Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 авг. 2008, 15:38 ч.

Къде да подам документи?

 • 1 686
 • 10
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 329
Здравейте!
Реших да пусна тема тук, защото много хора ще я прочетат и се надявам все някой да може да ме упъти!

Ситуацията е следната: по лична карта се водя с постоянен адрес в Стара Загора. Документ за временен адрес нямам. Реално живея във Варна (от скоро). Дъщеря ни е родена в София, но е живяла там само 3-те дена в болницата. Освен Акт за раждане, друг документ тя няма. Искам да пътувам с нея в чужбина. Старият ми задграничен паспорт е с изтекъл срок (или както там се казва). Издаден е в Стара Загора. Та въпросът ми е: Къде да си подам молба за нов паспорт и какви документи евентуално ще ми трябват, за да се издаде паспорт на малката? И ако някой знае: трябва ли допълнителен документ, че бащата е съгласен детето да напуска страната?
И последно да уточня: евентуално ходене до Стара Загора би ми било много много трудно!
Предварително благодаря за отговорите!  bouquet

# 1
 • Berlin
 • Мнения: 8 445
ъъ.. значи за паспорт трябва по постоянен адрес да се подадат документи. за детето не знам.

# 2
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 309
Когато вадихме задгр. паспорт за малкия, звъннах в районното да питам на кой адрес се води, защото с таткото се водим на различни адреси и оттам ми казаха, че детето се води на адреса на майката. Колкото до ваденето на нови документи - мисля, че все пак ще ти се наложи да идеш до Стара Загора, но все пак може да звъннеш в районното ви и да питаш.

# 3
 • видин
 • Мнения: 358
детето се води на адреса на единия от родителите.
за да си спестиш ходене до града с постоянния адрес, трябва да си избириш нов такъв - там където ти е най-удобно- например настоящия си. това става в общината. след това с документите от общината - мисля че трябва и адресна карта, се отива в полицията и се прави нов паспорт. за детето трябва да се разпише и кварталният отговорник. процедурата се ускорява, ако го намерите в полицията и го помолите лично да се разпише.
ами това е.

# 4
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 324
или отиваш до Стара Загора, или първо си сменяш постоянния адрес /лична карта /. Вадиш с новата лична карта паспорт на себе си, а за малката ти трябва присъствието и на бащата, или изрично нотариално заверено пълномощно от него/което е кофти вариант/. Трябват ти още снимки на малката, акт за раждане плюс копие, и удостоверение за постоянен адрес пак за нея, което се вади от общината.
Не можеш да изведеш детето навън сама без нотариално заверена декларация от бащата.

# 5
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 167
Смени си постоянния адрес. Така е най-лесно в твоя случай. Всичко друго са ти го обяснили.

# 6
 • Мнения: 300
За новия ти международен паспорт ти трябва и акт за раждане, 2 бр.снимки и вносна бележка за платена такса.

# 7
 • Мнения: 9 990
Ако бащата живее с вас-трябва И той да присъства на подаването на документите на малката.Ако ще пътуваш сама, без бащата на детето-трябва ти и документ, че е съгласен.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 986
Ако бащата живее с вас-трябва И той да присъства на подаването на документите на малката.

Ако ще пътуваш сама, без бащата на детето-трябва ти и документ, че е съгласен.

Нотариално заверена декларация, че бащата е съгласен детето да бъде изведено извън границите на Р България с другия родител. На границата се оставя (понякога) ксерокопие, а в теб остава оригинала. Документът се иска на излизане от страната и при влизане в друга страна.
Детето трябва да има паспорт. На подаването на документите трябва да присъства бащата, или да има (пак!) нотариално заверена декларация, че е съгласен да бъде издаден паспорт на детето в негово отсъствие.

Информация за напускане на територията на Р България от деца до 18 години

# 9
 • София
 • Мнения: 1 986
Що се отнася до това къде и как се издава паспорт - ПРАВИЛНИК за издаване на българските документи за самоличност

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА  "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА

Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител).
За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.

Цени, сроковете и документи, които ще са нужни за издаването на  … рти и лични карти

Ако таткото вече е в чужбина, а детето няма паспорт, ще е нужно още един документ, отново нотариално заверен, в което се дава съгласието му да се издаде паспорт на детето.

Ако детето заминава за по-дълго време в чужбина е нужен и
превод но имунизациите но детето, не на латински, а на съответния език на страната, в която ще пребивава детето.

Не е задължително, но е желателно при по-дълго пребиваване в друга страна да се преведат всички документи, които смятате че ще са нужни:
актове за раждане,
удостоверение за брак,
дипломи и т. н. (каквото смятате, че ще е необходимо).

# 10
 • Варна
 • Мнения: 1 329
Страхотни сте, момичета! Много ви благодаря на всички!!!  bouquet
Идеята ми беше да отида за няколко седмици на гости на сестра ми в чужбина, заедно с малката. Но по всичко личи, че няма да успеем Sad Личната карта ще я сменям след няколко месеца, когато вземем ключовете за новото жилище... сега няма смисъл... А да отидем и тримата до Стара Загора в работен ден си е направо невъзможно... А така ми се ходеше.... Нищо - догодина! Wink
Още веднъж МНОГО МНОГО БЛАГОДАРЯ!!!! Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт