Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 1 214
Това , което ще ви разкажа ме разтърси и ме уплаши много.Случи се във вторник.Tози месец идвах във Варна за по няколко дни.Миналият път беше преди две седмици , а когато дойдох сега и заведох дъщеря ми на детския кът се изненадах много от новия атракцион - а именно - бИК ЗА РОДЕО!!!Изумих се как децата изпадаха в екстаз като го видят и как дърпаха и умоляваха майките си да ги пуснат да си поиграят на него.Моето дете също не се стърпя.Просто подлудя, очичките и щяха да изкочат от радост и напиращо желание да го възседне след като гледа как един батко го яха , пада и пак го яха... Аз естествено бях против.Та тя дори нямаше да успее да се качи на него,но и представа всъщност си нямах каква огромна опастност се крие там.Детето ми - буйно и самостоятелно , обича да прави каквото си науми и да постига своето , трудно се излиза на глава с нея.Cлед поредния изблик и казах да пита баткото , а той естествено каза не след като я попита само за възрастта.Държа да уточня , че пред атракциона няма табела за точки , възраст , време и прочее.Едно момиченце обаче на около 9-10 години успя да убеди родителите си и се качи на бика.За няколко завъртания и беше долу.Стана веднага и се завтече отново към бика.Не можа да го възседне от едната страна и хукна от другата.Mетна се отгоре и пак падна почти веднага.Този път обаче се случи нещо , което потресе всички присъстващи.Детето първо не помръдна , а после изведнъж започна неистово да пищи , опита се да стане , а ръчичката и от лакътя висеше.На мен ми се сви сърцето и изпаднах в ужас , а не знам родителите ....Беше с майка си и баща си.Баща и я грабна веднага и сигурно са я завели по най-бързия начин в болницата.Мисля , че не е нужно да описвам по-подробно и това е доста.Мирела видя всичко , а после само като видеше дете да се запътва към бика започваше да вика , че е опасно и да разказва какво е станало(чакахме опашка за ластиците както винаги там е така).На другия ден пак бяхме в детския кът.Родеото си стоеше и качваха също толкова малки деца като момиченцето , което си счупи ръката.Какви са последиците за нея не знам , но за детсия кът всичко си е по старому.Печалба да има , а за децата к'во им пука?!?Започнах да си задавам въпроса дали и другите съоръжения са толкова "безопастни".Започнах да си задавам въпроси като например следи ли въобще някой за безопасността , има ли разрешително за въпросното родео, което според мен е само за възрастни , дали ще ги осъдят или ще си платят и ще им се размине , колко такива случаи е имало до сега ...Mоже да допълвате...А за високата пързалка?Какво ще кажете?!

# 1
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 893
За атракционите не знам, ама за родителите... бих се позамислила... След като няма контрол над атракционите и родителите не контролират сами децата си... абе какво да ти кажа... Изводите и сама можеш да си ги направиш!

# 2
 • гр.Варна
 • Мнения: 657
Този атракцион не съм го видяла още ,но инциденти се случват навсякъде. Можеш да си счупиш ръката и на батута и както си вървиш. Аз преценявам къде да си пусна детето и отговорността си е моя. Но виж изсъхналите дървета из морската градина са изключително опасни. Просто си падат огромни клони ,защото някой не си е свършил работата по поддръжка. Вече пострада една млада жена ,какво чакат незнам. Ако удари дете такъв клон ,ще го убие. И на жената и се размина за малко с черепно мозъчна травма и раздрано тяло.

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 07:40 от Milena

# 3
 • Мнения: 16 087
Атракционът, този, конкретно, сме пробвали със сина миналата година, когато почивахме в Албена и това, което конкретно мога да кажа е, че безопасността зависи от организаторите. Предполагам, че става въпрос за същия /като вид/ бик. Въпросният бик може да се движи и върти много бавно. Синът ми дори не падна, предварително се договорихме така с момчетата. Помогнаха му да се качи, пуснаха музика и движенията бяха плавни и умерени. Никакъв проблем. Иначе за възрастните, които сме гледали, все едно че става въпрос за съвсем друг "Бик"- рязко и бързо въртене, смяна на посоките, подхвърляне и т.н. Момчетата си разбираха от работата и се съобразяваха.
А ръката си детето може да счупи  и от падане от люлка или най- обикновена пързалка. Племенницата ми падна от тротоар с височина 10 см. на 14 години и се наложи гипсиране на ръката при установена такава контузия. Много е относително.

# 4
 • Мнения: 2 805
Това е възмутително. Аз съм от родителите дето са доста притеснителни и винаги оглеждам детските съоръжения, люлки и пързалки. Гледам, колкото може повече да я предпазя от нещастни инциденти. Но сега се замислих, дали наистина някой следи или всичко се е обърнало на бизнес и печалба!?

# 5
 • Мнения: 1 312
Според мен точно това съоръжение е за по-големи деца,така,че отговоността е на родителите.
Решението дали да пуснат там детето също е тяхно.
Инциденти стават и на по-безобидни места за игра.
Въртележката също е опасна,блъскащите се колички и те,но не би си качила детето само там,нали?

# 6
 • Мнения: 2 479
То е ясно, че отговорността си е на родителите. Убедена съм, че никой не си прави труда в нашата държава да следи за безопасността на които и да са атракциони. Да не си припомняма случаи с гондоли и какво ли още не...

# 7
 • Мнения: 2 002
Мисля, че трябва да са задължени, да има табела от колко години нагоре може да се ползва тоя бик.
Ле-леее да бяха в Америка, да видиш колко дела щяха да имат!  Mr. Green

Къде се намира той?

# 8
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
То е ясно, че отговорността си е на родителите. Убедена съм, че никой не си прави труда в нашата държава да следи за безопасността на които и да са атракциони. Да не си припомняма случаи с гондоли и какво ли още не...

Това не е вярно, моля не говорете наизуст.
Табелите са задължителни, възрастовите ограничения също.
Мен като притежател на атракцион, незавимо колкото и малък да е, няма родител който да ме задължи или убеди да му пусна пусна детето, което не отговаря на възрастовите ограничения примерно.
Дори се е стигало до момент, в който съм молила майка да напусне, след като не може да й събере главата, че нещото, което прави детето й е опасно.
Така че без обобощения.
Има си комисии и комитети, които следят за детските атракциони
Плюс това има задължителни годишни инспекции
Който има желание да подаде оплакване по реда си.
Иначе компетентните приказки са изцяло не на място.
Както е казано - инциденти стават навсякъде и на контролиране и отговарящи на стандартите атракциони. Въпросът е да се ограничат рисковете до минимум.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 578
Не, не са безопасни!

Няма също така контролен орган, който изобщо да се занимава с това дали съответстват на някакви изисквания за безопасност /защото такива регламентирани в БГ няма!/
РИОКОЗ пък си затварят очите колко ниска е хигиената по въпросните съоръжения - визирам конкретно надуваемите замъци.

След инцидент, на който бях свидетел миналото лято поставиха допълнителни табели с ограничения за възраст, и информация, че родителите са длъжни да наблюдават децата си, докато ползват съоръженията.

В общината се оказа, че уж някаква си комисия от Общински съветници одобрявала съществуването на въпросните атракциони, а прекият контрол е от ОТДЕЛ "КОНТРОЛ ПО ТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ И ТУРИЗМА"  Началник отдел: Иван Иванов, стая 911
iivanov@varna.bg   668-153

Вярно е, че инциденти стават навсякъде, но въпросните атракциони, представляват услуга предназначена за деца/от която явно се печели добре/ и контролът за качество и безопасност в случая би трябвало да е изключително стриктен.
# 10
 • Мнения: 2 479
Каспър, не си ме разбрала, явно. Не претендирам за компетентно мнение. Само давам свое мнение. И в него никъде не казвам, че по закон не трябва да се следят или няма задължителни моенти (пак по закон) - казала съм, че на практика никой не си прави труда (имам предвид държавните органи). Хайде да видим по Черноморието на колко места ще намериш табели за възрастово ограничение - аз лично никъде не съм видяла и оттам си правя изводите.
Ти като собственик носиш своята отговорност и е похвално това, че съвестно си гледаш работата. Но колко са като теб....?

# 11
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Има орган и това е КЗП - те следят дали и атракциона е минал годишна инспекция
За Пловдив мога да кажа, че са проверявани всички детски центрове и атракциони, по няколко пъти
Може би защото сме малко и е лесно, морето с много по-голяма гъстота и не могат да огреят навсякъде
И аз не знам

# 12
 • Варна
 • Мнения: 247
Преди две години не пуснаха голямата ми дъщеря на високата пързалка. Момчето каза, че била още малка за нея.

# 13
ВЪЗМУЩАВАМ СЕ ОТ МИСЛЕНЕТО НА НЯКОИ МАЙКИ...ТАБЕЛИ,ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ...ДА ,ЗАЩОТО ТОЙ САМ РЕШАВА ДАЛИ ДА ПУСНЕ СВОЕТО ДЕТЕ И НЕГОВОТО ПСИХИЧЕСКО И ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ....И ДА ЗАПЛАТИ ЗА УДОВОЛСТВИЕТО НА СВОЕТО ДЕТЕ,ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ САМО ПРИХОДИ,А И СТРАШНО МНОГО РАЗХОДИ,НО ТОВА НЕ СЕ ЗНАЕ И ПРЕЦЕНЯВА..ЯВНО ,КОЙТО НЕ МУ ИЗНАСЯ ИМА ПЕЙКИ В ПАРКОВЕТЕ ДА СИ ДЪРЖИ ТАМ ДЕЦАТА...
И МИ Е ЧУДНО КАК ДА СЕ ПРЕЦЕНИ ВЪЗРАСТ,КОГАТО ИМА ДЕЦА НА ДВЕ ГОДИНИ,КОИТО СА МНОГО ПО ДОБРЕ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ,ОТКОЛКОТО ДЕТЕ НА 10 ГОДИНИ ..НАПРИМЕР
ЕДНО ДЕТЕ Е ОГЛЕДАЛО НА РОДИТЕЛИТЕ СИ,,,,СПОРТА ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА Е ВЕЛИК..
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА МАЙКИТЕ ,КОИТО ЗНАЯТ КАК И ЗАЩО....

# 14
 • Варна
 • Мнения: 2 096
аз пък искам да видя това дете на 2 дето е много повече от дете на десет... за десет годишен бавно развиващ се младеж ли говориш или сравняваш нормални деца с нормално физическо и психическо здраве?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт