Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 1 септ. 2008, 11:18 ч.
  • Преглеждания  19 959  Мнения  19  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 124
Здравейте опитни кулинарки,
ето, че есента идва и бих искала да си сложа във фризера няколко пакетчета зелен фасул, бамя и чушки за пълнене.Знаете колко е хубаво зимата вадиш, приготвяш свежо все едно сега си го купил на пазара.Така, че Ви моля да споделите Вашите рецепти за замразяване на зеленчуци във фризер, бих приела и идеиза други зеленчуци освен посочените.Благодаря предварително!!!

Реклама
# 1
# 2
  • София
  • Мнения: 5 001
Зеления боб го изчистваш и го нарязваш(шушулките).После го бланшираш и като изстине го пълниш в найлонови торбички.

Чушките ги изчистваш от семките и ги напъхваш една в друга.После в найлонови торбички и директно във фризера.Така сложени се запазва формата им.После като ги извадиш(през зимата)..Не ги размаразяваш,а само ги пълниш с желаната смес и готвиш.Стават като готвени с пресни чушки ястията.

Правя си разфасовки като за едно готвене.


Бамя не съм правила за фризер.Само в буркани слагаме.

# 3
  • София
  • Мнения: 173
Нямам опит с бамя,но  зеления фасул аз го сварявам до готовност,посолявам при варенето и тогава пълня в пликове.Слагала съм и необработен,просто измит и подсушен,ама после нещо дървен ми се видя.Може и от самия сорт да е било,повече не съм пробвала.А чушките не ги обработвам по никакъв начин,нито посолявам,само избирам прави и ги подреждам една в друга,за да заемат по-малко място и във фризера.

# 4
  • BG
  • Мнения: 1 668
Зеления боб го изчистваш и го нарязваш(шушулките).После го бланшираш и като изстине го пълниш в найлонови торбички.

Чушките ги изчистваш от семките и ги напъхваш една в друга.После в найлонови торбички и директно във фризера.Така сложени се запазва формата им.После като ги извадиш(през зимата)..Не ги размаразяваш,а само ги пълниш с желаната смес и готвиш.Стават като готвени с пресни чушки ястията.

Правя си разфасовки като за едно готвене.


Бамя не съм правила за фризер.Само в буркани слагаме.

Бамята - по същия начин - бланшираш и слагаш във фризера.

# 5
  • къде ли не
  • Мнения: 774
Аз съм замръзявала бамя. Само я измивам (и нарязвам) и в малки пликчета (на порции за гювеч, за супа) я слагам във фризера.

# 6
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Аз бамята си я суша  Simple Smile

# 7
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
бамята - както съм я набрала в пликче и във фризера
като ми трябва си вземам с шепата , мия и пускам в яденето

з.боб и той нарязан и суров в плика - нищо му няма , чудесен е и така , ако е достатъчно млад

чушки , червени , шарени , зелени - в плика и те така , после вадя колкото ми трябват , мия , пълня , режа , квото съм решила

всякакъв зарзават слагам и не си играя от години да го правя нещо предварително

# 8
  • София
  • Мнения: 5 001

Бамя не съм правила за фризер.Само в буркани слагаме.

Бамята - по същия начин - бланшираш и слагаш във фризера.
[/quote]
Благодаря ти!   bouquet
Ще пробвам !

# 9
  • Русе
  • Мнения: 19
Аз само помагам , но ще се включа. Майка ми замразява основно зеленчуци. Граха, зеления боб и бамята ги бланшираме, а тиквички и спанак ги слагаме сурови- само измити и нарязани по желание. Тази година замразихме и захарна царевица, без да я бланшираме. Замразяваме и микс от зеленчуци , нарязане на ситно.

# 10
  • Мнения: 124
Благодаря Ви много за прекрасните съвети, вчера купих 2 кг зелен фасул, нарязах го на парченка, бланширах го в подсолена вода, отцедих го и хоп в пликчета и във фризера.Днес мисля да купя и 2 кг бамя и да я направя по същия начин.Направих и от универсалната подправка на pep-40, за което й благодаря  bouquet, както и от сместта за здраве на Блонди  bouquetОще веднъж благодарности на всички, които ми помогнаха!!!

# 11
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
От 95-та год. имаме фризер , пробвала съм какво ли не , казвам ви , бланширането е напълно излишно и трудоемко ....
Слагайге си ги направо , студа ги бланшира достатъчно .

# 12
  • Мнения: 1 252
И сега зеления боб да го бланширам или не?
Хвърлихте ме размисли newsm78
Който го бланшира -колко минути?

Донесоха ми толкова много , а никога не съм замразявала зелен боб #Crazy

# 13
  • под тепетата
  • Мнения: 2 119
Аз си го бланширам - така си запазва полезните в-ва ,готви се по-лесно, а и не заема толкова място във фризера. Нарязвам го на желаната големина, слагам по половин килограм наведнъж във вряла вода, изчаквам да заври -отмервам 2-3 минути , пресипвам го с гевгир и веднага го охлаждам под студена вода. Изцеждам го и го опаковам в пликчета. Така пише в моята книга за фризера.

# 14
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
зеления фасул го слагам в пликче- суров, измит и нарязан

 Peace

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт