Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 авг. 2008, 13:25 ч.

Входящ тест за 1 клас

 • 9 650
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 389
Моите първолаци са на входящ тест утре в НСОУ София. Съгласно изискванията за прием в първи клас всички записани ученици преминават психологическа, логопедическа и педагогическа диагностика на входно ниво. Никой не ни обясни обаче в какво ще се състои този тест и сме в пълно неведение - децата сами ли ще са или ще присъстват и родителите, индивидуално ли ще се явят или групово, как и за какво ще ги изпитват и пр.  Ще се радвам ако някоя мама с опит  сподели информация.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 400
Нямам опит, но  доста се ровя из материалите за детските градини. Тестът показва уменията на децата да се концентрират и на тази база да решат определени задачи - да групират, да сравняват, да следват поредица по някакъв признак /намаляваща редица напр - от свещи или елхички/. Тестът също показва как  са децата с фината моторика /следване на пунктир/ и ориентацията /задачи за дорисуване на  фигура по оста на симетрия /напр. ябълка разрязана наполовина, или къща/ или свързване на точки за нарисуване на определена фигура/. Тестът показва и доколко децата имат представа от звуците, часовника, цифрите, елементарни сметки /+, -, >, </ . Всички тези неща се учат в предучилищната група и не би трябвало да затруднят децата. Как ще се проведе теста е въпрос на организация в самото училище. Най-важно е децата да слушат условието - дали да заградят или да задраскат, дали да отделят най-големия или най-малкия предмет в дадено множество напр. Мисля, че тестът е необходи на учителите, за да се ориентират в каква степен децата са овладели материята от предучилищната група и да знаят как да подходят към тях в първи клас, а целта не е  да изпитват и поставят оценки на децата.

Последна редакция: нд, 31 авг 2008, 20:16 от Prizma

# 2
 • София
 • Мнения: 2 954
Не знам кое е училището, за което пишеш и дали става дума за специален тест или нещо по-рутинно, но мога да ти напиша за входящия тест на сина ми отпреди 4 години.
Честно казано, не знаех, че са правили, но със свидетелството за 4-ти клас учителката им ги даде за спомен  Simple Smile
Беше лист от карирана тетрадка с изписани няколко печатни думи и цифри плюс картинка  Simple Smile
Не ти помагам много, защото за мен това е вече мил спомен, а твоите вълнения са други, но щом не са ви предупредили да се готвите сигурно не е нещо страшно и е съобразено с възрастта и материала в градините. Учителките ще има време да си създадат мнение за децата, всичко става постапенно и не много бързо - бъди спокойна и уверена в децата.

Успех  Hug

# 3
 • Мнения: 389
Училището е бившето 151 СОУ в кв. "Овча купел", известно като АОУНСУ-то.

Това което ни казаха е само, че според резултатите от теста ще разпределят децата по паралелките. Целта е класовете да са равностойни по знания. Хубав замисъл, ама доколко ще го изпълнят е друг въпрос.

А иначе, ние още сме много далече от учебната вълна и в този смисъл няма никакво напрежение у децата. Май само мама и баба се стряскат Grinning

Последна редакция: нд, 31 авг 2008, 23:51 от chochko

# 4
 • Мнения: 272
Да - това е училище в сграда на бившата АОНСУ.Тестът е точно такъв - за разпределяне на децата по паралелки.Наше приятелче беше миналата година първи клас там - сега ще е втори.
имаше и някакъв тест за родителите Rolling Eyes, но тогава само се смяхме, не разпитах подробно какво са ги питали Joy Joy
сега има ли тест за родители?

# 5
 • София
 • Мнения: 276
И ние преминахме през това изпитание....казаха че е уж само "про-форма"....просто диагностика за Училищна готовност, но не в АОНСУ.

Мислех че самия изпит ще е 15-20 минути, а се оказа че е 1, 5 часа. Рисували са хора, елементи , имало е и  психологическа диагностика. Нищо трудно- задачки като в Д. градина.

Това ми разказа детето- не беше много изчерпателен newsm78

# 6
Опита ми е от преди две години.Теста за самите деца минава много леко и успяват да ги накарат да не са под напрежение. Много харесах теста за родители. Той поне мен ме накара още веднъж да се вгледам в дето си, но през призмата на поставените въпроси. Все неща който ги виждаме в децата си всеки ден, но много рядко ни остава време да ги оценим и разтълкуваме.

# 7
 • Мнения: 389
Да. И на мен ми хареса теста за родителите. За сведение на заинтересованите, децата бяха отделени самостоятелно и в присъствието на психолог беше проведен теста. Имаше деца, които се притесниха, че ще останах сами, но разрешиха на родителите им да останат известно време докато се адаптират в обстановката, след което се присъединиха към нас в другата зала. Тестът е бил елементарен, поне доколкото моите кандидат-първолачета успяха да ми обяснят.  Нещо от сорта да оградят еднаквите предмети, да отбележат думите които завършват с един и същи звук и др., не е имало задачи със събиране или изваждане. Не са събеседвали с тях поотделно, както очаквах. На нас родителите ни дадоха да попълним 2 листа с въпроси - психологически за оценка на поведението на детето като според мен търсят елементи на хиперактивност и дефицит на внимание. Сега очакваме разпределението по класове, за което ще ни уведомят на родителската среща на 08.09.2008 год.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 549
 Здравейте ,да се запиша при Вас ,че ми предстои догодина първолак.  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт