Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 авг. 2008, 19:24 ч.

помогнете да се организирам!

 • 657
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 199
здравейте!
имам една молба.. дайте съвет как да организирам най-ефективно къременето, дохранването и цеденето...
случая е следния.
бебчо е на един месец. на втората седмица се оказа, че не е наддал въобще, а е продължил да слабее и педиатърката назначи да се дохранваме..  причината е, че имам само 3-4 разработени канала и то много тънки и верояттно недостатъчно стимулиране от там и съответно малко мляко. за да отчете теглилката, че бебо е изсукал 50мл трябва да е сукал един час , а това става с много подкани будене и рев. мъчение. а сега с дозата от 110-120мл която според педиатърката трябва да поема е още по голям ужас.
 за сега системата е такава:
кърмя, когато усетя, че гърдите ми са пълни и малкия по-лесно ще изсуче по-голямо количество, като преди и след това го меря да видя колко е изсукал и додавам АМ или ако имам доизцедено от преден път, или цедя непосредствено след това (но това не е удобно, защото с тези ми ти малко и тънки канали се бавя по 15-20 мин за около 50мл. и малкия се изнервя, че сме го прекъснали). това е най-често сутрин, след което доизцеждам и на следващото хранене му давам изцеденото и додавам АМ.  малко преди часа за следващото хранене цедя и пак додавам АМ, ако изцеденото не стига.  и дали въобще ще можем един ден да сме само на кърма?  Praynig
иначе равносметката е такава, че независимо от шише изцедено или от цица 2/3 от храненето е кърма и 1/3 АМ. сега вече наддава нормално.
но моя въпрос да дооточня: кога е най-удачно да се цедя, да кърмя и давам АМ... и има ли начин да стимулирам повече канали (има ги, но те се включват само с помпата и то за по малко)  и да стимулирам производството на кърма, защото целия ми ден отива само в цедене и кърмене и приготвяне на АМ - дали ще има достатъчно за следващото хранене кърма, ама дали ще може да изсуче, ама дали ще може да изцедя.. един ад и хаос...
съвети?  #Crazy

# 1
 • Мнения: 2 132
Сестра ми е на смесено хранене и знам, че консултантка по кърмене и е казала винаги да предлага първо гърдите. Също така е хубаво да кърмиш по често, защото колкото повече суче бебето, толкова повече кърма има.
 А това колко канала имаш разработени как го установи?

# 2
 • Мнения: 753
Само кърмене, познавам майки, които успяха от преобладаващо АМ да минат изцяло на кърма. Не се отказвай!Успех.

# 3
 • Мнения: 199
Каналите ги виждам когато се помпам. през повечето време си строи от 1-2 струйки.  от верме на време стават по 3-4 много е бавно и уморително. 

# 4
 • Мнения: 85
Най-добрият начин за стимулиране производството на кърма е да слагаш бебо по-често на гърда.Що се отнася до каналите-и при мен в началото беше така-гърдите ми бяха препълнени, цедях почти денонощно, а кърмата не течеше, а капеше едва едва.Но бебо "коригира" всичко и потекоха едни реки от кърма.По-добра помпа за кърма от него няма breastfeedingТой ще стимулира и образуването на кърма и каналите.И не се притеснявай, че суче толкова бавно-някои бебета се насукват за 30 минути, други за 10.
Успех с кърменето Hug

# 5
 • Мнения: 454
А бебчето приема ли дохранването или не. И при мен на 20-я ден казаха, че не наддава и трябва да се дохранва, но бяха сгрешили. Първо, че бебка изобщо не желаеше шишето и второ на 1 месец се оказа, че е качила 1.100кг.  Сигурно ще се включат майки, които ще ти дадат по-компетентни съвети, но най-важното е да не се отказвш. Иначе се цедях както успея да се организирам, така че не мога да ти дам съвет за някакъв режим, който работи добре. Това за каналите и мен ме интересува. При мен едната гърда беше като лейка, а от другата имаше само 2-3 тънки струйки и в крайна сметка малката се отказа от нея, но все пак си я кърмя успешно вече близо 9 месеца.

Последна редакция: ср, 27 авг 2008, 10:12 от Velesa

# 6
 • Мнения: 134
Не казваш колко сте се родили, колко са ви изписали и колко още сте спаднали след това. Имай предвид че спад от порядъка на около 10 % от родилното тегло е нормален. А ако и след това сте продължили да спадате си мисля, че нещо не е наред в ефективността на кърменето ви. Можеш да видиш в библиотеката клипове за кърменето, които описват точните признаци за правилно и ефективно кърмене, при които да си сигурна, че бебето успява да изсуче и задното мляко, което пък осигурава доброто наддаване.

кърмя, когато усетя, че гърдите ми са пълни и малкия по-лесно ще изсуче по-голямо количество

Възможно е това да е основния проблем. Не би следвало да чакаш гърдите ти да се препълват, защото към момента кърмата ти следва да се е урегулирала, т.е. да не произвежда онези по-големи от необходимото количества, които има в началото след раждането. Кърма има в гърдите ти независимо дали изглеждат пълни или не, така че чакайки да се препълнят кърмиш по-рядко, отколкото ако просто слагаш бебето на гърда при наличие на признаци за глад /"търсене", лапане на ръцете, изваждане на езичето и пр./, а по-рядкото кърмене дава сигнал на организма ти да произвежда по-малко мляко. Имай предвид също, че при всяко хранене кърмачето може да изяде различно количество мляко, един път може да е 100 мл, друг път само 20 мл и това не трябва да те стресира. Тази неизвестност много майки не понасят и за да виждат "колко точно бебето изяжда" и да сверят това количество с "предписаното" започват да се цедят и се вкарват в един хаос от шишета, теглене, притеснения и изнервеност.
Опитай се да кърмиш всеки път, когато детето показва, че е гладно /ако трябва и да два часа или дори по-малко/, без да гледаш часовника и постепенно намалявай адаптето. Ще видиш как след няколко седмици ще сте наддали добре и постепенно ще можете да спрете с изкуственото мляко. Вярвай ми, колкото и проста да изглежда тази схема, тя работи и съвсем наскоро отново я доказахме при няколко мои приятелки, чиито бебета наддаваха слабо в началото, най-често поради грешки при организацията на кърменето.
Успокой се и се довери повече на инстинкта си и способностите си да кърмиш. Това, че в началото на цеденето виждаш повече струйки, а после не, не означава, че не са ти разработени каналите, просто това е  т.нар. "слизане на млякото", когато струята е по-силна, а и с по-голямо количество на водно съдържание в нея, така че е нормално да се включат повече каналчета при изтичането й. Последващата това слизане струя, макар и по-слаба съдържа предимно от т.нар. "задно мляко", което е по-богато на мазнини и с по-гъста консистенция, затова не е необходимо да тече така обилно, като "предното мляко".
Ще ме извинят педиатрите, но така често използваните контролни мерения имам чувството, че по-скоро психясват майките, отколкото да ги успокояват. Прочети си внимателно в библиотеката статиите, които описват етапите на всяко кърмене, за да видиш, че при вас всичко е естествено и нормално, а след това виж и подробните съвети за слабо наддаващи или за сънливи кърмачета, които в общи линии се свеждат до кърмене на поискване без ограничение на времето, както и изключване на всички други течности, които намаляват количеството приета кърма. Кърменето на поискване паралелно с останалото ще повиши лактацията ти, така че да можете постепенно да преминете само на кърма.
Преди около месец приложихме тези съвети на едно отбиващо се четиримесечно бебе, което се хранеше смесено и към настоящия момент си имаме чудесно новоизлюпено кърмаче!  Grinning
Успех и кураж!  Hug

# 7
 • Мнения: 3 926
Здравей Hug Първо да ти е живо и здраво бебето и много да се радвате и слушате (взаимно)  bouquet

От описанието на ежедневието и храненето ви изглежда, че всъщност проблем по-скоро нямате Peace Не знам кой ти го е казал отва за каналите, но ако очакваш да цвърчиш на 10 дебели струи - няма такова нещо. Има гърди с по един-два канала, ила и с по 4-5. Но те никога, никога не работят едновременно, защото обслужват различни дялове на гърдата и им трябва стимулация от различни страни (това най-общо казано) Peace
Така че лично според мен, щом имаш кантарче засечи цялото количество на денонощие, което детето изяжда. Имам предвид минете един ден само на кърма, като храниш на поискване и записваш какво е изяденото количество на всяко хранене. Ако за денонощие се събират м/у 550 и 700 (и нагоре) милилитра, значи всичко с кърмата е ОК Peace
За да помогнеш на детето да суче ефективно виж тази статия.
Според мен да минете изцяло на кърма е напълно възможно Peace
Подходите на действие са два - или намаляш постепенно добавката, или я спираш от раз, но второто бих препоръчала само, за да се засече количеството кърма, което детето би поело само. Опитай това за 24 часа - само кърмене, чрез прилагане на компресия - кажи какъв е резултатът и после ще обсъдим стратегия за реорганизацията на вашето хранене Peace

А това, което звездица ти е писала го подкрепям с две ръце Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 1 056
Мда, спокойно можеш да преминеш от смесено само към кърмене.

Постепенно ще увеличаваш кърменията и ще намаляваш добавката. Това е начина. По принцип универсална формула няма, ти трябва да прецениш кога има нужда от добавка и кога може да я избегнеш. Следвай инстинктите си.

Само за реда съм сигурна - първо винаги предлагаш гърдата, после добавка.

Аз на твое място бих правила така (примерно):
1. Кърмиш дори да ти се струва, че гърдите ти са празни.
2. Кърмиш когато бебето се размрънка, може и през час. Уверяваш се, че бебето изсуква хубаво и двете гърди. Аз проверявах като го слагах повторно на гърдите и правех компресия (повторно т.е. първо дясната, после лявата, после ако търси още пак дясната и ако търси още пак лявата). Първите седмици ми се струваше че не ми стига млякото и правех редовно добавка, но така и не ми се наложи да я дам. (не бъркай честото сукане с неефективното постоянно висене на гърдата).
3. Не чакаш да ти се напълнят гърдите, защото така минава все повече време от кърмене до кърмене и това е сигнал за тялото да намалява производството. А, предполагам знаеш вече, че принципа на кърменето е: Предлагането е според търсенето. Значи, ти можеш да "кажеш"на тялото си да произвежда повече кърма като по-често ги изпразваш до дъно. Колкото по-често кърмиш толкова повече ще се увеличи количеството кърма.
От теб остава да намалиш количеството на добавката постепенно.
4. Цедиш само ако бебето ти не иска да суче. За да увеличиш кърмата гърдите ти трябва да се изпразват поне през два часа най-малко(според мен, но понеже бебетата са различни при вас може и да е друг интервала, не знам). Независимо дали със сукане или с цедене.
Значи, ако вечер бебето се насуква и после заради добавката спи цяла нощ, то не е лошо (поне седмица да се цедиш нощем за стимулация).
Моя син спи при нас и се е случвало да спи 4 часа непробудно. Гърдите ми - на камък, защото той си сучеше през два часа денонощно. Аз, както спи, му тиквам гърдата. Тогава най-сладко сучеше в просъница.

Малко не ти разбрах схемата на кърмене-АМ-цедене, но виждам, че следиш стриктно някакви часове(явно правиш някакъв режим заради добавката. Но това няма да помогне за увеличаване на кърмата.
Между другото, сега през колко време ти се изпразват гърдите, независимо дали сукане или цедене? И даваш АМ след всяко кърмене или по определени часове, колко пъти?
Хаосът ти много бързо може да се поподреди като започнеш винаги първо да кърмиш(без да гледаш колко е часа и колко са ти пълни гърдите, може и през час да е), ако не му стигне и търси още тогава даваш от запасите изцедена кърма, ако и тя не му стигне - тогава прибягваш до АМ.

Май се повторих тука, но не ми се редактира, отивам да спя.

Успех!

п.п. Забравих да напиша, че аз в най-добрия си период, когато Мъри беше на 1 годинка (тогава беше почти изцяло на кърма) успявах да изцедя половин чаена чашка най-много, когато по някаква причина се препълнех.
Цеденето не показва колко ти е реалното количество кърма, защото кърма се образува и по време на самото кърмене.

# 9
 • Мнения: 552
Аз бих те посъветвала да действаш по следния план
1,Независимо какви си чувстваш гърдите,слагаш детето на гърда и го държиш възможно най-дълго там./като следиш как суче както са ти описали мамите по-горе/...После
2,ако бебето все още е гладно-додаваш АМ...и след като го нахраниш-
3,Цедиш 20-30 минути/даже и нищо да не излиза/ Peace
Като на следващото хранене вече може да му додадеш кърма.Такава е процедурата на всяко хранене/без т,2-тя е в случай ако има нужда,но задължително след кърмене цедиш/ Hug
Малко ще е уморително известно време TiredНо за няколко дена би трябвало нещата да се оправят и вече да я карате без т,2 ,а после и без т,3 Peace

# 10
 • Мнения: 199

[/quote]
  първо благодаря на всички съветнички.  после:

[quote author=Асенцето Simple Smile l Опитай това за 24 часа - само кърмене, чрез прилагане на компресия - кажи какъв е резултатът и после ще обсъдим стратегия за реорганизацията на вашето хранене Peace

[/quote]

ами това сме го пробвали. той милия не може да стои толкова време общо буден на ден, зада изсуче нужното му количество.  ooooh!
до обяд се отказахме, защото беше гладен и уморен. 

НО като че ли кърмата ми почна да се увеличава. вече на 3 часа средно успявам да изцедя 60-70мл, а сутрин след 6 часа към 150.  и сега процедирам така: на всяко хранене давам първо цица. за 10-15 мин - изсуква 10-20 -30гр.  след което додавам изцедено от предния път, додавам АМ  и накрая  доизцеждам за следващото хранене. Така както ме е посъветвала и  zuzu_.  мисля, че ще проработи, защо и след като бебко е сукал по-лесно и бързо се изцеждам.
 
иначе на другите въпроси  - бебко се роди 3,550 изписаха го на 3,350 и първата седмица вкъщи беше паднал до 3,200. на следващата седмица беше 3,260, след което педиатърката ни наплаши как детето е недохранено и огладено и да започваме с АМ-а.

сега е на месец и 5дни и тежи 4кг. мисля, че все пак добре се справяме с това. но не това беше основния проблем. а организацията. не знаех откъде да почна и нямах никакъв план-график  Laughing Laughing Laughing
 
пак благодаря.   bouquet

# 11
 • Мнения: 199
  първо благодаря на всички съветнички.  после:

[quote author=Асенцето Simple Smile l Опитай това за 24 часа - само кърмене, чрез прилагане на компресия - кажи какъв е резултатът и после ще обсъдим стратегия за реорганизацията на вашето хранене Peace

[/quote]

ами това сме го пробвали. той милия не може да стои толкова време общо буден на ден, зада изсуче нужното му количество.  ooooh!
до обяд се отказахме, защото беше гладен и уморен. 

НО като че ли кърмата ми почна да се увеличава. вече на 3 часа средно успявам да изцедя 60-70мл, а сутрин след 6 часа към 150.  и сега процедирам така: на всяко хранене давам първо цица. за 10-15 мин - изсуква 10-20 -30гр.  след което додавам изцедено от предния път, додавам АМ  и накрая  доизцеждам за следващото хранене докато вече нищо не излиза. Така както ме е посъветвала и  zuzu_.  мисля, че ще проработи, защо и след като бебко е сукал по-лесно и бързо се изцеждам.
 
иначе на другите въпроси  - бебко се роди 3,550 изписаха го на 3,350 и първата седмица вкъщи беше паднал до 3,200. на следващата седмица беше 3,260, след което педиатърката ни наплаши как детето е недохранено и огладено и да започваме с АМ-а.

сега е на месец и 5дни и тежи 4кг. мисля, че все пак добре се справяме с това. но не това беше основния проблем. а организацията. не знаех откъде да почна и нямах никакъв план-график  Laughing Laughing Laughing
 
пак благодаря.   bouquet


[/quote]

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт