Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сливен

Мнения: 731
Здравейте.
Изпаднах в затруднение и се надявам да се намери някой, който може да ми помогне.
Искам да направя Желираната торта на Рая, но да без да използвам желатин. Причината е, че съм вегетарианка.
Намерих този пектин . На него няма никакво упътване как трябва да се използва и най-вече няма никакви количества. За приложение е посочено, че се използва за производството на мармелади, конфитюти, желета и пълнежи за печива. Препоръката е преди употреба да се разтвори във вода, но колко пектин в колко вода трябва да се разтвори не пише.
В първият си опит се съобразих с написаното. Сложих 1 супена лъжица с връх пектин и добавих към него 100 мл топла вода (някъде към 40 градуса) и се получиха малки топченца, които колкото и да бърках не се разбиха. Същото се получи и със студена вода преди това. Накрая леко се изнервих и ги минах с пасатора. Добавих киселото мляко (250 гр.) и плодчета. След 7 часа престой в хладилника сместа си е все така течна.
Вторият опит беше да смеся пектина директно с киселото мляко - така ми препоръча cubbit. 3 супени лъжици с малък връх пектин и 500 гр. кисело мляко. Само бърках без да пасирам. Пак имаше малко бучици, но го оставих така добавих плодовете. Разсипах в чашки. След 8 часа престой в хладилника сместа е гъста, но като се обърне се разтича Sad Отделно не е гледка смес, а е като пресечена.
Чудя се дали проблема не е в пектина  Thinking Имам предвид, че всички възможни приложения, които са посочени на опаковката са свързани с температурна обработка, докато киселото мляко не го обработвам по никакъв начин - само го изчаквам да стане със стайна температура.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
 аз знам, че пектинът се ползва за сгъстяване, за желиране не съм чувала, но сигурно е възможно, след като пише така на опаковката.

аз ползва агар-агар (и аз съм веге  Wink) и съм доволна  Peace
стяга значително по-силно от желатина и няма ужасния му вкус  Peace

за жалост агарът трябва да се вари 2 минути, за да стегне после и не мога да желирам разбита сметана например.
за нея си намерих друго решение....

та ако никой не знае как се желира с пектин, пробвай с агар  Peace
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Не че някога съм пробвала, но ми хрумват 1-2 неща, които можеш да опиташ.
Едното е първо да разбъркаш пектина със захар, преди да го сложиш в това, което ще желираш - пликчетата на д-р Йоткер за правене на сладка са на същия принцип и задължително се разбъркват първо със захар, за да може после да се разпредели равномерно в сместа и да не става на бучици.
Другият вариант е както класиката с желатин - оставяш да се накисне в малко течност, после загряваш на водна баня докато се разтвори хубаво и чак тогава прибавяш към цялото количество - така загряваш само малкото количество течност, в което си накиснала пектина.
Цитирай

Сливен

Мнения: 731
Благодаря, hedra  Hug Ще опитам  Peace
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Всъщност сега погледнах по-подробно една готварска книга, където има упътване.
Единият вариант е точно този с объркването му със захарта преди да се прибави.
Другият вариант е да сложиш в блендера 2 ч.ч. вряла вода, да го включиш и така да прибавиш 2 с.л. пектин, като разбиваш постоянно, докато стане съвсем гладко. Оставяш в хладилника и си взимаш от този разтвор, както си е в желирана форма, нужното количество - за 4 ч.ч. от нещото, което ще желираш, се ползват 2 ч.л. от сместа.
Само не знам дали ще стане, ако се прибавя към студени продукти - упътванията са за приготвяне на сладко с помощта на пектин, и предварително приготвеният по един от двата начина пектин се прибавя към врящия плод.
Остава да пробваш и да докладваш после Hug
Цитирай

Сливен

Мнения: 731
hedra, БЛАГОДАРЯ newsm51 Страхотна си! Ще го пробвам веднага! И разбира се че ще кажа дали се е получило Smile
Цитирай

Сливен

Мнения: 731
Пробвах нещата, които препоръча Хедра, но за съжаление не се получи Sad Разбрах, че за да желира пектина от голямо значение била точната пропорция пектин - захар - киселина, обаче каква трябва да бъде - не е ясно. За сега спирам опитите и ще потърся пектин омесен със захар и киселина или ще пробвам с агар агар, ако го открия в Сливен.
Благодаря навсички, който се опитаха да помогнат  newsm51
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.