Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2008, 09:09 ч.

Съвет за кърменето?

 • 486
 • 12
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 342
Здравейте, имам два въпроса към вас?
1. Как кърмете - от двете гърди по 10 мин. на хранене или по половин час от едната гърда / времето е приблизително /? Има ли някакъв ориентир кой вариант да приложа?
2. Дъщеричката ми е на месец и половина и вече отказваме нощното кърмене - така ни посъветва джипито. Във връзка с това, едната гърда ми се пълни много, до 6 часа направо прелива -  трябва ли да се изцеждам между храненията и ако не го правя ще намалее ли лактацията?
Предварително Ви благодаря за отговорите!

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
1. Не ограничавам детето за времето. Предлагам и от двете гърди на едно хранене. Имай предвид , че децата са много индивидуални. Едни може да се нахранват за 15мин, а на други да им трябва по 40мин. Така че такава универсална схема по колко минутки да яде детето според мен няма. Възрастните също сме така - едни ядат бързо, други по-бавно, едни ядат повече, други по-малко.
 Хубаво е детето да достига и до задното мляко, защото то е калоричното. А колко време е необходимо на твоето дете може да си определи само то.
2. Не знам. Не съм премахнала нощно хранене, защото детето нощем си се буди да папка. Докато се буди сама няма да я ограничавам. Все едно аз да сам гладна и да не мога да ям.. Иначе знам , че хормона който е отговорен за лактацията се стимулира най- добре през нощта.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 399
Здравей!  Simple Smile

Колко време да държим бебето на гърдата

Нахраненото бебе само “се избутва” от гърдата и по изражението на доволното му личице вие разбирате, че то е получило всичко, от което се е нуждаело.
През второто шестмесечие, нахраненото бебе държащо в устата си майчиното зърно ще го опитва усмихвайки се, закачайки се с мама. Не бива да следите по час продължителността на стоенето на гърдата, а по тежестта – количеството на изсуканото мляко. Това ще доведе само до  безпричинно безпокойство и страх у майката.
Маниерът на сукане също може да се промени във времето. Едни бебета лакомо сучат и бързо се засищат, други си дават няколкоминутни почивки. Давайте възможност но бебето да изпразни до край едната гърда, след това, ако е необходимо, предложете и другата. Така че бебето да получи от крайното, богато на мазнини мляко.

Цитат от Как да поставяме бебето на гърдатаЗащо кърмените бебета често са „нощни птици”?

Една причина за нощните събуждания е нуждата на бебето от храна. Стомахчето на новороденото е много малко – приблизително с размера на юмручето му – и не може да поеме голямо количество мляко. При нормални обстоятелства новороденото удвоява теглото от раждането си на около 6 месечна възраст – постижение, което изисква голямо количество поети калории. Още нещо, съставът на кърмата предполага бързо усвояване, което обикновено се осъществява за около 90 минути. Това бързо храносмилане не е грешка или проблем. То е такова, за да осигури на детето чест близък контакт с майката и съответното голямо количество мляко. Бебетата приемат до 1/3 от нужните за деня калории през нощните хранения. Така че, както може да забележите, хранителните ползи са неоспорими дори без да взимаме предвид останалите такива.

Цитат от Защо кърмените бебета често са "нощни птици"Други статии:
Дузина малки тънкости на кърменето
Първо довърши първата гърда
Белези на огладняване - кога да храня бебето?
Точно на време: Можете ли да кърмите под час

Води се по бебето, не по часовника независимо от денонощието!  Hug

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 342
А какво да правя в този случай : Преди около 15 мин. се нахрани и даваше признаци на ситост - дори ми се усмехваше и гукаше. Сложих я да легне и сега започва да мрънка и според мен иска да яде още?

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
Ми даваш и пак цицата. Тя ако не иска няма да суче. Като са по-малки искат да ги държиш на цицата и за успокоени, за приспиване и т.н. Иначе децата може да мрънкат за много неща. Моята мрънка като и се спи, като не и харесва нещо и т.н.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 399
Днес упорито вървя по темите след JeniB.  Grinning   bouquet

Принципа на поискване е да се водиш по бебето, да предлагаш гърда често, когато усетиш сигналите за глад, а не когато стрелката на часовника застане в подходящата позиция.  Peace Но невинаги мрънкащото бебе е гладно - може да е уморено и да не може да заспи, може да иска да бъде гушнато, да е наакано/напишкано, да го сърбят венците (кърмата е естествено болкоуспокояващо) и т.н.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 342
Наддала е 1,150 за месец. Притеснявам се.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 399
Наддала е 1,150 за месец. Притеснявам се.


Мм? Чудесно е наддала момата, какво те тревожи??  Simple Smile

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 342
Аз все още съм тук  Rolling Eyes разходката ще закъснее малко, защото ядем с прекънване от 9,15 до 10,45 Confused
Притеснявам се да не би да е много за месец наддаването, може би много избързвам и излишно се притеснявам, но ме притеснява да не я прехранвам, защото съм чувала, че може да се получи усложнения - рахит, плевмония /храната се връща и попада в белите дробове/ а не на последно място и затлъстяване...
Извинете ме за глупавите въпроси, но по някога съм много уверена, но в случаи като днешното хранене се чудя месец и половина аз ли съм кърмила или не!

# 9
 • София
 • Мнения: 5 399
Кърмата се усвоява за около 90 мин. от бебешкия организъм. Затова за кърмените бебета храненето на поискване и то за времетраене, определено от самото бебе, е най-подходящо.  Simple Smile До колкото знам трудно може да се прехрани бебе от кърма, а пък за затлъстяване много ще се учудя..

По-нататък бебата ще започне да наддава по-малко, но ще бъде значително по-подвижна.  Wink

Ето пак цитат:

"... Редица специалисти вярват, че кърмените бебета са с по-малък риск да затлъстеят от тези хранени с формула, но изследвания сравняващи двете групи не са потвърдили това. Това може да се дължи отчасти на факта, че има и други причини водещи до затлъстяване. Нека подходим по този въпрос от към здравия разум – много по-вероятно е едно кърмено бебе да придобие здравословни навици за контрол на апетита си, основен фактор за определяне на теглото на човек.

Кърменето оставя контрола върху това колко ще изяжда на бебето и ако майката е отзивчива, и върху това колко често яде. Майка, която храни бебето си със шише може да отнеме този контрол от детето – тя брои милилитрите и гледа часовника. Кърмещата майка наблюдава предимно бебето за сигнали. Ако тя откликва на тези сигнали, то привиква да вярва на чуствата си. Интересно изследване показва, че ако оставят изкуствено хранените бебета сами да определят колко да изяждат, започват много добре да регулират дневното количество калории, което поемат. Изследването е правено със шестседмични бебета. Когато им се предлагала формула с по-ниско съдържание на калории, бебетата изпивали по-големи количества. При хранене с бутилка обаче контролът върху сигналите получавани от тялото може да се притъпи ако майката настоява бебето да хапне „още съвсем малко”.

Кърмените бебета получават мляко с различно съдържание на калории при всяко хранене – както през различните дни, така и през различните периоди на даден ден.   То всъщност се променя и по време на самото ядене. В началото на храненето когато бебето е най-гладно, то получава голямо количество предно мляко, което е  богато на протеини и въглехидрати, но бедно на калории. Ако бебето е много гладно, то продължава да суче и нивото на мазнини в кърмата се увеличава (така нареченото „задно мляко”) и му дава сигнал, че е време да свършва, защото коремчето му се напълва. Когато наблюдавате кърмещо се бебе в края на храненето ще забележите задоволството, което излъчва, когато са задоволени и сукателните му нужди, и глада. Когато кърменото бебе е по-скоро жадно, отколкото гладно, или просто иска да се успокои, то суче само от нискокалоричното предно мляко. А хранените с формула бебета получават винаги едно и също мляко, независимо дали са гладни или жадни или имат нужда от сукане за успокоение. Задоволяването на различните потребности за храна и успокоение при хранените с шише бебета и деца е по-сложно. Ако позволите на детето да се разхожда с бутилката, за да се самоуспокоява или предлагате формула на бебето всеки път когато заплаче, може да го доведе до мисълта да свързва успокоението с храна. Докато кърмените бебета свързват успокоението с човек – майката, която го кърми. А тези асоциации се запазват в съзнанието за по-нататъшно използване.

Съдържанието на мазнини в кърмата се променя с растежа на бебето. От пълномаслено то става нискомалено по някое време през втората половина на първата година след раждането - още един признак, че природата предпочита слабостта. Изследване направено неотдавна отчете, че кърмените бебета след първите шест месеца започват да наддават повече на височина отколкото на тегло, за разлика от хранените с формула, при които става обратното. Изкуствено хранените бебета обикновено биват захранени по-рано и започват да наддават повече на тегло отколкото на височина, което предполага ранна тенденция към напълняване...."


Цитат от Затлъстяването

# 10
 • В сърцето на ММ
 • Мнения: 927
Здравей.
С риск да бъда нападната,ти казвам,че в момента точно БГ педиатъра е НАЙ-големия враг/с минимални изкл-я/ на кърменето.Ако си решила да кърмиш дълго,чети в този форум.Ще получиш много ценни съвети от дългокърмещи жени. Hug
Аз също съм давала и давам когато и колкото поиска да суче.В първите месеци ядеше на влизане в Кауфланд и не изтрайваше да излезем.Вечер сучеше без да спира от 20,00 докато заспи в 22-23 часа.
Все още ядем през нощта.Имаме 10 зъба,без да знам какво е ревящо нощем бебе.
Това от мен като съвет.Ти сама ще решиш как да постъпиш. Hug

# 11
 • Вече в моята си приказка...
 • Мнения: 4 029
Здравей, данина!
Да отговоря и аз на въпросите ти, въпреки че момичетата преди мен са дали доста изчерпателни отговори.
Кърмя Калина от едната гърда на едно кърмене. От другата - на другото хранене. Кърмя я без да гледам часовник, толкова колкото тя поиска. Режим с точни часове все още нямаме - храня я когато тя пожелае. Днес я кърмих почти през 15-тина минути, а сега вече спи втори час.
Нощно време също я кърмя. Мисля че тя сама ще се откаже от нощното кърмене и затова не се притеснявам...

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
Не се притеснявай за наддаването. Ние бяхме качили 1050-1100 първият месец и според 2-мата ни педиатри (на държавно и на частно ходим) си бяхме екстра. Втори месец качи 950-1000, а вече 3 и 4 е много подвижна и качва по по-малко - 600-700. Педиатрите ни нямат забележки за теглото ни Grinning

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт