея.Аз си пиша и в еврейската тема и в арабската.Трябваше ми малко време,за да преодолея различните възгледи за живота от моите,НО ако подходи човек с разбиране,няма проблем.Просто има хора,които са доста чувствителни на тази тема-не знам доколко имат право или не,но е факт.А що се отнася до детето ти,родителите по един или друг начин влияят в това отношение.

# 8
 • Мнения: 295
Темата става взривоопасна, когато и от двете страни някой се опита с морализаторски тон да налага своето. И нали сме хора, поддаваме се на емоциите. Няма как...
Мен не ме бяха кръстили, когато станах на 18 години, сама стигнах до този избор. Дали е бил правилно решението от страна на родителите ми? Не знам, не мога да преценя.
Кръстих детето си, когато беше на 4 месеца. Възпитавам го с и във вяра. Дали постъпвам правилно, според мен да. Надявам се да правилно да постъпвам и възпитавам.

# 9
 • Мнения: 13 802
Аз имам друго мнение по въпроса, поне от изказаните до сега.
По-голямо безбожие от това, което цари в България никъде не съм виждала. Не твърдя, че съм ходила в много държави, но тези които съм посетила са достатъчни.
Според мен детето трябва да получава и малко религиозно образование съобразено с възрастта му и религията на родителите.
За мен това - детето решава само и в този случай не е много умесно. Ами те като решават сами за всичко родители не им трябват да ги учат на каквото и да било.

# 10
 • casa solare
 • Мнения: 2 478
Аз имам друго мнение по въпроса, поне от изказаните до сега.
По-голямо безбожие от това, което цари в България никъде не съм виждала. Не твърдя, че съм ходила в много държави, но тези които съм посетила са достатъчни.
Според мен детето трябва да получава и малко религиозно образование съобразено с възрастта му и религията на родителите.
За мен това - детето решава само и в този случай не е много умесно. Ами те като решават сами за всичко родители не им трябват да ги учат на каквото и да било.


Ако визираш моето мнение, да уточня - аз ще дам насоката, но няма да се кахъря ако след време не последва моите възгледи.

# 11
 • out of space
 • Мнения: 7 487
С Денчо, Мадам Х и Клото съм съгласна.

Аз ги кръстих още съвсем малки- от чиста доза суеверие. Това дали ще влезнат в църква- да решат сами, но ще се радвам, това предполага някакъв вид душевно смирение и признание за своята преходност.

А най-лесното е да си смениш религията, ама когато си пожелаеш!

# 12
 • Мнения: 13 802
Dencho, не, не визирах твоето мнение конкретно. )))

Просто според мен човек трябва да даде и духовно "образование" на детето си ако може така да се нарече. Някакво почитание към нещо или в нещо. Дали ще го нарече Аллах, Исус или нещо друго няма значение.
Но за мен е много жалко, когато големи хора се чудят как се влиза в църква, какво се прави, къде се палят свещи. А това според мен са елементарни неща.
Човек винаги може да реши в по-зряла възраст, че има нужда от друг "бог".

# 13
 • casa solare
 • Мнения: 2 478
 Peace

# 14
 • Мнения: 225
Мирама, напълно съм съгласна с теб. За това си мислех, дали не беше по-добре да го запозная отколкото да бързам да го кръстя и до там, това му беше срещата с религията която аз му дадох.
Всъщност той е вече на 21 и отдавна си решава сам всичко, но понякога се питам добра майка ли съм и дали постъпвам и постъпвах правилно  Thinking, но естественно това може би повечето майки се питат.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт