Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 20
Здравейте,д-р Мазнейкова!
Моля за мнението Ви за следните резултати- изследването е на 4-ти ден от цикъла-
Прогестерон-0.26(0.27-6.61)
FSH-6.78(2.8-15)
Пролактин-118.59(1.9-25.5)
LH-16.86(1.1-12)
Естрадиол-56(39-189)
Изследванията са на дъщеря ми- на 16 год. е и от 2 години има менстуация 2 пъти месечно, т.е.-през седмица с продължителност по 8-9 дни...
УЗД-б.о.
Гинекологът й каза,че пролактинът е висок и трябва да се направи ЯМР на хипофизата за евентуален тумор. При второ изследване пролактинът й беше 35.3,при същите референтни стойности. Налага ли се според вас ЯМР? Дали лекарство за понижаване на пролактина ще повлияе на проблема й с цикъла, ще нормализира ли LH също?
Цитирай


Мнения: 136
Напишете ми по какъв повод са правени изследванията.Има ли някакви проблеми?
Цитирай


Мнения: 20
Благодаря, че ми отговаряте!
Да, има проблем. Дори късно направихме изследванията-едва това лято, а проблемът е от 2 години. Никой от 6-те гинеколози, при които я водих не поиска да пусне изследване на хормони, затова накрая реших сама да ги платя и направя. Казваха, че щом не е затлъстяла и окосмена, значи хормонални проблеми няма...Предписваха й противозачатъчни за регулиране на цикъла, само че май не е добре вечно да е на контрацептиви...
Проблемът е, че има менстуация 2 пъти месечно, висок пролактин, последно- 161.91 при референтни стойности 25.5- горна граница.
Изчетох всичко, което намерих по въпроса, видях, че високият пролактин се свързва с обратния симптом- мензис нарядко или липсващ. Но явно има изключения.
Единият от лекарите каза, че може да има тумор на хипофизата, да се направи ЯМР, но няма лекар, който да даде такова направление, защото е скъпо, защото нямали достатъчно, защото здравната каса така и така....
Не можем да си позволим 400 или 500 лв., затова ми пишете, доколко може да се види евентуален тумор на хипофизата на скенер(той поне е по-достъпен) Smile
Вероятно има и някакъв наследствен фактор- и аз съм така, но отскоро, преди ми се е случвало само 3-4 пъти. За нея се тревожа, че е само на 16 и всичко й предстои!
Цитирай


Мнения: 136
Скенера в този случай може и да не Ви даде достатъчно информация. Препоръчвам Ви отново да направите изследване на пролактина.Той е стресов хормон и би трябвало кръвта да се взема 5-10 мин. след убождането.Иначе се получават отклонения , които могат да доведат до погрешно тълкуване.
Цитирай


Мнения: 20
Вече 3 пъти правихме изследване на пролактина- все е висок. А това, което пишете, че трябва да е 10 мин. след боцването- никой в никоя лаборатория няма да го изпълни...Много неща трябва, но не са както трябва в държавата ни. Досега трябваше и да дадат направление за ЯМР, но какво като трябва...
Ивинете ме за думите, със сигурност не сте Вие виновен за положението.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.