Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 авг. 2008, 21:49 ч.

Как съчетавате подправките

  • 845
  • 8
  •   1
Отговори
  • Плевен
  • Мнения: 262
Здравейте, мамчета!
Провокирана съм о тазвечершното ми приготвяне на боб. Обиковено слагам джоджен и девисил. Но знам, че някой слагат и мащерка, че и други "мерудии". Добре, ама ако сложа мащерка, мога ли да сложа и джоджен, а и някоя друга подправка.
Изобщо напоследък доста се замислям върху съчетаването на подправките. При това разнообразие на подправки не може да се използва само чурибца, да речем.
Вие как действате? И не само за боба, разбира  се. И за постни, и за месни манджи.

# 1
  • Мнения: 4 112
За другите манджи - по-добре се конкритизирай. На въпроса с боба - само джоджен слагам, но много обичам боб с много джоджен.  Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 3 550
Обикновено не слагам повече от една зелена подправка + сол, пипер и др.

# 3
  • Мнения: 1 016
Обичам всяка манджа да си е с подправката, гледам да не я готвя ако нямам съответната подправка. Използвам магданоз, копър, джоджен, девесил,чубрица, целина, мащерка, босилек, риган, дафинов лист, ким. Свекърва ми си купува една подправка и готви всичко с нея , докато не свърши, така всичките и манджи миришат на едно и също в даден период от годината Sick
Съчетавам магданоз с копър или девесил,джоджен с копър, босилек с риган, чубрица с магданоз, целина с магданоз, даф. лист с босилек, мащерка+девесил+целина+магданоз ( за р ибена чорба).   chef

# 4
  • София
  • Мнения: 5 001
Зависи от ястието което готвя,каква подправка ще сложа.Например:
*Грах - червен пипер,копър
*Пълнени чушки с кайма и ориз - магданоз,черен пипер,червен пипер
*Леща - чубрица,червен пипер,магданоз
*Боб - джоджен,червен пипер,малко чубрица.Когато искам да го направя"по планински" слагам и мащерка и кимион.
*Мусака - чубрица,червен пипер,черен пипер,магданоз
*Лозови сърми - копър,джоджен,черен,червен пипер
и т.н.

Има си ястия,които се свързват с дадени подправки и ако не ги сложиш не се получава това което си очаквал като вкус...

# 5
  • София
  • Мнения: 11 228
Аз също никога не слагам повече от една зелена подправка на ястие  - не харесвам смесените миризми и аромати. Ползвам написаното вече от TheNMaster, но в моята кухня ястията изглеждат така:

*Грах - червен пипер,копър, доматено пюре
*Пълнени чушки с кайма и ориз - кимион или джоджен, червен пипер, доматено пюре
*Леща - чубрица,червен пипер
*Боб - джоджен,червен пипер
*Мусака - червен пипер,черен пипер,магданоз
*Лозови сърми - ,джоджен,червен пипер
и т.н.

# 6
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
За заек, боб и агнешко слагам и джоджен, и девесил, и чубрица, и червен пипер.
Само девесил слагам на риба.
На всичко слагам и черен пипер и вегета (пикантина).
Керевиз (целина) не ползвам, хич не я понасям, въпреки че уж е почти същото като девесила, ама не  Sick

# 7
  • София
  • Мнения: 3 447
Само целина и магданоз комбинирам с други зелени подправки, звучат ми достатъчно "универсално" и слагам почти на всичко. Иначе предпочитам да има един доминиращ аромат.

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 712
На боб слагам мнооого джоджен/сух/ и девисил.
Други често употребявани подправки у нас са чубрица, магданоз,черен пипер и кимион.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт