Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 869
Решила съм, че емоционалното и физическо здраве на детето са над моите нужди поне за няколко месеца и практикуваме "привързано родителство" - спим заедно, кърмим се ексклузивно и на поискване, носим се на ръце и в слинг... Обаче... прави ми впечатление, че когато бебето е в слинга и сме навън, спи почти през цялото време - ококорва се само когато огладнее, яде, почива малко (и помрънква) и после пак в слинга и пак заспива, а в къщи е буден часове наред понякога и доста неспокоен. На три седмици сме, нощем спим по схема 5-3-2-2, вече се научихме да сучем в легнало положение и само се размърдва лекичко, когато му се яде; после автоматично заспива. Денем обаче, дали за компенсация на спокойните нощи или на спането в слинга, има периоди, когато нищо не помага - е, не е съвсем нищо, ако се запъна и постоянно е на ръце, сменяме позициите и пр., но това не винаги е възможно. Понякога денем го оставям да спи сам или просто да си будува, дакато се опитвам да свърша някоя и друга работа. Чудя се къде бъркам. Защо има такива периоди, когато все едно не е същото дете? Дали защото го оставям да спи сам през деня (често в друга стая)? За да избегна вечерните капризи, напоследък го извеждам в слинга след 7 и се прибираме към 9 - сработва почти добре, но вероятно за компенсация, на следващата сутрин е едно непрекъснато мрънкане, когато не яде и не е на ръце... Пробвах и в къщи да го нося в слинга, но се изморявам, а и не мога да свърша много работа с бебето пред мен... Баща му рядко го държи, тъй като ходи на работа и се прибира късно; за сметка на това баба му помага и често го гушка, носи го, говори му, къпе го - дали пък това не е проблемът - че друг прави не малка част от това, което аз би трябвало да правя... Последните дни дори се бие и яде като невидял понякога - целия се олива, дърпа се от мен, но не пуска зърното... Къде бъркам?  newsm78

# 1
 • София
 • Мнения: 5 940
Редактирах се. Виж, просто реши за себе си как се чувстваш добре. Привързаното родителство не трябва да бъде мода, то е вътрешно усещане. Въпреки, че синът ми беше супер ревлив през първите три месеца и беше непрекъснато гушнат в мен, никога не съм си задавала подобни въпроси. Нищо не ми тежеше, освен неполучаващото се кърмене. За мен привързаното родителство е единственото възможно.

# 2
 • Мнения: 23
Аз не мисля, че има нещо грешно в това да спи самичък или не, да ходи на разходкаили да си стои у дома. Може би има някаква друга причина да се изнервя и да плаче.Възможно ли е да са колики? Или да му е прекалено топло?Моят син в началото хем е гладен хем се дърпа и не яде и падаше доста гушкане докато не се успокои, че да започне да яде. И това беше заради коликите. А да седна на кафе - не можех и да си помисля - кротуваше само в движение и спеше само вкъщи. Май не помогнах много, но аз мисля че няма причина за притеснения. Скоро ще отмине

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 332
Синът ми първите 4 месеца през деня не спеше ако не го държа на ръце....носех го по цял ден в къщи.Не ми тежеше,а напротив...наслаждавах се на моментите ни заедно.
За въпроса ти с кърменето попитай в кърмаческия подфорум....и успех Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 3 550
И аз като vebal си помислих, че може да е от колики. Бебето е още много малко, доколкото разбрах на 3 седмици. Още не знае на кой свят е ,дай му време да се опомни. Мисля, че привъзраното родителство е най-доброто, което можеш да направиш за него на този етап. Успех! Пробвай да попиташ и в Нашите деца. В библиотеката към подфорума мисля, че имаше тема по този въпрос. Виж дали там няма да намериш нещо, което да ти е от полза.

# 5
 • Мнения: 552
Ама много е малко детето...Ако мрънка,то е защото са или колики,или му е топло,или е гладно,или е мокро,или...Има и други тривиални причини,но не е защото нещо не е доволно от теб Peace

# 6
 • Sf
 • Мнения: 978
Бебе е все пак - не можеш да очакваш да не реве. То събира напрежение и трябва да то изхвърли някак си - съвсем мъничко е още, нервната му система е несъвършена. Тук няма твоя вина. Просто каквото и да правиш, ще има периоди, когато ще реве неутешимо.

# 7
 • Мнения: 1 763
Аз не съм практикувала "привързаното" родителство, но ще си позволя да ти отговоря. Нищо, от това, което описваш, не ми се струва странно. Детето ти най-вероятно има колики, вече пораства и не му се спи постоянно между храненията. Скоро ще трябва да му измисляш и други забавления- дрънкане с дрънкалка, песни, люлеене. Моето дете на тази възрсат действаше на периоди- или спеше по цял ден, или ме забавляваше до 1-2 часа през нощта. Когато беше много нервен, го изнасях на терасата за няколко минути- студеният въздух го успокояваше и заспиваше, но в тази жега не знам дали това би помогнало.

# 8
 • Мнения: 3 869
Благодаря на всички   bouquet
Колики определено не са - той почти не плаче, а и периодите на неспокойствие нямат общо с храненията. Просто понякога е неестествено неспокоен - изглежда все едно нещо влиза в него и го подлудява, после излива и той облекчено си отдъхва и кротва. Интересното е, че случва и докато спи, но той не се буди - ръмжи, опъва се, мята ръце и крака на всички посоки, гърчи се - и после с едно дихание всичко отминава и си продължава кротко съня. Вечер хладния въздух май помага, макар че вкъщи климатиците работят на почивки и се живее...
Слава Богу, поне нощем спи. Като заспи между 10 и 11 и се събужда чак към 8 сътринта - продужданията за храненията не ги броя - той буквално спи и яде.
А иначе, че е малък, малък е - определено му е трудно да свикне с новия свят...

# 9
 • Мнения: 2 719
Ами ще отговоря с думите на една моя позната акушерка: "Бебетата това им е работата, да плачат". Синът ми като цяло беше спокойно бебе и не е плакал много. Всеки ден получаваше едни и и същи грижи и внимание, разходки и т.н. Обаче първите 3-4 месеца беше така - 3-4 спокойни дни, след това 1 ден с много рев. Така и не разбрах причината. Почти нямаше колики, но просто си имаше дни или периоди от деня, в които трябваше да си поплаче повече. Малко по малко това премина. Е сега пък има дни, в които без никаква причина постоянно си е кисел.

# 10
 • Мнения: 15 927
На тази възраст нервната система на бебетата е всичко друго, само не и укрепнала и последното, което може да се очаква от тях е, да могат да бъдат постоянни в желанията и поведението си.
Въобще е без значение, дали се практикува въпросното /привързано/ родителство или не или като как ще бъдат наречени отношенията родител- дете.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 090
Детето ти се държи така , защото е бебе и от бебетата се очаква и да мрънкат и да реват и да са недоволни понякога .
Независимо от това колко ти се стараеш да отговаряш на нуждите му 100% разбирателство не може да има .
И не е вярно че ще поставиш неговите нужди над твойте  само за няколко месеца , периода е много по - дълъг , повярвай ми  Simple Smile.
И един приятелски съвет - не се вторачвай толкова в детенцето .Наистина не всичко и винаги можеш да разбереш .
а предположения като това че се едно нещо е влязло в него и е неестествено неспокоен са мъничко смешни . Naughty
Гледай си го спокойно , това е най -важното .

# 12
 • Bahrain
 • Мнения: 569
Интересното е, че случва и докато спи, но той не се буди - ръмжи, опъва се, мята ръце и крака на всички посоки, гърчи се - и после с едно дихание всичко отминава и си продължава кротко съня.
Искам само да споделя , че това описание съвпада едно към едно с поведението на моя син , в първите 2-3 месеца... само че аз съм убедена , че бяха колики... и когато успееше да се освободи от газовете- с едно дихание отминаваше.
Причина винаги има - незрялата нервна система , неспособността им да заспят сами, когато вместо да се отпуснат се "съпротивляват" на съня,светът на вън , който не е толкова топъл , тих и уютен като утробата на мама...
  Не правиш никаква грешка! Освен тази , че очакваш бебо да е спокоен 24 часа ... на 3 седмици!

# 13
 • Варна- на крачка от Морската градина
 • Мнения: 2 960
. Привързаното родителство не трябва да бъде мода, то е вътрешно усещане.
.


Аз не мисля, че има нещо грешно в това да спи самичък или не, да ходи на разходкаили да си стои у дома. Може би има някаква друга причина да се изнервя и да плаче.

 Peace

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 13 804
Според мен бъркаш в най-главното - и от там нататък всичко е не наред. Трябва първо да изясниш за себе си кое и докъде си ТИ и кое и докъде е ТОЙ. Виж си само поста.

Решила съм, че емоционалното и физическо здраве на детето са над моите нужди поне за няколко месеца и практикуваме "привързано родителство" - спим заедно, кърмим се ексклузивно и на поискване, носим се на ръце и в слинг... Обаче... прави ми впечатление, че когато бебето е в слинга и сме навън, спи почти през цялото време - ококорва се само когато огладнее, яде, почива малко (и помрънква) и после пак в слинга и пак заспива, а в къщи е буден часове наред понякога и доста неспокоен. На три седмици сме, нощем спим по схема 5-3-2-2, вече се научихме да сучем в легнало положение и само се размърдва лекичко, когато му се яде; после автоматично заспива. Денем обаче, дали за компенсация на спокойните нощи или на спането в слинга, има периоди, когато нищо не помага - е, не е съвсем нищо, ако се запъна и постоянно е на ръце, сменяме позициите и пр., но това не винаги е възможно.

 #Crazy
Ти на 3 седмици ли си!?
И още нещо - тази, първата част на поста, където СТЕ на 3 седмици, сучеТЕ и др. подобни - там, където се разказва за завързаното родителство - е написана объркано и несвързано.

Какво следва по-нататък:

Понякога денем го оставям да спи сам или просто да си будува, дакато се опитвам да свърша някоя и друга работа. Чудя се къде бъркам. Защо има такива периоди, когато все едно не е същото дете? Дали защото го оставям да спи сам през деня (често в друга стая)? За да избегна вечерните капризи, напоследък го извеждам в слинга след 7 и се прибираме към 9 - сработва почти добре, но вероятно за компенсация, на следващата сутрин е едно непрекъснато мрънкане, когато не яде и не е на ръце... Пробвах и в къщи да го нося в слинга, но се изморявам, а и не мога да свърша много работа с бебето пред мен... Баща му рядко го държи, тъй като ходи на работа и се прибира късно; за сметка на това баба му помага и често го гушка, носи го, говори му, къпе го - дали пък това не е проблемът - че друг прави не малка част от това, което аз би трябвало да правя... Последните дни дори се бие и яде като невидял понякога - целия се олива, дърпа се от мен, но не пуска зърното... Къде бъркам?  newsm78

Доста смислено и последователно описание на нормална майка с нормално новородено.

Моят извод:

Това, завързаното родителство, просто не работи за теб. Дали изобщо за някого работи не знам и не мога да твърдя, но при теб очевидно е залитане по някаква мода, залитане, което те измъчва, напряга и обърква.


НОРМАЛНО е детето в тази възраст да има колики.
НОРМАЛНО е да спи само. И през деня, и през нощта, и да не е завързано за теб. Разбира се, никой не ти забранява да го гушкаш - винаги, когато ти се прииска, както и винаги, когато то има нужда... Но чувството за вина, което очевидно изпитваш, когато някой ти помага или дори когато детето си спи спокойно, без да е залепено за теб, е напълно неуместно.
Ако има силни колики - пробвай различните капки за колики, най- вероятно някои от тях ще помогнат. На моето бебе му помагаха бейбинос, но това си е индивидуално за всяко бебе.


И последно. ЕДИНСТВЕННАТА ти работа сега е да се грижиш за бебока. Във времето, в което бебчо спи, ти си длъжна да спиш, или поне да си почиваш. Каквото и друго да има, несвързано с бебето, може да го свърши друг, или да не бъде свършено изобщо - което и да е, не е твоя работа, не е твой проблем и най- добре изобщо да не забелязваш, че съществува, понеже ще те напряга и натоварва психически.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт